Floyd Landis keert terug in de wielersport: Amerikaan komt met eigen gravelploeg

donderdag 23 december 2021 om 15:00
Floyd Landis keert terug in de wielersport: Amerikaan komt met eigen gravelploeg

Landis in actie namens de Ouch-ploeg - foto: Cor Vos

Floyd Landis keert met een eigen gravelteam terug in de wielersport. De inmiddels 46-jarige Amerikaan, die zijn Tourzege in 2006 kwijtraakte vanwege een positieve dopingtest, zal zich met zijn Floyd’s of Leadville Racing-team richten op gravel- en mountainbikewedstrijden door Noord-Amerika.

De ploeg bestaat uit vijf renners, met als voornaamste blikvanger Tinker Juarez, een voormalig BMX’er en mountainbiker. Taylor Lideen, Victor Cashes, Anne Donley en Genevieve Jeanson zijn de andere namen. Verder rekent de ploeg in bepaalde wedstrijden op gastdeelnemers. Zo is Landis van plan om zelf ook enkele gravelwedstrijden te betwisten, net als zijn voormalige teamgenoot en huidige zakenpartner Dave Zabriskie.

Het is voor Landis, die na zijn dopingbekentenis, schorsing en klokkenluiderszaak uit 2010 tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong tot persona non grata werd verklaard, niet de eerste keer dat hij rechtstreeks betrokken is bij een wielerploeg. De voormalige ronderenner was ook enkele jaren de hoofdsponsor van een Canadese continentale wielerploeg met de naam Floyd’s Pro Cycling.

Fietsplezier 
Nu heeft Landis echter besloten om met zijn eigen bedrijf Floyd’s of Leadville (legale verkoop van hennep en cannabis) in het gravelracen te stappen. “In het professionele wielrennen heerst er een andere sfeer. Bij het gravelracen heb je heel veel mensen die gewoon genieten van het fietsen, en na de race nog wat rondhangen. Bovendien heb je in het gravelracen een vaste community, wat voor ons marketingtechnisch dan weer interessant is”, citeert Cyclingnews.

“Verder is het leuk om op een of andere manier betrokken te blijven bij de wielersport en jonge renners te helpen. Het fietsen heeft me veel gegeven. Ik ben al een tijdje in het bezit van een gravelfiets. Het is leuk om op een gravelfiets te rijden, ook al omdat je op plekken komt waar minder verkeer is. Ik heb het fietsplezier inmiddels weer teruggevonden. Ik kan nu eindelijk weer fietsen met andere mensen zonder me ongemakkelijk of schuldig te voelen. Dat heeft toch lang geduurd”, is Landis openhartig.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Dikke Man 23 december 2021 om 15:07

Godallemachtig het is werkelijk wachten tot Saunier Duval weer terugkomt met onze grote vriend Ricco.

0
Polleke 23 december 2021 om 15:38

Vacancesoleil is alvast terug…

0
Edwin Jansen 23 december 2021 om 15:48

Laat Lance dan ook lekker weer gravelen, dan zijn we van het gezeik af.

0
Lalsacien 23 december 2021 om 16:03

Saunier Duval is al terug. Gianetti!

0
Polleke 23 december 2021 om 15:11

Gravel is het nieuwe mountain-biking, gigantische markt voor de fietsindustrie- en community, scherp gezien van Floyd, zo tussen 2 jointjes door….en dan de levende legende Tinker, ben nu al supporter…

0
notriple 23 december 2021 om 16:48

Floyd en Landis zijn toffe gasten.Liever dan.. ik zeg niets.

0
5211 23 december 2021 om 16:52

Floyd moet er niets van hebben maar Landje haalt zijn decompressie na een koerske met een medicinaal rokertje

0
FrankyVercauteren 23 december 2021 om 22:54

Jongens met een sterk karakter en een uitgesproken mening. I love it. In tegenstelling tot brave koorknaapjes, zoals die veldrijder uit W.

0
Lalsacien 24 december 2021 om 06:54

Die veldrijder uit Woudenberg???

0
D.Koch 23 december 2021 om 16:57

Jammer dat de ploeg niet SMET gaat heten. Legendarische televisie toen! 1 van de meest bizarre etappes die ik gezien heb. Froome deed dat nog eens dunnetjes na in de giro jaren later

0
Polleke 23 december 2021 om 17:09

Contador ook een keer…

0
FondriestTF3 23 december 2021 om 21:14

Nog niet zo lang geleden ging je gewoon een offroad ritje maken.

Nu noemt men precies hetzelfde ‘gravel’, moet je er een speciale, nieuwe fiets voor hebben (???) en is het hip en happening.

Ze noemen het altijd een oude sport maar qua marketing is dit toch een vrij groot succesverhaal.

0
La Primavera 23 december 2021 om 21:25

Tuurlijk is het een groot succes qua marketing. Er is eenmaal veel vraag naar een fiets die op gravelterrein goed tot zijn recht komt zonder teveel snelheid in te leveren op asfalt. Op de smalle bandjes van vroeger liet je het wel uit je hoofd om die gravel mee te pakken, tenzij het niet anders kon. Op de MTB is het dan al gauw weer overkill en lever je echt flink in qua houding en weerstand op asfalt.

Zie het probleem niet zo.

0
Romāns Vainšteins 23 december 2021 om 22:32

Banden wisselen helpt. Verder heeft nagenoeg elk merk wel een comfort versie zoals Trek de Domane, zo een nemen met dikkere banden klaar.

0
de adelaar 24 december 2021 om 08:19

Heb een reportage van hem een zijn business gezien… een goede ondernemer en cynisch ook dat het stimulantia betreft voor medische doeleinden. Gewoon goede vent en prima dat hij er weer zin in krijgt…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone