Flinke tik voor Evenepoel in Ronde van Zwitserland: “Maar ik blijf vechten”

donderdag 16 juni 2022 om 17:49
Flinke tik voor Evenepoel in Ronde van Zwitserland: “Maar ik blijf vechten”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel kreeg in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland een flinke tik te verwerken. De klassementskopman van Quick-Step Alpha Vinyl bleek in de finale niet in staat om zijn directe concurrenten voor de eindzege te volgen en moest aan de finish meer dan twee minuten toegeven op ritwinnaar Aleksandr Vlasov.

Castelli

Na afloop deed een duidelijk vermoeide Evenepoel zijn verhaal. “Ik kreeg het ronde per ronde zwaarder. Het was een beetje vergelijkbaar met de eerste rit. Toen beschikte ik wel over de juiste benen, vandaag waren ze niet heel erg goed. Het was ook zeker niet heel erg slecht, maar het was zeker niet goed genoeg om de beste renners te volgen”, laat de Belg weten aan onder meer Eurosport.

Met nog goed twintig kilometer te gaan moest Evenepoel al een eerste keer passen, maar wist hij de scheve situatie nog recht te zetten. Op de laatste beklimming naar Pedrinate ging het licht echter definitief uit. Evenepoel deed er nog wel alles aan om de schade te beperken, maar verloor toch nog meer dan twee minuten en staat nu negentiende in het klassement, op 2m22s van nieuwe leider Vlasov.

Evenepoel buigt het hoofd aan de finish – foto: Cor Vos

Een podiumplaats lijkt nu ver weg voor Evenepoel, maar de allrounder weigert de handdoek te gooien. “Er komen nog twee zware etappes aan. Ik blijf vechten, ook met de tijdrit nog in het achterhoofd. Het is nu echter wel duidelijk dat ik niet nog meer tijd mag verliezen”, is zijn conclusie.

“Twee minuten is veel, maar er is nog niks verloren”
In gesprek met Het Laatste Nieuws had Evenepoel het volgende te zeggen: “Een hard tempo kon ik wel aan, maar ze begonnen op die snedige knikjes telkens vol te klimmen. En dat lukte vandaag gewoon niet. Van Wilder en Masnada hebben me nog teruggebracht, maar die laatste beklimming was ik nog vergeten. Dat was wel echt een domper. Ik dacht dat we naar de finish zouden rijden en op dat klimmetje had ik misschien nog kunnen doorbijten.”

“Maar toen ik doorhad dat we die Pedrinate nog eens moesten beklimmen, kreeg ik het wel even moeilijk. Twee minuten is veel, maar ik ga blijven vechten om nog tijd terug te pakken. Er is nog niks verloren, ook al zijn bepaalde mannen zeer sterk.”

Dit artikel delen:

64 Reacties

Tollpatscher 17 juni 2022 om 08:15

Helaas geen naamsverandering van Remco naar Eddy.
Offday, 5 minuten de benen niet, of toch de hitte?! Laten we het dit keer houden op een fata morgana, gezien zijn uitspraken hieronder.
‘Ik dacht dat we naar de finish zouden rijden en op dat klimmetje had ik misschien nog kunnen doorbijten.”

0
Panache 17 juni 2022 om 09:49

Het is de droom van Evenepoel om klassementsrenner te worden (en dan heb ik het over de grote ronden). Wat dat betreft juist doorzetten nu t/m zondagavond. Immers door te rijden alsof je nog steeds voor de winst strijdt verzamel je data die er echt toe doet. Wat kan je immers gaan analyseren wanneer je vandaag en morgen laat lopen en de tijdrit 'uitgerust' wint met anderhalve minuut voorsprong op de 'concurrerende' klassementsrenners? Nee, je moet vol doorgaan en dan kijken waar je zondagavond staat. Dan weet je wat de echte achterstand is en weet je ook in hoeverre de tijdrit lijdt onder de eerdere inspanningen. Met de data die dan ter beschikking staat ga je aan de slag richting de Vuelta, of in de winter richting volgend seizoen. Ik vermoed (ook) dat de conclusie is dat Evenepoel gewoon wereldtop in het tijdrijden en in de heuvels blijft, kanshebber voor rondjes van een week, maar dat het grote ronderennen niet tot zijn specialisme behoort. Maar laat ze zelf die conclusie trekken op basis van sterkte/zwakte-analyse en data en niet op het feit dat Zwitserland qua eindklassering niet aan de verwachtingen voldoet.

0
Klimkater 17 juni 2022 om 10:05

@Panache
EN ZO IS HET MAAR NET. MOOIE CORRECTE REACTIE.

0
Krist The Vanma 17 juni 2022 om 10:14

Ja, Panache, je hebt gelijk, maar dit waren heuveltjes, geen bergen…
Dan toch teveel last van de warmte?
Waar je overigens, als ronderenner, wel tegen moet kunnen natuurlijk.

0
Fenno de Groot 18 juni 2022 om 09:36

Voor mijn gevoel heeft hij elke serieuze test in het rondewerk niet gehaald. Hij heeft bijna altijd een reden/excuus. Mss moet hij maar eens gaan nadenken of hij wel een ak man is voor dingen als de dauphine-tirreno of nog groter. Ik heb namelijk het gevoel dat hij daar niet voor gemaakt is. Dat gevoel heb ik al jaren. Hij is een van de beste tijdrijders van de wereld. Kan als redelijke klimmer goed sprinten vgm. Ga lekker voor etappes het eendagswerk, bergtruien en de kleinere kleine rondes (zoals Noorwegen) dan kan hij een absurd mooi palmares bij elkaar rijden. (Is hij ook al mee bezig) blijft hij zich focussen op het ak, dan gaat hij minder winnen en vooral top 10s rijden, zoals zubeldia.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone