Flecha wint Omloop Het Nieuwsblad
zaterdag 27 februari 2010 om 20:56

Flecha wint Omloop Het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad is gewonnen door Juan Antonio Flecha. De Sky-renner kwam na een imposante solo van bijna twintig kilometer als eerste aan in Gent. In de sprint van de achtervolgende groep wist de Duitse favoriet Heinrich Haussler de Amerikaan Tyler Farrar achter zich te houden.

“Dit is een emotionele overwinning voor mij, ik heb er vaak dicht bij gezeten en eindelijk heb ik er hem”, zei Flecha tegenover de camera’s van Sporza. “Ik wil mijn zege opdragen aan heel de ploeg, ook aan Mathew Hayman, hij gaf zijn wiel toen ik een lekke band had. Maar deze zege is vooral voor Frank Vandenbroucke”, zei een geëmotioneerde Flecha. In 2004 reden Flecha en de in september overleden VandenBroucke samen in dezelfde ploeg.

De ontsnapping van de dag werd gevormd door een viertal: Roy Curvers (Skil-Shimano), Roger Kluge (Milram), Frederik Veuchelen (Vacansoleil) en Frédéric Guesdon (Française des Jeux). Zij vertrokken na amper tien kilometer maar gemakkelijk ging niet: ruim 25 kilometer lang spartelde ze ongeveer op een halve minuut. Totdat het peloton een sanitaire stop inlaste en de kopgroep de voorsprong gestaag kon uitbouwen naar maximaal elf minuten.

Op de Kruisberg lieten de favorieten zich voor het eerst zien: met nog 60 kilometer te gaan was het Klier van Cervélo die de eerste schifting doorvoerde door een tempoversnelling te plaatsten op de flanken van de Kruisberg. Op de top demarreerde Sylvain Chavanel, maar de andere favorieten hielden de benen stil en Chavanel liet zich terug inlopen.

Op de Taaienberg demarreerde Tom Boonen vanuit de groep met favorieten. Niemand kon volgen waardoor Boonen in mum van tijd een gat van veertig meter had geslagen. Aan de voet van de Eikenmolen was de voorsprong van de Belgisch kampioen slechts elf seconden. Roelandts reed met Gilbert in wiel het gat dicht naar Boonen. Niet veel later sloten Posthuma, Haussler, Boasson Hagen en Willems aan.

De kasseien van de Holleweg zorgde ervoor dat het peloton terug kon aansluiten bij de groep der favorieten. Met nog 37 kilometer tot de finish viel Gilbert in een bocht, maar zonder erg: hij kon terug aansluiten in het achterste deel van de groep. De koplopers werden na 164 kilometer in de aanval bijgehaald door door Roelandts en Nuyens die net waren weggesprongen op de kasseien van de Lippenhovestraat.

Boonen kreeg net op het moment dat twee renners van Omega Pharma-Lotto bij de kopgroep aansloten een lekke band. Hij viel ver terug in de wedstrijd en zou nooit meer meedingen om de overwinning. De nieuw gevormde kopgroep bestond op dat moment uit Gilbert, Roelandts, Nuyens, Flecha, Guesdon en Curvers.

Op de kasseien van de Lange Munte was het Gilbert die een ferme demarrage plaatste. Flecha counterde en de rest kon niet meer volgen, en ook Gilbert moest Flecha laten gaan. Met wind in de rug en 30 seconden voorsprong voor Flecha startte Gilbert, Roelandts en Guesdon de achtervolging. Tevergeefs: op zeven kilometer van de meet werden de drie bijgehaald door het peloton dat op dat moment streed voor de tweede plaats. Flecha was met een voorsprong van 46 seconden niet meer te grijpen.

Omloop Het Nieuwsblad (203,4 km – 1.HC)
1. Juan Antonio Flecha (Spanje/Team Sky)
2. Heinrich Haussler (Duitsland/Cervélo)
3. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Transitions)
4. Luca Paolini (Italië/Acqua & Sapone)
5. Marcel Sieberg (Dutslandi/HTC-Columbia)
6. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Team Sky)
7. Niko Eeckhout (Begiël/An Post)
8. Bernhard Eisel (Oostenrijk/HTC-Columbia)
9. Tom Veelers (Nederland/Skil-Shimano)
10. Filippo Pozzato (Italië/Katusha)

RIDE Magazine