Flanders Classics en organisatie Gent-Wevelgem herdenken WO I met nieuwe koers

Door , donderdag 21 september 2017 om 14:06
Flanders Classics en organisatie Gent-Wevelgem herdenken WO I met nieuwe koers

De UCI zal komend seizoen een nieuwe wedstrijd op de kalender verwelkomen. Flanders Classics en de organisatie van Gent-Wevelgem hebben namelijk besloten om in 2018 ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog een gloednieuwe eendagswedstrijd in Vlaanderen te organiseren. Het is dan namelijk precies honderd jaar geleden dat de Grote Oorlog ten einde kwam.

De koers zal worden verreden in de Frans-Belgische regio de Westhoek, honderd jaar geleden een voornaam strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. De Great War Remembrance Race (GWRR) – zoals de koers officieel gaat heten – zal plaatsvinden op vrijdag 24 augustus. Door de gekozen datum zal de wedstrijd plaatsvinden tussen twee WorldTour-koersen: de Cyclassics Hamburg op zondag 19 augustus en de precies een week later te verrijden Bretagne Classic – Ouest-France.

De GWRR krijgt de status van 1.1 wedstrijd, en zal tussen de 180 en 190 kilometer lang zijn. De start zal volgens het Nieuwsblad worden gegeven in Frankrijk of het Belgische Nieuwpoort. De finishstreep ligt dan weer in het Belgische Ieper, waar tussen 1914 en 1918 vier veldslagen plaatsvonden tussen het Duitse keizerrijk en de Britse en Franse troepen. De organisatie denkt er ook over na om de Kemmelberg op te nemen in het parcours.

Het uiteindelijke doel van Flanders Classics en de organisatie van Gent-Wevelgem is overigens niet om een eenmalige ode op de fiets te organiseren. Het wil van de Great War Remembrance Race een populaire klassieker op de lange termijn maken. “Het doel is om een wedstrijd op poten te zetten waarin koers en geschiedenis bij elkaar komen. Het moet een koers worden waarin zowel de huidige atleten alsook de gevallen helden tijdens de Eerste Wereldoorlog worden geëerd. We willen van de Great War Remembrance echter ook een gerenommeerde klassieker maken.”

Dit artikel delen:

27 Reacties

Hoebele 21 september 2017 om 14:13

Daarom heet het toch al “Gent-Wevelgem in Flander’s Fields”?

Wel mooi dat er een wedstrijd bijkomt in een gebied waar nooit een koers wordt georganiseerd. De kalender kan nog wel opvulling gebruiken.

achtpuntzes 21 september 2017 om 14:18

maar waarom die Engelse naam? en GWRR… een afkorting die totaal niet bekt.

nederbelg 21 september 2017 om 14:23

@8.6
Om na 1918 een dip in de bezoekersaantallen voor de Westhoek te vermijden.
Dankzij Wiggins en Froome kent het wielrennen een nooit geziene populariteit in het UK. Nu dus proactief zijn en daar al een extra graantje van meepikken vóór het 14-18 remembrance verhaal weer even van high naar normal exposure gaat.

achtpuntzes 21 september 2017 om 14:27

@ nederbelg:
dus de eerste wereldoorlog is een commercieel product? dat kan toch niet de bedoeling zijn?

nederbelg 21 september 2017 om 14:33

@8.6
Big business, uiteraard. Kijk maar eens naar dit rapport.

Romāns Vainšteins 21 september 2017 om 14:42

Juich ik toe 888 x harder dan zandbak of stadscentrum-zooi

Mathieu Moller 21 september 2017 om 14:46

Gent-Wevelgem is toch al jaren één groot herdenkingsmoment? Daar hebben we deze koers dan toch niet per se voor nodig? Overigens ben ik wel voorstander van deze nieuwe koers, alleen niet zo van het PR-praatje.

achtpuntzes 21 september 2017 om 14:49

@ nederbelg:
pff, komt me allemaal een beetje geforceerd over. de oorlog moet herinnerd worden zodat we niet weer dezelfde fout maken, maar er een melkkoe van maken vind ik toch wel een beetje een verkeerde insteek.

Arema Pro Cycling Team 21 september 2017 om 15:11

We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Wheely 21 september 2017 om 15:16

De “Great War Remembarance Race” klinkt bijna alsof het iets leuks was.

What’s next. Het “Awesome War Revival Criterium”?

Huubi 21 september 2017 om 15:35

Natuurlijk zit er ook een commercieel belang bij. Maar dat is niet erg. Zo is wielrennen groot geworrden

Stenalic 21 september 2017 om 15:40

Wat een onzin dit. Hier zitten weer een aantal marketingboys achter die geld zien. Prima dat er nieuwe koersen ontstaan maar het relateren aan een WO is louter om naamsbekendheid te genereren. Heel chique allemaal.

LucasR 21 september 2017 om 15:50

Wat mij betreft wordt er het hele jaar door in Vlaanderen en op kasseien gekoerst. Ik juich dit van harte toe! :)

Tippiemiljaan 21 september 2017 om 15:55

“the Great War” is een synoniem voor “World War I”
Met al de types die heden deze dag aan de macht zijn kunnen ze er ons niet genoeg aan herinneren!

leegloper 21 september 2017 om 16:01
Quote:
Hoe kunnen we uitbreiden?

Een vraag die zowel de Duitsers toen als Vandenhaute nu bezighoudt.

loper 21 september 2017 om 16:53

Ik juich dit alleen maar toe. Ik ben zelf als kind van de Westhoek beschaamd bepaalde respectloze reacties te lezen want dit raakt mij enorm. Hebben jullie er enig idee wat er in mijn streek allemaal heeft afgespeeld tijdens de grote oorlog in de Westhoek? Denk eerst twee na voordat je iets schrijft die op iets trekt.

dikkechaap 21 september 2017 om 17:39

@loper
Ik lees helemaal geen respectloze reacties. Sommigen trekken (al dan niet terecht) de intenties van de organisatie in twijfel. Dat lijkt me ieders goed recht. Het is niet heel gezond als dat je persoonlijk raakt.

schipperaar 21 september 2017 om 17:53

Sentiment brengt op maar komt zelden bij de betrokkenen, echte helden getuigen zelden, pure commerce weer.

josemanuelfuente 21 september 2017 om 18:34

Had het liever in de herfst gezien

loper 21 september 2017 om 19:20

@dikkeschaap: Nogmaals, ik vindt het heel mooi initiatief. Omdat ik in de Westhoek geboren ben en omdat er nog steeds heel veel aandacht is voor de grote oorlog. Er kan geen aandacht genoeg zijn voor die gruwelijke tijd. Het is algemeen weten dat Nederland daar geen aandacht aan besteed voor de grote oorlog terwijl dat in de Westhoek en Engeland gelukkig wel nog altijd gebeurd.

Polleke 21 september 2017 om 19:28

Wat een ongeneerde motivering om uit te leggen dat je meer geld wil gaan verdienen met wielerkoersen te organiseren…. dacht dat we na het Jerusalem-Rome fabeltje het absolute dieptepunt bereikt hadden maar dit is zeker een goeie tweede…

dikkechaap 21 september 2017 om 19:44

@loper
Uiteraard is er in Nederland minder aandacht voor de grote oorlog. Hoewel we het niet vergeten zijn, staat het natuurlijk verder van ons af. In Bosnië is er logischerwijs meer aandacht voor de Balkanoorlog dan hier.

On topic:
Ik vind het een prima iniatief, maar ik vrees dat de status als 1.1 koers het deelnemersveld niet ten goede zal komen. Dat is natuurlijk een logisch gevolg van het feit dat het een nieuwe wedstrijd is. Daarom wil ik bij deze een nieuw concept voorstellen: De WT-wisselwedstrijd. Een 1-daagse koers met WorldTour status, op een vast moment op de kalender. Organisaties kunnen daar naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis/memorial/jubileum/verhaal op in schrijven. Het moet dan niet aan de hoogste bieder worden toegekend, de UCI moet het ondersteunen.

Romāns Vainšteins 21 september 2017 om 20:03

@ JmF > zo rond Paris-Tours idd, een koers die door Cookson vermoord is maar weldra weer in status zal toennemen hoop ik.

Stablinksy 21 september 2017 om 20:06

Ieper profileert zich steeds maar als wielerstad. Er was de start van een Tour-etappe in 2014, er is de Kattekoers, de Route des Géants voor junioren (dit jaar gewonnen door fenomeen Remco Evenepoel) en de passage van Gent-Wevelgem. Er werd geopperd om er Gent-Ieper van te maken ipv Gent-Wevelgem. Waarschijnlijk is dit een tussenoplossing, zodat Wevelgem de aankomst kan blijven van deze semi-klassieker.
Wat het oorlogstoerisme betreft, in Ieper hebben de inwoners er ook stilaan hun buik van vol. Een nieuwe wedstrijd als eerbetoon aan de Groote Oorlog is flauwekul.

Jacco van Stierop 21 september 2017 om 20:39

Misschien een koers volgend jaar rond Volgograd organiseren? Dan is het 75 jaar geleden dat de Slag om Stalingrad werd beëindigd, het keerpunt in WO II. Krijgen de Russen ook eens een fatsoenlijke wielerkoers.

Kan nooit geen kwaad even stil te staan bij historisch belangrijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden op plekken waar het peloton langszoeft maar wat gezonde argwaan lijkt me niet verkeerd bij dit soort initiatieven. Is het oprecht of zijn er puur commerciële belangen gediend?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair