Filippo Pozzato: “Passie houdt me aan het fietsen”

vrijdag 5 oktober 2018 om 20:02
Filippo Pozzato: “Passie houdt me aan het fietsen”

foto: LaPresse

De toekomstplannen van Filippo Pozzato zijn vooralsnog in nevelen gehuld. In de afgelopen maanden sprak hij de hoop uit dat hij zijn carrière nog enkele jaren kan voortzetten. In een interview met dhnet.be leek de 37-jarige Italiaan dan weer te hinten op een afscheid. “De benen zijn nog goed, maar het hoofd volgt niet echt meer.”

“Ik heb mezelf de afgelopen jaren niet echt vermaakt, omdat ik nogal wat problemen had met de ploeg. Als je in de koers geen rol van betekenis kunt spelen omdat het collectief niet sterk genoeg is, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven”, zegt Pozzato, die zich niet meer herkend in de moderne wielersport.

“De manier waarop de koers vaak verloopt, is erg veranderd”, stelt de Italiaan vast. “Zo is er nu veel meer nervositeit. Voorheen begonnen we rustig. Bovendien zijn er veel renners die niet de benodigde concentratie hebben. Ze hebben het idee dat profwielrennen geen baan is.”

Geen risico’s
Sinds zijn zege in de GP Ouest France-Plouay in 2013 won Pozzato geen wedstrijd meer, terwijl hij nogal wat grote overwinningen op zijn erelijst heeft staan. Zo won hij Tirreno-Adriatico in 2003 – hij was toen pas 22 jaar oud – en drie jaar later stond hij op het hoogste treetje van Milaan-San Remo.

“Mijn benen zijn nog altijd goed, maar het hoofd volgt niet meer. Ik kan geen risico’s meer nemen en het is moeilijk om te winnen in deze omstandigheden. Na dertig jaar is het de passie die me op de been houdt.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

mamaffia 5 oktober 2018 om 20:05

Zeg het met pijn in mijn hart, want het is een fantastische renner en een groot stilist. Maar ook voor Pippo komt de dag dat de jonge generatie de oude garde overklast. Mooi moment om af te zwaaien, voordat de keuze straks voor ipv door hem gemaakt wordt.

Skele 5 oktober 2018 om 21:20

"Als je in de koers geen rol van betekenis kunt spelen omdat het collectief niet sterk genoeg is, is het moeilijk om gemotiveerd te blijven"

Als hij dit echt gezegd heeft dan kan hij wel stoppen.
Na 12 jaar ondermaats presteren het maar op je team steken…

maklukzat 5 oktober 2018 om 21:28

Hij heeft toch met zijn volle verstand bij het team getekend. Merkwaardige uitspraak.

Domestique 5 oktober 2018 om 21:39

Een stylist op de stenen zoals er geen andere bestond binnen zijn generatie.

Herinner mij nog die verschroeiend mooie versnelling op de Oude Kwaremont in de Ronde van 2012, toen Boonen alle moeite van de wereld had om zijn wiel te houden.

Ook in Parijs-Roubaix van 2009 leek hij zo ontzettend makkelijk over de kasseien te vliegen. Herinner me daar een versnelling à bloc van Boonen waar Pippo met de vingers in de neus naartoe knalde.

Niettemin 2 keer tweede en hij leek me ondanks zijn sterke finish dan ook wat het afmakers-gen te missen…

De laatste jaren lijkt zijn carrière wat aan het uitdoven als een nachtkaars. Een carrière waarvan ik altijd het gevoel had: er zat meer in.

Edit redactie: Aangepast!

Mwielerfan 5 oktober 2018 om 23:14

Edit redactie: Is aangepast

schlunzi 6 oktober 2018 om 07:50

2013

Joachim 5 oktober 2018 om 22:46

Pozzato bakt er al jaren weinig van zou ik zeggen en dat lijkt me ook wel de algemene perceptie bij wielerliefhebbers te zijn, maar dan zie ik dat hij vorig jaar nog 8e werd in de Ronde van Vlaanderen en in 2016 8e in Milaan – San Remo en 4e in Dwars door Vlaanderen. Dus dan moet ik tot mijn verbazing vaststellen dat hij de voorbije seizoenen nog wel af en toe een hoog niveau gehaald heeft en nog steeds rol kan spelen in de voorjaarsklassiekers.

Headlines

Materiaalzone

Populair