Fiets aan de wilgen 2015: James Vanlandschoot en Klaas Lodewyck

vrijdag 25 december 2015 om 09:00
Fiets aan de wilgen 2015: James Vanlandschoot en Klaas Lodewyck

Voor het vierde jaar op rij kijkt WielerFlits terug op de carrières van coureurs die tijdens of na afloop van dit seizoen hun koersfiets aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen hebben. In een van de laatste afleveringen van 2015 kijken we naar twee Belgische renners: James Vanlandschoot en Klaas Lodewyck.

James Vanlandschoot
Wie de annalen van WielerFlits erop naslaat, ziet weinig berichten over James Vanlandschoot. Het meest opvallende bericht komt van april 2014, toen Vanlandschoot tijdens de Amstel Gold Race was gevallen en hierbij meer brek dan goed voor hem was. Beide sleutelbenen, een schouderblad en vier ribben, dat is een medische lijst die geen enkele renner graag aan zich voorbij ziet komen. De verwondingen weerhielden hem er overigens niet van om in 2015 weer aan de start te staan van 67 koersen, om er vervolgens een punt achter te zetten.

PIC530514662

James Vanlandschoot werd geboren op 26 augustus 1978 en werd prof aan het begin van deze eeuw. Gedurende zijn loopbaan reed hij voor een uitgebreide selectie aan Belgische ploegen. Vlaanderen-T Interim, Landbouwkrediet, Veranda’s Willems en Wanty-Groupe Gobert zijn slechts een greep uit zijn lange lijst met werkgevers.

Een stap naar een ploeg op het hoogste niveau zat er nooit in voor Vanlandschoot, maar daar leek de Belg niet echt heel zwaar aan te tillen bij zijn afscheid. Ook niet aan het feit dat hij gedurende zijn gehele profloopbaan zegeloos zou blijven. “Echte uitschieters zaten er niet in, maar ik heb me altijd ten dienste gesteld van mijn ploeg en kopmannen”, liet hij weten in een verklaring.

Vanlandschoot heeft als beste resultaten getekend voor derde plaatsen in de GP Cerami van 2008 en Putte-Kapellen van 2009. Hij zei het zelf al: James Vanlandschoot was gedurende zijn actieve wielerloopbaan een renner die zich in dienst stelde van zijn kopmannen. Zelden kwam hij in het nieuws, nooit zat er eens een sprookjesresultaat voor hem in. De bekendmaking van afgelopen augustus, toen Vanlandschoot aankondigde ermee te gaan stoppen, kon echter wel rekenen op sympathieke berichten van zijn collega’s.

PIC529584486

En vooruit, toch nog een succesje bij het afsluiten van zijn carrière. In oktober won Vanlandschoot het Herfstcriterium van Oostrozebeke, door Preben Van Hecke en Yves Lampaert voor te blijven. Diep in België, waar hij verreweg het grootste deel van zijn koersen heeft gereden. Een mooie afsluiter van een lange loopbaan.

James Vanlandschoot
Naam: James Vanlandschoot
Geboortedatum: 26 augustus 1978
Geboorteplaats: Brugge
Nationaliteit: flag-be Belgisch
Website: http://www.jamesvanlandschoot.be/
Twitter: @JaVanlandschoot

Ploegen:
2001: flag-be Vlaanderen-T Interim
2002: flag-be Vlaanderen-T Interim
2003: flag-be Vlaanderen-T Interim
2004: flag-be Relax-Gam
2005: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2006: flag-be Landbouwkrediet-Colnago
2007: flag-be Landbouwkrediet-Tönissteiner
2008: flag-be Mitsubishi-Jartazi
2009: flag-be Willems Verandas
2010: flag-be Verandas Willems
2011: flag-be Veranda’s Willems-Accent
2012: flag-be Accent.jobs Willems Verandas
2013: flag-be Accent.jobs Wanty
2014: flag-be Wanty-Groupe Gobert
2015: flag-be Wanty-Groupe Gobert

Aantal profzeges: –
Grote rondes: –

Klaas Lodewyck
De loopbaan van Klaas Lodewyck duurde veel korter dan zou moeten. De Belg, nog onder contract bij BMC, maakte op 1 september bekend dat de hartkwalen waar hij al een tijdlang voor behandeld werd, verder koersen onmogelijk maakten. “Zo kan het niet verder”, liet hij optekenen door Belga. “Ik heb geen zin meer om altijd in twijfel te leven en iedere keer opnieuw ontgoocheld te worden. De hartproblemen teisterden hem op dat moment al meer dan een jaar en ook operaties konden hem niet terug in het peloton krijgen.

PIC341919876

Van die hartproblemen was nog niets bekend toen Klaas Lodewyck in 2008 voor het Rabobank Continental Team te zien was. Ploegmaat van mannen als Lars Boom, Tejay Van Garderen en Steven Kruijswijk en rijdend in koersen voor mannen onder de 23. Een jaar later tekende Lodewyck voor Topsport Vlaanderen-Mercator en was hij prof. Voor de Belgische ploeg kwam hij uit in de Benelux en Frankrijk en leerde hij het vak. Geen aansprekende resultaten voor de 21-jarige, maar dat was gezien zijn leeftijd natuurlijk ook nog niet nodig.

Na twee jaar Topsport Vlaanderen, tekende Lodewyck in 2011 een mooi contract bij Omega Pharma-Lotto, waar hij gelijk ook zijn debuut maakte in een grote ronde. De Giro d’Italia van dat jaar werd door Lodewyck als 143ste beëindigd en twee keer kwam hij voor in de top-tien van een etappe. Ook dat jaar zat winnen er niet in, maar toch werd hij opgepikt door BMC, dat wel brood zag in de nog altijd jonge Lowdeyck.

Bij BMC reed hij in 2012 de Vuelta, die hij uitreed op plaats 116. Na de Tour of Oman werd hij uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner, maar verder bleef Lodewyck relatief anoniem in het peloton, een lot wat hem ook in 2013 beschoren was. Hij reed in dit jaar zowel de Giro als de Vuelta, maar alleen in Spanje zag hij de finish. De Giro was over na zeven etappes.

2014 was het jaar waarin alles anders werd. In een val tijdens Halle-Ingooigem brak hij zijn sleutelbeen, maar deze blessure viel in het niet bij het nieuws dat hem twee maanden later bereikte. Toen werd naar buiten gebracht dat Lodewyck voorlopig niet zou koersen, wegens hartproblemen. Tijdens wedstrijden en trainingen klopte het hart van de Belg onregelmatig en dus moest hij onderzocht worden door een cardioloog. In oktober volgde een operayie, waarna hij begin 2015 weer terugkeerde in het peloton.

PIC287451666

In de derde etappe van de Tour of Dubai ging het echter opnieuw mis. Wéér een val en wéér een gebroken sleutelbeen en dat nota bene tijdens zijn eerste koers sinds de operatie. De Giro d’Italia moest het toneel worden van zijn terugkeer in een grote ronde, maar toen kwam de definitieve mokerslag: de hartproblemen waren terug. Een tweede operatie deed Lodewyck al in juni vrezen voor zijn loopbaan en in augustus volgde de bevestiging.

BMC behoudt de 27-jarige Belg nog wel; Lodewyck wordt sportief directeur van het Development-team. “Na alle problemen die ik vorig jaar had, is dit een nieuwe kans waar ik erg blij mee ben. Ik moest stoppen met wielrennen, terwijl ik nog zo jong was. Voor mij zijn er nog steeds dromen die ik graag zou willen behalen, maar er geen mogelijkheden meer voor krijg. Daarom wil ik jonge renners helpen, zodat zij zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen en hun dromen kunnen najagen”, liet hij weten.

Klaas Lodewyck
Naam: Klaas Lodewyck
Geboortedatum: 24 maart 1988
Geboorteplaats: Roeselaere
Nationaliteit: flag-be Belgisch
Website: –
Twitter: @KlaasLodewyck

Ploegen:
2008: flag-nl Rabobank Continental Team
2009: flag-be Topsport Vlaanderen-Mercator
2010: flag-be Topsport Vlaanderen-Mercator
2011: flag-be Omega Pharma-Lotto
2012: flag-ch BMC
2013: flag-ch BMC
2014: flag-ch BMC
2015: flag-ch BMC

Aantal profzeges:
Grote rondes: 4
flag-it Giro d’Italia: 2011, 2013
flag-es Vuelta a España: 2012, 2013

Dit artikel delen:

5 Reacties

billi 25 december 2015 om 09:33

en toch was James Vanlandschoot geen nobody, geen peloton vulling, deed z n werk goed, wel jammer dat hij geen mooie koers heeft kunnen winnen …

0
Finz 25 december 2015 om 10:01

Relax was toch Spaans

0
DeLuiaardVanLimburg 25 december 2015 om 10:49

@billi: eens!

@redactie: misschien leuk om eens een uitgebreid item te schrijven over de naamloze krachten in het peloton? De mannen die sleuren en duwen tijdens de eerste 100-150 kilometer koers? Robert millar schreef in een column op cyclingnews erg leuk over de naamloze helden en hun humor en arbeidsethos.

Een opsomming van een niet bestaand palmares geeft mijns inziens nog al een verkeerd beeld namelijk en heeft bovendien nauwelijks toegevoegde waarde.

0
froomefan56 25 december 2015 om 11:44

Wat had Rabobank vroeger een sterk beloften team zeg

0
pctTomacc 25 december 2015 om 14:49

Zo ook wel aandacht voor fiets aan de wilgen 2015 willen voor: Hamish Robert Haynes. Misschien wel de laatste echte kermiscoureur die nog rondreed! In 2006 nog kampioen van Engeland geworden en vele prof en amateur kermiskoersen op zijn naam. De laatste 2 jaar nog alles aan geprobeerd om in stijl af te sluiten met een overwinning bij een amateur (topcompetitie niveau) club in België maar fysieke problemen zorgde ervoor dat deze eeuwige kermiscoureur noodgedwongen moest stoppen met full time wielrenner zijn. Als jullie geintresseerd zijn, zou ik gerust een stuk willen schrijven ;)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone