Ferrand-Prévot klopt Terpstra in Snowshoe, Courtney grijpt eindzege Wereldbeker

zondag 8 september 2019 om 20:04
Ferrand-Prévot klopt Terpstra in Snowshoe, Courtney grijpt eindzege Wereldbeker

Pauline Ferrand-Prévot - foto: Cor Vos (archief)

Anne Terpstra is tweede geworden in de afsluitende Wereldbeker Mountainbike van het seizoen. De Nederlandse moest in het Amerikaanse Snowshoe in de slotronde de zege laten aan kersvers wereldkampioen Pauline Ferrand-Prévot. De eindzege in de Wereldbeker was voor Kate Courtney, die profiteerde van een slechte dag van leidster Jolanda Neff.

Terpstra reed een uitstekende koers in Snowshoe en leek dat te bekronen met de winst. Met een voorsprong van tien seconden begon ze aan de laatste ronde, maar Ferrand-Prévot wist die achterstand nog goed te maken. Op een lastige passage passeerde de Française Terpstra, waarna Ferrand-Prévot de kop nam en die niet meer overgaf. Terpstra was in de sprint niet in staat om nog te remonteren.

“Het was heel lastig”, zei wereldkampioene Ferrand-Prévot na afloop. “Ik reed tien seconden achter Terpstra, dus ik wilde eigenlijk voor de tweede plek gaan. Maar ik gaf niet op, kwam terug en in de sprint versloeg ik haar. Dat ik nu ook derde ben in het wereldbekerklassement is erg goed. Dat is een mooie plaats. Ik had niet verwacht zo’n goed jaar te hebben. Het is een geweldig.”

Wereldbeker Mountainbike vrouwen, flag-us Snowshoe
1. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2. flag-nl Anne Terpstra op 4s
3. flag-gb Annie Last op 27s
4. flag-au Rebecca McConnell op 57s
5. flag-us Kate Courtney op 1m37s


De strijd om de eindzege
Jolanda Neff ging met een voorsprong de laatste manche van de Wereldbeker in. De Zwitserse begon nog goed, maar moest lossen toen het tempo de hoogte in ging. Daardoor zag Kate Courtney haar kansen stijgen. Uiteindelijk bleek de vijfde plek van de Amerikaanse in de daguitslag genoeg om Neff, die buiten de top-10 eindigde, van de troon te stoten. In de eindstand van de Wereldbeker heeft Courtney dertig punten voorsprong op Neff. De derde plek is gegaan naar Ferrand-Prévot, die met haar dagzege ook Terpstra afhield in de strijd om het ‘brons’.

Courtney moest na afloop nog even bijkomen van haar zege. “Dit zal nog wel indalen”, lacht ze. “Elke wedstrijd moet je blijven vechten en je weet dat de Wereldbeker tot het laatste einde duurt. Ik begon zo hard mogelijk en moest vooral heel erg hopen. Ik wilde een statement maken en direct een gat slaan met Jolanda. Ik ben zo trots dat het gelukt is. Dit betekent heel veel voor mij.”

Wereldbeker Mountainbike vrouwen – Klassement
1. flag-us Kate Courtney – 1772 punten
2. flag-ch Jolanda Neff – 1742 punten
3. flag-fr Pauline Ferrand-Prévot – 1575 punten
4. flag-nl Anne Terpstra – 1480 punten
5. flag-au Rebecca McConnell – 1217 punten

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone