Fernando Gaviria snelt naar zege in slotrit Tour of Oman, Jan Hirt eindwinnaar
foto: Cor Vos
dinsdag 15 februari 2022 om 11:23

Fernando Gaviria snelt naar zege in slotrit Tour of Oman, Jan Hirt eindwinnaar

Fernando Gaviria heeft de zesde en laatste etappe van de Tour of Oman op zijn naam geschreven. De Colombiaan van UAE Emirates was duidelijk de snelste in de massasprint. De leiderstrui van Jan Hirt kwam niet meer in gevaar en dus mag de Tsjech zich eindwinnaar noemen.

Net als de etappe naar Green Mountain is ook de laatste rit in de Tour of Oman, die van Al Mouj Muscat naar Matrah Corniche, een klassieker. Sinds de eerste jaargang is Matrah Corniche het decor van het Omaanse slotstuk. Zo ook vandaag. Voor aanvang van de slotetappe stond een massasprint in de sterren geschreven, aangezien het parcours, buiten twee korte klimmetjes, niet al te uitdagend was. De renners vertrekken rond de klok van 8.00 uur voor de laatste onderneming in deze Tour of Oman.

Zeven renners vormen de vroege vlucht 
Ook in de slotetappe bleken meerdere renners in de stemming om een vroege vlucht op poten te zetten. Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Antonio Angulo (Euskatel-Euskadi), Víctor Langellotti (Burgos-BH), Mohammed Al-Wahabi (nationale selectie van Oman), Gerd de Keijzer (Team Novo Nordisk), en Harold Martín López (opleidingsploeg Astana) reden een hele tijd voor het peloton uit, net als Alexandre Vinokourov junior, een van de zoons van voormalig profwielrenner Alexandre Vinokourov.

De renners op weg naar de finish in Matrah Corniche – foto: Cor Vos

Het peloton liet begaan en dus liep de voorsprong van de zeven vluchters op tot ruim twee minuten, maar verder lieten de sprintersploegen het niet komen. Het verschil bleef in de daaropvolgende kilometers schommelen rond de anderhalve minuut. Vooraan werden de mindere goden onverbiddelijk overboord gegooid. Voor Al-Wahabi, Vinokourov en De Keijzer ging het duidelijk te rap en deze renners werden niet veel later bij de lurven gegrepen door het peloton.

Op weg naar een massasprint 
Meens, Angulo, Martín López en Langellotti wisten het wat langer vol te houden aan kop van de koers, maar ze hadden nooit uitzicht op de ritzege. In de heuvelachtige zone op goed veertig kilometer van de finish, met de beklimmingen van Al Hamriyah (0,8 km aan 9,9%) en Al Jissah (1 km aan 9,2%) als scherprechters, werd er stevig doorgetrokken in het peloton. Dit bleek funest voor heel wat rappe mannen, maar een hergroepering liet niet lang op zich wachten.

En zo begonnen we toch met een compact peloton aan de laatste twintig, redelijk vlakke, kilometers. Quick-Step Alpha Vinyl zette zich op kop voor Mark Cavendish, in de hoop de boel zo te controleren en eventuele aanvallen te neutraliseren. Meerdere renners probeerden er in de finale nog vanonder te muizen, maar de sprintersteams lieten zich niet meer verrassen. We konden ons met andere woorden gaan opmaken voor een nieuwe sprint tussen de rappe mannen, al probeerde Søren Kragh Andersen daar nog een stokje voor te steken.

Jan Hirt is eindwinnaar van de Tour of Oman – foto: Cor Vos

Tweede ritzege voor Gaviria, Hirt eindwinnaar
De sterke Deen van Team DSM probeerde met een ultieme inspanning op het laatste knikje richting de finish nog de sprintersploegen een hak te zetten, maar de inspanning van de Deen droeg net niet ver genoeg. Door de versnelling van Kragh Andersen was de sprintvoorbereiding echter wel danig verstoord. Quick Step-Alpha Vinyl kon geen fatsoenlijke trein meer op de rails krijgen, de mannen van UAE Emirates waren daarentegen wel uitstekend gepositioneerd in de laatste honderden meters. Het bleek voor Gaviria vervolgens een koud kunstje om naar zijn tweede zege in deze Tour of Oman te sprinten.

Kaden Groves moest genoegen nemen nemen de tweede plaats in Matrah Corniche, Amaury Capiot werd derde. Cavendish moest in de sprint vol in de remmen, om zo een botsing met sprintaantrekker Maximilano Richeze te vermijden, en kwam niet verder dan een zesde stek. Jan Hirt kwam veilig in de buik van het peloton over de finish en schrijft zijn naam bij op de erelijst van de Tour of Oman. De Tsjechische klimmer van Intermarché-Wanty-Gobert wordt op het eindpodium geflankeerd door Fausto Masnada en Rui Costa.

De jury oordeelde na afloop dat Richeze te veel van zijn lijn was afgeweken in de sprint en dus werd de Argentijn gediskwalificeerd. Zijn ploegmaat Gaviria veroverde overigens in extremis ook nog de groene puntentrui.

 
28 Reacties
Sorteer op:
15 februari 2022
Cavendish was nogal boos omdat hij werd afgeknepen door een teammaat van Gaviria. Opzetje van UAE of per ongeluk?
  15 februari 2022
  Lastig te beoordelen op zich. Lijkt alsof Richeze ook meesprint voor de overwinning (naast ploeggenoot Gaviria), en dat hij Groves met een manoeuvre wil inhalen. Dat hij weet dat hem dat niet lukt, maar iig Cavendish blokt, is dan de vraag. Denk dat hij het bewust doet. Zo slim zal hij wel zijn. Was ook te kort voor de finish. Richeze wordt wel behoorlijk gestraft met DSQ ipv terugzetten naar laatste plaats.
15 februari 2022
Ben het er niet helemaal mee eens. Verschil met Groves was niet zo groot, veruit de snelste lijkt me wat overdreven. En dat Cavendish van te ver moest komen? Hij werd vooral door Richeze bijna de hekken ingereden waardoor een woedende cavendish stopte met trappen. Misschien wel onbewust van Richeze, zie hem nergens naar achter kijken en in principe stuurt hij gewoon weg naar de zijkant, alleen wilde Cav toevallig langs die kant.
  15 februari 2022
  Het is niet verstandig om uit het wiel van een sprintaantrekker van een andere ploeg te komen. Er was een gaatje, maar als iedereen links passeert mag je verwacht dat de sprintaantrekker ruimte maakt. Nu had Cavendish daar hinder van.
  15 februari 2022
  Volgens mij is Richeze echt vol aan het meespurten, en wijkt volledig af van zijn lijn. Gelukkig stop Cav direct met trappen of er zou mss een val kunnen volgen. Bewust of niet, als we dit er uit willen mag het van mij een DSQ zijn.
  15 februari 2022
  Hij stuurt niet gewoon weg. Hij blijft na zijn leadout volle bak meesprinten terwijl Gaviria al een heel eind naast hem zit. En vervolgens stopt hij zijn sprint om aan Cav uit te leggen dat ie niets verkeerds deed. Vrij opvallend, lijkt me sterk dat dit niet bewust zou zijn...
15 februari 2022
Cav moest inderdaad van te ver komen en Richeze wilde zich niet door het peloton laten uitzakken dus denk dat het inderdaad geen opzet was. Als Richeze door het midden was gegaan had hij waarschijnlijk meer gevaar gecreëerd. Mooi dat Gaviria weer aan het winnen is.
  15 februari 2022
  hij liet zich toch helemaal niet uitzakken...
  15 februari 2022
  Cav moest nu wel niet van te ver komen. Zat in het wiel van Gaviria en ging iets vroeger aan waardoor hij er wel mooi naast kwam. Als je het filmpje op 19sec stil zet, zie je duidelijk dat ze quasi naast elkaar rijden Van uitzakken is ook helemaal geen sprake. Hij sprint door tot op 50m vd streep en dan enkel nog maar omdat Cav aan het roepen is op hem. Wou gewoon meesprinten voor goeie plek ( mag natuurlijk), maar moet dan ook aan de regels van de sprinter voldoen ( en dat is in rechte lijn sprinten), wat hij nu gewoon niet deed. Los daarvan wel chapeau dat Richeze op zijn 38ste gewoon quasi even snel sprint als zijn 'kopman' Gaviria. Want zou gewoon top-4 gefinisht zijn als hij doortrapt
  15 februari 2022
  Echt heel ver wijkt hij nou ook weer niet van zijn lijn af, wijkt net als Groves gewoon licht van zijn lijn af.
15 februari 2022
"De jury oordeelde na afloop dat Richeze te veel van zijn lijn was afgeweken in de sprint en dus werd de Argentijn teruggezet in de daguitslag." Update En meer dan terecht ook!
15 februari 2022
Wat deed team DSM trouwens? Eerst een aanval van Vermaerke om vervolgens all out het gat op hem te dichten op die klim terwijl Vermaerke ook gewoon alle aan het geven was
  15 februari 2022
  Vermaerke reed het gat met de koplopers niet dicht, en DSM wou de sprinters eraf op die langere klim.
15 februari 2022
Prachtige prestatie van Kevin Vauquelin in zijn tweede wedstrijd als prof. En dat voor een pas 20-jarige. Knipoog smiley.
15 februari 2022
Wat is die Cav toch een opgefokt mannetje. Wat een zieligerd.
  15 februari 2022
  Nou ,zeg dat!!! .En straks z'n ploegmaat weer zo verschrikkelijk 'doodknuffelen" ,wanneer het weer eens een keer goed uitpakt
  15 februari 2022
  Dat heet passioneel, we zijn niet allemaal altijd ubercool en Drentsch nuchter.
  15 februari 2022
  Ach de één noemt het passioneel, de ander noemt het labiel. Het hangt af van je eigen referentiekader. Ik heb jaren geleden een paar maanden gedated met een vrouw. Ik noemde haar knettergek, zij noemde zichzelf iemand met passie. Het is maar hoe je er naar kijkt hè.
  15 februari 2022
  @Marik, spreek je haar nog?
  15 februari 2022
  Haha nee Barry, daar blijf ik ver van weg. Jij hebt interesse begrijp ik?
15 februari 2022
Nare move van richeze
15 februari 2022
Alexandre Vinokourov toch nog mooi binnen gekomen met drie Omanis op 10 minuten!
  Niet vergeten dat de broertjes nog maar 19 zijn. Maar zelfs als het grote talent van de vader er niet is zullen ze puur voor hun naam toch hun kans gaan krijgen op WT-niveau achter een paar seizoenen.
15 februari 2022
Amaury Capiot - 8 wedstrijddagen - 5 keer top 4 - goed bezig - ik hoop dat hij KBK wint, maar ik vrees dat de concurrentie met Jakobsen, Ackermann en Merlier net iets te sterk gaat zijn als het op een massasprint aankomt!
  Een Belgische eendagskoers zou hem zeker gegund zijn! Hij wordt hier vaak wat vergeten omdat hij voor een buitenlands team rijdt maar wel een leuke renner!
Koekje van eigen deeg voor Quick-Step vind ik. Morkov wordt alom geprezen maar hanteert die tactieken maar al te vaak. Om maar te zwijgen van het ostentatief blokkeren van de weg in de beginfase door (o.a.) Quick-Step op beklimmingen in de Ronde van Vlaanderen of de Tour omdat de ontsnapping voor hen "juist" is en er niemand extra weg mag.
15 februari 2022
Cavendish had links alle ruimte om in te halen. Hij koos de verkeerde, smalle rechterkant.
  16 februari 2022
  Cavendish is een gevoelsrenner, die maken soms impulsieve fouten. Hij kan ook slecht tegen zijn verlies, maar hij is 1 van de groten van de afgelopen jaren. Richeze is een reactie onwaardig, in een betere wereld was die permanent geschorst.

Reacties zijn gesloten.