Fernando Gaviria: “Ik wil dit jaar Milaan-San Remo winnen”
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 3 januari 2020 om 09:19

Fernando Gaviria: “Ik wil dit jaar Milaan-San Remo winnen”

Fernando Gaviria wist in 2019 enkele overwinningen te boeken, maar de Colombiaanse sprinter kende desalniettemin een moeilijk jaar vanwege een aanslepende knieblessure. De renner van UAE Emirates is nu echter weer fit en klaar om te schitteren. “Ik wil dit jaar Milaan-San Remo winnen”, zo vertelt hij in gesprek met AS.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 25-jarige Gaviria begon 2019 nog uitstekend met twee ritzeges in de Vuelta a San Juan en een overwinning in de UAE Tour, maar daarna kwam de klad erin. Na een geruisloze klassiekercampagne moest hij met knieproblemen opgeven in de Giro d’Italia, al verliet hij de Italiaanse ronde wel met een etappezege, zij het na diskwalificatie van Elia Viviani.

De pijlsnelle Zuid-Amerikaan bleef maar last houden van zijn knie, waardoor hij moest passen voor de Tour de France. Gaviria maakte na drie maanden inactiviteit zijn rentree in de Ronde van Polen, maar hij boekte pas weer een zege in de Tour of Guangxi. “Het was een lastig jaar door die knieproblemen”, kijkt Gaviria nu terug op die periode.

Ambities voor 2020 
“Het was lastig om weer terug te keren na drie maanden zonder competitie. Ik voelde me soms heel erg goed, maar ik kende ook hele slechte dagen. Ik heb echter wel geleerd dat je zuinig moet zijn op je lichaam. Je moet zeker niet te veel willen als topsporter”, aldus Gaviria, die uitkijkt naar het nieuwe wielerseizoen. “Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden winnen.”

Zijn grote doel voor 2020: zegevieren in Milaan-San Remo. “Ik was al eens dichtbij de overwinning”, zo doelt hij op de editie van 2016, toen Gaviria ten val kwam net voor de eindsprint op de Via Roma. “Ik ga er alles aan doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. En ik hoop in de toekomst ook Parijs-Roubaix te kunnen winnen, wat toch mijn favoriete klassieker is.”

Eerder wisten we al het programma van Gaviria te melden. De Colombiaan begint zijn seizoen andermaal in de Vuelta a San Juan, gevolgd door de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en dus Milaan-San Remo. Verder zal de spurter starten in enkele voorjaarsklassiekers. En de Tour? “Ik zal normaal gesproken aan de start staan, maar we moeten nog een definitieve beslissing nemen. We hebben nog ruim zeven maanden.”

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2020 10:01
M-SR zou nog kunnen, maar P-R zie ik hem nooit winnen.
    3 januari 2020 10:09
    P-R zie ik hem wel winnen maar denk dat hij dan bij DQS moest gebleven zijn, want hij zal een dominant team nodig hebben om het te kunnen winnen

    milaan sanremo was hij natuurlijk al eens dichtbij
3 januari 2020 10:33
Zijn ploeggenoot Kristoff is altijd sterk met zoveel kilometers in de benen. Ja, in 2017 werd hij 5e maar de winnende vogels waren toen gevlogen. Ik zie het niet gebeuren dit jaar.
    3 januari 2020 14:30
    2016 nog eens herbekijken. Toen moest hij gewonnen hebben, maar viel hij op 400 m van de aankomst.
3 januari 2020 11:01
MSR zou hij zeker kunnen winnen maar Parijs-Roubaix is andere koek. Toch leuk dat het zijn favoriete klassieker is.
    3 januari 2020 11:38
    MSR kan hij winnen, maar heel veel renners kunnen hem winnen. Het moet in die klassieker ook een beetje meezitten.
3 januari 2020 11:39
Het is een diamant, hij kan het zeker. Maar je moet er voorzichtig mee zijn. Bij DCQ was hij constanter maar zakte er toen ook eens volledig door in een kouwe klassieker.
3 januari 2020 12:11
Ja, hij kan M-SR winnen, maar alleen in een editie die het aanzien nauwelijks waard is. Ik hoop eigenlijk dat Philippe Gilbert, Sagan en Mathieu het uit mogen maken. Gilbert voor zijn monumentenreeks, Sagan omdat hij al bijna tien jaar topfavoriet is maar nog nooit won en Mathieu uit chauvinistische overwegingen.
    3 januari 2020 12:38
    Haha leuke reactie. Hoewel ik persoonlijk totaal geen Gilbert-fan ben en dus niet hoop dat hij het redt, maar vooralsnog maakt Gilbert ook geen schijn van kans - ik snap de heroische gedachte wel!
3 januari 2020 13:13
Dromen mag maar ik zie het niet gebeuren. Hangt er vanaf wat er op de Poggio gebeurt. Als daar hard wordt doorgetrokken door de punchers ligt hij er sowieso af.
3 januari 2020 13:19
Wow, dat zijn nog eens doelen!

Wat is de laatste keer dat een rasprinter, ook nog eens vrij klein van stuk, P-R won?
Kortom, ik zie dat niet snel gebeuren.
MSR is zo’n rare koers... hopelijk geen massasprints meer, ajb.
    3 januari 2020 16:39
    Cavendish in 2009, als je Degenkolb, Kristoff en Demare niet als pure sprinters ziet. Maar dan mag je Gaviria misschien ook niet als pure sprinter zien.
3 januari 2020 13:50
M-SR is een hele mooie koers als je van de zee houd , voor de rest is er geen ruk aan die wedstrijd
3 januari 2020 15:53
Milaan-San Remo zou hij kunnen winnen als alles meezit. Het probleem is een beetje dat er nog minimaal 20 renners zijn die Milaan-San Remo kunnen winnen als alles meezit. Als er niemand echt koers wilt maken wordt het een sprint, als er een paar punchers vlak voor de top wegrijden dan winnen die waarschijnlijk als de wind goed staat en als er een klimmer vroeg aanvalt kan dat misschien ook wel een succes worden als alles een beetje zijn kant op valt. Voor Parijs-Roubaix zie ik dit jaar nog zeker niet gebeuren. Daar zou hij nog een hoop stappen voor moeten maken. Er zijn een hoop renners die op kracht, inhoud en kasseienrijden beter zijn en zeker niet met hem naar de finish willen rijden.

Reacties zijn gesloten.