Fem van Empel verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Antwerpen

zondag 4 december 2022 om 13:19
Fem van Empel verslaat Puck Pieterse in Wereldbeker Antwerpen

foto: Cor Vos

Fem van Empel heeft, na drie tweede plaatsen, weer eens een Wereldbeker veldrijden gewonnen. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vocht in het zand van Antwerpen andermaal een mooi duel uit met Puck Pieterse en trok dit keer wél aan het langste eind.

Net als in de voorgaande Wereldbekers schoten Puck Pieterse en Fem van Empel uit de startblokken. De twee jonge Nederlandse dames bleken al snel een klasse apart op het zanderige parcours in Antwerpen en hadden na één ronde al een mooie voorsprong te pakken op een wat meer spartelende Shirin van Anrooij. Die laatste probeerde nog wel de oversteek te maken, maar slaagde – mede door een fout – niet in haar missie en was al snel aangewezen op een eenzame strijd voor plek drie.

In de spits van de koers was het stuivertje wisselen tussen Pieterse en Van Empel. Laatstgenoemde stapelde in de openingsfase nog de foutjes op, maar kon toch telkens weer met ogenschijnlijk gemak terugkeren. Halfweg koers had Van Empel duidelijk haar ritme gevonden en dus probeerde ze haar land- en leeftijdsgenoot onder druk te zetten. De voorlopige zegekoningin wist enkele vlekkeloze zandpassages uit haar benen te schudden en maakte ook lopend de nodige indruk.

Van Empel in het zand van Antwerpen – foto: Cor Vos

Van Empel toont zich de sterkste 
De vogel leek na goed dertig minuten crossen gevlogen. Van Empel wist seconde per seconde uit te lopen op Pieterse, die vooral in de looppassages terrein moest prijsgeven. Van Empel keek niet meer achterom en wist haar voorsprong bij het ingaan van de slotronde te vergroten tot een vijftiental seconden. Dit bleek genoeg om uit de greep te blijven van Pieterse. Voor de nog altijd maar 20-jarige Van Empel is het alweer haar vijfde WB-zege van het seizoen, na eerdere overwinningen in Waterloo, Fayetteville, Tábor en Maasmechelen.

Pieterse moest na een sterke cross genoegen nemen met de tweede plaats, Van Anrooij eindigde – voor de vierde keer in deze wereldbekercampagne – als derde. Denise Betsema en Inge van der Heijnden vervolledigden de top-5. Laura Verdonschot was de eerste Belgische op de achtste plaats, Sanne Cant werd tiende. Pauline Ferrand-Prévot, een van de publiekstrekkers aan de start, gaf er onderweg de brui aan.

foto: Cor Vos

Wereldbeker veldrijden 2022-2023 
flag-be Wereldbeker Antwerpen, uitslag vrouwen
1. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 49m10s
2. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) op 34s
3. flag-nl Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) op 1m12s
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m30s
5. flag-nl Inge van der Heijden (777) op 1m45s
6. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Fristads) op 2m14s
7. flag-nl Aniek van Alphen (777) op 2m41s
8. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster Bonache) op 2m48s
9. flag-lu Marie Schreiber (Tormans Cyclo Cross Team) op 3m15s
10. flag-be Sanne Cant (Crelan-Fristads) op 3m31s

Dit artikel delen:

21 Reacties

Apemantus 4 december 2022 om 13:32

Het gaat heen en weer. De ene week Puck met een uppercut, de week erop slaat Fem weer terug met een hoek. Hele leuke strijd om te volgen. Beide nog piepjong en nog lang niet op de piek van hun kunnen. Die gaan alleen nog maar beter en sterker worden.

3
platteprijs 4 december 2022 om 13:46

Een uitstekende prestatie van de 17-jarige Europees kampioene bij de junioren Molengraaf. Ze had wel een zin in het wedstrijdverslag verdiend.

3
Guushovd 4 december 2022 om 13:50

En Leonie Bentveld de eerste helft van de cross. Maar met zoveel luxe blijven zij nog even in de schaduw.

2
Oblomov 4 december 2022 om 16:45

Moors ook. Beiden de juniorenwedstrijd gelaten voor wat het is en keurig top 20 gereden. Zag Molengraaf in de eerste ronde overigens als één van de weinigen over de planken springen.

1
kelderfan 4 december 2022 om 13:26

Die Van Empel doet ’t weer meer dan goed. Die wordt een vrouwelijke Van Aert of Van der Poel.

2
Romāns Vainšteins 4 december 2022 om 13:52

Discriminatie en uit de tijd. Mvdp is een mannelijke van Empel

-1
Wheely 4 december 2022 om 15:36

In de chat hadden we al besloten de Puck t Matje is en Fem de Wout.

3
Guushovd 4 december 2022 om 13:52

Als je ziet wat Van Anrooij op de weg al kan, dan is het wel duidelijk dat deze drie vrouwen nog heel veel gaan laten zien in de disciplines waar ze voor gaan. Eigenlijk absurd hoe zij de boel naar huis rijden. Mooi om te zien, maar nog steeds moeilijk te bevatten.

2
xistnc 4 december 2022 om 13:38

Weer meerdere foutjes bij Fem, maar ze vond op dit parkoers genoeg stroken om die ruimschoots te compenseren.

1
Oblomov 4 december 2022 om 16:50

Vond vooral sterk dat ze de die fouten de laatste drie rondes niet meer maakte. Kastelijn hebben we vaak onder haar foutenlast zien bezwijken omdat ze in de paniek die volgt op een eerste misser herhaaldelijk dezelfde fout blijft maken. Van Empel kan blijkbaar in de wedstrijd van haar fouten leren.

1
Seppie 4 december 2022 om 16:14

Als Brand, Vos en Alvarado mee doen dan heeft de hele top 10 een rood wit blauw vlaggetje. Lijkt me niet goed voor de sport maar ja, je kunt ze ook niet vragen om wat minder hard te rijden.

0
Arie den Blanken 4 december 2022 om 16:52

Zolang die vlaggetjes geen extra grote sponsoren naar de sport trekken zijn die niet belangrijk.

0
Arie den Blanken 4 december 2022 om 16:28

Vandaag weer een gelegenheid om het niveauverschil tussen de vrouwen en de mannen te beoordelen omdat de bodemomstandigheden op dit parkoers nagenoeg gelijk bleven. De vrouwen hadden voor hun 5 ronden 49′.10″ nodig. De mannen kwamen na 42′.00″ door na 5 ronden. Een verschil van 17 %. In bijna alle andere takken van sport waar dat goed vergelijkbaar is (loopnummers in de atletiek, zwemmen, schaatsen, roeien, baanwielrennen) is dat verschil ongeveer 10 % . Het niveau van het vrouwen veldrijden is nog steeds erg laag. Er is wel een inhaalslag gaande want vooreen paarjaar was het verschil nog circa 20 %

-7
Alto 4 december 2022 om 16:37

Maar waarschijnlijk zal jij zandhappen als je bij de dames in het wiel probeert te rijden. Kijk dan niet, volg het niet en laat de wielervolgers met rust.

1
Mr. Tornado 4 december 2022 om 16:41

Waarom zouden we het niveauverschil moeten beoordelen? Het zijn twee verschillende categorieën. Veldrijden is ook een totaal andere sport dan die vijf die jij hebt opgesomd. Terwijl zwemmen en roeien puur op kracht worden beoefend is veldrijden veel technischer. Deze dames kunnen wel degelijk hard fietsen, maar dat kunnen Van der Poel en Van Aert ook. Jouw reactie is dan ook volledig zinloos.

1
Arie den Blanken 4 december 2022 om 16:49

@Alto. Mensen die hier telkens beweren dat de vrouwen wedstrijden vaak leuker zijn dan de mannen mogen dat ook uiten. Natuurlijk volg ik het wel want anders kan ik niet zo'n gefundeerd oordeel geven. Ik vermoed dat wie dat niet wil horen dat op chauvistische redenen doet.
Dat zelf proberen te volgen lukt me nu zeker nog geen tien meter maar toen ik zelf mee crosste zouden de vrouwen mij niet gelost hebben. Wat er overigens in mijn waarneming niet toe doet.

-5
Oblomov 4 december 2022 om 16:57

De wedstrijden bij de vrouwen waren dit weekend een leukere strijd dan bij de mannen, dus moet onze grote vriend het over een andere boeg gooien. Nu weten we ook waarom hij een tijdje terug zo aan het mekkeren was over de aanstaande terugkeer van Van der Poel, Van Aert en Pidcock. Zag dit aankomen.

1
Arie den Blanken 4 december 2022 om 16:59

@Mr.Tornado. Je argument over meer kracht klopt ook niet want het percentage van ongeveer 10% heb ik ook waargenomen bij de duurnummers in andere sporten. Ik volg dit al heel lang. Alleen bij de springnummers in de atletiek is het verschil ook aanzienlijk groter dan 10%. Bij de werpnummers kan het niet vergeleken worden omdat de gewichten van speer, kogel en discus bij de vrouwen lager zijn.

-1
Emergo 4 december 2022 om 17:03

@Arie Eerlijk gezegd is het volstrekt onbelangrijk wat jij vindt, je komt met cijfertjes aan maar dat is volkomen irrelevant, het gaat om wedstrijdspanning en kijkplezier en dat is er vrijwel altijd volop.

2
Marik 4 december 2022 om 17:08

Ach mensen, laat Arie toch lekker gaan. Deze man zit enkel en alleen op dit forum om te provoceren. Wie hapt is schuldig.

1
Guushovd 4 december 2022 om 17:15

Ik en velen anderen hebben genoten. Arie heeft uitgerekend dat daar een kanttekening bij te plaatsen valt. Ik denk dat ik een leukere middag heb gehad dan Arie.

Professionele sport is mooi door de prestatie, maar uiteindelijk is het amusement. De vrouwen voldoen vrij consequent aan beide criteria. De mannen doen het wat dat betreft in mijn inschatting 17% minder goed ;)

3

Headlines

Populair

Materiaalzone