Fem van Empel opent wegcampagne in Volta Limburg Classic 
foto: Cor Vos
zondag 19 februari 2023 om 19:34

Fem van Empel opent wegcampagne in Volta Limburg Classic 

Fem van Empel, die zondag haar veldritseizoen afsloot met een zege in de X2O Trofee Brussel, zal dit voorjaar drie wegkoersen rijden. Dat vertelt ze op de site van haar ploeg Jumbo-Visma. Ze begint op zaterdag 1 april met de Volta Limburg Classic.

In april betwist ze ook de Brabantse Pijl (12 april) en Waalse Pijl (19 april). “Voor specifieke doelen uitspreken over mijn wegseizoen is het nog wat vroeg”, zei Van Empel na afloop van de X2O Trofee Brussel. “Ik rijd de Volta Limburg Classic, de Brabantse Pijl en de Waalse Pijl en daarna pak ik het mountainbiken weer op. Het gaat een mooie ontdekkingsreis worden.”

Van Empel won dit veldritseizoen onder meer de X2O Trofee, de Wereldbeker en het Europees -en wereldkampioenschap. De afgelopen jaren kwam ze ook al een enkele keer in actie op de weg. Zo veroverde ze in 2022 brons in de wegrit op het EK voor beloften vrouwen in Portugal. De overwinning ging daar naar Shirin van Anrooij.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2023 22:10
Ik vraag me bij Van Empel af wie haar programma bepaalt. Bij de mannen werd laatst in dat interview nog maar eens duidelijk dat het veldrijden van Van Aert getolereerd en gefaciliteerd wordt, maar meer ook niet. En dan gaan ze bij de vrouwen full Van der Poel met het combineren van drie disciplines. Van Empel heeft volgens mij een veel sterkere eigen wil dan haar interviews doen vermoeden.

Maar dit wegprogramma roept toch wat vraagtekens op. Kan me nou niet voorstellen dat ze hier van droomde toen ze bij Jumbo tekende. Volta Limburg is een nationale wedstrijd en de Pijlen zijn midweekse wedstrijden in de weken dat Roubaix, Amstel en Luik plaatsvinden. Wellicht zijn ze tot de conclusie gekomen dat dit seizoen de Waalse Pijl haar beste kans is om iets te laten zien in een World Tour wedstrijd, maar een beetje mager is het wel.
    19 februari 2023 22:48
    Ik denk dat zij mountainbiken ook heel erg leuk vindt, en dat ze daarom dit jaar een beetje snuffelt aan het wegwielrennen, zonder er nu al helemaal vol voor te gaan.
    19 februari 2023 22:49
    Fem heeft een lang veldritseizoen afgewerkt (begon al in Kruibeke). Het zou me niet verbazen als ze zelf heeft gekozen voor een lichter wegprogramma, om vervolgens beter te kunnen presteren in het zware MTB-programma, waar het toch echt een zaak van moeten presteren is om de OS te halen.
    19 februari 2023 23:42
    Ze gaan juist niet full Van der Poel door haar zo weinig op de weg te laten rijden. Ik vind het als wielerfan wel jammer, want kijk toch liever naar de weg dan naar MTB, maar ze zal het zelf heel graag willen en het ook zo met de ploeg hebben afgesproken. De bottom line is dat ze aan de weg wil snuffelen maar op de MTB wil en moet ze al meteen presteren om naar de Spelen te gaan. Vanuit haar gezien geen onlogische keuzes, en als je in Vlaanderen wilt presteren zul je je daar heel serieus op moeten voorbereiden, en juist dan kom je in het Van der Poel scenario terecht.

    De ploeg wordt betaald van de exposure van de mannenploeg op de weg, en Van Aert is de grote ster van die ploeg, dus het is logisch dat daar de focus van Van Aert op ligt. De vrouwenploeg heeft Vos als ster. Denk dat ie zelf ook liever RVV wint dan meer aandacht te geven aan de cross, dus hij zal het in grote lijn best met die keuze eens zijn.
    20 februari 2023 10:48
    Over dat mountainbiken zijn trouwens ook nog wel wat vragen te stellen...

    Er was sprake van dat ze bij de elite gaat rijden in de hoop zich voor Parijs te kwalificeren. Maar ik geloof dat dat helemaal niet kan. In het mountainbiken ben je tijdens de wereldbekers verplicht om in je leeftijdscategorie te starten. Pas als je in de eindstand van de wereldbeker top vijf (of was het top 3?) bent geëindigd, mag je het seizoen erop meedoen met de elite, als je dat tenminste wil.

    Dus Puck Pieterse en Line Burquier mogen de overstap maken, maar Van Empel volgens die regels niet. Overigens mag je, als je de wereldbekers bij de elite rijdt, tijdens de kampioenschappen wel gewoon in je leeftijdscategorie rijden, maar dat terzijde.

    Of zou haar tweede plaats tijdens het EK O23 haar recht geven om de wereldbeker bij de elite te starten? Zo niet, dan is ze dus zwaar gehandicapt in haar toch al redelijk onrealistische poging om Terpstra of Pieterse voorbij te gaan op de ranking. Tenzij Pieterse zwaar tegenvalt in de elitecategorie en op die manier alsnog minder punten haalt dan een in de beloftecategorie goed presterende Van Empel.
20 februari 2023 17:25
Aan de ene kant mooi (wie weet wordt het op deze manier ooit een échte koers) aan de andere kant zonde dat zo’n topper start in een nationale Nederlandse clubwedstrijd waar profs individueel mogen deelnemen. Is dat niet ook de dag van de ronde van Vlaanderen?

Reacties zijn gesloten.