Fem van Empel klopt Puck Pieterse na tweestrijd in Wereldbeker Flamanville

Fem van Empel klopt Puck Pieterse na tweestrijd in Wereldbeker Flamanville

foto: Cor Vos (archief)

zondag 16 januari 2022 om 14:36

Fem van Empel heeft zondag de Wereldbeker veldrijden in het Franse Flamanville gewonnen. De Nederlandse belofte van Pauwels Sauzen-Bingoal was de beste na een spannende tweestrijd met landgenote Puck Pieterse. Blanka Kata Vas mocht als nummer drie mee het podium op.

Bij afwezigheid van een groot aantal toppers had Inge van der Heijden de beste start in Flamanville, terwijl ook Eva Lechner, Fem van Empel en Puck Pieterse op de voorposten te vinden waren. Blanka Kata Vas kwam iets langzamer op gang, maar schoof snel op in de eerste ronde. Vooraan wisten Van Empel en Pieterse al snel een gat te slaan.

Achter hen vormden Vas, Van der Heijden en Italiaans kampioene Silvia Persico de eerste achtervolgende groep. Op het technische parcours, waar voor het eerst in lange tijd weer publiek welkom was om de crossers aan te moedigen, wist het drietal de oversteek te maken naar het kopduo. Dat gebeurde vlak voor de eerste passage aan start-finish.

Pieterse en Van Empel maken indruk
In de tweede ronde nam Pieterse, als leidster in het U23-klassement van de Wereldbeker en nummer drie in het algemene klassement, het heft in handen. Ze reed een drietal seconden weg bij Van Empel en zette Vas op vijftien tellen achterstand. Het duel tussen de twee Nederlandse beloftes bleef spannend, want Van Empel hield de druk constant en sloot bij het ingaan van de vierde ronde (van de zes) aan.

Vooraan werd het tempo wat gedrukt voor Van Empel, waardoor nummer drie Vas uit de achtergrond tijd kon goed maken. Maar het gat was te groot voor de Hongaarse om het gat van twintig seconden volledig te dichten. Pieterse en Van Empel wisselden elkaar af in de laatste rondes, maar konden elkaar niet definitief afschudden. Het kwam daardoor aan op de laatste ronde in Normandië.

foto: Cor Vos

Spannende finale
Van Empel zette druk bij de trappen, maar Alpecin-Fenix-renster Pieterse vocht zich terug in het wiel van haar concurrente van Pauwels Sauzen-Bingoal. De Brabantse had continu het initiatief, waardoor ze de Amersfoortse flink uitdaagde. Pieterse plaatste heuvelop nog een versnelling, maar Van Empel reageerde daar goed op.

Het draaide daardoor uit op een sprint-à-deux. In de oplopende finishstraat leek Van Empel de kop te pakken, maar ze liet zich verrassen door Pieterse. Die ging vroeg aan, maar kon het niet volhouden tot op de streep. Van Empel wist daardoor in extremis nog de zege binnen te halen. Het is voor haar de tweede Wereldbeker-zege van dit seizoen, na haar eerdere overwinning in Val di Sole. Pieterse wacht nog altijd op een Wereldbeker-overwinning.

Wereldbeker veldrijden Flamanville 2022
Uitslag vrouwen

1. flag-nl Fem van Empel
2. flag-nl Puck Pieterse
3. flag-hu Blanka Kata Vas
4. flag-nl Inge van der Heijden
5. flag-it Silvia Persico
6. flag-fr Hélène Clauzel
7. flag-nl Manon Bakker
8. flag-it Eva Lechner
9. flag-be Marion Norbert Riberolle
10. flag-be Alicia Franck

Dit artikel delen:

27 Reacties

Murcia 16 januari 2022 om 14:43

Het talent in Nederland maakt grote stappen, Puck en Fem maakten het vandaag spannend maar toch vind ik het geen toeval dat juist van Empel aan het langste eind trekt, ze is naast sterk ook slim en kan het parcours lezen. Puck er alles aan gedaan maar Fem heeft de nog betere sprint. Vas valt mij tegen, op zijn minst moet je op een lange cross als deze mee kunnen met de nederlandse dames. Inge vierde maar wel op een gigantisch gat en verder een compliment aan de organisatie voor een puik parcours.

Erik33 16 januari 2022 om 14:48

Vas viel inderdaad niet. Twee Nederlandse die lang niet aldoor volle kracht reden hielden toch Vas makkelijk op 20 seconden. Deze dames maken grote stappen. Ben ook benieuwd naar hun mountainbike seizoen. Misschien ook daar aansluiting met de wereld top.

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 14:49

Weinig aan toe te voegen, behalve dan dat ik Puck haar eerste WB zege wel had gegund.

Brabander 16 januari 2022 om 15:07

Idem. Puck en Fem steken er wel bovenuit dit seizoen. Nu staat het 2-0 voor Van Empel, terwijl 1-1 een stuk eerlijker had geweest.
Blanka lijkt het net niet te hebben. Ter verdediging van mijn favoriet: dit was ook niet echt haar parcours

adelaarvanantwerpen 16 januari 2022 om 15:39

@ Brabander
Van Empel is niet echt beter dan Vas dit seizoen. Zij is beter in de voorbije twee maanden. Head vs Head is Vas nog altijd in 66% van haar crossen voor Van Empe gefinished. Van Empel eindigde bv ook 6 keer buiten de top 10 en Vas maar 1 keer.

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 15:43

Toch lijkt het of het met Vas sinds Boom haar onder zijn hoede heeft genomen bergafwaarts gaat.

Murcia 16 januari 2022 om 15:51

Voor mij telt de curve en die is bij een van Empel omhoog aan het gaan en bij Vas niet echt. Maar Fayetteville is wel echt een parcours voor de hongaarse en als je je piek moment daar hebt en het waarmaakt is de rest bijzaak. Voor nu heb ik niet het idee dat ze daar mee kan met Brand en Vos als je in deze cross Fem en Puck niet kan volgen.

Arie den Blanken 16 januari 2022 om 17:51

Ook even niet vergeten dat van Empel uit veldrit dorp nummer één van NL komt.

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 18:08

Sint-Michielsgestel is het Erquy van Nederland.

Wheely 16 januari 2022 om 15:05

Wel heel leuk dat die twee zo aan elkaar gewaagd zijn.

Brabander 16 januari 2022 om 15:08

Vind ik ook. Steken toch echt wel iets boven Vas en Van Anrooij uit

Dikke Man 16 januari 2022 om 15:29

Zeker! Hopelijk sluit Vas volgend seizoen weer aan en hebben we elk week spektakel! Helaas moeten we tegen die tijd wel keuzes maken. Als ze gaan winnen, kunnen we niet meer zeggen dat we voor allemaal zijn. Dan ben je een successupporter en dus eigenlijk gewoon een loser.

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 15:53

@Dikke man: dat wil ik voor zijn, dus spreek ik me hopelijk nog net op tijd uit: ik ben voor Puck! Hoewel ik het Fem en Shirin ook wel gun, of begeef ik me nu op glad ijs…

Brabander 16 januari 2022 om 16:02

Ik ga voor Blanka. En dat zal Franco niet verbazen ;)

Murcia 16 januari 2022 om 16:06

Dan ben ik ook maar eerlijk en beken mijn voorkeur voor Fem. Waar je later op afgerekend kan en moet worden natuurlijk.

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 16:14

@Brabander: nee, dat verbaast me inderdaad niet. En ik kan ook voor een groot deel met je meegaan: mooie verschijning, als Hongaarse een outsider, aanvallende rijdster, komt schattig over in interviews etc. Maar ja, chauvinistisch als ik nu eenmaal ben kies ik toch voor een Nederlandse.

Dikke Man 16 januari 2022 om 16:23

Ik ga ook voor Blanka. Of Kata. Wat was het nou? Wheely, noteer jij het? Gelukkig kies jij nog voor Puck, Franco, hoewel ze met haar initialen vast ook veel Franstalige fans heeft.

Romāns Vainšteins 16 januari 2022 om 16:33

Het is Kata Blanka als je per ze de voornaam wilt noemen en Vas is de achternaam.

Brabander 16 januari 2022 om 17:03

@Romans: ze heeft zelf in een interview aangegeven dat Blanka haar voornaam is, Kata haar tussennaam en Vas haar achternaam. Zoals ze zelf zei: "als mijn moeder me roept, zegt ze Blanka".
In het interview (van de NOS volgens mij) was de eerste vraag: "Hoe heet je nu eigenlijk?". En ze stelde zich voor als Blanka Kata Vas

Franco Ballerini 16 januari 2022 om 17:32

@Brabander: dat zegt natuurlijk niets. We moeten dan eerst weten in welke bui haar moeder was toen ze haar riep. Als mijn moeder in een goede bui was noemde ze mij “Mijn lieve Franco”, beval zij mij dan eerder “Ballerini, zit niet zo te luieren (oid)” en als ze echt boos was “Franco Ballerini, kom hier!”. Daarnaast kan ze de (niet in het Hongaars gestelde) vraag om meer duidelijkheid omtrent haar naam te geven natuurlijk makkelijk verkeerd begrepen hebben.

Brabander 16 januari 2022 om 17:40

Ja. Zo kun je alles wel overanalyseren natuurlijk
De vraag was vrij duidelijk en het antwoord ook en ik geloof haar ;)

Wheely 16 januari 2022 om 17:44

Staat allemaal genoteerd, ik zit in het fan van Fem kamp al heb ik ook mijn zwak voor Puck en Blanka.

Dikke Man 16 januari 2022 om 17:44

Haar Engels is vast beter dan ze laat weten. Ze is gewoon verlegen (wat haar aantrekkingskracht versterkt). Laten we het houden op Blanca Kata Vas; lekker alfabetisch.

Romāns Vainšteins 16 januari 2022 om 18:24

Ik had Kata leuker gevonden als roepnaam dus voor mij is ze Kata

Barry Batsbak 16 januari 2022 om 19:14

Voorkeur Puck hier.

5211 16 januari 2022 om 15:22

Jammer dat Puck het net niet af kon maken. Verder zeer sterke cross vd 2 vooraan. Nu een redelijk internationaal veld bij afwezigheid van.

Boomie1 16 januari 2022 om 22:00

Boom begeleidt Vas en Kopecky al sinds begin van de winter. Dus da’s een kul argument. Vas heeft gewoon veel gereden voor haar jonge leeftijd. Dat heeft z’n weerslag.

Headlines

Materiaalzone

Populair