Feestje compleet voor SD Worx in Thüringen: Kopecky soleert naar ritwinst en eindzege
foto: Cor Vos
zondag 28 mei 2023 om 15:30

Feestje compleet voor SD Worx in Thüringen: Kopecky soleert naar ritwinst en eindzege

Lotte Kopecky heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Thüringen Ladies Tour op haar naam geschreven. De 27-jarige renster sprong in de finale van de slotrit weg uit het peloton en soleerde vervolgens vijftien kilometer naar de streep. Ze won zo ook met ruim verschil het algemeen klassement. Door de zege van Kopecky won SD Worx alle ritten in de Thüringen Ladies Tour en boekten alle vijf rensters van de ploeg dagsucces.

De zesde en laatste rit van de Thüringen Ladies Tour startte en finishte in Mühlhausen. In de 125.2 kilometer lange etappe bevatte meerdere beklimmingen, waarvan de Höhe Weg (3.2 km à 6.1%) halverwege de rit de zwaarste was. De laatste vijftien kilometer gingen vooral naar beneden.

Vier vroege vluchtsters 
Voordat de koers de voet van de Höhe Weg bereikte, hadden vier rensters zich los weten te rukken van het peloton. Lieke Nooijen, Amandine Fouquenet, Fabienne Jährig en Mieke Kröger begonnen met een voorsprong van twee minuten aan de klim. Bergop werd het verschil snel kleiner en niet lang na de helling, kwamen de koploopsters weer in het zicht van het peloton.

Sandra Alonso (CERATIZIT-WNT) en Clara Emond (Arkéa) gingen vervolgens in de aanval. Nooijen kon haar karretje als enige vroege vluchtster nog even aanhaken, maar moest na enkele kilometers toch ook passen. We hadden zo eventjes twee vrouwen aan kop van de koers. Eventjes, want door het werk van SD Worx werd het duo al snel weer tot de orde geroepen.

Kopecky virtueel aan de leiding
Kort daarna was er een tussensprint, waar Lotte Kopecky als eerste doorkwam. Zij pakte zo zes bonificatieseconden én de virtuele leiding. Voor de start van de rit had ze namelijk een achterstand van vier seconden op haar ploeggenote Lorena Wiebes, die op de laatste lange beklimming van de dag het peloton aanvoerde. Het pak ging op een lint, waardoor niemand aan aanvallen durfde te denken.

Op de top kwam daar verandering in. Ruby Roseman-Gannon plaatste een demarrage en kreeg Christina Schweinberger en Mischa Bredewold mee. AG Insurance-NXTG en UAE Team ADQ hadden niemand mee en dichtten het gat. Op een volgende klimmetje, met nog een kleine twintig kilometer te gaan, trok Lorena Wiebes – na haar kopwerk van eerder – plots zelf door. Ze kreeg Rosita Reijnhout van de Nederlandse selectie met zich mee.

Solo Kopecky
De twee begonnen samen aan het laatste klimmetje van de dag, maar Wiebes liet Reijnhout hier al snel achter. De Europees kampioene kwam echter niet als eerste boven. Lotte Kopecky was namelijk uit het peloton weggesneld en ging op en over haar ploeggenote. Ze had nog ruim vijftien kilometer voor de boeg, maar soleerde met groot vertoon van macht naar Mühlhausen. Op een gegeven moment was haar voorsprong meer dan een minuut. Op de streep was daar nog meer dan genoeg van over om uitgebreid feest te vieren.

De zege van Kopecky betekende de zesde zege op rij voor SD Worx in de Thüringen Ladies Tour. Nadat op dag één de ploegentijdrit gewonnen werd, wonnen daarna Bredewold, Barbara Guarischi, Lonneke Uneken en Lorena Wiebes achtereenvolgens een rit. Kopecky was de enige die nog niet gewonnen had, tot de dubbelslag van vandaag.

 
11 Reacties
Sorteer op:
28 mei 2023
De dominantie van deze ploeg helpt het dames wielrennen wel om zeep.
28 mei 2023
Sommige mensen vonden dit waarschijnlijk een saaie koers, maar ik heb eerlijk gezegd genoten van de suprematie van SD WORX. Wiebes en Kopecky staken er ver bovenuit, maar in hun kielzog waren er met name een aantal jonge Nederlandse dames die ook goed voor de dag kwamen. Mischa Bredewold bijvoorbeeld, 22 jaar en een groot gedeelte van de week leidster in klassement, en wat te zeggen van Alvarado die twee weken terug nog op tien minuten gereden werd in een mtb wedstrijd, maar nu de hele week attent meekoerste voorin en uiteindelijk in de top tien eindigde. Positieve uitschieter was wat mij betreft Rosita Reijnhout Een Zeeuwse renster van 18 die voor de Nederlandse selectie reed en regelmatig de knuppel in het hoenderhoek gooide. Ze kwam bergop nog wat kracht tekort tegenover de echte kanonnen, maar ze was een van de meest actieve rensters van deze ronde.
28 mei 2023
Matige week voor SD Worx: het bergklassement ging naar Alice Palazzi (Top Girls Fassa Bortolo).
28 mei 2023
"Door de zege van Kopecky won SD Worx alle ritten in de Thüringen Ladies Tour en boekten alle vijf rensters van de ploeg dagsucces." Zou zoiets ooit eerder gebeurd zijn? Alle etappes precies verdeeld?
  28 mei 2023
  Niet precies: 6 ritten voor 5 rensters
  28 mei 2023
  De eerste rit was een TTT die ze dus allemaal wonnen ;-) Ik kan het me niet voorstellen dat dit ooit vertoond is, Poeksel, toch niet op dit niveau. Niet enkel moet iedereen van het team kunnen winnen, het moet ook nog uitkomen met het aantal etappes.
  28 mei 2023
  Ik vraag me af in hoeverre het een doel/plan van tevoren was. Het zou het starten met vijf rensters i.p.v. zes verklaren.
28 mei 2023
waarom doen ze niet gewoon mee in Londen?
  28 mei 2023
  Te saaie koers? Vorig jaar won Lorena daar alle ritten.
  29 mei 2023
  Ride London is een saaie parcours dat alleen minder saai is omdat die een wt status heeft gekregen, en dus goeie renster kan aantrekken. Thuringen heeft een veel betere parcours en is één van de eerste historische vrouwenkoers. Ze verdienen die wt status gewoon, veel meer dan Londen. Die zijn in de wt opgenomen om de engels(talig?)e te plezieren en uci ziet de engelstalige markt blijkbaar als meer interessant dan de duitse. Dat is de engels-saksische bias dat de wereld momenteel regeert. Maar de wedstrijden daar verdwijnen zo snel als die op poten gezet worden. Steekvlam enthousiasme.

Reacties zijn gesloten.