FDJ-manager Madiot bekritiseert Cookson

zaterdag 25 april 2015 om 18:26
FDJ-manager Madiot bekritiseert Cookson

Foto: Sirotti

FDJ-manager Marc Madiot heeft tegenover L’Équipe het beleid van UCI-voorzitter Brian Cookson bekritiseerd. De Brit zou te weinig concrete punten hebben doorgevoerd.

Madiot oordeelt dat de licentiecommissie “heeft besloten niks te besluiten” in de Astana-zaak. Hij neemt dat de commissie zelf niet kwalijk, omdat “daar competente mensen in zitten”, maar hij vraagt zich af wat Cookson heeft bereikt sinds zijn aanstelling. “Cookson zelf heeft het besluit (over Astana) niet genomen, maar ik heb nog steeds geen concrete acties van hem gezien.”

“De Waarheids- en Verzoeningscommissie kostte veel geld en kwam alleen met zaken die we al wisten. Het zou veel goedkoper zijn geweest om het gebruik van cortisonen te verbieden. Dát is iets concreets, maar dat hebben ze nagelaten.” Madiot concludeert dat Cookson nog niet heeft gedaan wat hij tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde.

Madiot wijst bovendien op enkele problemen omtrent de veiligheid van renners om te illustreren hoe de UCI een meer proactieve rol zou kunnen aannemen. “De gesloten spoorwegovergang in Roubaix, waar was de UCI toen? De Ronde van het Baskenland met die gevaarlijke finish, waar was de UCI toen? En waar was de UCI toen Cavendish vier of vijf renners ten val bracht in de Tour vorig jaar?”

“In het voetbal kun je het oneens zijn met het besluit van de scheidsrechter, maar daar is ten minste een besluit. Uiteindelijk moet je de conclusie trekken dat wij in het wielrennen helemaal niets besluiten”, aldus Madiot.

Dit artikel delen:

17 Reacties

SolerEritrean 25 april 2015 om 18:34

FDJ presteert niet echt, dus zoekt Madiot een andere manier om in het nieuws te komen.

klootje kriekeljon 25 april 2015 om 18:35

Cookson klinkt mij steeds meer als een idealist die de politiek in gaat en er net zo hard weer gillend uit gerend komt.
Die werelden werken volgens andere regels, vaak om te kotsen. Daar hebben integere mensen niets te zoeken. Daar heersen de Blattertjes en Verbruggetjes.. die zonder enig gevoel van schaamte hun megalomane spelletjes kunnen spelen, al cynisch lachend op het plebs neerkijkende.

krypton 25 april 2015 om 18:37

Ik weet er niet alles van maar ik neem toch aan dat de voorzitter van de UCI niet alles in zijn eentje kan beslissen en doorvoeren als een soort alleenheerser.

Roberto 25 april 2015 om 18:55

Madiot heeft gelijk. Cookson kwam met mooie beloften om de sport weer geloofwaardig te maken en hij zou wel eens wat veranderingen brengen. Cookson en de UCI hebben nou niet echt concrete maatregelen genomen.

Sagan=hulk 25 april 2015 om 19:05

Madiot heeft helemaal gelijk. Zijn voorbeelden slaan de nagel op de kop!

Wim Kruithof 25 april 2015 om 19:06

Volgens mij was Cookson helder wat hij besloot met Astana, alleen heeft hij er niet de bevoegdheid toe. Liever dat men zich uitspreekt tegen de zondaars, dan tegen de bond die wel wil beslissen (lijkt het althans op) maar juridisch dit niet dicht krijgt.

6129ak2 25 april 2015 om 19:08

Cookson zit er alleen maar om zijn eigen ego op te krikken.
Hij meent door maar wild om zich heen te slaan naar het
verleden dat hij het geweten van de wielersport is.
Hij heeft voor de wielrenners geen enkel erbarmen,
veiligheid of inspraak is voor hem totaal niet aan de orde.
Hij moet niet vergeten dat de wielerprofs dank zij Verbruggen
en mc Quait een fatsoenlijk bestaan hebben gekregen.
Bij Cookson telt maar een ding n.l. zijn eigen IK.

Verweggistan 25 april 2015 om 19:09

Alsof je alles zomaar in een halfjaar veranderd (en de mensen die er al zaten meekrijgt). Pas tegen de tijd dat Cookson zijn eerste termijn erop zit zullen zijn de eerste effecten van zijn maatregelen te zien zijn. Dat geldt voor iedere nieuwe regering, waar dan ook.
Dus wat dat betreft was het CIRC rapport een goed begin: zo was het en dat willen we dus niet meer.

Maar ik begrijp het wel, het lijkt allemaal heel langzaam te gaan. Maar om dan met voorbeelden te komen als spoorwegen of paaltjes op de weg; tsja.

zoetepap 25 april 2015 om 19:12

Jonges jonges vergis u niet. Brood en spelen. Cookson is ondanks alle goede bedoelingen een marionet van Makarov. Het wielrennen wordt gerund door macht en geld: Zijnde de Angelsakken en het Oostblok. Zeker niet Europa of godbeterd een Brit. De kapitale sponsors en rijke banken. Makarov(Katusha)heeft een hoge functie in het orgaan van de UCI. Zijn buren zijn Tinkof en Vino. Voor mij een vermakelijke poppenkast,circus en stoelendans. Niets meer als bedrog en geldgewin op mega-grote schaal zonder schaamte. Brood en spelen. Soms prikt er eens lokale douane(Festinatour)of een overijverige onderzoeker een gaatje in de omerta.(Armstrong,Manzano/Fuentes,Ferrari…) Maar zeg eens eerlijk daar smullen we evenzeer van. De grootste straaljagers (Ricco,Pantani,Armstrong,Landis,Hamilton,in mindere mate Vino) worden er uit gehaald onder het mom brood en spelen. Nieuwe wielrennen ok maar er is nog een lange weg te gaan voor een stijlbreuk.

xistnc 25 april 2015 om 19:36

Volgens mij hoeven we niet te twijfelen aan de intenties van Cookson. Maar met intenties alleen redt hij het niet. Hij moet het doen met de juridische gereedschapskist waar met grote letters het UCI-logo op staat. En die gereedschapskist schiet overduidelijk tekort.

Cookson zal aan de bak moeten om met behoud van intenties en het najagen daarvan, de inhoud van de gereedschapskist te verbeteren. Zo niet, dan zal hij één worden met die gereedschapskist en net zoals zijn voorgangers afgeserveerd worden door de goegemeente en hun populisme vol afkeer van instituties.

Hup Brian!

zoetepap 25 april 2015 om 20:19

Is het wielrennen echt verbeterd tegenover de jaren 70/80/90? Alle macht bij organisatoren en de sponsors. Meer bekende dopinggevallen. Erelijstjes met kruisjes en naamverandetingen. De no-needle policy aka 2de-kans policy. Bio-paspoort voor de supermannen in te dijken maar veel meer zie ik niet. Astana moet er uit helaas voor de 6dopinggevallen in 18maand en de talloze daarvoor. De sponsors blijven wel elk afzonderlijk aktief in de wielersport. UCI zal geen vetpot geld hebben en trouwens het zou alleen maar een sport worden in rechtbanken. De sport is zoals ze is,er kan alleen aan geschaafd worden.

Sephiroth 25 april 2015 om 21:43

al die anti cookson reacties.. bah, hij doet tenminste een poging CIRC aangesteld (zoals belooft, onafhankelijk dus reken hem niet af op de inhoud), bezig met slecht weersprotocollen, doet tenminste en poging richting astana. Waagt een poging om de wieler kalender nieuw in te richten. Maar zoals xistnc zegt: hij kan echt niet alles alleen, het is geen dictatorschap.

Wat voor nuttigs heeft Madiot voor zn sport gedaan?

123poetertjes 25 april 2015 om 22:43

Leuk kortetermijndenken van Monsieur Roeptoeter. Maar als iets twintig jaar lang een totale bende is geweest, is het een utopie dat alles in een half jaar weer koek en ei is. Te snel overhaaste beslissingen nemen werkt daar niet tegen, wat nodig is is een zorgvuldig uitgewerkt idee en daar mogen best wat jaren overheen gaan.

Was Madiot niet degene die Bassons buitenspel zette toen deze de omerta wilde doorbreken?

Wim Kruithof 25 april 2015 om 23:12

123poetertjes +1

Poeksel 25 april 2015 om 23:27

123poetertjes +2

dhyani 26 april 2015 om 08:37

de spijker op zijn kop! Hij mag van mij in de evaluatie commissie. Kan Spekenbrink met hem overweg?

dhyani 26 april 2015 om 17:35

b

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair