Fabio Jakobsen (7de): “Ik laat de moed niet zakken”

Door , maandag 26 augustus 2019 om 18:47
Fabio Jakobsen (7de): “Ik laat de moed niet zakken”

©Cor Vos

Geen succes voor Fabio Jakobsen in zijn eerste massasprint in zijn allereerste grote ronde. In de straten van Alicante kwam de Nederlandse kampioen er niet aan te pas. Hij baalde, maar was ook eerlijk. “Enerzijds vond ik die finale een grote ronde onwaardig. Anderzijds… Ik ben op mijn waarde geklopt.”


“You win some, you learn some.” Fabio Jakobsen nam zelf het woord toen hij aan de teambus van Deceuninck-Quick-Step aankwam. Dat was ruim tien minuten na de finish. De eerste ontgoocheling was toen al wat weggeëbd.

Fabio, doe ons het verhaal van jouw eerste sprint in deze Vuelta…
“Ik werd gelost op het klimmetje, maar we wisten dat dat kon gebeuren. Ik ben geen klimmer. Met de steun van Tim Declercq, Rémi Cavagna en Eros Capecchi ben ik vlot kunnen terugkeren. Dat deden de jongens heel goed. In de finale was het echter wind in de rug en voortdurend bergaf. Persoonlijk vind ik zo’n finale trouwens een grote ronde onwaardig.”

En daar bedoel je mee?
“Dat het ontzettend hard gaat en je daardoor meer moet positioneren en beuken dan dat het echt sprinten is. In een finale als deze kunnen veel meer jongens zich in de spurt mengen. Dat is hun goed recht, hé. Ik zou dat ook doen in hun plaats. Maar voor mezelf is het een groot nadeel. Ze rijden in de weg en ik moet meer knokken. En op Max (Richeze, red) rekenen.”

Ben je dan niet op je waarde geklopt?
“Toch wel. Als je geklopt wordt, word je geklopt. Elke sprint is anders. Maar hier is Sam Bennett heel goed in. Hij is ouder, meer ervaren, sterker. Hij knokt zichzelf bij de eerste vijf, daarna doet hij zijn sprintje. Ik moest op Max vertrouwen en dat ging net mis. We zaten iets te ver in die laatste bocht. Dat kan gebeuren. Nadien kon ik nog maar een of twee plaatsjes goed maken. Daarnaast moest ik ook nog een keer of twee, drie in de remmen. Dan is het over. Ach, we gaan straks nog eens de sprint herbekijken en overleggen. Samen met Max.”

Alicante – Cor Vos © 2019

Verwijt je iemand iets?
“Nee. Ik heb alleen maar mezelf iets te verwijten. Ik zat te ver. Daarna heb ik nog proberen redden wat er te redden viel en dat levert een zevende plaats op.  Zoals ik zei: sometimes you win, sometimes you learn. Het is ook geen schande om van Bennett te verliezen. Hij is de man in vorm.”

Veel kansen krijgen de sprinters hier niet.
“Dat weet ik. Dat is balen. Maar morgen gaan we er gewoon opnieuw voor. Ik laat de moed niet zakken. Ik voel me goed. En ik leer hier uit en ik word hier sterker van. Dat is ook belangrijk.”

Wil je trouwens Madrid halen?
“Dat is in elk geval de bedoeling, ja. Maar ik weet niet of het motortje dat ook wil.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

platteprijs 26 augustus 2019 om 18:53

Het motortje … Het zou goed zijn om hier uit te rijden of in elk geval de derde week te halen. Jakobsen kan wel wat meer inhoud gebruiken.

Brabander 26 augustus 2019 om 18:57

Een finale bergaf, eindigend in een massasprint, is dus een grote ronde-‘onwaardig’?

Matt23 26 augustus 2019 om 19:07

Ik vind hem grote ronde onwaardig. Met zulke ploeggenoten moet hij gewoon meestrijden om de overwinning. Maar goed, hopelijk morgen een betere positionering.

Dolledriesoldebroek 26 augustus 2019 om 19:17

Houd toch eens op joh, die jongen doet het hartstikke goed op zijn 22e en altijd nog maar tweedejaarsprof! Hij moet nog wat meer schijt krijgen en zichzelf al beukend in een goede uitgangspositie zien te krijgen, zit nu net als in polen net weer te ver.

Laat hem lekker leren in zijn eerste grote ronde en kijken hoe ver die kan komen, ik zie hem nog wel een etappe pakken, de snelheid heeft die zeker!

Tinus 26 augustus 2019 om 19:23

Kwam inderdaad niet helemaal aan sprinten toe, maar volgens mij is dat juist inherent aan grote rondes. Sprinten is veel meer dan zo hard mogelijk fietsen. Positionering en timing horen daarbij. Ik snap dus eigenlijk niet echt wat Fabio hiermee bedoelt. Dit zal voor hem toch zeker geen verrassing zijn?

Abdoe 26 augustus 2019 om 19:29

Het is wel zijn eerste sprint in een grote ronde :)

Tinus 26 augustus 2019 om 22:12

Abdoe. Klopt helemaal en hij hoeft ook zeker niet te winnen, maar eens printer die klaagt over hoge snelheden en geduw, vind ik toch een wat aparte gewaarwording. Dat zo goed als iedere jonge sprinter daar aan moet wennen, is logisch. Klagen niet.

simon tan 26 augustus 2019 om 19:46

Ik vond het een echte sprint. Dat het op hoge snelheid ging doet er toch niet aan af? Het lijkt dat Fabio nog moet leren om zich goed te positioneren. In de Ronde van Polen ging het hem ook niet goed af. Als ik de beelden terugkijk en op Mezgec let dan valt mij trouwens op dat hij van heel erg ver begon, en net te laat kwam om Iedereen voorbij te rijden. Met 50m extra was m dat gelukt. Fabio was zeker beter gepositioneerd dan Mezgec. Positioneren is belangrijk, maar verkeerd gepositioneerd is niet het hele verhaal.

Brecht 26 augustus 2019 om 20:12

Fabio zat beter vooraan dan Mezgec toen de spurt begon, maar zat ingesloten.
Mezgec kwam van achteruit met meer snelheid. Op het moment dat hij wil beginnen spurten, wordt hij beetje in de weg gereden door die renner van Caja Rural, daardoor kan hij zijn sprint niet rijden en houdt hij de laatste meters de benen stil.
Als hij morgen beter afgezet kan worden door Richeze zal hij er dicht bij zijn, dus Stybar en/of Gilbert vlak voor Richeze en op 600m van de streep de ruimte maken voor Richeze en Fabio

Positionering is inderdaad nog zijn zwakke punt. Daarvoor hebben ze bij QST Morkov binnengehaald. Die is volgens mij de beste renner ter wereld om een spurt te lezen

Titaantje 26 augustus 2019 om 20:08

Dus omdat het hard gaat, is het een grote ronde onwaardig?

Brabander 26 augustus 2019 om 20:46

Hele vreemde uitspraak ja.

Koekkebakker 26 augustus 2019 om 20:38

Die jongen is gewoon teleurgesteld, en terecht. Hij en anderen hadden meer verwacht in deze etappe en gisteren wellicht ook wel.
Maar kop op Fabio! Goed opletten deze ronde, veel leren en dan ga je het zeker nog beter gaan doen in een volgende grote ronde en misschien zelfs deze Vuelta nog!

Jan Blokland 26 augustus 2019 om 21:05

Komt wel goed met Jakobsen. Kijk eens naar Groenewegen. Die had ook een paar jaar nodig. Trouwens, dat geldt voor iedere sprinter, uitzonderingen daargelaten. Geef Jakobsen nog twee jaar. Dan is hij nog maar 24. Dan praten we verder.

trickstuff 26 augustus 2019 om 21:36

Ietwat onhandige woorden voor iemand die aan zijn eerste grote ronde bezig is, meer niet. Hij lijkt te bedoelen dat het zo hard ging dat hij letterlijk geen versnelling meer over had, dus een groter buitenblad zou zijn les kunnen zijn.

Hollow Knight 26 augustus 2019 om 21:45

Jakobsen is een goede renner, maar maakt soms toch hele rare uitspraken. Toen Remco won in de Ronde van België vond hij het ook opeens nodig om hem de les te spellen voor de camera’s… Met zulke acties maakt hij zich niet bepaald populair in het team. Misschien moet hij gewoon toegeven dat hij – op dit moment – nog wat inhoud te kort komt. Hij probeert altijd de schuld bij iemand anders te leggen.

Wel jammer dat hij nog twee jaar bij QS rijdt… QS moet minder focussen op spurters en meer gaan inzetten op het rondewerk. Anders is de kans reëel dat Remco vertrekt na 2023.

Pietspeed 26 augustus 2019 om 22:48

Geen enkele reden voor zijn uitspraak. Eigenlijk 1e sprint, met hoge snelheid, betrekkelijk smalle weg, en hij raakte al snel ingesloten waardoor hij ruim voor de meet z’n benen stil hield. En dan nog 7e, terwijl hij zeker nog niet op max v was. Alles duidelijk uit heli te zien.

Jungle Man 26 augustus 2019 om 22:53

Zo balen is het niet dat er weinig sprintkansen zijn in de Vuelta. Vind het eigenlijk wel prettig. Vandaag was saai en zo voorspelbaar. Maar hetzelfde kan natuurlijk worden gezegd over een wacht wacht poef rit.

Lapjestrui 26 augustus 2019 om 23:02

Ja, Fabio moet nodig op mediatraining. Voor je 't weet uit 'ie nog openlijk z'n teleurstelling en vergeet 'ie in ieder interview z'n ploegmaats en de organisatie te bedanken, en Remko en bedankt ook aan alle zwaar teleurgestelde wielerflitsers want zonder hen had JE nooit op dit hoogste podium gestaan.

@HK is je altijd hij gedit en gedat wellicht ietwat overdreven voor een renner die nog maar net rondrijd bij de Groten? Hij doet het niet onaardig.

Mooie gast!

Samlambeej 26 augustus 2019 om 23:16

Heb vooraf aan deze Vuelta onvoldoende beterschap gezien in zijn bergop-rijden. Hij moest soms in Vlaanderen lossen en dat was dan niet op de Taaienberg. Hij kon beter nog een jaartje Romandië en zo rijden om het te leren. Deze Vuelta is voor hem een vuurdoop, dat zullen ze bij DQS ook wel ingeschat hebben.

ChefSpijker 26 augustus 2019 om 23:50

Hij reed gister anders prima bergop. Ruim voor de laatste bus gefinisht met beter klimmende sprinters als Degenkolb en Van der Sande. Het is alleen nog vooral erg wisselvallig. In California zat ie één bergrit er heel lang bij, kwam toen ook ruim voor de laatste bus binnen, maar op de slotdag was ie weer juist als een van de weinige sprinters gelost. Ook niet gek voor zo’n jonkie met dikke dijen. Normaal gesproken gaat ie enkel beter worden door deze Vuelta. Of ie nou Madrid haalt of niet. Vlaamse heuveltjes kun je sowieso niet vergelijken met hooggebergte natuurlijk.

Samlambeej 27 augustus 2019 om 00:08

Die momenten heb ik dan gemist.
Het is te hopen dat er rendement komt door heel diep te gaan in deze Vuelta. Sowieso moet er volgend jaar een man komen boven Jakobsen in de pikorde. Op die manier kan hij in "minder belangrijke" wedstrijden met bergritjes verder schaven. Ik geloof wel dat ze geduld zullen koesteren met Jakobsen gezien het aantal overwinningen, tegen wie en op welke manier hij al behaald heeft als sprinter.

assen 27 augustus 2019 om 06:20

Ik werd verrast door zijn selectie. Als slecht klimmer zullen er niet veel kansen voor hem zijn, in een ‘gewone Vuelta’. En op zijn leeftijd schatte ik de kans dat hij de eerste laat staan week zou overleven als laag in.

Ik hoop heel erg dat mijn inschatting onjuist blijkt.

platteprijs 27 augustus 2019 om 08:12

Ik denk dat de ploegleiding er op de eerste plaats van uitgaat dat een grote ronde uitrijden of tot de derde week rijden hem sterker maakt. Sprintervaring opdoen in een grote ronde zal een tweede doel zijn.

west 27 augustus 2019 om 07:31

Wel mooi dat iemand met wel twee hele etappes ervaring kan inschatten wat wel- en niet Grand-Tour-waardig is.
Blijkbaar was de etappe wel waardig genoeg om in de finale nul valpartijen te veroorzaken en te ingewikkeld voor iemand met nagenoeg geen Grand-Tour ervaring om fatsoenlijk mee te doen voor de overwinning…

nasibal 27 augustus 2019 om 08:28

Redden wat er nog te redden valt? Hij kwam niet over z'n lead-out heen, welke hij hier tussen neus en lippen door nog even subtiel afkraakt.
Dat het grote-ronde onwaardig zou zijn volgens meneer is natuurlijk al helemaal geen beste uitspraak.

Laten we het er maar op houden dat het interview te kort na de finish is gehouden en hij nog midden in z'n teleurstelling zat.

ghostwriter 27 augustus 2019 om 09:33

Mijn god wat veel commentaar op een uitspraak van een teleurgesteld talent na zijn eerste spintetappe in een grote ronde.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2019 om 10:08

Die Jakobsen is een beetje een chagerijnigerd, niks mis mee maar wel waar. Erg serieus figuur.

de winnaars 27 augustus 2019 om 10:20

Ik heb het idee dat het motortje nu al op is

Veloburto 27 augustus 2019 om 10:38

Wel fijn dat ie de moed niet laat zakken!

Evan Evans 27 augustus 2019 om 12:59

Jacobsen is gewoon de zoveelste Nederlandse praatjesmaker.

nasibal 27 augustus 2019 om 13:34

En de aanduiding ‘Nederlandse’ is relevant omdat?

Harry Q 27 augustus 2019 om 14:56

Gelukkig zijn er ook nog mensen die anders over Fabio denken. Hierbij een reactie van Thijs Zonneveld. https://www.ad.nl/video/kanalen/~c407/series/~s454/~p32901

Headlines

Materiaalzone

Populair