Fabio Aru: “Contador is de verdiende eindwinnaar”
Foto: Sirotti
zondag 31 mei 2015 om 08:44

Fabio Aru: “Contador is de verdiende eindwinnaar”

Fabio Aru schreef zaterdag de etappe naar Sestrière op zijn naam. “Dit is mijn tweede overwinning in twee dagen tijd. Ik kan het nog altijd niet geloven”, stelde hij volgens Belga.

“‘Dit zal toch even moeten bezinken. Ik ken de streek, Sestrière is voor mij een beetje een tweede thuis omdat ik hier vaak train. Er stonden enorm veel fans langs de weg die me aanmoedigden. Dat voelde wel speciaal en gaf me kracht.”

Op de Finestre sprong zijn ploegmaat Mikel Landa weg. “Ik had toen even een moeilijk moment”, geeft Aru toe. “Maar Alberto Contador ook. Toen ik daarna bij hem wegreed, heb ik er nooit aan gedacht dat ik nog de roze trui zou grijpen. Hij is een groot kampioen en verdiende winnaar van deze Giro.”

De Italiaan zal als tweede eindigen in deze Giro. “Ik ben daar tevreden mee. Eind vorige week beleefde ik enkele moeilijke dagen en twee keer heb ik er zelfs aan gedacht om terug naar huis te keren, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan.”

“Of ik de Giro ooit kan winnen? Ik heb nog te weinig ervaring en ik zal ook mijn tijdrit moeten verbeteren.”

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2015 12:42
Wat kijken er toch veel mensen met een zure blik naar het wielrennen. Ga eens af op feiten ipv aannames. Veroordeel renners niet op voorhand en Astana ligt gezien de dopingperikelen van vorig jaar al onder een vergrootglas. 1 dopinggeval en ze zijn hun licentie kwijt. Ik heb deze Giro elke klassementsrenner zijn goede en slechte momenten zien hebben. Zelfs Contador had slechte momenten.

Stel je zelf de vraag, Heb ik een mooie Giro gezien? Ja ik heb een mooie Giro gezien. Stop met allerlei aantijgingen en kijk gewoon met open vizier naar wielrennen dan heb je er zoveel meer plezier van. Je kan ergens je vraagtekens bij hebben en je mag kritisch zijn maar met een zure kop naar het wielrennen kijken word je niet echt blij van.
31 mei 2015 13:18
Wie van jullie zag trouwens de vergelijkende beelden op de cima coppi ? (ik zag het op de Eurosport livestream).

In het linkerframe zag je de renners van nu over de top van de Finestre komen, snel en hoge cadans, en in de rechterframe de totaal gedoopte(*) Campionissimo himself, Fausto, als een uitgeputte muilezel met trage cadans. (* naar state of the art van toen)

Waarmee ik niet direct iets anders wil zeggen dan: Gigantisch contrast, de evolutie van wielrennen.
31 mei 2015 13:35
Quote:
Aru heeft niet alleen zijn hoofd en zijn gekke bekken tegen, maar ook de schijn, zijn eigen verleden, de ploeg en ploegleiding tegen

Inderdaad. En tel daar dan ook bij op dat hij zijn collega's voor de rechter sleept om smartengeld te versieren. Dat miste ik nog in de opsomming van zaken die Aru tot een, in mijn ogen, erg onsympathieke en onbetrouwbare kerel maken.
31 mei 2015 13:40
@Xistnc

Kan je nu eindelijk een kappen met dat gezeik van je. Je bent 1 van de redenen dat ik hier eigenlijk nooit meer reageer. Volgens mij weet je best wat van wielrennen, maar je bent alleen maar bezig je gelijk te halen door anderen af te zeiken. En dat ben ik echt spuugzat.
31 mei 2015 13:47
@Reusjen
@Xistenc

Het wordt tijd dat Xistnc eens beseft wat zijn gedrag met andere doet. Hij weet inderdaad veel van wielrennen maar hij is ook de reden dat ik enkele jaren geleden ben gestopt met reageren. Inmiddels ben ik sinds enkele weken weer begonnen en het valt me op dat hij nog steeds mensen loopt af te zeiken en z'n gelijk probeert te halen.
31 mei 2015 13:51
@reusjen, @EDE#
Klik dan op het uitroepteken. Daar is het voor. Werkt in 80-90 procent van de gevallen prima.
31 mei 2015 13:53
@Ikbenprocycling

Die beelden van Coppi waren inderdaad een schril contrast met het huidige wielrennen. Met de techniek van toen had je niet zoveel keuze van versnellingen en was het op de cols volgens mij echt zwoegen en stoempen. Maar omdat dat toen voor iedereen gold, was er toch een de beste, in dit geval Fausto Coppi. Nog altijd een naam die geadoreerd wordt in Italie.

Leuk om je af te vragen. Stel dat je een etappe uit die tijd eens bijna integraal zou kunnen terugzien op beeld zou je dan als volger niet moe worden van alleen al het zien van die zwoegende renners.
31 mei 2015 13:53
RV ik kan me niet vinden in je schets dat we hier niks met zuideuropeanen hebben.
Ik mag aru niet, dat is waar, maar ik ben behoorlijk fan van paolini en nibali bijv. Wat ik gewoon niet snap van Aru is het patroon van ernstig veel kg verliezen&ziek zijn, knallen in week 1, dood zijn in week 2 en knallen in week 3. Nog nooit gezien.

Daarnaast heb ik het niet zo op astana om dezelfde reden dat ik Froome niet altijd mag: ze gunnen iemand die mee werkt niet altijd die etappe zege. Dat maakt AC in mijn optiek zo een grootheid binnen het wielrennen. Hij beloont anderen naar werken indien mogelijk.

Kruijswijk heb ik gelukkig ook vraagtekens bijgezet :D dus bij deze ben ik gelukkig de uitzondering op je regel.

Ben benieuwd waar Landa heen gaat. Die had het contador zwaarder kunnen maken als hij niet voor Aru had moeten werken. Aru heeft een leuk eindschot, maar koerst gewoon niet prettig naar mijn smaak.

daarnaast gewoon genoten van de giro met of zonder doping :D
31 mei 2015 14:06
Alsjewint, ik heb nog nooit een hele Coppi etappe gezien maar denk inderdaad dat je alleen al van het ernaar kijken hun klimwerk in je eigen benen gaat voelen.

Maar interessant puntje is nog wel dat het verschil in gearing in deze Giro volgens mij toch niet zo heel veel afwijkt ten opzichte van toen. Tot een gemiddelde hellingsgraad tegen de 10% (met korte uitschieters tot rond 15%) blijven de renners ook nu nog met dubbel (niet compact) rijden en achter niet veel meer dan 28. Of heb ik het mis ?
31 mei 2015 14:06
@Giant greenedge

Ik weet niet op welke gronden het rationeel is om Kruijswijk als verdacht aan te merken. Misschien als je het wielrennen niet zo goed volgt. Kruijswijk is bij uitstek een renner die minder kapot gaat dan andere renners in een 3 weken durende inspanning. Daardoor pakt hij vaak zijn winst. Dat is niet sinds dit jaar, maar is al meerdere jaren zo. Dit jaar toont hij aan helemaal hersteld te zijn van de operatie aan zijn liesslagader. Die blessure heeft hem gewoon 2 jaar ondermaats doen presteren. Als je een hoog tempo gestaag kan volhouden zoals Kruijswijk dan moet je in feite ook gewoon een goede tijdrit in je hebben. Dat dat vaak niet lukt is dan een kwestie van niet de goede tijdritpositie of gebrek aan concentratie. Kruijswijk heeft hier enorm in geinvesteerd en zegt zelf ook daarom dat die goede tijdrit geen toeval was.

Kortom ik kan niet stellig beweren dat Kruijswijk helemaal clean is, want dat weet ik gewoon niet. Maar zijn prestaties zijn absoluut beter te verklaren dan direct aan doping denken. Als ik dan ook achterdochtig moet zijn dan is de prestatie curve van Aru in deze Giro iets minder logisch.
31 mei 2015 14:12
'Aru heeft een leuk eindschot, maar koerst gewoon niet prettig naar mijn smaak.'

Ik volg je hier wel, het is echt een 'me, myself & I'-type maar daardoor ook succesvol.
31 mei 2015 14:17
@ikbenprocycling

De tijd van Coppi heb ik niet meegemaakt en ik weet eerlijk gezegd niet wat voor verzet ze toen reden. Ik weet wel dat Zoetemelk in zijn beginjaren met een 44 binnenblad reed. Omdat ze toen achter hooguit 5 of 6 kransjes hadden, was het vaak een 23 of 25 als lichtste. Nu rijden ze vaak met 39 * 28 als lichtste verzet, en als ze echt een monstercol met steile stukken hebben zal er soms een 34 binnenblad aan te pas komen. Met 11 kransjes achter in plaats van de 5 van vroeger kun je natuurlijk ook makkelijker een versnelling lichter schakelen waarbij je dan 1 of 2 tandjes lichter rijdt. Vroeger waren de stappen (aantal tandjes verschil) tussen de verschillende versnellingen veel groter.
31 mei 2015 14:24
Succesvolste ronderenner van de afgelopen 12 maanden. Tjonge wat heeft die allemaal binnegehaald: 2de en 3de in de giro, 3 ritten + een trui. En dan nog een top5 in de vuelta en 2 ritten erbovenop.

Als de grote 4 niet meedoen en er niets vreemds gebeurt ;) volgend jaar winnaar van de giro.
31 mei 2015 14:26
Alsjewint, goede uiteenzetting. Ik veronderstelde dat ze toen ook wel al een 39 erop legden op een col als de Finestre, maar hoe dan ook wordt er met zo'n kleine 5 a 6 speed cassette in verhouding sowieso zwaarder gestoempt. (mijn oudste eigen racebike nog in bezit is trouwens een 6 speed stalen Bottecchia uit 1989 met 52/42 en gebruik ik in de schuur op Tacx Booster trainer; heb er nooit alpencols mee geklommen, maar het Booster stand 6+ op buitenblad gevoel komt enigszins in de buurt ;-)
31 mei 2015 14:53
@ikbenprocycling

Toen ik met fietsen begon was een 39 binnenblad voor de gewone man in elk geval niet of moeilijk te krijgen. Of ze er so wie so wel al waren weet ik niet zeker. Volgens mij was het probleem dat de voorderailleurs in die tijd de sprong van de 39 naar de 53 niet aankonden. Inmiddels is dat allemaal veel verbeterd en schakel je vlot van een 34 binnenblad naar een 50 buitenblad met de compact.
31 mei 2015 15:49
Aru heeft de discutabele eer in opdracht van heer Vino te koersen. Dat dit reden is tot extra verdachtmaking is niet meer dan logisch. Los van advocaten wapengekletter. Te danken aan de gang van zaken binnen die ploeg en de belanghebbende gremia die geen zero-tolerance beleid (kunnen) toepassen. Natuurlijk moet je genieten maar de ogen sluiten voor problemen binnen die ploeg... Wat Astana presteert, is te vergelijken met de US Postal-periode. Met Gewiss. Het wordt lastiger om te genieten maar ik doe m'n best. Gefeliciteerd Aru! 2 overwinningen. Hopsekee.
31 mei 2015 15:50
@ alsjewint. Ja, er is veel verbeterd. Ik ga me d'r in verdiepen waarmee Coppi en co destijds precies peddelden. beter laat dan nooit.
31 mei 2015 15:54
@ibpc
Een hoge cadans wil niet altijd zeggen dat het harder gaat. Reed zelf vrijwel ongetraind met mn eerste rih alpe d'huez,gallibier en ventoux met een 52/48 en kwam redelijk moeiteloos boven, kracht in combinatie met souplesse lijkt me rendabeler dan de koffiemolen van Froome. Fausto boven als een uitgeputte muilezel zal ook wel met gebrek aan eten en of drinken te maken hebben gehad en etappes waren gemiddeld iets langer.
31 mei 2015 17:04
@ schipperaar. 52/48 ? zeer respectabel :-)
31 mei 2015 17:59
@ibpc
Nee, hoor we wisten niet beter in onze jeugdige onschuld maar werd later wel de westlandse hinault genoemd. Joop was nou ook niet bepaald een krachtpatser en 4 tandjes meer, soit.
Vergeet niet we kwamen uit het zwemmen, roeien en atletiek maar dat wisten jullie al.
LBL mn eerste reed ik trouwens zonder bergverzet op mn gios(12/20), had wel ontstoken achillespees, dure les!
31 mei 2015 18:15
Wedden dat het je nu niet meer lukt? ;)
31 mei 2015 19:32
Dacht dat je al op bed lag, maar vooruit hij is leuk, hou wel van een goeie grap.
31 mei 2015 21:07
Ter ere van de oude helden Coppi en Bartali, en om hun rijstijl beter te bekijken, deze docu net bekeken. Valt niet mee dat Z/W, maar de moeite waard voor beter historisch besef (?): https://www.youtube.com/watch?v=eZD_2x80qa0
31 mei 2015 21:36
Thanks a lot, peleton rijden was zeldzaam die dagen denk ik, de laatsten konden gelijk weer aan de slag en t bracht minder op dan een arbeider voor de meesten. Reden verhoudingsgewijs niet minder hard met fietsen van om en nabij 12/13kg en 3 kg wollen trui en broek.
1 juni 2015 07:55
Inderdaad allemaal, schipperaar. Absolute topprestaties, ook (of juist extra) gemeten naar maatstaven van nu.

Reacties zijn gesloten.