Fabio Aru: “Achteraf gezien wilde ik te snel terugkeren”

zaterdag 27 juni 2020 om 10:58
Fabio Aru: “Achteraf gezien wilde ik te snel terugkeren”

Fabio Aru - foto: Cor Vos

Fabio Aru is van mening dat hij vorig jaar meer tijd had moeten nemen om terug te keren na een blessure. De renner van UAE-Emirates werd vorig jaar maart geopereerd aan een beknelde heupslagader en vervolgde al in juni zijn seizoen. “Achteraf zou ik zeggen dat de terugkeer voorbarig was,” vertelt de Italiaan in een interview met het Italiaanse Tuttobici.

De carrière van de 29-jarige Aru is een beetje in het slop geraakt. Terwijl hij op jonge leeftijd de Vuelta won en tweemaal op het eindpodium stond in de Giro, wacht hij nu al bijna drie jaar op een overwinning. In de Tour van 2017 boekte hij in de rit naar La Planche des Belles Filles zijn laatste zege.

Operatie
Vorig jaar zou hij aanvankelijk de Giro rijden, maar gooide een beknelde heupslagader roet in het eten. “Ik heb enkele slechte jaren achter de rug”, bekende Aru. “Pas na de operatie keerde de rust terug, ook al maakte een reeks fouten de situatie weer erger. Ik heb geleerd dat je na zo’n blessure geduld en tijd nodig hebt”, aldus Aru.

Aru werd vorig jaar nog veertiende in de Tour, maar moest de Vuelta vanwege vermoeidheid vroegtijdig verlaten. “Achteraf gezien wilde ik te snel terugkeren”, vervolgt hij. “Maar ik en vele met mij wilde dat ik weer mee ging doen om de prijzen. Maar ik neem de schuld volledig op me”, geeft hij aan. “Het was misschien makkelijker wanneer ik meer tijd had genomen, maar dat heb ik niet gedaan.”

Inmiddels heeft hij het vertrouwen dat hij weer terug kan keren op zijn oude niveau. In februari stond hij aan de start van de Ronde van Colombia. “Bij mijn terugkeer in Colombia had ik de goede conditie te pakken en mijn rust hervonden. Die twee dingen zijn belangrijk voor de balans tussen mens en sporter. Het was een veeleisende wedstrijd. Je fietst vaak meer dan 2500 meter boven zeeniveau, maar ik heb goed kunnen werken voor de ploeg.”

Contractverlenging
Aru is naar verluidt een van de best betaalde renners van het peloton. Zijn contract bij UAE-Emirates loopt dit seizoen af, al houdt hij zich daar nu nog niet mee bezig. “Het is voorbarig om nu over een contractverlenging te praten. Maar de verstandhouding met de ploeg is goed”, geeft hij aan. “Voorlopig denk ik niet na over een contractverlenging, al zou het onder normale omstandigheden nu de tijd zijn geweest. Maar de tijden zijn veranderd en we zullen in oktober met elkaar om tafel zitten,” kondigt hij aan.

Vooralsnog richt hij zich op de herstart van het seizoen. “We hebben met de ploeg afgesproken dat ik de Tour de France ga rijden. Dat wordt nu ons eerste doel. Om ons daar op voor te bereiden, plannen we in juli een hoogtestage”, vertelt hij.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Michelangelo 27 juni 2020 om 11:20

Leuke renner, mooie manier van koersen. Zeker ook als je het vergelijkt met de “robot-fietsers” die de laatste jaren geheerst hebben in de grote rondes. En ook mooi dat er een Sardijn is die zichtbaar mee fietst in het peloton.

Hopelijk komt hij terug op zijn oude niveau. En dan lekker dwars door de structuren van de andere ploegen heen fietsen.

Marveloke 27 juni 2020 om 11:43

Ik hoop met je mee Michelangelo

Samlambeej 27 juni 2020 om 13:11

Vroeger had hij meer bravoure, maar bescheidenheid siert de mens.
Uit goede bron vernam ik dat hij niet zo geliefd was in het peloton. Hij was arrogant.
Maar nu hij niet meer wint heeft hij veel meer vriendjes.
Ik vind hem ook veel sympathieker nu, nu hij zijn puistjes kwijt is.
De hype is weg. lees: hij wordt niet meer groter gemaakt dan de prestaties die hij realiseert. Dat is ook goed. Top!
Een paar keer goed op je bek gaan, "met de neus op de feiten gedrukt worden."
Het kan wonderen doen voor een carrière en je fanbase…

Gilberto 27 juni 2020 om 12:17

Kon mij niet snel genoeg zijn, EEn van de leukere renners

IlPirata 27 juni 2020 om 12:49

Inderdaad, was altijd lekker aanvallend aan het koersen. De laatste jaren veel malheur gehad. In de jeugd toch echt de te kloppen man.

jan jansen 27 juni 2020 om 13:17

Inderdaad, aantrekkelijke manier van koersen om naar te kijken. Maar toch overgewaardeerde renner. Met veel geluk de vuelta, zijn enigste grote ronde, gewonnen. Ik zie hem geen grote ronde meer winnen.

IlPirata 27 juni 2020 om 13:44

Ik ook niet meer hoor. Laat hem eerst maar weer op zijn oude niveau komen. Dat zal al lastig genoeg zijn.

Scott Sunderland 27 juni 2020 om 15:07

Het zou zeker leuk zijn wanneer hij weer op een zeker niveau kan koersen, maar wat betreft de eindpodia van grote rondes zie ik dat niet zo snel meer gebeuren. Maar etappes winnen zit er misschien wel in.

zipp404 28 juni 2020 om 10:40

Die zal moeten stuivertje wisselen met Pogacar, wat betreft salaris. Kan als voormalig rondewinnaar een belangrijke helper zijn, mits hij zijn niveau haalt.

Headlines

Materiaalzone

Populair