Fabian Cancellara wil als ex-renner de wielersport helpen

vrijdag 21 oktober 2016 om 09:07
Fabian Cancellara wil als ex-renner de wielersport helpen

foto: Sirotti

Fabian Cancellara voelt sinds hij zijn profcarrière heeft beëindigd de vrijheid zich uit te spreken over de gang van zaken in de wielrennerij. De Zwitser laat in een interview met Cyclingnews weten voor het eerst een bezoek aan het hoofdkantoor van de UCI te brengen om zijn visie te delen.

“Als wielrenner is het niet eenvoudig een statement te maken, want je hebt altijd met de belangen te maken van de wielrenner, ploeg en sponsors”, zegt Cancellara. “Maar ik ben geen wielrenner meer. Ik denk dat er een heel aantal zaken goed gaan, maar als ik dan zie hoeveel goede sponsors in de sport stappen en hoe we ze vervolgens weer verliezen. Dat is een probleem. Het lijkt erop alsof er te veel obstakels zijn. Ik zou graag waar mogelijk willen helpen.”

“Het klinkt misschien als een verrassing, maar ik ben nog nooit naar Aigle geweest. Ik heb de kantoren van de UCI nog nooit bezocht. Dus ik heb Brian (Cookson, red.) gezegd dat ik deze winter langskom voor een gesprek en om te zien hoe het er bij de UCI aan toe gaat. Uiteindelijk staat de UCI aan het hoofd van onze sport. Wij moeten ze ondersteunen, maar ook zeggen wat moet veranderen of wat we kunnen verbeteren.

De 35-jarige renner verschijnt nog eenmaal aan de startlijn van een wedstrijd alvorens hij definitief afscheid neemt van het profwielrennen. In het land van de rijzende zon rijdt hij dit weekend een criterium voorafgaande aan de Japan Cup. De Japanse 1HC-koers werd vorig jaar gewonnen door Bauke Mollema.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Polleke 21 oktober 2016 om 09:10

30 km…voor de Olympische kampioen…ga je schamen Luigi…

0
eddyvv 21 oktober 2016 om 09:13

bedankt fabian

0
jooprioolpijp 21 oktober 2016 om 09:16

Vrees dat dit een gevalletje koude kermis gaat worden. Dat je in het peloton een patron bent wil niet zeggen dat bobo’s ook naar je luisteren. Of zou hij zelf een soort Platini willen worden…

0
Piet Lut 21 oktober 2016 om 09:20

Volgens mij rijdt hij op zaterdag mee in het criterium (30km) en rijdt zondag niet mee (ook niet maar 30km) in de 1.HC koers

0
Scotty 21 oktober 2016 om 09:34

Goede gedachte van hem. Hij is financieel onafhankelijk, dat maakt het wel iets eenvoudiger. Volgens mij is hij ook niet dom en weet hij wel goed gebruik te maken van zijn naam/status. Nu maar hopen dat hij ook goede ideeën heeft.

0
Romāns Vainšteins 21 oktober 2016 om 09:41

Ik ben ‘hup Cancellara !’ > Dit heerschap kan, naast een succesvol eigen horlogemerk opzetten, fvolgens mij een kwaliteitsbobo worden.

0
Koel 21 oktober 2016 om 09:58

“Als wielrenner is het niet eenvoudig een statement te maken, want je hebt altijd met de belangen te maken van de wielrenner, ploeg en sponsors”
Een flapdrol dus!

0
Wheely 21 oktober 2016 om 10:02

Spartacus een flapdrol noemen, dan ben je het een beetje kwijt.

0
xistnc 21 oktober 2016 om 10:04

Cancellara: “Ik heb geen ruggengraat”.

Had evengoed de kop kunnen zijn. Ik kan me voorstellen dat er tijdens je actieve carrière beperkingen zijn wat betreft het maken van statements. Maar dan zijn er andere mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een thema, waarover je een statement zou willen maken.

0
123poetertjes 21 oktober 2016 om 10:09

Aan de hand van die eerste foto waar ik bang dat hij als hulpjes bij het bedrijfje van Harry Mens aan de slag was gegaan. Hopelijk krijgt ie er iets door bij de UCI, wel oppassen want dergelijke sportbonden hebben al talloze toffe mensen getransformeerd tot enge bobo's met dikke worstvingers die graaien naar alles wat los en vast zit zolang het iets met geld te maken heeft.

Anyway, groot renner blablablie, mooie persoonlijkheid blablabla, ga 'm missen blablabloe.

0
Wheely 21 oktober 2016 om 10:14

We gaan het meemaken, Fabian lijkt me een verstandige beheersde man die in ieder geval invloed heeft. De sport heeft iemand nodig die met zijn vuist op tafel durft te slaan, ik vraag me ook af of hij dat gaat doen.

0
achterhoeker 21 oktober 2016 om 10:17

Voordat we hem tot engel en heilig verklaren kan ie misschien andere renners helpen ook zo’n gigantische versnelling te plaatsen zonder extra met de benen te trappen(Parijs roubaix en ronde van vlaanderen)
Voor de rest een geweldige kerel maar dat blijft me het meeste van hem bij

0
Scotty 21 oktober 2016 om 10:27

@achterhoeker, als dat het meeste is wat er van hem is bij gebleven, in welk opzicht vind je hem dan een geweldige kerel?!

0
betonmolen 21 oktober 2016 om 10:49

ik vind het veelzeggend hoe hij, en dus alle wielrenners, hun mond laten snoeren in het belang van de sponsoren en de ploeg. Lijkt me dat de CPA ook niet echt werkt want die is daar toch voor.

0
Koel 21 oktober 2016 om 10:54

Wheely – 21 oktober 2016 om 10:02
Als je dan zo'n persoonlijkheid bent, durf dan zaken te benoemen tijdens je actieve carriere.
Deze "ideale schoonzoon" blijft mij vooral bij met zijn actie tijdens de TdF toen hij de koers stil legde omdat, vooral een aantal ploeggenoten waaronder Schleck, gevallen waren.
Toen, daags erna, Mollema viel of lek reed, gaven de heren vol gas.
Niet alleen een flapdrol, maar ook een hypocriet!

TdF 2016: "we go for Bauke" en weg was ie…!

0
Sephiroth 21 oktober 2016 om 10:58

Grappig dat mensen het gek vinden dat hij minder/weinig wilde zeggen tegen de UCI terwijil hij reed. Hoeveel van jullie zouden je baas uitfoeteren op een 1-2 jaren contract? De realiteit is dat wielrenners zelden een contract van meer dan 2 jaar hebben. laat staan een vast. Dus ik vind het enkel goed dat hij een poging waagt op het moment dat hij niet meer direct financieel afhankelijk is van de UCI. Liever dit dan stilletjes wegkwijnen, of de zoveelste ploegleider worden.

0
achterhoeker 21 oktober 2016 om 11:00

@Scotty voordat zeg maar “motorvermoeden” en ook nog wel daarna heeft ie fantastische dingen laten zien en is ook gewoon een echte persoonlijkheid waarvan wielerfans houden..
Toch toen ik de filmpjes net nog even terugkeek van roubaix en vlaanderen bekroop me het gevoel dat ik altijd krijg als ik met slakkengang doodmoe naar huis fiets na een dag keihard werken en dan flitst een omaatje van 75 voorbij op een e-bike met een grote glimlach…

0
Koel 21 oktober 2016 om 11:01

Sephiroth – 21 oktober 2016 om 10:58
De UCI was zijn baas niet en je menig verkondigen is iets anders dan “uitfoeteren”….

0
Hedzer1 21 oktober 2016 om 11:09

Natuurlijk wil Cancellara het wielrennen blijven dienen, vooral voor zichzelf, om in de picture te blijven, iets met een “zwart gat” enzo.
Nooit écht de patron van het peloton geworden, zoals Dumoulin nu hard op weg is te zijn, omdat Tom wel gevoelige zaken durft te benoemen.
Het motortje incident zal Cancellara blijven achtervolgen, vooral omdat meneer Cancellara er, zeer laf, zelf nooit dieper op heeft willen ingaan.
Cancellara, wel of niet legaal, een groot renner, maar een ambassadeur voor het wielrennen?
Nou nee. Gewoon de zoveelste representant van de omerta in het wielrennen.

0
girardengo 21 oktober 2016 om 11:19

@Hedzer1
Cancellara niet en Dumoulin wel de patron? Ik moet het nog zien. Cancellara trad diverse keren op als er iets moest gebeuren, en had invloed. Dumoulin moet alles nog bewijzen (ook al is het hem gegund).

0
Koel 21 oktober 2016 om 11:29

Romāns Vainšteins – 21 oktober 2016 om 11:27
Daar zit Dumoulin inderdaad helemaal niet op te wachten.
Die fietst nog een paar jaar en gaat daarna iets nuttigs doen…!

0
tendam 21 oktober 2016 om 11:49

@hedzer
Cancellara was op een gegeven moment zeker wel de patron van het peloton, hij regisseerde het peloton toen hij knechtte voor Andy Schleck. Dumoulin heeft die status niet. Die benoemt vooral gevoelige zaken als het bij hem even wat minder loopt, wat hij overigens vooral moet blijven doen.

0
Rikkert 21 oktober 2016 om 11:49

Het is ook nooit goed… Ik snap dat het een slap excuus is dat hij tijdens zijn wielercarrière hier geen aandacht aan kon schenken maar wees blij dat hij dat nu wel gaat doen. Hij heeft vast betere ideeën dan een Cookson. En de sponsoring moet ook echt anders gaan worden in het wielrennen anders zie ik het somber in voor de sport.

0
Romāns Vainšteins 21 oktober 2016 om 11:55

Cancellara is gewoon een slimme en beschaafde kerel met prima voorkomen en genoeg passie voor de wielersport, van mij mag hij de baas worden daar.

0
Mark 21 oktober 2016 om 12:25

Cancellara komt over als intelligente vent, bovendien heeft hij veel ervaring als wielrenner. Leuk deze open sollicitatie van hem bij de UCI. Ik zou het wel mooi vinden als het hem lukt om een bestuursfunctie te bemachtigen.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone