Ex-coach Sutton over attesten Wiggins: “Legitiem in behalen laatste beetje winst”

Door Koen Middendorp, zaterdag 18 november 2017 om 12:56

Foto: Sirotti

Bradley Wiggins, zijn voormalige ploeg Sky en British Cycling liggen al maanden onder vuur. Een van de belangrijkste zaken die de gemoederen blijft bezighouden, is het meervoudig aanvragen van een attest (TUE) voor het gebruik van corticosteroïden.


Deze steroidhormonen staan op de verboden lijst van het WADA, het Wereldantidopingagentschap. Alleen met een medisch attest is dit middel als sporter te gebruiken. Wiggins gebruikte corticosteroïden naar eigen zeggen omdat hij leed aan astma en een pollenallergie. Het feit dat de meervoudig olympisch kampioen dit middel echter inbracht vlak voor de Tours van 2011 en 2012 en de Giro van 2013, doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen.

De voormalige coach van Wiggins – Shane Sutton – laat in de documentaire Britain’s Cycling Superheroes: the Price of Success zijn licht schijnen op het gebruik van verboden middelen via een medisch attest. De Australiër stelt in de documentaire, die onderzoek doet naar de controverse rondom Sky en British Cycling, dat hij het gebruik van zogeheten TUE’s beschouwt als legitiem in de zoektocht naar dat laatste beetje winst.

“Als je een atleet hebt die op 95% van zijn kunnen zit maar voor 5% last heeft van een blessure of ander fysiek ongemak, dan is het volstrekt legitiem om een attest aan te vragen voor een middel waardoor hij die laatste procenten kan wegwerken. We maken onderdeel uit van een sport waarin het draait om het aftroeven van je concurrent. Je dient dit echter wel te doen binnen de grenzen van de wet. Als je door middel van een attest dat laatste beetje winst kan boeken, dan doe je dat. Omdat de regels het toelaten”, aldus Sutton, die op dit moment coach is van de Chinese baanploeg.

Het interview komt net na het nieuws dat het Brits anti-dopingagentschap (UKAD) het onderzoek naar Sky rondom het Critérium du Dauphiné van 2011 heeft afgerond. Dit betekent dat de UKAD Sky niet gaat vervolgen voor het overtreden van de dopingregels. Wiggins zelf reageerde op Twitter blij te zijn met dit nieuws. “Er zijn nooit dopingregels overtreden, dus ik had ook nergens voor berecht kunnen worden. Ik ben blij dat dit eindelijk publiekelijk erkend wordt. De beschuldigingen voelden bij momenten aan als een klopjacht.”

46 Reacties

Romāns Vainšteins 18 november 2017 om 13:21

Dus wanneer Tramadol nog mag ram je de kostschooljongen gewoon tot de nok toe vol tramadol zodat ie nog leiper en harder op dat gare ovalen wiel kan rondbeuken. Als je een atleet hebt die op 95% van zijn ramvermogen zit maar voor 5% last heeft van pijn of fysiek ongemak, dan is het volstrekt legitiem om die rommel te nemen waardoor hij die laatste procenten kan wegwerken. We maken onderdeel uit van een sport waarin het draait om het aftroeven van je concurrent. Je dient dit echter wel te doen binnen de grenzen van de wet. Als je door dit middel dat laatste beetje winst kan boeken, dan doe je dat. Omdat de regels het toelaten

Greg4ever 18 november 2017 om 13:21

Vanuit technisch juridisch perspectief heeft de man natuurlijk gelijk. Moreel gezien krijg ik er toch een ander gevoel bij, maar ja, zolang de regels t toestaan…

rahimns 18 november 2017 om 13:21

Hier gaat lichtgrijs dus over in donkergrijs… maar zolang de regels de mogelijkheid blijven geven om op deze manier de randjes op te zoeken is hier weinig tegen te doen helaas.

TykkeThor 18 november 2017 om 13:31

Gevalletje ‘don’t hate the players, hate the game.’ Voortaan dus nog strenger zijn op TUE’s.

west 18 november 2017 om 13:42

Naast dat Sutton’s mening wat mij betreft geen waarde meer heeft, ben ik wel van mening dat er binnen de sport geen grijs bestaat. Dat is het verschil tussen een sport/spel en de echte wereld. Als het blijkbaar kan en mag, dan ligt dat aan de regels en niet aan de deelnemers.

Mwielerfan 18 november 2017 om 13:57

Wiggins heeft dus het algemeen klassement gewonnen maar zou in het moreel klassement laag staan. Als dat er zou zijn.
So what? Verander de regels als je het anders wilt of stop net miepen.

Fast Freddy 18 november 2017 om 14:05

Het is maar de vraag of de corticosteroïden voor +5% of voor +10% hebben gezorgd. Het is niet voor niets verboden. Een maas in de wet waar op slinkse wijze gebruik van is gemaakt.
En de UCI doet er geen flikker aan. Hoe moeilijk kan het zijn???

WernerFranke 18 november 2017 om 14:17

Toch fantastisch, die TUE’s. Wiggins gebruikte ze dus (legaal) tijdens de Tour van 2012. TUE impliceert dat hij ziek was/een blessure had. Hoe onwaarschijnlijk goed ben je, als je als een zieke man de Tour kan winnen met meer dan 6 minuten voorsprong op je grootste concurrent?

sstijnntje 18 november 2017 om 14:39

Gewoon Alle doping legitiem maken. Geen onzin meer of het binnen de wet valt, de mazen opzoekt of juridisch wel of niet te vervolgen is.
Als er dan doden vallen dan is dat maar het risico van het vak

schipperaar 18 november 2017 om 14:47

Moet een beetje denken aan dat liedje van nee Karel, niet vandaag met die zwarte bril. Een beetje sportman zit op 100%, klinkklare onzin weer want met een blessure kan je normaal niet presteren.

delgado 18 november 2017 om 14:48

“Als je een atleet hebt die op 95% van zijn kunnen zit, maar voor 5% last heeft van een blessure of fysiek ander ongemak, is het legitiem…”

Haha, nee meneer Sutton, dan is die zogezegde 95% geen 95% maar wel 100% van het fysieke kunnen van desbetreffende atleet. Mafkees. Hilarische drogredenering natuurlijk.

Dat is hetzelfde als: ik heb minder rode bloedcellen dan een doorsnee-mens, dus moet ik een attest krijgen om EPO te nemen.

Romāns Vainšteins 18 november 2017 om 14:58

@ Delgado > Zo redenerend mogen wat mij betreft mag liesaderoperaties, neusvergrotingen en dat type upgrades ook wel eens meepakken in toekomstige vergaderingen van de UCI. Dat zijn gegarandeerd >100%-kwesties.

MollemaFanatic 18 november 2017 om 15:03

Keur niets goed. Maar wat we mee hebben gemaakt in het wielrennen is dit een geval van binnen de regels spelen. Behalve dat we kunnen twisten of Wiggo echt een astma had. Geval Armstrong wordt natuurlijk iedere regel overtreden. Marginal gains leeft in de wielersport. Baal alleen van de wrange nasmaken bij diverse successen.
Edit: was in de wonder jaar van Gilbert in de tour met de verslaggevers van Sporza in gesprek op een terras. Ook zij hadden het over diverse attesten van phillipe dat jaar.
Topsporters zoeken de grenzen op.
Idioten gaan er over heen.

schipperaar 18 november 2017 om 15:26

@mollemaf
Echte topsporters zoeken hun eigen grenzen op ipv hun haar wit te wassen.

Wielerfan072 18 november 2017 om 16:31

Legaal valsspelen.

maurits1972 18 november 2017 om 16:34

Sky kwam de sport binnen, met transparant zijn. Geen doping. Het nieuwe wielrennen etc.

Maar al snel werd duidelijk dat men de grenzen net zoveel opzocht als alle ploegen daarvoor. Medisch attest, zonder reden. Middeltjes gebruiken waarover grote discussies zijn, maar die nog niet op de dopinglijsten staan. Pakjes met middelen versturen naar de andere kant van de wereld. Terwijl die middeltjes gewoon bij de drogist of zelfs bij de supermarkt liggen. Lekker bij de wedstrijdjury binnenstormen wanneer er op de Ventoux wat tijd is verloren enz.

Leuk ploegje!!

Samlambeej 18 november 2017 om 16:46

Ik heb hier op zich geen problemen mee. Iedere competitieve speler zal alles binnen en op de grens inzetten om te winnen. Dat gezegd zijnde.. is het gewoon een beetje irritant als Wiggins zelf weer eens de moraalfilosoof gaat uithangen. Voor de rest vond ik het een geweldenaar op de fiets en af en toe een vermakelijke kerel.

JimboX 18 november 2017 om 16:51

Die 5% kunnen nét het verschil maken. “Marginal Gains”

moa 18 november 2017 om 17:07

Ik begrijp niet dat sommigen dit ‘binnen’ de regels vinden. Rijden met Tue mag. Maar je moet wel legitiem eraan geraken. Als je niet echt ziek bent dan is het in mijn ogen illegaal en dus doping.

Raar dat Wiggins dit na zijn koers carrière niet meer nodig heeft. Als je hem nu, na een paar maanden trainen in de gym ziet, dan weet je hoe serieus ze in Engeland omgaan met doping onderzoek. Van Pannemans tot kleerkast in 6 maanden…

schipperaar 18 november 2017 om 17:09

@jimbo
Forget it 5%, zou een toename van slechts 20 watt zijn en daar win je de tour niet mee en niet fitte renners hebben daar niks te zoeken. Als je nie verkouden bent drink je ook geen fles hoestsiroop, zaakje wordt steeds walgelijker en riekender.

StonedCamel 18 november 2017 om 17:14

Volgens mij is de crux dat er juridisch gezien hier alleen zwart en wit is, gebruik maken van TUE’s is dan wit. Moreel gezien is het zeker donkergrijs, maar de morele grenzen zijn nou eenmaal wat vager en liggen hier gezien de reacties anders dan de juridische.
Volgens mij zaak dat WADA en UCI de juridische grenzen richting het lichtgrijze verschuiven, dat komt de geloofwaardigheid van de sport zeer ten goede.

Stenalic 18 november 2017 om 17:37

Medical gains. Niets anders. Hilarisch die lui die dit gaan goedpraten.

achtpuntzes 18 november 2017 om 17:48

ik waardeer de eerlijkheid van deze coach. maar verder is het te zot voor woorden, heel het peloton is zwak, ziek en misselijk maar deze 'chronisch zieken' fietsen er wel iedereen uit.

verder eens met RV, die 'lichamelijke upgrades' is ook iets om heel erg in de gaten te houden. heb je nu echt een te nauwe liesslagader, of is een bredere gewoon beter voor je prestaties?

bidon colle 18 november 2017 om 17:59

Zolang er niks bewezen is voor de sporter in het geval van Wiggo is hij onschuldig. Al dat speculeren en denken dat ze het hier weten is bullshit.

Greg4ever 18 november 2017 om 18:21

Medical gains, mooi gevonden… @Stenalic + 1

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.