Ewan wint tweede etappe in Australië, tevens nieuwe leider
foto: Sirotti
woensdag 17 januari 2018 om 06:13

Ewan wint tweede etappe in Australië, tevens nieuwe leider

In de Tour Down Under heeft Caleb Ewan de tweede etappe gewonnen. In de oplopende straten van Stirling was hij Daryl Impey en Jay McCarthy te snel af in een massasprint. Hij is ook de nieuwe leider in koers.

Met temperaturen tegen de 37 graden aan vertrok het peloton vandaag voor de tweede etappe van de Australische rittenkoers. Het begin van de wedstrijd kende een vergelijkbaar verloop als gisteren. Weer trokken Nicholas Dlamini, William Clarke en Scott Bowden ten aanval. Vandaag besloot Jaime Castrillo, WorldTour-debutant van Movistar, met hen mee te rijden. Tevens sloeg Dlamini weer toe bij de eerste en enige bergsprint van de dag. Ditmaal wist hij nipt Clarke voor te blijven. Direct na de beklimming van de Tea Tree Gully liet de jonge Zuid-Afrikaan zich terug zakken tot het peloton.

Virtuele wisseling van de wacht
Met nog honderd kilometer te gaan hadden de koplopers een ruime voorsprong van zes minuten terwijl ze aan de eerste tussensprint begonnen. Hier wist Clarke wel de winst te grijpen. Hij pakte drie bonusseconden voor Castrillo en Bowden, die respectievelijk twee en één bonusseconden krijgen. In het peloton nam Bahrain Merida het initiatief over van Lotto Soudal.

Bij aanvang van de tweede tussensprint was de voorsprong van de kopgroep met drie minuten geslonken. Clarke wist wederom drie bonificatieseconden te pakken, waardoor hij virtueel de leiding in het algemeen klassement overnam van André Greipel. Bowden sprintte ditmaal naar de tweede plek, voor Castrillo. Na de tussensprint besloten de Australische vluchters het voor gezien te houden. Zo begon de Spaans kampioen tijdrijden bij de beloften alleen aan de eerste van drie ronden over een lokaal circuit.

Weer een massasprint
In de achtergrond viel, net als gisteren, een renner van FDJ. Dit keer was het kopman Steve Morabito die tegen de grond ging. Hij kon een paar minuten later zijn weg echter weer vervolgen. Onder luid gejuich begon Castrillo, met nog iets meer dan één minuut voorsprong op het peloton, aan de laatste lokale ronde. In het peloton toonden verschillende ploegen initiatief, waardoor de Spanjaard met nog veertien kilometer te gaan werd ingerekend.

In hoog tempo begon het peloton aan de laatste beklimming van de dag. Achteraan het pak stond de deur ondertussen wagenwijd open. Onder andere Greipel moest lossen. Op 400 meter voor de finish ging Robert Gesink de sprint al aan maar niet veel later schoten de sprinters hem voorbij. Met een machtige acceleratie wist Caleb Ewan uiteindelijk naar de zege te sprinten. voor zijn ploegmaat Daryl Impey. Jay McCarthy finishte op plek drie, voor ploeggenoot Peter Sagan.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2018 06:15
Leuke poging van Gesink om een sprint te rijden, jammer genoeg niet zwaar genoeg voor hem.
17 januari 2018 06:19
@barcanoord. Zou Gesink hebben geprobeerd om Battaglin te lanceren? Zou normaal gesproken een aankomst voor hem kunnen zijn. Zag hem echter niet van voren zitten.
17 januari 2018 06:58
Altijd leuk zo'n eerste koers waar niemand in vorm is. Op de aussies na natuurlijk
17 januari 2018 07:14
Gesink ondanks sprint tijd verloren?
17 januari 2018 07:25
edit wf: niet doen
17 januari 2018 07:28
@wienesroa
Nee. Gesink is als 20e als eerste Lotto-Jumbo man over de meet gekomen. In dezelfde tijd als Ewan. Outsiders Howson en Pedersen, en in mindere mate misschien Gerrans hebben wel tijd verloren.
17 januari 2018 07:35
En weer een sprint... in San Luis zal het helaas straks niet anders zijn op enkele etappes na.
17 januari 2018 08:01
Opvallend tijdverlies voor Gerrans (32 seconden)
17 januari 2018 08:19
@Vastaranta Gerrans rijdt gewoon in dienst van en komt hier niet meer voor een eigen klassement. Verloor vorig jaar ook al tijd in dit soort etappes.. is niet meer de renner van een paar jaar terug.
17 januari 2018 08:49
Bedankt voor het filmpje. Ewan erg sterk, Sagan doet het kalm aan.
17 januari 2018 09:03
@Secondant

Zou logischer zijn, maar ik zag de Italiaan nergens. Dus het lijkt me onwaarschijnlijk.
17 januari 2018 09:04
Wel verschrikkelijk laf gekoerst door de ploegen van de puncheurs/klassementsmannen. Maak je de koers sneller hard, pier je zo renners als Ewan en Viviani eraf.

@Secondant. Battaglin lijkt me niet, die werd op meer dan 70 tellen achterstand 71e. Die heeft gewoon in een eerder stadium geknecht. Daarnaast werd Gesink zelf gelanceerd door vermoedelijk Wynants. Die kwam als de derde TLJ-renner binnen op een halve minuut van Ewan en Bennett is een pure strijkplank.
17 januari 2018 09:05
Het algemeen klassement lijkt wel dat van een zesdaagse, drie koppels op het podium in de tussenstand :)
17 januari 2018 09:17
Quote:
TeamNL - 17 januari 2018 om 07:35
En weer een sprint… in San Luis zal het helaas straks niet anders zijn op enkele etappes na.


Hoera! Het jaar is twee etappes onderweg en er is alweer iemand over aan het zeiken!
17 januari 2018 09:25
Zeiken over het zeiken is ook gezeik...
Gewoon een B-koers natuurlijk.
17 januari 2018 09:26
@LyndaLid....daarom heet de koers ook "down under".
17 januari 2018 09:47
Relatief klein peloton nog. Mooi dat Gesink aan zijn sprint snelheid lijkt te werken. Dat zal hij nodig hebben.
17 januari 2018 10:14
Zeiken op zeiken is zeiken²
17 januari 2018 10:34
Opvallend dat er 3 koppeltjes in de top 10 staan. Mitchelton-Scott snoept zo mooi nog wat extra mee. Maar van die andere 2 koppels knaagt toch een beetje dat ze niet echt een hele effectieve sprint hebben gereden.
17 januari 2018 10:35
Iedereen weet van te voren hoe deze koers zich zal ontvouwen. Het verwachtingspatroon iets aanpassen lijkt mij voldoende om zes dagen te kunnen genieten.
17 januari 2018 10:44
Over het zeiken, over het zeiken, over het sprinten gesproken. Dit was toch niet zomaar een sprint, het was een relatief klein peloton zonder Greipel bijvoorbeeld. Maar ik wil verder niet zeiken hoor.
17 januari 2018 10:48
Er zijn er vandaag een pak afgereden ja. Zo vroeg in het seizoen kunnen de meeste sprinters dan toch nog aanhaken en uit de school klappen.
17 januari 2018 11:26
Valt me opeens op. Wat is die Impey toch een waardevolle knecht. Die man kan heel behoorlijk klimmen, sprinten en tijdrijden.
17 januari 2018 11:39
Zeuren we ook zo over het parcours van bijvoorbeeld de Eneco Tour? De omgeving van Adelaide heeft nu eenmaal niet veel meer te bieden dan de Adelaide Hills. Het zijn nooit steile hellingen, maar de aaneenschakeling van op en af geeft toch aardig wat hoogtemeters, meer dan een gemiddelde sprintetappe elders. Hier zit je per etappe al snel op 2000 hoogtemeters. Het is gewoon zo dat de moderne sprinters daar totaal geen moeite meer mee hebben. De aankomst vandaag was ook echt niet voor de poes. Het was eerst een kilometerslange klim (4 km a 5%), een korte afdaling en dan 1,5 km omhoog. Beetje Grebbeberg finish.
Het is voor de Aussies hier gewoon feest; ze zijn echte sportliefhebbers. Spreken over de Tour de France en Paris-Roubaix, dat zijn de enige wedstrijden die voor hen tellen. Niet voor niets zijn Evans en O'Grady dan ook echte helden hier. Ze vinden het fantastisch dat eens per jaar de wereldtop hier bij hen komt fietsen en ze maken er dan ook een groot feest van. Dolenthousiast publiek, heel veel nevenactiviteiten worden georganiseerd. Het is echt ondenkbaar dat deze Tour op een ander moment in het jaar georganiseerd wordt, zoals hier al eerder is gesuggereerd. Het is hier immers zomervakantie, en daar moet de organisatie het van hebben. Ook is het niet zo vreemd dat we altijd in deze regio zitten. De omgeving van Adelaide is echt wielergek: je ziet echt zeer veel mensen op de racefiets. Ook zijn vrijwel overal fietspaden; dat is buiten Nederland echt wel bijzonder hoor. In de andere staten van Australië heb je dat helemaal niet.
17 januari 2018 11:44
Nieuw dit seizoen: Gesink gaat werken aan zijn sprintsnelheid. Nu nog leren timen !

Reacties zijn gesloten.