Ewan reageert op ophef over opgave: “Jammer dat er zo over wordt gedacht”

maandag 17 mei 2021 om 14:06
Ewan reageert op ophef over opgave: “Jammer dat er zo over wordt gedacht”

foto: Cor Vos

Caleb Ewan heeft via social media gereageerd op de commotie die is ontstaan na zijn opgave in de Giro d’Italia. Daags na zijn etappezege in Termoli kneep de Australiër door kniepijn vroegtijdig in de remmen, maar omdat hij later in het seizoen ook in de Tour en de Vuelta wil winnen werden vraagtekens gezet bij de reden van zijn uitvalbeurt.

“Dank aan iedereen die me beterschap heeft gewenst”, schreef Ewan in een korte boodschap op social media. “Ik heb geprobeerd wat dingen aan mijn positie te veranderen om de kniepijn te verhelpen, waarmee ik al sinds het begin van de achtste etappe kamp. Als de pijn helemaal weg is, hervat ik mijn training in voorbereiding op de Tour.”

Normaal gesproken was de etappewinnaar van Cattolica en Termoli ook vanmiddag, op weg naar Foligno, een van de kanshebbers geweest, maar nu moet de Australische sprinter de koers vanop de tv volgen. “Eerlijk gezegd wordt het moeilijk om naar de sprints van vandaag en de dertiende etappe te kijken, omdat ik voelde dat mijn beste vorm eraan kwam.”

Na de achtste rit werden er vragen gesteld bij zijn opgave. Eddy Merckx verweet de Australiër in Het Nieuwsblad zelfs een ‘gebrek aan professionalisme en een gebrek aan respect’. Volgens de voormalige profrenner, die zowel de Giro als de Tour vijf keer achter zijn naam zette, zou hij voor zijn opgave moeten worden gestraft.

Over de consternatie schrijft Ewan: “Aan iedereen die denkt dat ik de koers niet respecteerde, wil ik zeggen: jammer dat jullie zo denken. Als jullie al het harde werk en de toewijding tijdens mijn voorbereiding hadden meegekregen om deze wedstrijd te eren en zo goed mogelijk te presteren, weet ik zeker dat jullie niet zo zouden denken. Ik ben teleurgestelder dan wie dan ook.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

zeewolde 17 mei 2021 om 14:17

Zaterdagochtend knie gestoten aan de ontbijttafel, volgens de Babbelbelg

Lalsacien 17 mei 2021 om 14:26

Ik heb Merckx nooit horen klagen over Cipollini…
Beetje selectieve verontwaardiging.

Rufusvb 17 mei 2021 om 15:15

Dat is dhr. Merckx sowieso niet vreemd… volgens velen een groot sportman en een levende wielerlegende: ik denk daar persoonlijk anders over.

ThorHushovd 17 mei 2021 om 14:36

Typisch gevalletje van oordelen over een situatie waar je de ins en outs niet van kent en dus maar aannames doet.

Tinus1984 17 mei 2021 om 14:46

Dus als je eigenlijk weinig meer kan behalen in een grote ronde stap je er maar zonder consequenties uit. Dus als de tour de eerste week 4 sprint etappes zijn. En de volgende 2 weken erna maar 2 dan hou je het na een week voor gezien, even paar weken bijkomen en hetzelfde geintje doe je weer in de vuelta. Want daar komt het nu op neer. Giro zou hij na vandaag verlaten. Richten op de tour. Daar wat pakken en dan weer richten op de vuelta…

Peetvader 17 mei 2021 om 14:53

Inderdaad, dit mag zolang je geen andere koersen rijdt zolang de giro duurt.

Als men dit echt wil vermijden moet men de regels maar aanpassen. Ewan is heus niet de eerst die dit doet.

tvm 17 mei 2021 om 14:57

En terecht. Dan moet je als parcoursbouwer maar een evenwichtig schema maken. Nu zit er in het laatste deel van de Giro precies 0.0 sprintritten.

Daarenboven gaan renners komende zomer in de Tour ook uitstappen ivm de zomerspelen. Benieuwd wie er dan naar kraait. Dus so what?

Titaantje 17 mei 2021 om 15:51

Het kan niet, omdat het niet consequent uitvoerbaar is. Welke kniepijn noopt wel tot afstappen, en welke niet? En als je gaat straffen, dan laat ik me toch gewoon uit het peloton rijden, ploeter 30 minuutjes door waarbij ik de achterstand laat oplopen, en dan stap ik in de wagen onder het mom van maagklachten. Aan de andere kant van het spectru; Mohoric dan ook maar een tijdje schorsen omdat hij de Giro niet uitreed?

Nogmaals, niet controleerbaar, niet uitvoerbaarbaar: geen schorsing.

trigger 17 mei 2021 om 17:42

Ok, binnenkort doen er klassieke renners mee om die Strade-achtige of Roubaix-achtige rit in de Giro of Tour te winnen, daarna op te stappen eenmaal deze rit achter de rug. Fijn? Dacht het niet.

Titaantje 17 mei 2021 om 20:56

trigger, ze zijn al jaren welkom om dat te doen, en toch gebeurt het niet. Dus je zorg lijkt nogal ongegrond. Voor de meeste renners is het een eer om een grote ronde te rijden en ze rijden hem het liefst uit. Daarbij heb je bovenal natuurlijk ook de verantwoordelijkheid naar je ploeg en hun toestemming nodig om af te stappen. Een andere risicobeperkende factor, want de meeste ploegen rijden liever met 8 dan 7 (of 6 of 5)

Michelangelo 17 mei 2021 om 21:06

En vergeet ook niet dat de topsprinter van de ploeg zorgt voor het inkomen van de anderen vanwege het prijzengeld. Je hebt als sprinter ook een verantwoordelijkheid op dat vlak.
Dus dragen van de paarse trui levert uiteindelijk de boterham op van de buschauffeur van de ploeg

Murcia 17 mei 2021 om 15:07

Merckx is een levende legende, maar wat zijn dit voor kleinzielige uitspraken. Erg makkelijk om Ewan neer te sabelen terwijl hij volstrekt binnen de regels handelt en hij echt niet de eerste noch de laatste renner zal zijn die dit doet. Straks bij de Tour zullen ivm de OS een aantal renners ook weer eerder uitstappen. Wil je dit niet dan pas je de regels maar aan.

Rufusvb 17 mei 2021 om 15:21

Het is niet de eerste keer dat deze man kleinzielige uitspraken doet… Ewan heeft in zijn carrière meer de regels gevolgd dan dhr. Merckx zelf, dus laat hem lekker zijn mond over dit soort zaken houden.

trigger 17 mei 2021 om 17:45

hehe, mooi gezegd van Merckx! Pijn aan hun goesting tegenwoordig, zo’n ronde rij je uit of je komt niet, simple comme bonjour.

Rufusvb 17 mei 2021 om 18:29

Het zou dhr. Merckx sieren inderdaad ‘pijn aan z’n goesting’ te hebben, want die reed natuurlijk al zijn koersen op een paar boterhammen met pindakaas…

SprintMaster 17 mei 2021 om 15:52

Het is natuurlijk wel jammer dat de groene trui drager gewoon uitstapt, m.a.w hij geeft niets om dat klassement.

Nelson 17 mei 2021 om 16:38

Merckx begint met zijn uitspraken op Roger De Vlaeminck te lijken: een ouwe zeur.

Maenhout 17 mei 2021 om 17:25

Normaal was Ewan op z’n vroegst vanavond afgestapt. Voor de etappe van vandaag was hij topfavoriet, als snelste en behendigste sprinter in dit peloton.

Pietspeed 17 mei 2021 om 18:29

Wel grappig ; de veronderstelde sportieve insteek, terwijl het misschien eerder een financiële is.
Lotto rijdt op het fietsenmerk Ridley, dat een aantal jaar terug het merk Eddy Merckx heeft overgenomen. Jarenlang boekte Merckx verliezen. Een overname en schaalvergroting van Belgische fietsenmerken:
Negatieve reclame is ook reclame voor Lotto Soudal in de internationale wielermedia. Een column van de GOAT trekt altijd aandacht.

Bazzz 17 mei 2021 om 19:32

Enige wat ik aan Ewan ook niet waardeer is dat hij nu de knieklachten als excuus gebruikt, terwijl het duidelijk is dat hij uit zou gaan stappen om zich te sparen.

Wees een vent en zeg dat gewoon.

HF2013 17 mei 2021 om 21:01

Ewan had maar wat graag de rit van vandaag nog gereden, lijkt mij.
Daarnaast elke ploeg vrij om te kiezen hoe ze de ploegen invullen.

De tijd dat renners het hele jaar daar alles konden winnen, zijn voorbij. Enerzijds door specialisatie. Anderzijds doordat er iets minder uit de verboden pot wordt gesnoept dan in de tijd van de grote meneer Merckx. Althans. Dat hopen we.

Lekker Bezig 18 mei 2021 om 00:00

Hoop wel dat hij voordat hij de keus gemaakt heeft, bij een tandarts langs is gegaan. Zou erg zuur zijn als het alleen maar om een gaatje gaat die zo gevuld kan worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair