Ewan maakt indruk op Hatta Dam, Roglic doet uitstekende zaken

woensdag 27 februari 2019 om 13:16
Ewan maakt indruk op Hatta Dam, Roglic doet uitstekende zaken

foto: Cor Vos

Caleb Ewan heeft zijn eerste zege voor Lotto Soudal te pakken. De Australische sprinter maakte indruk op de steile Hatta Dam. Ewan versloeg de verrassende Matteo Moschetti. Primož Roglič (3e) deed uitstekende zaken in het klassement, aangezien de Sloveen belangrijke bonificatieseconden wist te pakken.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Alejandro Valverde boekte gisteren dan ‘eindelijk’ zijn eerste zege als wereldkampioen. De bergetappe naar Jebel Hafeet maakte veel duidelijk. Het liet zien dat Primož Roglič dé te kloppen man is in deze UAE Tour. Met de Sloveen als leider begon het peloton vandaag aan de vierde etappe, met aankomst op de korte maar steile Hatta Dam.

Gazprom-RusVelo laat zich zien 
Alessandro De Marchi had weer eens zijn stoute schoenen aangetrokken. De Italiaanse rasaanvaller van Team CCC maakte onderdeel uit van een kopgroep van zes. Naast De Marchi waren ook Simon Clarke, Charles Planet en Gazprom-RusVelo-renners Igor Boev, Stepan Kurianov en Artem Nych mee.

Evenepoel moet opgeven na val 
De zes vluchters kregen zeven minuten cadeau, maar het peloton had de situatie onder controle. De etappe leek zodoende wat voort te kabbelen, maar plots werd het peloton opgeschikt door een valpartij. Het grootste slachtoffer was toptalent Remco Evenepoel. De 19-jarige Belg moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Zonder Evenepoel reed het peloton verder richting Hatta Dam. In de woestijn is er altijd kans op waaiers, en zo ook vandaag. Het peloton brak in meerdere stukken, maar op goed vijftig kilometer van de finish smolt alles weer samen. We gingen dan ook met een compact peloton naar de laatste kilometers.

Waaiers in de UAE Tour! – foto: Cor Vos

Dumoulin in de aanval! 
Wereldkampioen Valverde wilde maar wat graag zijn tweede etappe winnen, en liet zijn ploeg Movistar dan ook op kop rijden. Ook UAE Emirates was van voren te vinden voor Alexander Kristoff en Fernando Gaviria. Het zorgde ervoor dat de meeste vluchters werden ingerekend. Wie er nog vooruit reed? Alessandro De Marchi!

De Italiaan kreeg op tien kilometer van de finish het gezelschap van… Tom Dumoulin. De renner van Team Sunweb – de nummer zeven in het klassement – ging op en over De Marchi, in de hoop om de concurrentie te verrassen. De Nederlander pakte tien seconden, maar werd voor de voet van Hatta Dam weer opgeslokt.

Valverde valt, Ewan wint 
Ondertussen viel er een tweede valpartij te noteren. Het grootste slachtoffer bleek Valverde. De Spanjaard wist echter – met dank aan zijn ploeggenoten – weer terug te keren. Ook David Gaudu en Emanuel Buchmann – de nummers drie en vier – lagen erbij. Beide renners wisten hun klassement echter te redden.

We kregen na een chaotische aanloopfase alsnog een sprint met een (bijna) voltallig peloton. UAE Emirates probeerde Kristoff naar de zege te piloteren, maar het was Moschetti die namens Trek-Segafredo de debatten opende. Ewan plakte aan het wiel, terwijl de rest op achterstand werd gezet. De Australiër wist uiteindelijk op de power naar de zege te rijden.

Primož Roglič deed prima zaken voor het klassement – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

61 Reacties

josi 27 februari 2019 om 16:14

Mooie prestatie van Ewan en verder de nodige verrassende aan- en afwezigen in de top van de uitslag. Moschetti en Jauregui zullen toch op de meeste lijstje niet zijn voorgekomen, terwijl van mannen als Degenkolb en Bevin toch meer was verwacht. Knap dat Dumoulin na zijn uitstapje toch nog aardig kort eindigt, hij lijkt me hier goed aan zijn vorm te schaven. Roglic bewijst nog maar eens een behoorlijke punch te hebben, goed vooraan gehouden door de ploeg ook in de finale.

0
Tinkerbell 27 februari 2019 om 17:05

Voor een renner als Degenkolb die niet aanwezig is het ook wel lastig om een goede prestatie neer te zetten ;)

0
iMrChris 27 februari 2019 om 16:44

Laurens de Plus ook gewoon met de eerste groep mee.
Ook weer een plaatsje gestegen in klassement.
Ook al is dit niet belangrijk vind het toch leuk voor hem :)

0
Lalsacien 27 februari 2019 om 16:58

Edit: Klopt Het leek erop dat ze pech kregen. De 3km regel was hier blijkbaar van toepassing. Door de valpartij vlak voor de finish had Valverde ook een jasje uitgedaan anders had ik wel verder vooraan verwacht.

0
xistnc 27 februari 2019 om 17:15

Er ontbreekt nog zoveel in het verhaal van vandaag. Hoe ontstonden de waaiers, wie nam het initiatief? Hoe kwam de val van Evenepoel tot stand? Waarom was Valverde boos en op wie? Wat veroorzaakte de valpartij in volle finale? Waarom nam CCC daarna de kop?

0
Retro Lex 27 februari 2019 om 17:26

WF kennende komen daar nog 6 artikelen over…

0
assen 27 februari 2019 om 19:04

Ja, en over het matige koersinzicht van Valverde. Dat ie niet VOOR de valpartij zat in die hektiek, en zich niet beter plaatste voor de beklimming van de dam, zodat ie seconden kon proberen te pakken op Roglic.

Dit is natuurlijk net zo belachelijk als zijn succes van gisteren wijten aan zogenaamd goed koersinzicht.

Even serieus: heeft Gaudu nu tijd verloren of niet? Als niet, dan snap ik het niet, omdat het een bergaankomstje was…

0
assen 27 februari 2019 om 19:07

Ook op de UAE site staat Gaudu nog steeds fier in de top ja.

0
Samlambeej 27 februari 2019 om 21:55

Bingoooooo ! riep ie.

0
Pepsifranck 27 februari 2019 om 22:05

jaaaaa Degenkolb 2e!!!!

0
Samlambeej 27 februari 2019 om 22:46

@WF @xistnc
Haalt zéér terecht een punt aan. Mits een paar connecties niet onmogelijk om van hieruit (NL/BE) deze inhoudelijke koersfeiten te duiden.

@WF
Mochten jullie dit klaarspelen… Eerlijk is eerlijk. Dat zou veel meer waarde hebben dan de door Naesen en Valgren geloste scheten mbt de Omloop en opstellingen. Kunne we ook van PCS.com halen.
Toch wil ik een pluim geven voor jullie veelzijdigheid. Voorbeschouwing zijn een GO-TO, interview met Stuyven => TOP! en de status van gevallen renners is natuurlijk altijd relevant maar tracht een en ander te bundelen. WF-kort doorloop ik haast altijd terwijl de hele rist topics van vandaag me na een lange werkdag doen beperken tot dit ene Ewan-topic.

GRTZ! Keep going!

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone