Ewan geklopt door Van Aert: “Zaten te ver van achteren”

donderdag 11 maart 2021 om 08:41
Ewan geklopt door Van Aert: “Zaten te ver van achteren”

foto: Cor Vos

Caleb Ewan moest het woensdag in de openingsetappe van Tirreno-Adriatico doen met een tweede plaats. De Australische sprinter van Lotto Soudal bleek niet in staat om Wout van Aert te verslaan. “Misschien zaten we iets te ver van achteren tijdens de sprint”, blikt Ewan terug.

Lotto Soudal deed nochtans goed werk in de voorbereiding om Ewan voorin te houden, zag de kopman. “Ze hielden mij een een goede positie tijdens de lange en brede aanloop naar de finish. Dat is wel altijd tricky om te doen. Het was wel een heel snelle aanloop naar de finish”, zegt Ewan.

De pocketsprinter zakte uiteindelijk wat weg en kon niet direct reageren toen Van Aert zijn sprint als eerste inzette. “Ik kon het gat niet meer dichtrijden. Ik ben wel blij met de teamprestatie, maar we verloren iets te veel plekken in de laatste kilometer om die comeback nog mogelijk te maken. En door de zij- en rugwind was het een heel snelle sprint”, geeft hij aan. Ewan mag door zijn tweede plaats donderdag starten in de paarse puntentrui. Hij is gelegenheidsdrager, omdat de trui eigenlijk in bezit is van Van Aert.

Gaviria: “We zaten iets te vroeg aan kop”
De derde plaats in de openingssprint van Tirreno-Adriatico was voor Fernando Gaviria. “Ik werd in een goede positie afgezet, maar we zaten misschien net iets te vroeg aan kop waarna Van Aert zijn sprint in kon zetten”, herinnert de Colombiaan van UAE Emirates zich. “Mijn vorm is wel aan het terugkeren naar het gewenste niveau. We halen vertrouwen uit deze eerste sprint en hopen de volgende keer op een beter resultaat.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Quintenri 11 maart 2021 om 08:54

Ach, hij zat zo goed als net achter Wout, dus hij kon gewoon niet mee. Viel ook stil op het einde. Om het met Thijs Zonneveld zijn woorden te zeggen: hij zat als een guppie te spartelen in zijn wiel.

Cochise 11 maart 2021 om 09:09

Gaviria praat helemaal onzin. Hij komt op hetzelfde moment en met dezelfde snelheid als Van Aert uit het wiel van Richeze…
Hij had juist de perfecte lead-out

Turtlehead 11 maart 2021 om 11:13

Dit dus. Maar voor Gaviria al niet verkeerd dat hij weer meedoet. Zou leuk zijn als ie weer wat op niveau komt.

vanSpringel 11 maart 2021 om 09:21

Van Aert heeft veel meer vermogen. Zodra die andere gasten uit zijn wiel proberen te komen en met de snufferd volledig in de wind komen voelen ze direct het verschil in kracht en weerstand.

WernerFranke 11 maart 2021 om 11:35

Van Aert heeft dat hoge vermogen ook nodig om te winnen, zijn sprintpositie op de fiets kun je niet vergelijken met die van Ewan. Hij pakt zo veel meer wind. Van Aert lijkt wel op stap met zijn zoontje.

Michelangelo 11 maart 2021 om 09:34

Sprinten is uiteindelijk ook een stukje geluk of pech. Natuurlijk moet je in de eerste plaats de benen hebben. Maar ook andere dingen moeten kloppen.

Mooiste voorbeeld daarvan is m.i. een van de etappes in de TdF die Wout won. Daar “kreeg” hij een gaatje van Bo Hagen, waardoor hij erlangs komt en wint. Houdt Hagen daar de deur dicht, dan wordt Van Aert daar 2 of 3.

Kansen om alles te laten kloppen worden natuurlijk wel vergroot door een goede leadout en goede benen. En ik denk dat de benen van Wout op dit moment beter zijn dan die van Ewan. Maar dat kan in de komende sprint zo weer anders zijn….

Groetjesaandevoetjes 11 maart 2021 om 10:31

+ een stukje eigen positionering (soms eigen beslissingen maken en in een ander treintje aanpikken ipv je eigen trein volgen). Je kunt het geluk soms beter je eigen kant op laten vallen door bepaalde beslissingen.

horsm 11 maart 2021 om 12:30

Ja, geluk – het improviseertalent om in een fractie van een seconde te begrijpen hoe het geluk je kant opvalt en hoe je daar gebruik van kan maken.

ThorHushovd 11 maart 2021 om 09:52

Extreme overmacht deze overwinning. Maar daarmee is het geen uitgemaakte zaak dat dit nu bij bijna alle massasprints opnieuw het geval gaat zijn, zoals Demare vorig jaar dat wel had.

Kijk naar Parijs-Nice, de etappe die Bol won – won hij ook met net zo veel overmacht als Van Aert hier. Maar daar viel voor Bol alles op z'n plek, terwijl dat eerder het seizoen totaal niet het geval was en hij nauwelijks de tweederangssprinters kon bijblijven.

Neemt niet weg dat dit echt een mega indrukwekkende sprint is van zowel Bol als Van Aert. En wat mij betreft gaan ze dat allebei vaker laten zien!

kleomantre 11 maart 2021 om 11:15

Geen extreme overmacht, als het over de macht gaat tenminste.

Vond Ewan niet verkeerd, maar leek vooral of Merlier hier Van Aert wel had kunnen kloppen. Die deed ook een stuk snufferd in de wind en won prima terrein op de voorste mannen.

Peter Lippens 11 maart 2021 om 11:38

Merlier kwam idd van erg ver maar op het einde was hij toch niet meer echt sneller, vond dan de terugkeer van Bennett in P-N indrukwekkender toen Bol ook al op een knappe manier won.

Cayolle 11 maart 2021 om 09:57

(Goede) plaatsing hoort natuurlijk ook gewoon bij de sprint. Bij Van Aert gaat dat, zoals zo vaak goed, bij Ewan minder (en hij kon het inderdaad ook niet meer compenseren met snelheid) en bij Merlier slecht. Ewan en zeker Merlier rijden een snellere sprint van Van Aert, maar was niet genoeg.

deffil 11 maart 2021 om 10:39

De goede positionering van Wva heeft naast feeling ook met power te maken. Je moet wat extra hebben om in volle aanloop dat gaatje links of rechts in te pikken. Veel rasspurters hebben dat niet en zijn volledig op hun lead out aangewezen

Michelangelo 11 maart 2021 om 11:14

Klopt helemaal. Dat is dat stukje “geluk” dat je kunt afdwingen met een goede leadout of sterke benen. Maar dan nog is het geen garantie voor succes, aangezien je in iedere sprint afhankelijk blijft van wat anderen doen of juist niet.

Waarbij ik zelf denk (maar ik ken de wattages niet) dat Wout niet de piekvermogens haalt die pure sprinters kunnen behalen (zo denk ik nog altijd dat Groenewegen obv pure kracht in potentie een betere sprinter is dan Wout) maar dat Wout exact het voordeel heeft dat jij beschrijft, namelijk zelf nog even dat gaatje dichtfietsen en toch nog over hebben voor een goede sprint.

Peter Lippens 11 maart 2021 om 11:28

Helemaal mee eens met deffil, Wout heeft veel overschot en bovendien een klare kijk en kan zich meestal erg goed positionneren, op dat punt acht ik hem alvast beter dan Matje.

Peter Lippens 11 maart 2021 om 11:26

Hij heeft wel een punt, Wout moet het van een lange sprint hebben en iemand in zijn wiel moet 30 tot 40% minder hard trappen en kan dus energie opsparen om uit dat wiel te komen. Een erg explosief sprinter als Caleb zou dat kunnen en ook Bennett. Ik acht Wout in een lange zij aan zij sprint iets sneller dan Matje maar als Matje uit het wiel van Wout kan komen dan is Matje sneller. Elke sprint moet gereden worden en is anders maar wat Wout gisteren liet zien was in ieder geval straffe toebak, zoveel pure sprinters kloppen na een echte sprintersetappe. Chapeau.

Headlines

Materiaalzone

Populair