Evenepoel geeft eindzege Volta ao Algarve glans met zege in slottijdrit
foto: Cor Vos
zondag 23 februari 2020 om 17:26

Evenepoel geeft eindzege Volta ao Algarve glans met zege in slottijdrit

Remco Evenepoel heeft de 46e editie van de Volta ao Algarve op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick-Step versloeg in de slottijdrit in en rond Lagoa niemand minder dan Rohan Dennis, de regerend wereldkampioen tijdrijden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Miguel Ángel López liet zaterdag op de Alto de Malhão zien dat Remco Evenepoel ook maar een mens is, maar de renner van Deceuninck-Quick-Step deed wel uitstekende zaken op de drie kilometer lange helling door de gele leiderstrui te behouden. De verschillen in het klassement waren, voor aanvang van de slotetappe, zeer beperkt, maar vandaag stond er een individuele tijdrit van meer dan twintig kilometer op het programma in en rond Lagoa.

Wie klopt Rohan Dennis? 
En laat Evenepoel nu de Europees- en vice-wereldkampioen tegen de klok zijn… Maar vooraleer we de klassementsrenners in actie zagen, was het aan de mindere goden, knechten en tijdritspecialisten. David Livramento mocht als eerste renner een tijd neerzetten, maar het was Jasha Sütterlin die met 25:03 een uitstekende tijdrit wist af te werken.

De Duitser van Team Sunweb wist net niet de barrière van de 25 minuten te doorbreken, iets waar Mikkel Bjerg (24:59) en Yves Lampaert (24:53) wel in slaagden. De Belg van Deceuninck-Quick-Step kon echter niet lang genieten van zijn leidende positie, aangezien Rohan Dennis na een trage start onder stoom kwam. De wereldkampioen tijdrijden moest aan het eerste tussenpunt nog tijd prijsgeven, maar reed een ijzersterk tweede gedeelte.

foto: Cor Vos

Evenepoel veruit de snelste aan het eerste tussenpunt 
Zo bleek hij aan de finish ruim een halve minuut sneller dan Lampaert, maar de Australiër van Team Ineos moest nog wachten op de binnenkomst van Evenepoel, die de snelste tijd realiseerde aan het eerste tussenpunt. Het verschil tussen beide kemphanen bleek iets meer dan twintig seconden in het voordeel van Evenepoel, die op weg leek naar zijn tweede tijdritzege van het seizoen.

De geletruidrager leek de eindzege al binnen te hebben, aangezien het verschil met directe concurrenten als Maximilian Schachmann, Daniel Martin en Rui Costa significant was. Evenepoel was ook aan het tweede tussenpunt de snelste renner, al was het verschil met Dennis plots maar negen seconden. De Australiër leek perfect te hebben ingedeeld, al was het nog wachten op de finish van de Belg.

Evenepoel zet kers op de taart 
Evenepoel leek wat van zijn pluimen te verliezen, maar wist zijn tempo toch vast te houden in de slotkilometers richting Lagoa. De eindwinnaar klokte aan de streep een tijd van 24:07, waardoor hij alsnog tien seconden sneller was dan Dennis. Stefan Küng eindigde als derde in de daguitslag.

Verder waren er nog de nodige verschuivingen in het klassement. Schachmann wist zijn tweede plaats vast te houden, maar Miguel Ángel López wist in extremis nog een podiumplaats uit de brand te slepen. De Colombiaan reed een uitstekende tijdrit en wist Daniel Martin nog te passeren. De Ier van Israel Start-Up Nation verloor veel tijd onderweg naar Lagoa en tuimelde zelfs uit de top-10.

Het eindpodium van de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2020 19:01
Mollema viel me toch een beetje tegen deze rit. Hoopte richting top 5 te klimmen met zn tijdritcapaciteiten van de afgelopen jaren.
23 februari 2020 20:29
Het parcours van Evenepoel dit jaar was bijna een kopie van dat van Pogacar vorig jaar. Beiden waren toen 20 jaar (Pogacar enkele maanden ouder). Beiden wonnen ze op de Foia. Pogacar met 1 seconde en enkele seconden op de rechtstreekse concurrenten. Evenepoel in dezelfde tijd dan de Duitser en met enkele seconden op de andere concurrenten. Op de Malhao gaf Evenepoel 4 en 2 seconden toe. Pogacar vorig jaar enkele seconden meer op zijn concurrenten. Enig wezenlijk verschil. Pogacar reed vorig jaar een goede tijdrit. Evenepoel een uitstekende tijdrit.
Toch denk ik dat Pogacar intrinsiek een betere klimmer is dan Evenepoel, die het meer van de macht moet hebben. Op lange en zware beklimmingen zal Pogacar in de toekomst dus tijd nemen op Evenepoel. Net als Bernal.
En wat zijn tijdritzege betreft op Dennis. Evenepoel zal ongetwijfeld beter in vorm geweest zijn dan Dennis. Maar Dennis was na enkele zware dagen veel frisser, door tijdens de twee bergritten als een wielertoerist rond te fietsen (o.a. tijdens de Foia-rit 12 minuten na Evenepoel binnengepeddeld). Dit was te zien tijdens het tweede deel van de tijdrit waarin Evenepoel toch ietwat de cumulatie van inspanningen begon te voelen. Terwijl Dennis bijna de hele tijdrit kon doorstomen.
    23 februari 2020 21:19
    Dat is nergens op gebaseerd. Evenepoel was 3 jaar geleden nog voetballer en kapitein bij Anderlecht en de jonge rode Duivels. 1,5 seizoen juniores en 1 jaar profs en hij kan dit al. Pogacar en Bernal zijn al stukken langer met dit vak bezig...dus, ik zou zeggen, we hebben het laatste van de kleine nog niet gezien, ook niet ih hooggebergte.
    23 februari 2020 22:14
    Ja, want het is al meermaals bewezen dat de "echte klimmers" sneller bergop rijden dan de tempoklimmers.

    En die gedachte zou ik nog ergens kunnen begrijpen, moest Evenepoel net als een Dumoulin of Wiggins ook bijna 70kg wegen. Maar Evenepoel weegt beduidend minder dan Pogacar en zal op zijn ideale gewicht vergelijkbaar zijn met Bernal. Het is echt niet omdat Pogacar vaker uit het zadel klimt, dat hij sneller gaat.

    Al die hypotheses kunnen bij Evenepoel gewoon het raam uit. Net omdat hij maar even veel weegt als die klimmertjes, maar wel een motor heeft zoals die grote mannen.
    23 februari 2020 22:41
    Evenepoel, Pogacar.. 3/2 of2/3 na onze Colombiaanse vriend. De rest niet meegerekend uiteraard.
23 februari 2020 21:16
Niemand die hier opmerkt dat Miguel Angel Lopez hier gewoon 5e wordt tussen de wereldtop in het tijdrijden? Als hij daar consistent in wordt dan is hij rijp voor winst in grote rondes
    23 februari 2020 21:37
    Zou hij eindelijk geleerd hebben kracht neer te zetten in de tijdrithouding? Of gewoon deze ene keer? Ik hoop het eerste.
23 februari 2020 21:30
Nog even de sum up van de afgelopen dagen.
Nederland - Sprinters natie
België - Tijdrijders natie
Colombia - Klimmers natie
    23 februari 2020 21:34
    Bananatie
    Frietnatie
    Kaasnatie
    24 februari 2020 11:36
    dus volgend jaar alleen maar vlakke sprintersetappes in de Tour en dan heeft Nederlands ineens weer een tourwinnaar :)
23 februari 2020 21:35
@djerkson

Later beginnen met fietsen (i.p.v. al op 14 of 15 jaar) is zeker geen nadeel, integendeel. Op voorwaarde dat je talent hebt natuurlijk. Heel wat topsporters hebben voor hun definitieve sportkeuze al een of meer sporten beoefend (gymnastiek, atletiek, voetballen enz.). Dit geeft een bredere basis, een betere lichaamsontwikkeling en zorgt voor minder mentale vermoeidheid. Een renner die vooraleer door te breken, zo pakweg op de leeftijd van 24 of 25 jaar (Bernal en Pogacar zijn dan nog uitzonderingen door ook vroeg door te breken) bijvoorbeeld al acht jaar vrij intensief fietstrainingen en wedstrijden afgewerkt heeft, zal het moeilijk krijgen om dit ook na de leeftijd van dertig door te zetten. Zo zie je bijvoorbeeld bij Sagan al sinds zijn 28 jaar al een zekere verzadiging of mentale vermoeidheid. Nog steeds een topper, maar nu al een paar jaren een stuk minder dan tijdens zijn beste (jonge) jaren. Terwijl je eigenlijk vanaf je 27 à 28 jaar op je sterkst zou moeten zijn.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat de onvoorstelbare opgang in korte tijd van Evenepoel wel een garantie is om de komende jaren nog veel beter te worden.
    23 februari 2020 22:55
    Het klopt wel wat je zegt, al zijn er bij Sagan andere motieven die meespelen (een stukgelopen huwelijk bv).
    Maar ik blijf bij mijn standpunt: Evenepoel tart alle ongeschreven wielerwetten tot nu toe en niks wijst erop dat hij het eindpunt al bereikt heeft biologisch gezien. Ook: een ongezien toewijding aan zijn vak. Schachmann had het parcours niet verkend, Evenepoel 3x op voorhand. Er zijn weinig profs die het hem nadoen op die leeftijd.
    23 februari 2020 22:58
    Btw: Sagan deed ook aan veldrijden en mountainbike bij de jeugd. Fietsen, maar toch net anders.
    Of pakweg Gilbert: prof sinds 2002 en nog altijd een topper. Alles hangt af van de mentale ingesteldheid en laat dat bij Evenepoel nu net ijzersterk zijn.
    24 februari 2020 10:10
    @djerkson
    Je geeft allerlei argumenten om te concluderen dat de groeimarge juist kleiner zal zijn. Indien je super professioneel, geconcentreerd en toegewijd bezig bent, dan kan je op die vlakken in ieder geval geen slag meer maken.
23 februari 2020 22:06
Wat denken de locale kenners over de progressiemarge die Remco nog heeft? Is dat op 1 of andere pseudo-wetenschappelijke manier te bepalen?
    23 februari 2020 22:26
    Moeilijk. Wie weet gaat hij nu vooral nog kunnen "groeien" door die enkele kilootjes die hij nog kan verliezen. En door meer tactisch te gaan rijden, door ervaring, zijn inspanningen beter in te delen... dat zijn zaken waar hij nooit op gewerkt heeft, hij rijdt nog maar 3 jaar met de fiets en reed altijd weg waar en wanneer hij wilde. Dus heeft nooit tactisch of zuinig moeten rijden. Ik denk dat hij nog dus nog wel marge heeft, los van hoe dicht hij tegen zijn fysisch plafond zit. Maar ik heb wel de indruk dat hij enorm snel leert.
    23 februari 2020 23:09
    Hij leert héél snel. ik dacht dat men vorig jaar zei dat ie niet in een peleton kon rijden. Heb ik dit jaar nog niets van gemerkt. Eigenlijk zit ie nu op een goed gewicht om de Giro aan te vatten. Tegen de derde week zijn die overbodige kilo's er wel af.
    24 februari 2020 01:34
    Kijk naar zijn positionering op de Malhao. Hij zit daar heel de tijd ingesloten en had Lopez eerder aan gegaan, had het verlies nog groter kunnen zijn. Ook hoe hij in San Juan met de broek op de enkels gepakt wordt in de etappe naar Alto Colorado. Dat zijn wel degelijk zaken die daar nog een direct gevolg van zijn. Dat zijn verloren seconden en/of verloren inspanningen. Als hij meteen in het wiel zit van Lopez, verliest hij misschien geen seconden en kost het hem vermoedelijk ook minder krachten.
    In San Juan, als hij geen 30km moet achtervolgen, kan hij zich sparen en op de klim zelf het verschil maken en de tegenstand op minuten rijden.. maar die energie was al verspild.

    Dus hij leert snel, maar je kan niet zeggen dat je er niks van merkt dat hij ervaring mist.
    24 februari 2020 11:34
    klopt logisch toch, heeft natuurlijk met zijn leeftijd te maken, is nog geen 3 jaar wielrenner en zijn kleine gestalte. In principe moet er dan een ploegmaat in de buurt zijn maar DQS is nu éénmaal geen rondeploeg al heeft die piepjonge Portugese ploegmaat wel knap werk verricht door tempo te maken. Maar om uit de wind te rijden bergop heeft hij niemand, was ook duidelijk te zien.
23 februari 2020 22:13
Mooie prestatie wederom van Evenepoel. Onze zuiderburen hebben een ware groeibriljant.
23 februari 2020 23:35
Rohan mag dan wel verloren hebben vandaag. Hij blijft de beste tijdrijder.
24 februari 2020 00:52
Fantastische prestatie van Remco, na Argentinië twijfelde ik nog ivm het deelnemersveld maar nu Chapeau
24 februari 2020 11:31
Gezien het aantal reacties blijkbaar al ongekend populair op wielerflits.NL, had ik niet echt gedacht voor een Belg. En mooit toch dat de puntjes op de i zet tegen de WK die enkel en alleen naar hier kwam om de tijdrit te winnen. Ook knap hoe verstandig hiji zijn tijdrit indeelde, de afdalingen in het heuvelachten middendeel gewoon gebruiken om te herstellen, geniaal ...
24 februari 2020 14:50
Mijn conclusies over Algarve:

* Evenepoel toch wel subliem. Ook het feit dat ie in de tijdrit iedereen er nog eens op legt is romnduit indrukwekkend. Is dit zijn topniveau? Wie zal het zeggen, maar het is moeilijk voor te stellen dat het nog veel beter gaat worden, gezien het feit dat je nu op 20 jarige leeftijd al de erkende toppers op de donder geeft. Enige moment van zwakte wat ik gezien heb is dat Lopez net ff wat beter was bergop. En Lopez zal zeker nog niet helemaal top zijn. Niettemin, zeer indrukwekkend elke dag.
* Lopez. Opmerkelijk goede tijdrit. Als ie bergop zijn performance wat kan aanscherpen wordt t weer een fraaie uitdager.
* Martin en Rui Costa. Gearriveerde renners in goede vorm, maar beter dan dit wordt t niet.
*MvP heeft dit echt gebruikt om wat kilometers op te doen, zoals ik vorige week al zei te verwachten. Je zult ergens je seizoen moeten beginnen.

Reacties zijn gesloten.