Evans schrijft de Waalse Pijl op zijn naam (+beeld)

woensdag 21 april 2010 om 18:34

Cadel Evans mag zich de winnaar noemen van de 74e editie van de Waalse Pijl. De Australiër van het BMC Racing Team was na een genietbare wedstrijd de betere van de Spanjaarden Joaquin Rodriguez (Katusha) en Alberto Contador (Astana) op de flanken van de Muur van Huy. Het is meteen ook zijn eerste zege in de regenboogtrui. Robert Gesink was, ondanks een lekke band op 20 kilometer van de streep, de beste Nederlander met een 15e plaats.

Ruim de helft van de wedstrijd werd gekleurd door een vijftal dat na een uur wedstrijd in de aanval trok. David Loosli (Lampre-Farnese Vini), Dimitri Champion (Ag2r-La Mondiale), Stéphane Augé (Cofidis), Giuseppe Palumbo (Acqua & Sapone) en Benjamin Gourgue (Landbouwkrediet) reden op een bepaald moment meer dan acht minuten voor het peloton uit, maar Caisse d’Epargne, Katusha en RadioShack lieten niet begaan en maakten samen werk van de achtervolging.

Val in peloton

Op 80 kilometer van de streep kozen acht renners voor het tegenoffensief. Vooral Saxo Bank, met Jens Voigt en Laurent Didier, en Caisse d’Epargne, met Christophe Moreau, waren erg gretig om er het beste van te maken. Maar toen de voormalige Franse kampioen werd teruggeslagen door een lekke band, was het lot van de tegenaanvallers bezegeld. Vooral Katusha en Quick-Step zetten orde op zaken, waardoor de voorsprong van de vroege vluchters smolt als sneeuw voor de zon.

Rabobank mengde zich voor het eerst in de debatten door Bram Tankink op 50 kilometer van het eind in de vuurlinie te sturen. Samen met Eduard Vorganov en Jurgen Van De Walle zocht en vond hij aansluiting bij de kopgroep. Samen begonnen ze met een kleine voorsprong aan de voorlaatste beklimming van de Muur van Huy, waar ze echter al snel bijgehaald werden door het peloton. Hoewel alle favorieten zich op kop van het peloton posteerden, baarde de beklimming zelf een muis.

Net voorbij de top van de Muur sloegen Fränk Schleck, Roman Kreuziger en opnieuw Loosli en Tankink een bres. Toen de kloof een halve minuut bedroeg, zagen Astana en Caisse d’Epargne het gevaar, waarna ze de handen in mekaar sloegen om de scheve situatie proberen recht te trekken. Daardoor kwam, een tegenaanval met Benoît Vaugrenard, Alexandre Kolobnev en Igor Antón ten spijt, op drie kilometer van de meet alles weer samen.

Finale

Het was Andreas Klöden die op de Muur van Huy de debatten opende door op ruim een kilometer van de top zijn duivels te ontbinden. De Duitser kwam zichzelf echter al snel tegen, waarna Contador en Antón het van hem overnamen. De twee leken een beslissende kloof te hebben geslagen, maar in de laatste hectometers werden zij nog geremonteerd door Evans, die een nog sterk opzettende Rodriguez wist af te houden en de handen in de lucht mocht steken.

Laatste kilometers

Waalse Pijl (199 km – 1.HIS)
1. Cadel Evans (Aus/BMC Racing Team)
2. Joaquin Rodriguez (Spa/Team Katusha)
3. Alberto Contador (Spa/Astana)
4. Igor Antón (Spa/Euskaltel-Euskadi)
5. Damiano Cunego (Ita/Lampre-Farnese Vini)
6. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma-Lotto)
7. Chris Horner (VSt/Team RadioShack)
8. Alejandro Valverde (Spa/Caisse d’Epargne)
9. Andy Schleck (Lux/Team Saxo Bank)
10. Ryder Hesjedal (Can/Garmin-Transitions)

Complete uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone