Ethan Hayter slaat dubbelslag na chaotische laatste kilometer in Tour of Britain

donderdag 9 september 2021 om 16:14
Ethan Hayter slaat dubbelslag na chaotische laatste kilometer in Tour of Britain

foto: Cor Vos

De vijfde rit in de Tour of Britain is gewonnen door Ethan Hayter. De Brit van INEOS Grenadiers bleek na een chaotische laatste kilometer de snelste in de sprint, voor onder meer Giacomo Nizzolo en Mark Cavendish, en is tevens de nieuwe leider. Wout van Aert werd opgehouden door een valpartij in de laatste honderden meters, kon niet meesprinten om de zege en is leider af.

Na de indrukwekkende muursprint tussen Wout van Aert en Julian Alaphilippe ging de Tour of Britain vandaag verder met een etappe van Alderley Park naar Warrington. De rit was 152 kilometer lang, kende ruim 1.700 hoogtemeters en leek op maat voor de sprinters, al volgden er onderweg wel bekende hellingen als Blanky Bank (derde categorie), Bottom-of-the-Oven (tweede categorie) en Bakestonedale Road van derde categorie. Vervolgens was het over veelal lange, rechte wegen naar de volledig vlakke aankomst in het Engelse Warrington.

Vijf vluchters kiezen het ruime sop 
Daniel Bigham (Ribble Weldtite Pro Cycling), Leon Mazzone (Saint Piran), Nickolas Zukowsky (Rally Cycling), Christopher Blevins (Trinity Racing) en Jacob Scott (Canyon dhb SunGod) vormden na de officiële start al vrij snel de vlucht van de dag. Deze vijf vluchters kregen een maximale voorsprong van om en nabij de drie minuten van het, door Deceuninck-Quick-Step aangevoerde, peloton. De Belgische formatie zag vandaag een uitgelezen mogelijkheid om te scoren met zijn sprinter Mark Cavendish, die zich voorlopig nog niet kon mengen in het sprintgeweld.

foto: Cor Vos

Onderweg deed Scott nog maar eens uitstekende zaken in het bergklassement. De 26-jarige Brit had de voorbije dagen al 43 bergpunten verzameld en wist zijn puntentotaal vandaag nog wat verder op te krikken door als eerste boven te komen op de drie gecategoriseerde hellingen tussen de start- en finishplaats. Intussen was de voorsprong geslonken naar de twee minuten, en dat met nog zestig kilometer op de teller. In het laatste koersuur werden de renners bij momenten getrakteerd op een, al niet dan welkome, regenbui. Dit zorgde (gelukkig) echter niet voor hachelijke momenten richting de streep.

Op weg naar een sprint
De overgebleven koplopers, bergkoning Scott was inmiddels weer ingerekend door het peloton, lieten zich niet afschrikken door het mindere weer en bleven goed samenwerken richting de finish. In het peloton, waar we ook de mannen van Qhubeka NextHash op kop zagen rijden voor Giacomo Nizzolo, had men een flinke kluif aan de vroege avonturiers. Met een voorsprong van goed twintig seconden begonnen Blevins, Bigham en Zukowsky aan de laatste tien vlakke kilometers. Ondanks verwoede pogingen om uit de greep te blijven van het peloton, was er op twee kilometer van de streep een hergroepering.

foto: Cor Vos

Vervolgens het was uitkijken naar het gevecht tussen de sprinttreintjes om de beste positie. Deceuninck-Quick-Step en INEOS Grenadiers probeerden een leadout te organiseren voor respectievelijk Cavendish en Ethan Hayter, terwijl Van Aert het in zijn eentje moest opknappen. Door een valpartij in de laatste honderden meters werd de sprint ernstig verstoord, waardoor Van Aert plots kansloos was voor de zege. Hayter zat wel voor de valpartij, begon in een ideale positie aan de sprint en wist de op papier snellere Nizzolo en Cavendish te vloeren.

Hayter veroverde als extra bonus ook nog eens tien bonificatieseconden en mag zich de nieuwe leider in de Tour of Britain noemen. Het is voor de 22-jarige Hayter alweer zijn achtste (individuele) zege van 2021. Van Aert staat in het algemeen klassement nu tweede op acht seconden, wereldkampioen Julian Alaphilippe is de nummer drie op negentien tellen.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Dikke vrouw 9 september 2021 om 16:17

Val Woutie :(

0
madeinstars 9 september 2021 om 16:18

Lag er niet bij. Kon het net ontwijken.

0
rkmmr 9 september 2021 om 16:20

Lastig te zien wel, door die bomen en de vele andere blauwe truitjes. Dacht eerst ook te zien dat hij viel, knap als hij het toch kon ontwijken

0
notriple 9 september 2021 om 17:48

Wie is Woutie??*

0
Chasse_patate 9 september 2021 om 17:50

Nee dikke vrouw.

In de JV app groep heb ik doormidden van een foto verslag met pijltjes laten zien dat wout niet is gevallen.

0
the student 9 september 2021 om 16:24

Altijd goed een paar standaard stalen dranghekken in de laatste bocht zonder iets om de val te breken zoals stootkussen of strobalen of wat dan ook.

0
skylimit 9 september 2021 om 17:58

Heb je de koers / val wel gezien ? Er gleed 1 renner in het midden van de bocht op de weg onderuit. Dranghekken hebben hier niets mee te maken.

0
the student 9 september 2021 om 18:04

Euhm ja die ene in het midden ging onderuit en de rest ging tegen de hekken aan. En wel degelijk over de pootje. Val jij liever tegen een stootkussen of een stalen hek? Op die plek zijn deze hekken met publiek ( gelukkig weinig ) los erachter gewoon te gevaarlijk.

0
Reiger 9 september 2021 om 16:32

Niet dezelfde tijd omdat het in de laatste km gebeurde voor Wout? Raar.

0
ssj 9 september 2021 om 16:33

Wel dezelfde tijd. Niet dezelfde boni’s

0
horsm 9 september 2021 om 16:35

Volgens mij wel, maar Hayter pakt 10 sec bonificatie

0
Reiger 9 september 2021 om 17:03

O ja Had ik ook wel kunnen zien. Bedankt!

0
thomasjaarsma 9 september 2021 om 16:37

Een 18 jarige op de 4e plek. Klopt hiertoch effe cav

0
Staf V 10 september 2021 om 01:38

Cav werd wel vakkundig in de sandwich gezet, remde dan maar, in zijn jonge jaren zou hij zich er wel tss gewrongen hebben, hij en DCQ laten hier wel een enige kans ontglippen.

0
Steven_E 9 september 2021 om 17:05

Thibau Nys klopte Cav ook al en die is ook 18 jaar

0
lo squalo dello Stretto 9 september 2021 om 17:35

Was dat geen criterium?

0
fietsvriend 9 september 2021 om 17:14

Hayter ook wel aan een seizoen bezig.

0
xistnc 9 september 2021 om 18:04

“Owain, this is James…”

0
Turtlehead 9 september 2021 om 20:33

Nou, op deze manier zijn Pidcock, Remco, Matje en Wout snel oud nieuws.
Die gast kan van alles zeg!

0
Beer 9 september 2021 om 20:38

Mooi dat Ineos met Pidcock en Hayter terug Britse kopmannen krijgt. Kan een deadly duo worden.

0
Staf V 10 september 2021 om 01:47

Wat mij opvalt is dat Ineos heel goede resultaten haalt met super jonge gasten maar dat die dat daarna niet meer kunnen bevestigen, we zijn zover dat het normaal lijkt dat gasten van 20 jaar de top bestormen maar eigenlijk is dat geen goede zaak, dat zijn onvolmaakte lichamen die uitgeperst worden, benieuwd wat ze verder met Hayter gaan doen.
Liever renners van 24+ die dan de top bereiken en er blijven, bv Wout & Mathieu, en die by the way ook rechtdoor spurten.

0
Bob en Niek 9 september 2021 om 22:05

Sterke prestatie van Hayter, deed ons denken aan de explosiviteit van Niek in zijn goede jaren!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone