Entourage Thibau Nys duidelijk over zijn grootste progressie: “Laat zijn hoofd niet snel meer hangen”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
donderdag 30 november 2023 om 16:00

Entourage Thibau Nys duidelijk over zijn grootste progressie: “Laat zijn hoofd niet snel meer hangen”

Interview Nog één weekend alles geven en het eerste seizoensdeel zit er alweer op voor de 21-jarige Thibau Nys. Eentje boven ieders verwachtingen, met triomfen in Beringen, de Wereldbeker in Waterloo en op de Koppenberg. Sindsdien stond Nys junior niet meer op het podium en kwam hij door de woorden van UCI-voorzitter David Lappartient in het oog van de storm. Maar daar gaat hij zelf goed mee om, vertelt Baloise Trek Lions-ploegleider Eric Braes aan WielerFlits.

“We kunnen terugkijken op een twee fantastische maanden met Thibau”, zegt Braes. “Maar je moet daar nuchter in blijven. Als je de Koppenberg wint, moet je meteen incalculeren: dit blijft niet duren. Wat hij heeft gepresteerd was boven de verwachtingen van mezelf, van iedereen. Ook hijzelf had dit niet verwacht. Maar je moet wel realistisch zijn, dat zoiets op zijn jonge leeftijd veel inspanningen vraagt. We hebben ons best gedaan om hem zo goed mogelijk mentaal voor te bereiden op het feit dat het hoe dan ook weer wat minder zou gaan. Dat is voor zijn gemoedsrust heel belangrijk.”

Wisselvalligheid is eigen aan de leeftijd, vindt Braes. “Je ziet hetzelfde bij Pim Ronhaar. Ze zijn allebei nog aan het zoeken in hun trainingen. Welke zwaarte, welke intensiteit kan ik al aan? In het peloton is het een tendens om zo veel mogelijk te trainen en zo veel mogelijk aan te kunnen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn daar de beste voorbeelden in. Elke renner zoekt zijn limieten op met zijn trainer en je kan dan ook op je eigen limieten stoten. Hoe ouder ze worden, hoe standvastiger ze zullen worden.”

Sterke mindset
Wat opviel, was de bewonderenswaardige mindset van Nys. Na zijn zevende plaats in Troyes hoorde je hem niet klagen, maar juist tevreden zijn met zijn doorzettingsvermogen. “Ik was blij om hem dat te horen zeggen. Zevende in een Wereldbeker op je 21e, dat is een goede uitslag. Maar jonge renners willen dat al eens vergeten. Ze zijn jong, gemotiveerd en willen zo snel mogelijk aan de top staan. Een mindere dag gaan ze zichzelf amper veroorloven, maar het is heel belangrijk om zoiets te kunnen relativeren.”

Nys maakte indruk in de Koppenbergcross – foto: Cor Vos

Ook na een offday, zoals in de Jaarmarktcross, bleef Nys strijdvaardig. “Hij zal die dag zelf wel in de put zitten”, geeft Braes toe. “Maar als je hem dan woensdag op de ploegtraining terugziet, kan hij dat alweer goed relativeren. Al moet ik zeggen dat hij op dat vlak een hele weg heeft afgelegd. Twee jaar terug stopte hij nog vaak, of liet hij zijn hoofd hangen als het wat minder ging. Nu zie je hem dat amper nog doen. Dat is een van zijn grootste progressies.”

Kritiek Lappartient
Extra lastig zijn de argusogen waarmee Nys wordt gevolgd door de hele veldritwereld. De 21-jarige geldt als een van de grootste talenten die er momenteel in de cross rondrijden, en toen hij deze maand de Superprestigemanche in Niel verkoos boven de Wereldbeker van Dendermonde, moest hij het zelfs ontgelden bij UCI-topman David Lappartient. “Er is veel kritiek gekomen op het feit dat hij Dendermonde niet reed. Maar wij hebben nooit tégen Dendermonde gekozen, hé. Wij hebben gewoon gekeken naar wat het beste was voor Thibau.”

“Thibau gaf bij trainer Paul Van den Bosch aan dat hij op zijn tandvlees zat, waardoor we wat rust wilden inbouwen. Voorlopig zou hij alleen maar enkele weekends rijden. We dachten: als hij Niel doet op zaterdag, dan kan hij zondag alweer een duurtraining doen. Op die manier kon hij richting het volgende weekend al een dag extra rusten. Geloof me, we kijken nooit naar de crossen, organisatoren of parcoursen. Op voorhand tekenen we een programma uit in functie van de renner, maar als hij voelt dat hij niet top is, moet je als ploeg ingrijpen en uw verstand gebruiken.”

Stage Lidl-Trek
Na het komende weekend, waarin hij zowel in Boom als Flamanville aan de start komt, krijgt Nys de kans om wat bij te trainen op stage in Calpé. “Daar sluit hij aan bij de groep van Lidl-Trek. Er worden daar al een aantal praktische zaken voor het wegprogramma geregeld, en dat hij met de groep kan meetrainen is mooi meegenomen. In Namen herneemt hij, en daarna gaan we weer bekijken: hoe voelt hij zich, in welke vorm verkeert hij? Om zo de kerstperiode aan te vatten.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
29 november 2023 11:43
Mooi interview, en ook weer duidelijk wat voor een eikel Lappartient is die geen zegen is voor het wielrennen (of in eender wat hij zit want het is een machtspoliticus van de oude stempel, niet voor niets staat hij op de radar bij corruptieonderzoeken).
  30 november 2023 07:59
  Ligt niet aan Lapartient. Nys wil alleen complimenten hoor en kan het niet verdragen dat jongens als Romhaar hem voorbij zijn gestreefd. Verl frustratie, vooral gevoed door de overdreven behandeling en benadering in belgie omdat de zoon van een topcoureur in het veldrijden was.
  30 november 2023 08:27
  Hoezo is Ronhaar hem voorbij gestreefd, die is anderhalf jaar ouder?
  30 november 2023 11:02
  Met het geheugen van een krekel heb je alleen de recente zege van Ronhaar in het achterhoofd, niks abnormaal.
  30 november 2023 12:34
  JoS bOs een sportbond moet vooral ook bezig zijn met een leefbare topsport, als een jonge atleet (eigenlijk zijn entourage) keuzes maakt om niet opgebrand te raken dan is het vrij cynisch dat een bobo net een 21 jarige (niet volgroeide) atleet gaat viseren omdat hij zich op zijn pik getrapt voelt. Daar doelde ik op, dat de uci-bons negatief en agressief overkomt terwijl Nys zijn entourage stelt dat ze kiezen in functie van wat hij aankan en ze niet kiezen tegen wedstrijden.
30 november 2023 08:58
Ze moeten hun niet verantwoorden waarom hij wisselvallig is dat is hij altijd al geweest en hij heeft amper een paar crossjes gewonnen bij de profs, waarom moet hij zich dan verantwoorden vraag ik mij af. Dat het komt door de leeftijd verhaal begint te vervelen want niet iedereen van 21 is wisselvallig en niet iedereen van 30 is constant. Het is gewoon even wat minder punt, op naar betere tijden.
30 november 2023 16:20
Zo slecht doet ie ut nog niet diejen Thibau. Ik bedoel, een heel TV serie al op 16, 17 jarige leeftijd, zijn achternaam en vooral de idioot dwaze Belgische supporters die hun idolen vaak veel te veel als heiligen zien. Denk aan VDB maar zo zijn er genoeg voorbeelden.

Dattum ut zo slecht nie doet daarmee versta ik dattie niet het nieuws gehaald heeft met nachtelijke disco escapades en dure sportauto's en allerlei bimbo's als lief. Ofwel hij is echt gefocused op zijn sport, geen gekkigheid en presteert goed. Dat vind ik toch al bewonderingswaardig.

Reacties zijn gesloten.