Enrico Gasparotto is geen Italiaan meer, maar een Zwitser

maandag 18 november 2019 om 17:48
Enrico Gasparotto is geen Italiaan meer, maar een Zwitser

foto: Cor Vos

Enrico Gasparotto heeft de Zwitserse nationaliteit aangenomen. Dat blijkt uit gegevens van de UCI. De inmiddels 37-jarige Gasparotto heeft hiervoor altijd de Italiaanse nationaliteit gehad en werd in 2005 zelfs Italiaans kampioen op de weg.

Gasparotto woont al jarenlang in het Zwitserse kanton Ticino, waardoor hij in het Alpenland het staatsburgerschap kon aanvragen. Hierdoor is de ervaren heuvelspecialist in staat om vanaf 2020 voor Zwitserland uit te komen tijdens internationale wedstrijden. Hij lag meermaals in de clinch met de Italiaanse wielerbond, omdat hij vaak een reserverol had in de nationale selectie.

Hoewel Gasparotto in dienst van Dimension Data (volgend jaar NTT) bezig is aan de nadagen van zijn carrière, kan hij in 2020 al twee keer opdraven voor Zwitserland. Hij maakt kans op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio en het WK wielrennen in Aigle en Martigny. Allebei de koersen zijn gemaakt voor klimtypes.

Volgens Cicloweb hebben diverse comités Gasparotto dispensatie verleend om in Tokio al te mogen uitkomen voor Zwitserland. In theorie had hij nog enkele jaren moeten wachten tot hij op de Olympische Spelen uit mocht komen voor zijn ‘nieuwe’ land.

Tchmil en Froome
In het verleden wisselden meerdere renners van nationaliteit tijdens hun loopbaan. Andrei Tchmil kwam uit voor de Sovjet-Unie, Rusland, Moldavië, Oekraïne en België. Zo bont maakten onder meer Chris Froome (van Kenia naar Groot-Brittannië), Heinrich Haussler (van Duitsland naar Australië), László Bodrogi (van Hongarije naar Frankrijk) en Sergey Lagutin (van Oezbekistan naar Rusland) het niet.


Dit artikel delen:

12 Reacties

hardfietser 18 november 2019 om 19:03

Gasparotto wil nog 1 keer schitteren tijdens de Olimpics. Iets wat hem in Italië on mogelijk werd gemaakt. Hoop voor hem dat deze move het waard is geweest.

0
Groningen 18 november 2019 om 19:07

Had hij misschien 12jaar geleden moeten doen, nu lijkt het me wat laat

0
Samlambeej 18 november 2019 om 19:11

Zullen de Patrick Schelling's van deze wereld blij mee zijn..
Wat kan hun het schelen dat Enrico zich het verstotelingetje voelde van de Italiaanse selectie. Een Italiaan op z'n retour wil hier – met dubieus verdiend geld – hun deelname inpikken voor De Spelen en nog erger, WK in eigen land.
https://www.procyclingstats.com/race/nc-switserland/2019
Ik weet wel wie ik meeneem.
Die comités denken naar andere more$.

0
Rawolf 18 november 2019 om 19:28

Reichenbach, Frank, Schelling, Hirschi, Frankiny en Gasparotto prima selectie toch? Zie niet in wie met potentie zo thuisgelaten word. Mader en Morabito reserve :p

0
Samlambeej 18 november 2019 om 20:03

Mag Zwitserland dan 6 wegrenners meenemen naar Tokio?
+Wil Küng niet 'dubbelen'?

Voor het WK kom je sowieso uit bij Dillier, Bissegger, Bohli en Schär. De renners die prijs rijden op het NK verdienen ook een WK-selectie en dan kom je uit bij Wyss, en Pellaud en Lienhard die ook hele goede resultaten neerzetten in 'kleinere koersjes' waar vaak langer hard wordt gereden dan in 'grote koersen'.

0
Rawolf 18 november 2019 om 21:39

Tokyo weet ik niet, WK wel.

Wyss is vergane glorie, rest geen klimmers

0
Massimo Bataille 18 november 2019 om 19:31

Waarom lijkt het plots alsof ie Zwitser werd omdat hij geen kans heeft bij Italië?
Als je al jaren in Zwitserland woont en je leven er is opgebouwd, lijkt het me toch normaal dat je de nationaliteit aanvraagt, los van de sportieve redenen.
En dat hij dan toch kijkt om eventueel OS of WK te rijden is toch maar normaal als prof.

0
Titaantje 18 november 2019 om 21:32

Kan evt mss nog belastingvoordelen opleveren post-wielrencarriere?
Verder zal het op zijn leeftijd weinig meer uitmaken. Wel een natuurlijke opvolger voor Albasini.

0
freirefreire 19 november 2019 om 00:30

Ik vind eigenlijk dat er een soort voetbalregel zou moeten worden ingevoerd. Als je eenmaal een interland op het hoogste niveau (in het wielrennen zou dat een EK, WK of OS zijn) afwerkt in de kleuren van een land, is switchen daarna onmogelijk. Tenzij in een geval zoals Tschmil je land ophoudt te bestaan of je uit een regio komt die onafhankelijk wordt.

0
west 19 november 2019 om 08:29

Dat is een boel gedoe en regelgeving en je maakt het jezelf erg lastig voor een totaal van ternauwernood 10 gevallen op 3 decennia tijd…
Tschmill, Bodrogi, Froome, Haussler, Lagutin, de Maar, Sciandri, Sentjens, Hayman, Gasparotto? Allemaal verschillende gevallen en in het geval van Hayman niet eens een nationaliteitswissel… Vergeet ik dan nog iemand?
Hij woont al jaren in Zwitserland en wordt voor zijn gevoel ernstig tegengewerkt door de Italiaanse bond. Dat lijken mij bij uitstek redenen waarom je het ergens anders "mag" gaan zoeken…

0
west 19 november 2019 om 08:23

Hij moet nog maar zien dat ie mee mag naar Tokio. Gaat krap worden… Albassini zal de goodwill van de bond hebben als full-time Zwitser die afzwaait…
Kung sowieso, ik denk dan Hirschi nog wel een stap maakt zodat ze ook niet om hem heen kunnen. En dan mogen ze nog een tweede tijdrijder/vierde wegrenner meenemen… En dan moet Gaspa maar zien dat ie er beter voorstaat dan Reichenbach, Frank, Bohli, Mader, Badilatti, Bisseger, Schar, Frankiny, Schelling, Pellaud, Hollenstein, Lienhart en Dillier.
Ik zou dan Reichenbach als knecht meenemen. Of Dillier als ie ook op de baan gaat uitkomen?

0
Lalsacien 19 november 2019 om 09:30

Albasini stopt na de ronde van Zwitserland.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone