Engels baalt van motoren die val Roglic veroorzaken: “Dat mag niet gebeuren”

zondag 1 september 2019 om 20:16
Engels baalt van motoren die val Roglic veroorzaken: “Dat mag niet gebeuren”

foto: Cor Vos

Addy Engels heeft zich stevig uitgelaten over de motoren die de val van Jumbo-Visma-kopman veroorzaakten. Vlak voor de slotklim naar Cortals d’Encamp lag een gravelstrook die door noodweer lastig begaanbaar was. “Het was heel chaotisch op een gegeven moment”, zegt Engels na afloop.

“Primoz is op de gravelstrook gevallen door stilstaande motoren”, legt de ploegleider uit. “Dat is niet oké en mag niet gebeuren. Al bij al denk ik dat, gezien de situatie op enig moment, we goede zaken gedaan hebben. We staan er goed voor. Al zullen we nooit weten wat er nog meer ingezeten zou hebben zonder die val.”

Zes seconden
Roglic verloor door de valpartij de aansluiting bij een groep (met concurrenten Nairo Quintana en Alejandro Valverde) die toen in achtervolging was op Miguel Ángel López. Uiteindelijk kwam de Sloveense kopman sterk terug en werd hij derde in de rituitslag, achter winnaar Tadej Pogacar en de nieuwe leider Quintana. In het klassement heeft Rogla nu zes seconden achterstand op Quintana.

Engels is wel blij hoe Jumbo-Visma reed in de korte Andorra-etappe. De ploeg stuurde met Neilson Powless, Robert Gesink en Sepp Kuss drie klimmers in de aanval. “Primoz had tot de slotklim altijd steun. Met Robert, Sepp en Neilson in de kopgroep was de situatie ideaal voor ons en konden we ze gebruiken indien nodig. En het was nodig. Ze hebben dat echt goed gedaan, zodat Primoz zijn inspanning kon bewaren tot de slotklim”, vertelt de ploegleider.

Dit artikel delen:

37 Reacties

WernerFranke 1 september 2019 om 20:18

Misschien nu een betere skinsuit voor de TT… Geluk bij een ongeluk.

illu 1 september 2019 om 20:20

Moet hij niet in het groen starten?

Baukema Tomoulin 1 september 2019 om 20:33

In enkele andere rittenkoersen ben je als 2de in een klassement niet verplicht die trui te dragen geloof ik. Ik weet niet of dat in de Vuelta ook geldt. Kwiat heeft geloof ik ooit een sprinttrui als 2de in dat klassement niet gedragen omdat hij liever de kampioenstrui van Polen droeg.

Joost Dedraaier 1 september 2019 om 20:35

@Illu
Ja, daar lijkt het wel op. Groene trui punten zijn zo raar verdeeld in de Vuelta.

Viktrodriguez 1 september 2019 om 21:58

@ Joost Groene truipunten raar verdeeld in de Vuelta?

Integendeel. In de Vuelta is het juist zoals het origineel bedoeld is: iedere individuele etappe exact dezelfde waarde in punten.

Het is van origine een regelmatigheidsklassement, geen sprintersklassement. Juist datgene wat ze in de Tour doen met verschillende en gekunstelde indelingen is ontzettend vreemd. Daarnaast helpt het ook geen ene moer, want zowel met de oude als nieuwe puntentelling wint een klimmende sprinter in Frankrijk het groen.

Stanro 2 september 2019 om 09:05

De Nationale kampioenstrui gaat voor een 2e plek in het klassement. Pogacar is Sloveens kampioen tijdrijden, dus Roglic heeft geen trui om op terug te vallen. Ik vrees dat hij groen aan moet trekken.

horsm 1 september 2019 om 20:18

Belachelijk. Voor de organisatie een geluk dat er geen beelden waren.

NDI22 2 september 2019 om 12:34

Beelden, motor staat of rijdt langzaam in de binnenbocht: https://twitter.com/Packdeltoro/status/1168435634127720448

ghostwriter 1 september 2019 om 20:20

Het feit dat hij na een valpartij toch nog als derde kon eindigen toont wel aan dat Roglic momenteel ongelofelijk sterk is. Hopelijk heeft de valpartij geen fysieke schade opgeleverd en kan hij in de tijdrit een voorsprong opbouwen die hij deze ronde niet meer uit handen geeft.

WernerFranke 1 september 2019 om 21:10

Of je kunt zeggen dat het niveau hier behoorlijk laag ligt aangezien Quintana en Valverde in de Tour absoluut geen potten braken, maar hier de sterren zijn…

Kwibus 1 september 2019 om 22:34

@werner, wie zegt dat q en valverde even hard als in de tour? Wattages zeggen uiteindelijk alles. Niet dat ik ze heb, maar daar kan je het beste aan aflezen.

Brabander 1 september 2019 om 22:49

Niveau, niveau. Het seizoen gaat richting einde. Het is zoals het is. De Vuelta is altijd de ronde van de stervende zwanen. Juist de charme van Spanje

Chasse_patate 1 september 2019 om 20:57

In dezelfde tijd als Quintana plaatsen zou het meest eerlijk zijn. Gebeurde in de tour ook bij mollema.

Hollow Knight 1 september 2019 om 21:16

In de UCI regels staat letterlijk dat dit enkel mag als Froome bij het ongeval betrokken is.

nickdt 1 september 2019 om 21:25

Je bedoelt zelfde tijd als Pogacar, want die zat ook nog in die groep en reed dus weg toen Roglic op achterstand lag.

VerstandOpNul 1 september 2019 om 20:57

Ik vind ook dat dit niet mag gebeuren.
Nu heeft Roglic de schade heel knap weten te beperken. Maar eigenlijk zou ik verwachten dat TJV nog een klacht zal indienen oid.

SnellePelle 1 september 2019 om 21:05

Ik baal ook zo enorm van teamwagens in de TTT…

Bazzz 1 september 2019 om 21:06

Tja, dat TJV zelf de auto tijdens dd TTT midden op de weg zette is ook iets wat niet mag gebeuren.
Ik kan me voorstellen dat die motorrijders ineens niets meer konden zien en dit dan kan gebeuren

mus van de maasstad 2 september 2019 om 06:32

Gelul

Auto stond aan de rechterkant zoals het hoort. Als je dan toch de boosmeneer wilt uithangen moet je boos zijn op Kuss die op dat punt op het parcours “besloot” pech te hebben.

koos verrek 1 september 2019 om 21:19

edit wf: niet doen

denistel 1 september 2019 om 21:21

idd eerst zelf maar eens alles goed doen.in de ttt was het ook gevaarlijk
met hun auto maar ja daar hoor je ze niet over

mus van de maasstad 2 september 2019 om 06:33

Waar hadden ze hem dan moeten neerzetten? Achter het hek?

Jacco van Stierop 1 september 2019 om 21:22

“Addy Engels heeft zich stevig uitgelaten over de motoren…”: “Dat is niet oké en mag niet gebeuren.”
Ja, die is duidelijk witheet.
Volgens de Twitter van TJV was de valpartij van Roglic “due to a bad move of a motor”. Volgens Addy viel Roglic door “stilstaande motoren”. Hopelijk duiken er nog filmpjes op van toeschouwers die duidelijkheid kunnen verschaffen.

Turtlehead 1 september 2019 om 21:54

Toeschouwers? Ik heb er een paar huilend op hun hurken onder een paraplu gezien. Ik denk geen filmpjes….

Covadonga 1 september 2019 om 22:31

In koersen in het Midden-Oosten staan nog meer mensen langs de weg dan hier.

Turtlehead 1 september 2019 om 21:55

Zouden die motorrijders eigenlijk ook wel eens moeten plassen?

EricV 2 september 2019 om 06:53

Ik ken wel ploegleiders die even gaan poepen tijdens de finale

de winnaars 2 september 2019 om 14:03

Ja

FritsvanHoefelen 2 september 2019 om 08:27

Aldus Addy Engels die bijna een val veroorzaakte in de TTT

horsm 2 september 2019 om 10:23

En daarom noooooooit meer iets mag zeggen??

ghostwriter 2 september 2019 om 13:00

“Whataboutism (also known as Whataboutery) is a red herring version of the classic tu quoque logical fallacy – sometimes implementing the balance fallacy as well – which is employed as a propaganda technique. It is used as a diversionary tactic to shift the focus off of an issue and avoid having to directly address it.”

Chaba 2 september 2019 om 09:08

Een foute situatie proberen goed te praten door iets wat in het verleden is gebeurd. Totaal irrelevant voor deze situatie. Dit had gewoon niet mogen gebeuren.

Olly 2 september 2019 om 09:39

Wat een huilebalken hier over een fout van de ploegleiding van TJV. Het gaat hier nl. over iets anders. (het is imo beide niet goed te praten) Laten we daar dan ook bij de discussie blijven. Het is in dit geval een geval van een fout van een motard die tijdsverlies veroorzaakt bij een favoriet voor de eindzege gedurende een cruciaal punt van de wedstrijd. Als hier geen regels voor in het algemeen reglement staan dan, is het aan de jury vwb een oordeel en eventuele correctie. Een straf voor de motard is eventueel ook een optie. Dat PR terugkomt en een groot gedeelte van zijn concurrenten alsnog op achterstand rijdt is echt supersterk en toont ook zijn mentale weerbaarheid van dit moment, ik ben er blij mee.
Off topic; wat een leuke vuelta is dit alsnog (ondanks het uitvallen van de vele AK-mannen) met de soap van Movistar als rode draad. Er gebeurt iedere dag wel iets.

Haanaf 2 september 2019 om 13:23

Op twitter kwam ik een filmpje tegen met wat beelden rondom de valpartij.

Slecht weer, beroerde zicht omstandigheden, smalle wegen, modder en wedstrijd hectiek. Helaas is PR daardoor in aanraking met een motor (met reservewielen e.d.) gekomen. Lastig om daar nu een motard de schuld van te geven. Gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden met gelukkig geen ernstige gevolgen (gebroken sleutelbeen o.i.d.).

chasse patat 2 september 2019 om 13:39

Op de beelden lijkt de versie van Engels niet te kloppen. De enige motor die bij de val betrokken is rijdt voor de groep uit. Roglic lijkt daar voor te fietsen. Motor zie je duidelijk remmen en stoppen voor Roglic die op de grond ligt. Of dus een ongelukkige samenloop of Roglic is onderuit gegaan door de hagel die daar zichtbaar op de grond ligt.

de winnaars 2 september 2019 om 14:05

Ja Engels zal er helemaal naast. Ook dat Roglic nog wat had aan die 3 van TJV die voorin zaten. Daar heeft Roglic werkelijk HELEMAAL NIKS aan gehad , kijk de beelden maar terug Addy

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair