Emiel Verstrynge grijpt Europese titel bij beloften in spektakelstuk

zaterdag 5 november 2022 om 14:09
Emiel Verstrynge grijpt Europese titel bij beloften in spektakelstuk

foto: Cor Vos

De Belg Emiel Verstrynge is de nieuwe Europees kampioen bij de beloften. Zijn landgenoten Thibau Nys en Witse Meeusen zorgden voor een compleet Belgisch podium. De Nederlander Pim Ronhaar leek lange tijd op weg naar de Europese titel, maar viel in de slotronde zelfs naast het podium en werd vijfde.

Vanuit de start pakten Nys en Meeusen meteen een gat van acht seconden. Daarachter zetten de Nederlanders Ronhaar en Tibor del Grosso de achtervolging in. Dit tweetal wist samen met Verstrynge terug te keren bij het voorste tweetal. De koers werd echter opgeschud door een lekke band van Nys, die wegviel uit de kop van de koers. Na de eerste ronde bedroeg de achterstand van Nys al 34 seconden. 

Op de klimstroken liet Ronhaar meerdere keren zijn goede benen zien. Tegen het einde van de derde ronde wist de Nederlander uiteindelijk een gat te slaan met zijn concurrenten. Bij het ingaan van de vierde ronde was het verschil met zijn medevluchters al achttien seconden. De race was echter nog niet beslist want het gat begon in de vierde ronde weer wat te krimpen. Meeusen leek op weg naar Ronhaar, maar kwam hard ten val in de lastige afdaling voor de kasseienstrook, waardoor Ronhaar zijn voorsprong weer kon vergroten.

Ronhaar leek lange tijd op weg naar de titel – foto: Cor Vos

Ontketende Verstrynge maakt oversteek
Daarachter was Nys bezig met een indrukwekkende comeback en wist aan het einde van de vierde ronde aansluiting te maken met de achtervolgers. De achterstand van dit viertal was opgelopen tot twintig seconden. Del Grosso raakte het contact met de achtervolgers daarentegen weer kwijt door een lekke band. Onder aanvoer van Nys slonk de achterstand weer. Uiteindelijk wist Emiel Verstrynge zich los te maken van de achtervolgers en kwam alleen door na de vijfde ronde op veertien seconden van Ronhaar. Kort daarachter zetten Nys, Meeusen en de Italiaan Davide Toneatti, die zich knap naar voren had gevochten, de achtervolging in. 

In de zesde ronde leek Verstrynge de oversteek te maken naar Ronhaar, maar ook de groep daarachter kwam weer dichterbij. Bij het ingaan van de slotronde bedroeg de voorsprong van Ronhaar nog maar zeven seconden, waarmee de cross leek te eindigen in een thriller tussen de Nederlander en de Belg. Halverwege sloot Verstrynge dan eindelijk aan bij Ronhaar. Op de lastige stroken wist Verstrynge een gat te pakken, terwijl Ronhaar ook werd teruggepakt door Nys. Verstrynge bleek niet meer terug te pakken en soleerde naar de Europese titel. Thibau Nys en Witse Meeusen zorgden voor een Belgisch clean sweep, terwijl Ronhaar volledig was ingestort en pas vijfde werd. Del Grosso kwam uiteindelijk als zesde over de streep. 

foto: Cor Vos

Uitslag EK veldrijden 2022 beloften mannen

1. flag-be Emiel Verstrynge in 51m40s
2. flag-be Thibau Nys op 6s
3. flag-be Witse Meeusen op 11s
4. flag-it Davide Toneatti op 15s
5. flag-nl Pim Ronhaar op 35s
6. flag-nl Tibor del Grosso op 1m15s
7. flag-be Jente Michels op 1m47s
8. flag-fr Rémi Lelandais op 2m14s
9. flag-be Joran Wyseure op 2m34s
10. flag-be Arne Baers op 2m55s

Dit artikel delen:

26 Reacties

Gebruikersnaam 5 november 2022 om 17:30

Pff, kunnen die duimpjes niet terug weg? De helft van de reacties hier zit in de min en vaak slaat het echt nergens op.

Wat was er met Ronhaar? -> -6
Ik las een weersvoorspelling -> -3
Ik vond het een heerlijke cross -> -2

Kan één van de min-gevers even toelichten waar en waarom het juist met hen is misgegaan waardoor ze nergens meer tegen kunnen?

2
Asje Menou 5 november 2022 om 17:43

Het lijkt wel alsof er ook niet meer gemodereerd wordt op de site. Ik heb dezelfde ervaring als jij overigens. Een doodnormale reactie wordt zwaar gemind, en ik heb geen idee waarom.

1
Posterix 5 november 2022 om 19:03

Gewoon de app gebruiken… heb je geen last van dat wannabefacebookgelul.

0
wielerlover 5 november 2022 om 14:15

Nys die het spannend hield door die schuine kant nooit consistent of deftig door te komen (+ het lek rijden natuurlijk)

1
ChefSpijker 5 november 2022 om 14:17

Dat lek rijden begint zo langzamerhand wel een dingetje te worden bij die ploeg. Vorige week Lars al twee keer achter elkaar wat een zege kostte in Ruddervoorde. Dag later rijdt Lars weer lek waarna Sweeck een beslissend gat kan slaan en rijdt Joris vlak voor het einde lek waardoor hij een top 5-klassering verliest. En nu kost het Nys waarschijnlijk de titel.

0
Limal 5 november 2022 om 14:21

Wat een ontknoping! De lekke band van Nys in de 2e ronde was voor zowel Thibau zelf (lange achtervolging) als voor Ronhaar (te vroeg alleen op kop) de doodsteek. Emiel Verstrynge grijpt de kans op een titel met beide handen – die aanval in de moeilijkste afdaling maakt het een verdiende overwinning.

Als dit een voorbode is voor de andere categoriëen dan wordt het nog genieten dit weekend. Namen blijft een fantastisch parcours! Wel hopen dat lekke banden verder weinig of geen rol gaan spelen…

1
Deel Koeper 5 november 2022 om 14:28

Als die voorspelling van 10/15 liter regen per vierkante meter klopt, dan zal het probleem eerder het glijden worden.

-3
Wheely 5 november 2022 om 14:45

Schitterende cross inderdaad, had het Pim gegund maar wat een mooie finale.

0
Het Luipaard van Lent 5 november 2022 om 14:55

Heerlijke cross! Geen idee hoe je aan die enorme hoeveelheden komt Deelkoeper, ik vind overal vooral bijna geen regen.

-2
plattenband 5 november 2022 om 16:10

Proficiat aan mijn landgenoten!

Toch grappig dat ze de termen EK en WK blijven gebruiken. Gezien de uitslagen van de laatste 10 jaar en langer zouden ze beter Open Benelux Kampioenschap gebruiken.
De ‘open’ slaat dan natuurlijk op de hier en daar verdwaalde niet-Belg of niet-Nederlander die dan toch ook in de top-10 geraakt.

0
Motta 5 november 2022 om 16:18

Nog veel werk aan de winkel voor Pim Ronhaar.

0
Arie den Blanken 5 november 2022 om 17:21

Chapeau aan Sven Vanthourenhout: het complete podium voor hem.

0
Apemantus 5 november 2022 om 14:14

Nou, Ronhaar mag deze cross eens goed gaan analyseren. Wat gaat daar allemaal mis in die laatste ronde? Hun kun je nu in een halve ronde van 50 seconden verliezen?

Afdalen ook een “aandachtspuntje”. Langzaamste van de hele top 10 in bepaalde passages. Om die manier heb je 5% meer watts nodig ter compensatie.

-1
Het Luipaard van Lent 5 november 2022 om 14:56

Foutje in de afdaling, daarna deceptie en geen wil meer om nog te pushen. Icm een hele zware cross. Niks geks.

-3
adelaarvanantwerpen 5 november 2022 om 14:26

Verstrynge de verdiende winnaar. Hij reed het meest consistent op het parcours. Ronhaar heeft zich gewoon opgeblazen en verloor ook redelijk wat tijd bergaf.

Nys zou waarschijnlijk hebben gewonnen zonder lekke band, maar had ook kunnen winnen met de lekke band als hij niet zo inconsistent was op de schuine kant. Sommige passages waren echt geweldig, maar vaak verloor hij daar ook veel tijd.

Ik geef niet graag commentaar op commentators, maar Ruben die bijna een hele cross Verstrynge Wyseure noemde en ook nog eens Meeusen als Michiels aanzag, irriteerde wel een beetje.

-1
Asje Menou 5 november 2022 om 17:46

Als je door materiaalpech op achterstand rijdt, moet je natuurlijk wel meer risico nemen om weer vooraan te komen. Van wat ik heb gezien was hij toch wel de sterkste in de koers, al las ik net dat Ronhaar ook te kampen had met materiaalpech.

1
Patrick 5 november 2022 om 14:34

Wat een drama zeg. Zoveel tijd te verliezen in één ronde, Pim moet zich wel opgeblazen hebben helaas. Of een lekke band? Een minuut in een rondje verliezen… Zonde zeg die zege was zo goed als binnen. Het rondje zelf ben ik niet zo’n liefhebber van. Op sommige stukken is het meer blij dat ik glij ipv fietsen en is het niet de vraag of je noodgedwongen fouten maakt maar hoeveel.

-1
Oblomov 5 november 2022 om 17:12

Blijkt dus schakelproblemen te hebben gehad. Werkt Nico Dick niet meer voor deze site? Nu worden gewoon de interviews alleen nog maar overgeschreven, zodat je dit soort details niet te weten komt.

2
Wheely 5 november 2022 om 17:22

Nico werkt voor Alpecin nu, was ook altijd wel gecharmeerd van zijn focus op de cross.

1
Deel Koeper 5 november 2022 om 14:16

Heb het idee dat zowel Nys als Ronhaar zichzelf wat hebben overschat.

Toen Nys wegviel vooraan, leek Ronhaar te denken dat het grootste probleem weg was, ging hij meteen sleuren met het idee dat de rest niet zo’n probleem zou zijn om nog 4/5 rondes af te houden. En Nys zelf leek te denken dat hij Mathieu-esque een verloren situatie op 1 rondje kon rechtzetten om dan meteen in de fout te gaan.

Denk dat ze allebei met wat meer beheersing of slimmer koersgedrag vandaag wel bovenaan hadden kunnen eindigen.

-2
Melkzuur 5 november 2022 om 14:22

Nys deed het inderdaad niet erg verstandig en maakte bovendien wel erg veel fouten. Eigenaardig genoeg had hij deze race alsnog gewonnen zonder lekke band.

4
Dave Dubbeldammer 6 november 2022 om 10:38

Zilver is niet ‘bovenaan’ voor jou?

1
Melkzuur 5 november 2022 om 14:10

Gelukkig haalde Ronhaar recent zijn beste waarden.

-3
Deo 5 november 2022 om 14:36

Altijd gevaarlijk om zoiets te zeggen aan t begin van t seizoen.

2
Apemantus 5 november 2022 om 14:15

Nou, Ronhaar mag deze cross eens goed gaan analyseren. Wat gaat daar allemaal mis in die laatste ronde? Hun kun je nu in een halve ronde 50 seconden verliezen? Was hij lek gereden?

Afdalen ook een “aandachtspuntje”. Langzaamste van de hele top 10 in bepaalde passages. Om die manier heb je 5% meer watts nodig ter compensatie.

-6
Apemantus 5 november 2022 om 14:21

Site werkt weer heerlijk vandaag….

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone