Ellen Van Loy: “Kan geen kwaad om te kijken hoe Nederland jeugd opleidt”

zondag 14 juni 2020 om 09:39
Ellen Van Loy: “Kan geen kwaad om te kijken hoe Nederland jeugd opleidt”

Worst, Alvarado en Kastelijn - foto: Cor Vos (archief)

Ellen Van Loy kijkt met bewondering naar collega’s als Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Yara Kastelijn, de vaandeldraagsters van een nieuwe generatie Nederlandse veldrijdsters. “De concurrentie is echt bikkelhard geworden. We worden tot het uiterste gedreven”, zo vertelt Van Loy aan Sporza.

Het vrouwenveldrijden zit al jaren in de lift en afgelopen seizoen kregen de wielerliefhebbers fraaie duels voorgeschoteld tussen verschillende rensters. Van Loy: “We worden echt tot het uiterste gedreven en dat is mooi om te zien, maar ik moet er ook nog mijn boterham mee verdienen. Elke gewonnen plek is belangrijk.”

“In een snelle cross kunnen twaalf vrouwen binnen de minuut finishen van de winnares. Als je mee bent met de eerste twaalf, moet je tevreden zijn. Je kunt veel plekken verliezen als je bijvoorbeeld een bocht verkeerd inschat. Een derde of een twaalfde plek, aan het einde van de rit is dat financieel een groot verschil”, zo vertelt Van Loy.

Een kijkje in de Nederlandse keuken? 
Van Loy denkt nog niet meteen aan stoppen, maar zit wel in de herfst van haar carrière. Hoe kijkt de renster van Telenet Baloise Lions eigenlijk naar de toekomst van de Belgische vrouwencross, in de wetenschap dat ook Sanne Cant (29) al heel wat jaren meedraait? “Hopelijk zitten de talenten nu op een fiets en rijden ze in een veld.”

“Ik hoop in de toekomst jonge talenten te begeleiden, al weet ik niet of ik daar goed in ben.” In België is het met een vergrootglas zoeken naar jong veldrittalent, terwijl Nederland beschikt over vele toekomstige veldrittoppers. Van Loy: “Het kan geen kwaad om eens te gaan kijken en luisteren hoe zij het aanpakken.”

“Nederland heeft veel rolmodellen waar de kinderen echt naar opkijken.” Van Loy ziet zelfs een rol weggelegd voor rensters als Alvarado, Worst en Kastelijn. “Misschien moeten we die toppers ook proberen in te zetten in België. Zo lok je de kinderen misschien naar de cross.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

steven2743 14 juni 2020 om 09:56

Ik vermoed dat dit ‘probleem’ groter is dan veldrijden. In Nederland worden sportende vrouwen enorm gestimuleerd en gewaardeerd door hun omgeving. Gevolg van meer sportende vrouwen / meisjes is meer aanwas van talent. België is hier wat conservatiever in. In Nederland zie je in elk groepje wielrenners wel een aantal vrouwen en van de hardlopers is denk ik wel de helft vrouw. Dat ga je in België niet halen (als ik in Walonie meiden op de fiets zie, zijn het Nederlanders).

LB108 14 juni 2020 om 10:19

In Wallonie misschien ja maar regio O en W VL heb je iig heel veel meisjes/dames op de fiets.

Alles is gewoon met periodes. Is ook bij de mannen waar men even dacht geen TT meer te hebben in België en kijk nu..
Waarom zo panisch reageren..

maklukzat 14 juni 2020 om 12:15

Er wordt helemaal niet panisch gereageerd. Dit is gewoon een constatering. Als je de verhouding Nederlanders en Belgen ziet bij de mannen en vrouwen is er een wereld van verschil. Dit terwijl België veruit veldritland nr. 1 is. Denk inderdaad dat het te maken heeft met organisatiestructuur en de ontwikkeling in de Belgische wielersport. Daar mogen nog wel wat stappen gezet worden.

Romāns Vainšteins 14 juni 2020 om 12:23

Sowieso meer vrouwen elk jaar op de racefiets maar dit jaar breekt alle records. Groot gedeelte coronastarters natuurlijk.

Robert Rodenburg 14 juni 2020 om 11:09

Kan het nl vrouwen wielrennen nou niet in periodes plaatsen zitten al van dag1 bij de wereld top dat is in belgie wel ff anders.
Ik vindt ellen een beter rolmodel dan sanne terwijl qua prestaties het andersom zou moeten zijn maar sanne heb de uitstraling niet en is alleen maar geïnteresseerd in sanne,terwijl ze al vanaf haar 17de gepamperd wordt.
Dan mag je ook wel is wat terug doen voor de ploegen en/of de bond naar de jeugd toe.

FDJ 14 juni 2020 om 11:15

Dat moet ook in je zitten als mens. Je hebt sporters die een perfect uithangbord zijn en sporters die heel goed zijn, maar niet de eigenschappen bezitten dit over te brengen op anderen. Dat doet niets af aan de kwaliteiten die de sporter heeft noch aan de persoon.

fustviking 14 juni 2020 om 12:15

IK kan het NEDERLANDSE [met een hoofdletter] vrouwenwielrennen [één woord] nou niet ['nou' weglaten of 'bepaald/echt' toevoegen] in periodes plaatsen. [punt, einde van de zin] ZE zitten al van dag 1 [spatie] bij de wereldtop [één woord]. [punt, einde van de zin] Dat [hoofdletter] is in België [hoofdletter en trema] wel EVEN WAT anders.
Ik vindt Ellen [hoofdletter] een beter rolmodel dan Sanne [hoofdletter], [komma] terwijl DAT [toevoegen] qua prestaties ['het' weglaten] andersom zou moeten zijn. [punt, einde van de zin] ['maar' weglaten] Sanne [hoofdletter] HEEFT [niet 'heb'] de uitstraling niet en is alleen maar geïnteresseerd in Sanne [hoofdletter], [spatie] terwijl ze al vanaf haar 17de gepamperd wordt. [geen nieuwe alinea] Dan mag je ook wel EENS [niet 'is'] wat terug doen naar de jeugd [voetballerstaal, maar oké], [komma] IN DIENST VAN de ploegen en/of de bond.

Leer eerst eens behoorlijk schrijven voordat je je ***gedachten loslaat op de wereld.

edit wf: respect voor elkaar aub

SnellePelle 14 juni 2020 om 18:08

Is @fistf#cking taalpurist?

De meeste aanwezige komen hier niet voor de wetenschappelijke onderzoeken.

Kelder is de Man 14 juni 2020 om 18:15

Fust.
Ik zou een komma plaatsen tussen schrijven en voordat. En je kan natuurlijk ook even een rondje gaan fietsen. Nogal zinloos dit.

Joachim Agostinho 14 juni 2020 om 18:23

"Ik vindt" zag je nog over het hoofd en dat terwijl je er toch vuistdiep inging.

Kelder is de Man 14 juni 2020 om 18:40

Joachim..
Haha.. Wat een misser.

ProfrondeZevenbergen 14 juni 2020 om 18:49

Fustviking +1

Een beetje fatsoenlijk iets opschrijven kan echt geen kwaad.

Kelder is de Man 14 juni 2020 om 19:21

Een beetje diversiteit kan ook geen kwaad.

fustviking 14 juni 2020 om 22:53

@Joachim
Die fout had ik inderdaad gemist. Goed dat U hem dan nog oppakt.

@ Kelder
Haha, [zonder die twee puntjes eraan vast, maar wel gevolgd door een komma] wat [geen hoofdletter] een misser. [U had hier eventueel nog kunnen kiezen voor een uitroepteken om uw misplaatste overwinningsgevoel extra kracht bij te zetten]

xistnc 14 juni 2020 om 11:25

Het gaat over vrouwen en jullie hebben het meteen over ‘periodes’. Moet dat nou echt?

SnellePelle 14 juni 2020 om 18:09

Sommige vrouwelijke topsporters zijn zo mager, die hebben geen periodes meer.

Robert Rodenburg 15 juni 2020 om 11:00

POEHPOEH allemaal hoofdletters,beetje op je pik getrapt viking omdat er waarheid in schuilt heb nu ook maar ff alles weggelaten ik heb nog wel wat anders te doen dan netjes abn. te typen jij heb blijkbaar tijd zat. PUNT

Headlines

Materiaalzone

Populair