Ellen van Dijk biedt Cecilie Uttrup Ludwig excuses aan: “Ben te ver gegaan”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 5 april 2023 om 09:34

Ellen van Dijk biedt Cecilie Uttrup Ludwig excuses aan: “Ben te ver gegaan”

In de eerste aflevering van de wielerpodcast ‘Wegkletsen’ waren Ellen van Dijk en Roxane Knetemann nog erg kritisch op Cecilie Uttrup Ludwig. Van Dijk nam geen blad voor de mond, maar dit kwam haar op veel kritiek te staan vanuit Denemarken.

De Deense Uttrup Ludwig is vanwege haar aanstekelijke interviews erg populair onder wielerfans, maar in het peloton is ze vanwege haar zuinige manier van koersen minder geliefd. “Ik vind haar zo’n irritante renster. Ze is altijd aan het schreeuwen en het zaniken. Dat kon ik zelf ook wel goed, maar bij haar is er altijd zo’n poeha omheen”, begon Knetemann. Van Dijk vulde aan: “Ze is een renster die nooit een zuchtje wind vangt, ze zit altijd in het wiel, wacht altijd af. De mensen vinden haar fantastisch in de media, maar bij de rensters… Niemand mag haar.”

Van Dijk, die momenteel met zwangerschapsverlof is, kwam in de tweede aflevering terug op haar eerdere uitspraken. De regerend wereldkampioene in het tijdrijden kreeg veel kritische berichten uit Denemarken. “Ik heb er wel een naar gevoel over, want ik vind zelf ook dat ik daarin te ver ben gegaan. Ik heb wat te veel gezegd. Dat ik geen fan van haar ben als renster, dat weet zij zelf ook heel goed. We hebben het regelmatig met elkaar aan de stok in de koers, haha.”

“Ik heb veel negatieve reacties ontvangen vanuit Denemarken en ik moet zeggen: ik snap ook dat die mensen gepikeerd waren. Ik heb dingen gezegd die ik niet had mogen zeggen. Daar heb ik spijt van, dus bij deze wil ik zeggen: undskyld!”, besluit Van Dijk met het Deense woord voor sorry.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
5 april 2023 12:30
Niets mis mee toch? Ze had het iets genuanceerder kunnen brengen en dat vindt ze zelf blijkbaar ook. Nieuwe podcast en ze moeten hun draai (en wat wel en niet kan) nog een beetje vinden. Vond de eerste afleveringen wel OK btw. Ik volg het vrouwen wielrennen maar zijdelings, maar deze podcast staat voorlopig in mijn mapje wielerpodcasts.
5 april 2023 15:58
Prima podcast, gebracht met de nodige dosis zelfspot en humor. Af en toe een bitchy steek, hetzij plagerig hetzij gemeend, moet gewoon kunnen. Je hoeft er niet mee eens te zijn, maar om er direct zo verongelijkt over te doen is een naar modeverschijnsel.
5 april 2023 09:47
Dit zijn echt behoorlijke lame excuses hahaha. Dus bottom line is: je vindt er nog steeds een kutwijf.
  6 april 2023 19:25
  Het wordt pas lame als ze nu ineens zoy zeggen dat ze geen kutwijf is. Ik vind het wel mooi. Toegeven dat je iemand niet helemaal had hoeven affakkelen, alleen omdat je haar niet mag. Dat je het daar ook bij had kunnen houden.
5 april 2023 10:01
Uttrup Ludwig heeft een tactiek die misschien niet sympathiek is, maar die verre van illegaal of gevaarlijk is. Iemand daarom zwart maken slaat echter nergens op. Uttrup Ludwig's tactiek brengt haar relatief veel ereplaatsen, geef haar eens ongelijk.
  5 april 2023 10:22
  Uttrup Ludwig mag zo rijden, maar de rest van het peloton mag daar natuurlijk ook wat van vinden en dat mag ook gezegd worden. De manier waarop ("kutwijf" heeft ze dat echt gezegd?) gaat misschien wel wat te ver.
  Maar je hoort deze mening over Uttrup Ludwig van meerdere rensters en dan lijkt me het geen "zwart maken".
  5 april 2023 10:23
  Dat zit nu ook in de excuses. Was op de persoon, niet op de koerswijze. Niet moeten doen. En tevens aangegeven dat ze laatste 2 koersen wel aanvallender reed.
  5 april 2023 10:36
  De uitspraak van Van Dijk is:
  Quote:
  ...maar bij de rensters… Niemand mag haar
  .

  Dat vind ik wel degelijk iemand zwart maken. En zal feitelijk onjuist zijn. Er zal toch vast 1 renster te vinden zijn die haar mag?
  Maar goed, ze bied ook keurig haar excuses aan, dat siert haar wel. Iedereen doet wel eens een onbeholpen uitspraak.
  5 april 2023 10:39
  ‘Niemand mag haar’ is natuurlijk spreektaal. Datzelfde geouwehoer lees je hier wel eens bij Sagan, Bouhanni, Moscon, Vermeersch etc.

  En het is echt niet dat Cecile nu ineens mentaal onderuitgaat van ‘OMG! Niemand mag mij!!!’
5 april 2023 10:12
Dus de titel dekt de lading, weg-kletsen.
5 april 2023 10:22
Extraverte personen roepen altijd ergens weerstand op en daar kunnen ze best mee omgaan. In beter NL: Cecile heeft er schijt aan dat Ellen haar een kutwijf vindt.
5 april 2023 16:24
Ik heb nog eens teruggeluisterd: excuses zijn nergens voor nodig. Wat Ellen in de eerste aflevering van ‘Wegkletsen’ over Uttrup Ludwig zegt, is gewoon dat wat de vaste kijkers allang wisten: Uttrup Ludwig doet nooit echt kopwerk. Heel af en toe, als het tempo in de kopgroep te laag ligt, komt ze heel even (nauwelijks honderd meter) op kop, en begint dan onmiddelijk druk te gesticuleren en roepen dat de anderen over moeten nemen. Maar een bijdrage leveren is dat niet, en dat je collegae daar niet blij mee zijn is logisch. Als je dat niet één of twee keer, maar altijd doet, dan maak je je in het peloton niet geliefd.

Alleen de uitspraak “Niemand mag haar” had misschien beter vervangen kunnen worden door “Vrijwel niemand mag haar manier van koersen”. Overigens, voor degenen die de podcast niet gehoord hebben, en daardoor de context niet kennen: het woord niemand betrof de andere rensters in het peleton, niet de volledige bevolking van het universum.
5 april 2023 10:01
Een fittie in het peloton, altijd leuk. Dat geeft relief aan de koers.
5 april 2023 10:08
Wat zwak, bij een beetje kritiek je excuses aanbieden
  5 april 2023 10:39
  Weer even een rondje van ons zelfde meningsverschil dan.
  Ze blijft pal achter haar mening staan, verontschuldigt zich voor de manier waarop ze die verwoord heeft. Ik vind dat net sterk - meer mensen zouden dat moeten kunnen.
  (Althans, zo vertelde ze het in De Tribune, haar eigen podcast heb ik niet gehoord).
  5 april 2023 11:05
  Nou ik lees dat het niet gaat om de manier waarop maar: Ik heb dingen gezegd die ik niet had mogen zeggen. Daar heb ik spijt van

  Geen idee wat er zo vreselijk was, ik lees iig niets vreselijks terug. Gewoon een eerlijke karaktermoord :D
  5 april 2023 11:12
  Ja, een beetje bitchen zoals die kneuzen van inside nogwat betaald doen, ten overstaande bankchipshappende ramptoeristen. Beetje dat type.
  5 april 2023 11:16
  Een Sander Schimmelpenninck reactie van je Romans. Beetje dat type. Vol dedain neerkijken op de kijkers van Vandaag Inside
  5 april 2023 11:31
  Niet gewoon ‘een eerlijke karaktermoord’?

  Ik vat op dat dat publiek wel boomerangtje gooien mag maar liever niet vangt dan?
  5 april 2023 11:36
  Sorry, ik begrijp niet wat je zegt
5 april 2023 10:36
Dus zeggen dat je te ver bent gegaan maar er dan toch niks van terugnemen? Zeg dan gewoon niks en blijf bij je oorspronkelijke woorden (zo erg waren die niet).
  5 april 2023 10:43
  Exact. Weg blijven van die trend dat mensen zich gekwetst voelen of excuus maken om de toon, om zo weg te blijven van de inhoud …
5 april 2023 10:52
"Daar heb ik spijt van, dus bij deze wil ik zeggen: Fuck dig, kælling!"

[Thug-brilletje vliegt op neus]
5 april 2023 12:21
Als je een podcast maakt, moet/mag je juist een beetje prikkelen af en toe.. Dat hebben ze bij WF beter begrepen..
5 april 2023 10:43
Excuses maken voor je mening is wel ontzettend treurig. Er zijn al zo ontzettend veel wielerpodcasts, deze sla ik over.
  5 april 2023 11:17
  Hoe kom je erbij dat ze excuses maakt voor haar mening? Dat staat er niet.
  5 april 2023 12:41
  Ik heb dingen gezegd die ik niet had mogen zeggen. Daar heb ik spijt van, dus bij deze wil ik zeggen: undskyld!”, besluit Van Dijk met het Deense woord voor sorry.

  Gewoon lezen. Vermoeiende types heb je hier.
5 april 2023 12:53
Een storm in een glas water. Wat van Dijk eenmalig over Uttrup Ludwig heeft gezegd, wordt bijna dagelijks op Wielerflits over Evenepoel gezegd. Stel je voor dat er vanuit België dan steeds kritische berichten zouden moeten komen.
5 april 2023 10:21
Hoe zielig komt ze nu over zeg... Wel eigen aan het gender; wat onderlinge relletjes; dat maakt het vrouwenwielrennen wel interessanter
  5 april 2023 10:28
  Na de koers een modderbadje laten vollopen, bij wijze van tweede ronde?
  5 april 2023 10:35
  Ik heb haar er alleen in De Tribune over gehoord - waar ze trouwens een zeer onderhoudende gast was deze week - en daar vond ik haar net heel sterk. Ze blijft volledig achter haar mening staan maar verontschuldigt zich voor de manier waarop ze die verwoord heeft.
  5 april 2023 11:27
  Kan je dat concreet maken? Wat is het verschil tussen de inhoud en de manier waarop? Ze zei "niemand mag haar in het peloton". Ik kan me niet voorstellen dat er een andere manier is om dat te zeggen die niét kwetsend zou overkomen.
  5 april 2023 12:00
  Ik kan het me niet woordelijk herinneren, ik luister in de wagen, maar het kwam er in elk geval op neer dat ze nog eens herhaalde dat ze zich rot ergerde aan haar manier van koersen (wat hierboven ook nog eens staat: "Dat ik geen fan van haar ben als renster, dat weet zij zelf ook heel goed") maar zich verontschuldigde voor het doortrekken naar haar als persoon en het voorstellen van haar eigen mening als die van het hele peloton.
  5 april 2023 14:00
  Ik snap de minnetjes maar het is effectief zo. Genoeg ploegleiders of vrouwelijke renners die zelf aangeven dat vrouwen uit nature meer jaloezie hebben en minder bereid zijn om zich 100% op te offeren voor ploeggenoten. Dus bij vrouwenwielrennen gaan deze vetes gewoon vaker voorvallen dan tussen mannen. Kijk maar naar Froome Wiggins; de renners gingen er normaal mee om maar de rennersvrouwen vlogen elkaar in de haren.

Reacties zijn gesloten.