Elizabeth Deignan zegeviert in Parijs-Roubaix voor vrouwen na solo van 81 kilometer, Vos tweede

zaterdag 2 oktober 2021 om 16:41
Elizabeth Deignan zegeviert in Parijs-Roubaix voor vrouwen na solo van 81 kilometer, Vos tweede

foto: Cor Vos

Elizabeth Deignan heeft de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen gewonnen. De renster van Trek-Segafredo trok ten aanval op de eerste kasseienstrook en bleef uit handen van de aanstormende Marianne Vos.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Zaterdag 2 oktober stond dan eindelijk de eerste editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen op het menu. Een koers van 115,6 kilometer naar de wielerbaan in Roubaix, met 29,2 kilometer aan kasseistroken. 

De eerste echte aanval bleek zaterdag meteen de juiste te zijn. Op de eerste kasseistrook, toen er nog 81 kilometer te rijden was, ging Elizabeth Deignan er alleen vandoor. Vooraf had niemand een stuiver gegeven voor haar vlucht, maar door de chaos achter haar breidde ze beetje bij beetje haar voorsprong op het peloton uit.

Deignan bezig aan een monstersolo – foto: Cor Vos

Achtervolging op Deignan komt moeizaam op gang
Rensters als Marianne Vos en Elisa Longo Borghini ranselden het peloton wel een aantal keer uit elkaar, maar na elke kasseistrook kwamen er steeds weer rensters terug. Zo kon er nooit een gecontroleerde achtervolging op gang komen. Vele valpartijen hielpen daarnaast ook niet bij het terughalen van de Britse renster. Op elke strook was het wel een keer raak. Wereldkampioene Elisa Balsamo maakte op een vervelende manier kennis met de kasseien in het noorden van Frankrijk, net als Lotte Kopecky en vele anderen.

Met nog 25 kilometer te gaan kwam er dan toch een achtervolging op gang. Jumbo-Visma, Movistar en SD Worx deden wat werk voor de kopvrouwen, waardoor de voorsprong terugliep van meer dan tweeënhalve minuut tot twee minuten.  De Champins-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre moesten toen echter nog komen.

Vos in de tegenaanval – foto: Cor Vos

Vos jaagt op Deignan, maar komt te laat
Om toch nog kans op de zege te maken, trok Vos meteen ten aanval. Niemand was in staat om te volgen. Longo Borghini probeerde het even, maar kraakte snel. De overige rensters konden ook niet mee of werden opgehouden door een valpartij. Ellen van Dijk smakte daar namelijk hard tegen de grond; de wereldkampioene tijdrijden nam een aantal rensters met zich mee. 

Het podium was na deze stroken beslist, want Vos slaagde er niet meer in om het gat met Deignan te dichten. Met Deignan op een, Vos op twee en Longo Borghini op drie kwamen ze allemaal solo aan op de mythische wielerbaan in Roubaix.

Dit artikel delen:

76 Reacties

Franco Ballerini 2 oktober 2021 om 16:45

Heerlijke en eerlijke koers: de beste eerste, de een na beste tweede, en de twee na beste derde. Niet altijd vanzelfsprekend in het wielrennen, maar soms zie ik het graag zo.

0
S'mon 2 oktober 2021 om 16:45

Heerlijke koers gezien, leuk dat Parijs-Roubaix terug is!
En Deignan heeft het niet gestolen hoor, "wat een prestoatie wat een prestoatie joengens!" Vos ook immens sterk, ik denk dat deze koers haar op het lijf geschreven is.
Veel pech, maar dat is Roubaix, en dat is net het mooie!

0
Wheely 2 oktober 2021 om 16:46

Mooie winnares, zonder handschoentjes, je zag de blaren zitten.

Vos weer tweede, reed zeer sterk.

0
klootje kriekeljon 2 oktober 2021 om 16:46

Ik vond het prachtig. En het is de dames gegund, gewoon op eigen dag een echte koers.

0
Apemantus 2 oktober 2021 om 16:46

Had het Marianne zo gegund, maar met Lizzie Deignan ook een hele mooie winnaar.

0
Apemantus 2 oktober 2021 om 16:46

Twee voetnoten.

1. Demi Vollering uitstekend in het Eurosport commentaarhokje. Bijzonder prettig om naar te luisteren.

2. Lompe boerin Iris Slappendel nooit meer terug op de motard. Letterlijk op elk vlak te kort komen voor die job en dan toch achter op die motor gaan zitten. "I'm shitting myself, now back to the commentators". Buiten het feit dat zo'n opmerking helemaal niets toevoegd, heeft het arm wicht geen benul hoe lomp dat klinkt op de internationale feed.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 17:15

Anders toch echt een wel normale ‘slang’ voor angst hebben voor de situatie. Ik zie er niet zoveel mis mee en volgens mij ben je ergens anders van over je thee water dan Iris haar commentaar.

0
Apemantus 2 oktober 2021 om 17:22

Gaat hier om het taalgebruik, wat haar zeker bij de Engelstalige feed niet in dank zal zijn afgenomen. Zijn het de zenuwen omdat de job in het Engels boven haar macht ligt? Aannemelijk. Was het onprofessioneel? Ja. Was het lomp? Ja. Had ze inhoudelijk veel te melden? Nee. Moet ze volgende keer weer achterop de motor gaan zitten? Nee!!!

0
Lalsacien 2 oktober 2021 om 19:06

@Apemantus ik ben het eens dat je taalgebruik bij punt twee tekortschiet.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 20:48

Bradly Wiggins drukt zich bij het commentaar nauwelijks anders uit, en het voegt wel degelijk wat toe: de situatie was lastiger dan menig vrouwelijk prof ooit heeft meegemaakt.

0
Tuubke 2 oktober 2021 om 16:47

Jammer dat de koers al gelopen was toen we beelden kregen, maar op deze overwinning is duidelijk niets af te dingen.
Ik ben overigens wel benieuwd wat de schade is bij al die vrouwen die tegen het wegdek smakten. Dat zag er soms heel pijnlijk uit.

0
the student 2 oktober 2021 om 16:47

Nog geen drie uurtjes koers. Tijd dat dat verdubbeld wordt. Altijd jammer als de wedstrijd beslist wordt nog voor de uitzending is begonnen.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 17:18

+1 Het was meer en beter dan een paar jaar terug verwacht mocht worden, maar ik wil inderdaad net zoals bij de mannen de hele koers zien.

0
de adelaar 2 oktober 2021 om 16:48

Wat een prestatie! Schitterend podium , eerlijke koers . Respect en fijn dat voorvechters voor gelijke koersen en financiën samen op het podium staan

0
JaBo 2 oktober 2021 om 16:49

Geen echte koers gezien, maar winnares heeft overwinning niet gestolen. Vos nog altijd top maar kwam vandaag toch te kort. Hoop morgen op een wat meer spanning.

0
Verweggistan 2 oktober 2021 om 16:52

Kopecky toch nog 15e.

0
Verweggistan 2 oktober 2021 om 16:52

Sarah Roy die zo hard viel is gefinisht.

0
Verweggistan 2 oktober 2021 om 16:54

Van Dijk dus ook.

0
Idske 2 oktober 2021 om 16:54

Had van mij gediskwalificeerd mogen worden. Rijdt gewoon letterlijk een ander van de fiets. Achterlijke actie.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 17:24

@idske, volgens mij heb je niet door dat je op dat glibberige parcours geen keuze hebt, als je stuurt lig je er ook bij, als je remt ga je ook onderuit.

Je kan op zo’n parcours maar 2 dingen: voorop rijden, of +5 fiets lengtes van je voorganger af blijven: in alle andere gevallen ben je over geleverd aan wat je voorganger doet.

0
Anton van Valouwe 2 oktober 2021 om 17:38

Kopecky stond stil aan de linkerkant en besloot toen om naar de andere kant te gaan, waardoor ze enkele rensters ten val bracht. Wat een zulthoofd!

0
Bimbo Visma 2 oktober 2021 om 17:50

Dat had DSQ moeten zijn inderdaad.

Misschien had de jury gekeken naar Sporza. “Ze vallen achter Kopecky”

0
Idske 2 oktober 2021 om 18:04

@knightbiker. En wat heeft at met kopecky haar kamikaze actie te maken?

0
NiM 2 oktober 2021 om 21:49

Grappig dat mensen die totaal geen benul hebben wat koers inhoudt hier altijd een mening moeten komen spuien. Heb je ooit al eens met een lekke band op een kasseistrook vol modder proberen rijden? Zullen eens zien hoe jij t er vanaf brengt. Inderdaad een wat ongelukkige actie maar zoals jullie vast (niet) weten moet je aan de rechterkant van de baan wisselen. Vandaar het manoeuvre. In de hectiek/paniek neem je niet altijd de beste beslissing

0
oscarito1908 2 oktober 2021 om 16:53

Heb om drie uur ingeschakeld. Toen lag alles al in de plooi. Volgende keer wat eerder uitzenden.

En veel vrouwen kunnen niet sturen, dat is ook duidelijk geworden.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 17:26

Ik betwijfel of de mannen het morgen beter doen qua stuur kunst. De dames gingen kennelijk ook +40 kph over de kasseien, dan is het echt lastig corrigeren.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 2 oktober 2021 om 17:32

Kansloze opmerking. Ze kunnen zeker ook niet inparkeren en leidinggeven?

0
oscarito1908 2 oktober 2021 om 17:45

Over de kasseien gingen ze ongeveer 30. Als je niet ziet dat ze gewoon minder stuurvaardig zijn zou ik zeggen kijk nog eens goed.
Vos natuurlijk wel erg goed.

0
monsieur soixante pourcent 2 oktober 2021 om 18:32

@ knightbiker

Euhm neen. Moyenne over 116km= 40 per u.
Globaal genomen flinke meewind en een finale achter de motor. Ik werd er niet echt warm van.

Kasseien op het binnenblad a 100 rpm, het is geen heldhaftig zicht.

Mooie finale dankzij M. Vos (en uiteraard Deignan) maar dat was het ook.

0
Ed De B 2 oktober 2021 om 19:06

Hangt er ook vanaf wat je precies verwacht. Vrouwenwielrennen is nu eenmaal (nog?) niet hetzelfde als mannen wielrennen qua niveau.

0
Lalsacien 2 oktober 2021 om 19:10

Tjonge jonge vergelijken waar het onzin is. Dit is de eerste editie, de mannen rijden al ruim honderd jaar Parijs Roubaix…

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 20:59

@monsieur
Niet gecheckt, maar vanaf de motor werd een snelheid van 48 p/h doorgegeven op de kasseien. Zal wel een wind mee stukje zijn geweest. (40 p/u is nog steeds snel, deignan had trouwens geen binnen blad)

0
monsieur soixante pourcent 3 oktober 2021 om 09:14

@lalsacien

Complete onzin.
Jouw redenering impliceert dat binnen 99j GVA z’n record verbroken wordt door een dame.

Niks Politt zal nooit winnen op de Ventoux en Lopez zal nooit winnen in Roubaix.

Een kat een kat noemen heet dat, ga elders woke wezen.

0
Murcia 2 oktober 2021 om 16:55

Vandaag zag je weer goed hoe veel ruimte er nog is voor verbetering bij de vrouwen. Bijna iedereen valt en juist vele kleppers. Lizzie gekozen voor de vroege aanval en beloond omdat doordat zo weinig andere vrouwen overeind konden blijven er nooit echt een georganiseerde achtervolging ontstond. Vos met de cross-ervaring uiteindelijk een goede tweede en SD Worx de grote verliezer.

0
Limal 2 oktober 2021 om 19:07

Ik volg je tot op zekere hoogte, maar je mag dit natuurlijk niet vergelijken met de laatste 15 jaar bij de mannen. Als er morgen nog evenveel modder ligt (van hetzelfde type: dikke smurrie die een laag vormt tussen de band en de kasseien) vrees ik dat er gewoon even vaak gevallen gaat worden. Gegarandeerd dat er ook grote namen tussenliggen dan.

0
Murcia 2 oktober 2021 om 19:15

@Limal
Heb je zeker een punt maar je ziet aan een Vos wat technisch vermogen doet op dit parcours en juist dat is bij de vrouwen een stuk lager dan bij de mannen. Waar van Dijk valt en eerder Deignan slipte zag je Vos puur door haar cross ervaring en bijbehorende techniek niet alleen overeind blijven maar versnellen. Bij de andere dames voelde je gewoon de angst en dit was nog in droge omstandigheden. Bij de mannen wordt zeker ook veel gevallen maar daar komt het juist heel vaak door overmoed ipv bangheid vind ik.

0
Limal 2 oktober 2021 om 19:25

We zullen morgen zien hoe ver de (ex-)crossers er bij de mannen qua techniek bovenuitsteken t.o.v. de rest ;-) Die overmoed is trouwens wat mij een beetje schrik bezorgt voor met name Mathieu – in principe is er niemand beter in het geglij, maar hij zou zomaar eens over de limiet kunnen gaan en een harde kassei i.p.v een zacht veld kunnen tegenkomen…

0
Romāns Vainšteins 2 oktober 2021 om 19:33

Mannen zullen harder gaan en ook in wat grotere groepen bij elkaar, als er 1 remt is het gewoon mikado, techniek of geen techniek.

0
Willem Kieft 2 oktober 2021 om 21:40

Vrouwen zijn bewoon veel lichter en dat is een mega nadeel als je door dit soort drap moet trappen.

0
Jacco van Stierop 2 oktober 2021 om 16:55

Deignan ijzersterk, verdiend gewonnen. Mooi podium. Geslaagde editie hoewel niet reuze spannend.
Bij het zien van de betonnen bak kreeg ik kippenvel, heb ‘m blijkbaar iets te lang gemist.

0
Romāns Vainšteins 2 oktober 2021 om 16:57

Ik vond het eigenlijk niks want meteen na inschakelen kon je al goed inschatten dat het gelopen was. Het lag al zo ver uit elkaar dat je nauwelijks tijd kon terugwinnen door te jagen in de tussenstukken. Ik denk dat Vos beter nog eerder alleen gegaan was om zo de druk op te voeren en fouten af te dwingen.

0
oscarito1908 2 oktober 2021 om 17:01

Precies dit. Vond er niet veel aan.

Crossers morgen zwaar in het voordeel. Bij Vos zag je het ook.

0
Wheely 2 oktober 2021 om 17:06

Ze hadden gewoon eerder de beelden moeten doorzetten, kunnen die dames weinig aan doen natuurlijk.

0
Romāns Vainšteins 2 oktober 2021 om 17:16

Het is van allebei.

Ze kwamen er met een klotetiming in van het type Strade Bianche en in het peloton hebben ze zich veeeeel te vroeg laten foppen door een handige renster met ook sterke ploeggenotes achter zich. Feitelijk had niemand van TREK alleen weg gemogen.

0
Wheely 2 oktober 2021 om 17:24

Tja, wolfjes als Flip en REVKET moet je ook nooit laten gaan. De vrouwen begaven zich nog op onontgonnen terrein (voor hun) Achteraf had Vos inderdaad beter meegesprongen maar ze had geen idee. Over een half jaar zal de koers anders verlopen.

0
bidon colle 2 oktober 2021 om 22:51

@RomansVainsteins: Ik vind jou ook maar niets “als zogezegde wielerkenner” + muggenzifter eerste klas + je hebt op alles en nog wat kritiek. Dat soort mensen neem ik alleszins niet serieus.

Kortom, afvoeren die handel!!!

0
Martino87 2 oktober 2021 om 16:58

Ik vond er geen klap aan.

0
Verweggistan 2 oktober 2021 om 16:59

Mooi om te zien hoe blij/trots degenen zijn die de finish halen.

0
fietsvriend 2 oktober 2021 om 18:52

Prachtig was dat. Historie geschreven, allemaal. En de omstandigheden zetten deze editie met ieder zijn eigen verhaal dik in de verf.

Deignan gegokt en gewonnen. Omstandigheden voor de eenzame renster ideaal:

– alleen op de kasseien, niemand kan je in de weg rijden
– wind in de rug is ook niet in Deignan’s nadeel
– en wie heeft er in de achtervolgende groep zin om (met) Vos naar de streep te rijden.

0
Man met de hamer 2 oktober 2021 om 17:03

Veel enthousiasme op Twitter en ook een beetje hier, maar dit was toch een waardeloze wedstrijd en geen goede reclame voor de vrouwenkoers? Die gelijke beloning en gelijke aandacht komen zo niet dichterbij. Gelukkig kon ik me tussendoor bezighouden met het verversen van vastlopende Emilia streams.

0
Wheely 2 oktober 2021 om 17:17

Onderbouw dit eens, ik heb iemand een prachtige prestatie zien neerzetten. Is het omdat er geen Nederlandse wint?

0
Man met de hamer 2 oktober 2021 om 17:32

De prestatie dwingt uiteraard nog steeds respect af, maar de achtervolgende groep maakte er een potje van. Deignan (waarom zou je haar überhaupt zo laten wegrijden?) kreeg op die manier teveel voorsprong in de schoot geworpen. Geloste renners kwamen op een gegeven moment wel met speels gemak terug bij de eerste achtervolgers.
Vos had er ook veel eerder aan moeten beginnen. Nu was er niet alleen geen moment spanning, maar ook -althans bij mij- niet het idee dat ik naar een heroïsche onvermijdelijke overwinning zat te kijken.
Mocht Deignan dit de komende jaren blijven doen tussen Parijs en Roubaix, en liefst wel in beeld, dan zal ik mijn mening enigszins herzien, maar een leuk kijkspel is het dan nog steeds niet.

0
Erica-de-moeder-van-Niki 2 oktober 2021 om 17:36

Persoonlijk vond ik het prachtig om te zien, al was de wedstrijd al vroeg beslist. 85 km solo is natuurlijk episch. Wat ik mij afvraag, is waarom er zo ongeveer bij elke wedstrijd überhaupt steeds een oordeel gegeven moet worden, over ‘het vrouwenwielrennen’. Net als bij de mannen heb je er spannende en minder spannende wedstrijden bij.

0
Man met de hamer 2 oktober 2021 om 17:49

Dat hoeft wat mij betreft zeker niet bij elke vrouwenwedstrijd, maar om deze was natuurlijk van te voren nog al veel te doen, en het was mooi geweest als het dan ook een schitterende koers was geweest, ook met het oog op tv-aandacht en sponsorgeld.
Mocht het morgen bij de mannen hetzelfde koersverloop zijn, met een knecht die per ongeluk een enorm gat bijeen rijdt/krijgt, dan ben ik ook daar niet gelukkig mee.

0
Cochise 2 oktober 2021 om 17:58

Probleem lijkt me dat het vrouwenpeloton in de breedte nog niet sterk genoeg is. Je hebt enkele echte profs maar daarnaast zijn er toch nog veel die we eigenlijk op amateurniveau moeten indelen.
Dan krijg je zowel op technisch vlak (vooral die onbeholpenheid bij elk stukje modder vond ik tragisch) als op tactisch vlak problemen (kopvrouwen die niet voor mekaar willen rijden en de knechten die te zwak zijn om een degelijk tempo te maken). Zo’n klimtijdrit waar drie kwart van het peloton enkel hoopt niet buiten tijd aan te komen is daar ook een voorbeeld van.
Maar dat is natuurlijk niet hun schuld en argumenten als “gelijk betaald willen worden kan toch niet als je zo slecht rijdt” zijn dan ook volledig onterecht. Het werkt namelijk net omgekeerd: pas als ze gelijk betaald worden kan je een professionalisering verwachten en kan je X aantal jaren later een peloton verwachten dat in de breedte sterk genoeg is (fysiek, technisch, tactisch).

0
Maillot à Pois 2 oktober 2021 om 18:32

Deignan een knecht?
Iemand die zo al ongeveer elke grote eendagswedstrijd gewonnen heeft?

0
Limal 2 oktober 2021 om 19:15

We zullen morgen eens tellen hoeveel potentiële winnaars er nog in koers zijn op 50 km van de aankomst… Dit is *zo’n* speciale koers, al helemaal bij deze omstandigheden, dat het verschil tussen de nauwe groep specialisten en de rest altijd groot is.

0
Man met de hamer 2 oktober 2021 om 19:15

Tja, blijkens haar eigen woorden reed Deignan per ongeluk vooruit, in dienst van twee andere renners van haar ploeg. Dat kan je knechten noemen, of derde kopvrouw, superknecht, kies zelf maar.

0
Poeksel 2 oktober 2021 om 17:15

Veel dames buiten de tijdslimiet. Waaronder Britt Knaven, die van haar vader in ieder geval moest uitrijden. Ook D'Hoore in haar laatste koers niet op tijd.

De limiet was ook wel streng trouwens: 14'05''

0
Wheely 2 oktober 2021 om 17:15

Zonder eten naar bed!

0
Poeksel 2 oktober 2021 om 17:18

OTL vindt Servais niet erg:

De winnaar van 2001 heeft de rensters nog wel één ding op het hart gedrukt: ze moeten allemaal naar de iconische finish in Roubaix rijden, waar zijn naamplaatje in de oude douches van het Vélodrome hangt. “Dan moeten ze maar kijken of ze binnen de tijd zijn of niet, maar de wielerbaan moeten ze halen. Dat moet hun doel zijn.”

0
Romāns Vainšteins 2 oktober 2021 om 17:27

Ze moeten kijken hoe tof hij destijds was, haha.

0
Carlo12 2 oktober 2021 om 17:17

Heb genoten en wat een prestatie van de winnares zeg.

0
KnightBiker 2 oktober 2021 om 17:32

Tactisch geblunder van de andere ploegen, maar hoe dat tot stand kwam hebben we helaas gemist. Maar ik vond het een koers, en als Deignan onder controle was gehouden (+- 1 minuut) was het met Vos toch echt spannend geweest.

Ik ben er blij mee, en ondanks de lelijke valpartijen, geen moment het idee dat het allemaal on acceptabel risicovol was: bikkels.

0
Chaba 2 oktober 2021 om 17:36

Ik vond het helemaal geen geweldige of heerlijke koers. Kleine groep toppers en de rest rijdt voor spek en bonen mee. Als je dan ook nog eens een Deignan laat wegrijden zonder iemand mee te sturen vraag je er gewoon om. Strategisch niet slim. Nu was de koers al gelopen voordat de live beelden kwamen. Zonde want spanning was er daarom niet. Alleen 1 echte aanval op het einde van Vos in geslagen positie. Wel super sterk maar helaas niet meer voor de winst.

0
De Cabybara van de Conradkade 2 oktober 2021 om 17:46

Jammer dat de koers eigenlijk al was gereden bij de eerste live beelden. Wel mooie strijd daarachter met een sterke Vos.

Sd Worx viel wat tegen.

0
Dr op en dr over 2 oktober 2021 om 17:50

Prachtige wedstrijd met een geweldige prestatie van Deignan. De spanning voor de kijker was inderdaad wel wat minder omdat de uitzending pas belachelijk laat begon, maar dat doet niets af aan de prestatie.

Ik heb genoten.

0
Handige Harry 2 oktober 2021 om 17:58

114 kilometer koers, een beetje weinig.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone