Elia Viviani viert feest in vijfde etappe UAE Tour

donderdag 28 februari 2019 om 14:23
Elia Viviani viert feest in vijfde etappe UAE Tour

foto: Cor Vos

In de UAE Tour heeft Elia Viviani de vijfde etappe weten te winnen. In Khor Fakkan nam de Italiaan van Deceuninck-Quick Step nipt de maat van Fernando Gaviria en Marcel Kittel. Primož Roglič wist zonder problemen zijn leiderstrui te behouden.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Planet opnieuw in de aanval 
De 181 kilometer lange rit kende een niet al te spectaculair koersverloop. Niet lang nadat het peloton vanuit Sjarjah, gelegen aan de Perzische Golf, werd losgelaten gingen vijf renners op avontuur. De onvermoeibare Charles Planet (Novo Nordisk) was voor de vierde opeenvolgende dag mee in de vroege vlucht, net als zijn Australische ploeggenoot Fabio Calabria. De twee diabetici kregen drie renners van Gazprom-RusVelo met zich mee: Stepan Kurianov, Sergey Shilov en Anton Vorobyev gaven de koers eveneens kleur.

Vanuit Sjarjah was het voor de renners 140 kilometer fietsen naar de andere kant van de Verenigde Arabische Emiraten. De vijf vluchters, die een maximale voorsprong van goed drie minuten verzamelden, bereikten de Golf van Oman als eerste, maar het peloton rekende de voortvluchtigen keurig op tijd in.

Op naar een massasprint! 
Wat volgde was een drag race naar de finish. De ploegen van de sprinters legden het peloton een straf tempo op waar niemand meer uit kon ontsnappen. In de voorbereiding op de onvermijdelijke massasprint kwam de snelle Marc Sarreau (Groupama-FDJ) ten val, maar de absolute topsprinters mochten het in Khor Fakkan onder elkaar uitvechten.

Net als in de tweede etappe verzorgde Alexander Kristoff de lead-out voor Fernando Gaviria. Nu beloonde de sprintkopman van UAE Emirates het werk van de Noor echter niet met een ritzege. Elia Viviani wist Gaviria in de laatste meters immers nog te passeren, waardoor hij al voor de derde keer dit jaar de handen de lucht in mocht steken.

Net achter de ex-ploegmaats streden Marcel Kittel en Sam Bennett om de laagste podiumplek. Uiteindelijk ging deze ereplaats met miniem verschil naar de Duitser van Katusha-Alpecin.

Geen problemen voor Roglič 
Primož Roglič’ leiderstrui kwam tijdens de vijfde etappe geen moment in gevaar. Hij vertrekt morgen dan ook als lijstaanvoerder op weg naar Jebel Jais, de klim waarop naar alle waarschijnlijkheid beslist zal worden wie zich zaterdag de eindwinnaar van de eerste UAE Tour mag noemen.

Primož Roglič wist zonder problemen zijn leiderstrui te behouden – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

21 Reacties

sven241 28 februari 2019 om 14:25

Mooie sprint met 4 man naast elkaar. Viviani moest van ver komen maar duikt perfect het gat in. Kristoff weer met een prima lead-out alleen leek Gaviria niet helemaal de power te hebben.
Kittel ook eindelijk weer met een goede sprint op het hoogste niveau.

0
Retro Lex 28 februari 2019 om 14:28

Caleb Ewan niet eens top 10, terwijl de ploeg dominant was de laatste 10 km ! ?

0
sven241 28 februari 2019 om 14:30

Lotto Soudal werd volledig weggedrukt door Sunweb op 1 km van de streep. Ook die kwamen echter te vroeg.

0
doorak 28 februari 2019 om 14:28

Als een duiveltje uit een doosje. Leek erop dat Viviani het niet ging halen en komt in laatste 50 meter ineesn keihard naar voren. Mooie overwinning van hem op nogal wat sterke sprinters, hij zal wel een feestje te vieren hebben.

0
Tommetjen 28 februari 2019 om 14:33

Kijk die Cees Bol eens in de top 10 staan tussen allemaal grote namen. Dat wordt er eentje hoor….

0
achtpuntzes 28 februari 2019 om 14:39

Ik ga er van uit dat Viviani’s feest niet in de etappe was maar er na…

0
josi 28 februari 2019 om 14:42

Mooie versnelling in de laatste meters van Viviani, en Kittel eindelijk ook weer eens van voren. Gaviria werd goed gebracht, maar leek niet echt dat beetje extra te hebben. Verrassend eigenlijk hoe ongeorganiseerd die sprint was.

0
assen 28 februari 2019 om 14:45

Misschien omdat geen van de teams hier komt met de volledige leadout/sprintploeg, plus dat er relatief veel topsprinters zijn?

0
Romāns Vainšteins 28 februari 2019 om 14:48

Viviani moet ook gewoon naar de tour mijns inziens. Bij QS kunnen ze a la Visma een uistekend team samenstellen waarbij de treinknechten ook goed zat zijn om een eventueel goed draaiende Mas te ondersteunen verder.

Viaviani, Keisse, Gilbert, Alaphilippe, Lampaert, Mas, Jungels (dubbel), Stybar … zoiets

0
Cadellie 28 februari 2019 om 14:51

De 3 generaties Quickstep sprinters op 1,2,3

0
Piet Lut 28 februari 2019 om 14:55

Niet overdrijven. Alleen Gaviria maakte bij de Belgische ploeg zijn debuut in een WT ploeg. Kittel en Viviani hadden hun diensten daarvoor al bewezen bij ander WT ploegen

0
Romāns Vainšteins 28 februari 2019 om 15:00

Maar wat moet nu precies niet overdreven worden, dat QS de beste ploeg is om als tourtopscorer voor te koersen ? Gaan we verbaasd zijn wanneer Viviani dat dit jaar zou worden ?

Benieuwd

0
Piet Lut 28 februari 2019 om 15:12

Kittel en Viviani hadden beide al 50 of meer zeges behaald voor ze naar QST gingen dus wat mij betreft te veel eer aan die ploeg voor renners die hun diensten al elders bewezen hadden en gewoon gehaald zijn door levevevevevere

0
GreenDay 28 februari 2019 om 15:24

Klopt, Lefevere heeft vorig jaar al bewezen niks meer te zijn dan iemand die teert op het succes van renners die hun sporen al verdiend hebben. Een ploeg vol ervaren rotten zoals Jakobsen, Hodeg, Schachmann, Gaviria, Mas, Cavagna, Martinelli, De Plus, Knox en Narvaez. Die mannen domineerden al jaren de World Tour vooraleer Lefevere ze eindelijk in het vizier had. Die klojo kent er niks van!

0
Piet Lut 28 februari 2019 om 15:28

"Die klojo kent er niks van!",

Dat zijn jouw woorden. Mijn woorden waren enkel dat QST eigenlijk niet zelf opleidt maar gewoon goede renners contracteert. Eind 2014 hebben ze hun eigen opleidingsploeg al opgeheven. Veel makkelijker om al gerenomeerde renners aan te trekken om te scoren (als je het geld toch hebt) dan om veel geld in talentontwikkeling te stoppen

0
PeterSelie 28 februari 2019 om 15:48

Toppertje

0
GreenDay 28 februari 2019 om 15:51

Ik vind dat een heel vreemde redenering. Lefevere heeft jarenlang geïnvesteerd in een piramidale opleidingsstructuur (met onder meer de zeer succesvolle Avia-ploeg bij de nieuwelingen en de junioren, maar ook het EFC-belofteteam). Daar werkt hij nog steeds mee samen, maar minder direct dan vroeger omdat zijn jeugdploegen destijds gewoon leeggeplukt werden door andere ploegen. Quick-Step is juist de ploeg bij uitstek die inzet op scouting van jonge talenten, getuige ook Alaphilippe, Boonen, etc. die allemaal op jonge leeftijd gecontracteerd werden. Vorig jaar toonde nog maar eens aan hoe sterk de scouting daar is. Natuurlijk zitten er ook Gilberts, Kittels en Viviani’s tussen. Dat is toch bij elk team zo?

0
Maillot à Pois 28 februari 2019 om 15:52

Kleine tip, Piet Lut: lees ook even de woorden van GreenDay die eraan voorafgaan.

0
Romāns Vainšteins 28 februari 2019 om 15:59

QS is zowel toonaangevend met het binnenhalen en doorontwikkelen van toptalenten als dat het nagenoeg iedere aangetrokken renner de specifieke QS-koerswijze weet aan te leren. Dat laatste gaat niet altijd goed maar ze zijn echt een team en hebben altijd een idee, kan niet anders dan dat er een topploeg(leiding) achter zit.

0
Piet Lut 28 februari 2019 om 16:00

Allemaal niet zelf opgeleid. Zelfde beleid als Sky.

0
PeterSelie 28 februari 2019 om 16:06

Toppertje

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone