Elia Viviani schrijft geschiedenis met nieuwe zege in Hamburg

zondag 25 augustus 2019 om 16:53
Elia Viviani schrijft geschiedenis met nieuwe zege in Hamburg

foto: Cor Vos

Elia Viviani was al mede-recordhouder qua aantal overwinningen in de Cyclassics Hamburg, maar de Europese kampioen schreef vandaag geschiedenis door voor een derde keer de Duitse WorldTour-koers te winnen. De Italiaan bleek na ruim tweehonderd kilometer sneller dan Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo.

Er zijn van die koersen waar sprinters bijna altijd winnen. De Scheldeprijs in Schoten is zo’n wedstrijd, maar in Duitsland heb je de Cyclassics Hamburg. Deze WorldTour-koers staat bekend als het sprinterswalhalla en dus zagen we Europees kampioen Elia Viviani, thuisfavoriet Pascal Ackermann, Tourkoning Caleb Ewan en oud-winnaars Arnaud Démare en Alexander Kristoff aan de start in Hamburg.

Voor Viviani was het al een bijzondere dag, aangezien de Italiaan voor het eerst in de wit-blauwe sterrentrui mocht rondfietsen. Maar de renner van Deceuninck-Quick-Step kon vandaag (nog meer) geschiedenis schrijven, want met een derde zege in de Cyclassics Hamburg mocht Viviani zich alleen recordhouder noemen. En dus was het niet verrassend dat zijn Belgische werkgever de hele dag op kop reed, in de hoop op een sprint.

Vier renners kleuren de wedstrijd
Deceuninck-Quick-Step, BORA-hansgrohe (voor Ackermann) en UAE Emirates (Kristoff) reden lange tijd achter Gijs Van Hoecke, Jose Gonçalves, Alex Frame en Igor Boev aan. Het verschil tussen deze vier renners en het peloton schommelde lange tijd rond de drie minuten, maar veel meer kregen de avonturiers niet. Het was vooral wachten op de Waseberg (700 meter aan 10%), waar we aanvallen konden verwachten van de niet-sprinters.

De renners moesten deze traditionele scherprechter viermaal beklimmen, waardoor het peloton toch stevig werd uitgedund. Een eerste groep van zo’n vijftig renners begon aan de voorlaatste passage van de Waseberg, waar we een aanval zagen van niemand minder dan Peter Sagan. De Slowaak had duidelijk zin om te koersen, maar hij kreeg geen ruimte van de overige favorieten. En toch probeerde de drievoudig wereldkampioen het nogmaals op de laatste passage van de Waseberg.

Sagan maakt koers, maar Viviani wint 
Een achtervolgende groep – met daarbij ook titelverdediger Viviani – wist vlak na de Waseberg weer aan te sluiten, maar het duurde niet lang vooraleer we een nieuwe aanval konden melden van de renner van BORA-hansgrohe. Sagan wist dat hij de koers hard moest maken, aangezien zijn op papier snellere ploeggenoot Ackermann al was gelost. We gingen zonder de thuisfavoriet sprinten in de straten van Hamburg.

De Duitse kampioen was dan wel gelost, maar Ewan, Giacomo Nizzolo en Arnaud Démare waren wel gewoon van de partij. Niemand bleek echter opgewassen tegen man-in-vorm Viviani, die duidelijk sneller was dan Ewan en Nizzolo. Alexander Kristoff moest genoegen nemen met de vierde plaats, vlak voor Mike Teunissen, die knap vijfde werd. Met dank aan Oliver Naesen (negende) kleurt de top-10 ook een beetje Belgisch.

foto: Cor Vos

Feest in huize Viviani 
Voor de 30-jarige Viviani is het dus zijn derde opeenvolgende overwinning in de Cyclassics Hamburg. Eerder moet de Italiaan nog het record delen met de Amerikaan Tyler Farrar, die de beste was in 2009 en 2010. Een leuk weetje: eerder op de dag wist zijn jongere broer Attilio Viviani de Schaal Sels te winnen.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 17:04

Wat een vormpeil heeft die zeg!

de nieuweMerckx 25 augustus 2019 om 17:49

Schitterende actie van Morkov overigens.

Brabander 25 augustus 2019 om 17:56

Nou zeg. Die rijgt ze ook aaneen de laatste tijd. Leutig ook dat zijn broertje ook gewonnen heeft vandaag

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 17:59

Moet toch een heel leuke dag zijn voor hun ouders. :)

Brabander 25 augustus 2019 om 18:05

Dat lijkt me wel het understatement van de dag ;)

Patrickvanv 25 augustus 2019 om 18:08

Indrukwekkende top 10 wel

Samlambeej 25 augustus 2019 om 18:29

Ook een understatement maar ik ga toch voor de Viviani’s’ oudjes ;)

Covadonga 25 augustus 2019 om 21:13

Idd, maar weinig koersen hebben een top 10 van dit niveau.

vanSpringel 25 augustus 2019 om 18:22

Schrijft geschiedenis ?

kielabokki 25 augustus 2019 om 18:28

Dacht laat maar niet over beginnen..

Schering en inslag.

Polleke 25 augustus 2019 om 21:30

Respect voor Viviani en iedereen die deze koers serieus neemt maar…. wat een zoutloos gebeuren, jaar na jaar, na jaar….

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 22:14

Hij klopt hier gewoon de wereldtop qua spurters hoor: Kristoff, Ewan, Ackermann, Sagan, Demare, Greipel, enzovoort. Enkel Bennett ontbrak, maar die heeft hij in Londen & Alkmaar al verslagen. Vlakke Tour etappes zijn ook een zoutloos gebeuren, maar het blijven prestigieuze overwinningen. Uiteraard zijn overwinningen in echte klassiekers / bergetappes prestigieuzer, maar winnen blijft winnen. 90% van het peloton zou al tevreden zijn met 1 overwinning per jaar.

Polleke 25 augustus 2019 om 23:12

voor de tweede keer…respect voor Viviani….maar wat een overkill aan sprinters-etappes-klassiekers etc… in verhouding tot, welaan, echte koersen moeten we doorstaan….

rogerilli 26 augustus 2019 om 00:05

straks krijg ik nog heimwee naar de Wincanton Classic!

Hollow Knight 26 augustus 2019 om 00:10

De wedstrijd was best selectief hoor, er bleven slechts 29 renners over in de groep die spurtte voor de overwinning.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair