Eli Iserbyt waarschuwt: “Moeten Pidcock en Van der Haar niet meenemen naar de finale”

vrijdag 28 januari 2022 om 10:08
Eli Iserbyt waarschuwt: “Moeten Pidcock en Van der Haar niet meenemen naar de finale”

foto: Cor Vos (archief)

Interview

Eli Iserbyt ziet zichzelf als een van de kanshebbers voor de wereldtitel in het Amerikaanse Fayetteville, maar een aantal dagen voor de strijd losbarst, waarschuwt hij toch voor de concurrentie. “De eerste 40 minuten moeten we Tom Pidcock en Lars van der Haar niet meenemen naar de finale. Als zij hun ding kunnen doen, worden ze nog gevaarlijker”, vertelde Iserbyt op de persconferentie aan WielerFlits.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Er is een kans op de titel, maar ik weet niet of die er alleen voor mij is. Die kans is er voor iedereen. Er zijn veel favorieten, dat blijkt wel na de laatste Wereldbeker. Het wordt een interessante wedstrijd”, aldus de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal. De wereldtitel is voor Iserbyt plots heel dichtbij, nu Wout van Aert en Mathieu van der Poel ontbreken. “Ik denk er al jaren over”, lacht hij. “Maar hoe minder je erover denkt, hoe beter. Het is een speciaal WK. Die kans moet je proberen te grijpen. Het beste is om kalm te blijven en optimaal voorbereid te zijn.”

Speciaal parcours
Het traject in Fayetteville moet hem liggen, denkt Iserbyt. Het zwaartepunt lijkt een lange klim te zijn. “Het is een open parcours en een snelle wedstrijd. Op dit parcours kunnen we de eerste 40 minuten met tien man samen rijden. Dat is moeilijk en ook wel anders dan andere WK’s. Voor mij is het goed dat die klim erin zit. Ik kan daar mijn ding doen”, weet hij. “De rest is niet veel uitdagend, dus op die klim zal het wel echt moeten gebeuren. Iedereen heeft dat ook getest op training. Het is een inspanning van 45 seconden tot een minuut.”

De 24-jarige crosser weet dat hij kan toeslaan in volle finale. “Ik ben wel iemand die een laatste ronde heeft. Maar ik moet nog zien hoe zwaar de wedstrijd wordt. Om nu al in scenario’s in te denken, dat is moeilijk”, geeft Iserbyt aan. “Het is een heel speciaal parcours. Het is gemaakt op basis van andere parcoursen, maar het lijkt eigenlijk nergens echt op. Het is razendsnel en dat is wel jammer, maar het is wat het is. Het kon iets meer bergop geweest zijn, om in mijn voordeel te spreken. Maar ook een snelle wedstrijd ligt mij heel goed.”

Iserbyt tankte vertrouwen met winst in Hoogerheide – foto: Cor Vos

‘Pidcock en Van der Haar durven wachten’
Het tactische plan van de Belgen zal weer onderwerp van gesprek worden dit weekend. Op het EK werd het blok nog geklopt door Lars van der Haar. “Op dat EK hebben we ons in slaap laten wiegen door het overwicht in de eerste helft. Niemand anders kon eigenlijk winnen, want Lars was toen nog gelost. Nu mag dat niet gebeuren. Het begin van deze wedstrijd zal speciaal zijn, want Pidcock en Van der Haar durven lang wachten. Als zij hun ding kunnen doen, worden ze nog gevaarlijker. We moeten ze niet op kousenvoeten de laatste twintig minuten laten ingaan. Ik weet nog niet hoe, maar we moeten hen niet meenemen naar de finale”, waarschuwt hij.

Eli Iserbyt en kampioenschappen. Dat is alles of niets. De media valt het op en Iserbyt weet het zelf ook. “Voor mij is een kampioenschap een kampioenschap. Ik ben daar misschien iets te resoluut in”, vertelt hij. “Ik denk dat het voor mij moeilijker is om mij op te laden voor een tweede, derde of vierde plaats. Dat verklaart wel de pieken en dalen. Je leeft er vol naartoe, om te proberen winnen. Dan kan ik, voor mezelf, moeilijk tevreden zijn met een tweede of derde plek. In de toekomst mag dat wel veranderen, want die plaatsen zijn ook belangrijk.”

Geen Hermans, wel Vanthourenhout en Vandebosch
Geen Quinten Hermans namens België op dit WK vanwege corona. In plaats van hem Toon Vandebosch, een ploegmaat van Iserbyt bij Pauwels Sauzen-Bingoal. “Quinten is een heel sterke renner, maar ik vind het goed dat de Belgische omkadering direct voor veiligheid en rust heeft gezorgd. Het was ook even stress voor ons, maar Sven (Vanthourenhout, red.) en de ploeg hebben gekozen voor rust en het zekere. Die reis was ook niet evident. Toon verdient deze selectie wel. Het is voor mij wel mooi dat er vertrouwde mensen zijn, maar ik had net zo graag Quinten erbij gehad. Hij had ook wat kunnen doen tegen Lars en Pidcock.”

Voor Iserbyt is de aanwezigheid van Michael Vanthourenhout, een andere ploeggenoot, eveneens belangrijk. “Hij heeft ook een grote kans. Wij begrijpen elkaar zonder woorden en dat is altijd meegenomen. In Hoogerheide was het voor vijftig procent zijn verdienste dat ik terugkom bij Pidcock, dus we staan er alle twee goed voor.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Olly 28 januari 2022 om 10:44

Voor mij is Pidcock de te kloppen man. Kan best goed pieken naar een kampioenschap. En hij kan met iedereen meeschuiven van de belgen op dit parcours, daarna legt hij in de laatste klim iedereen er op.
Maar ik hoop op vd Haar :-)

0
JensVdB 28 januari 2022 om 10:51

Ik hoop Toon of Lars

0
Barry Batsbak 28 januari 2022 om 10:55

Pidcock en Van der Haar hoef je niet mee te brengen. Die zorgen zelf wel dat ze vooraan zitten als de vorm van de dag dat toelaat. Beide zijn niet te flauw om het kopwerk te doen. Ik denk dat de Belgische equipe beter de ploegentactiek los kan laten en ieder voor zich moet rijden. De sterkste komt dan vanzelf vooraan terecht. Als een zwakkere broeder op het juiste moment wegspringt en een sterkere teamgenoot zit daar achter gevangen in tactiek, dan is het chagerijn ook weer immens als de ontsnapping niet wordt waargemaakt. Een veldrit is gewoonweg niet zo te controleren als op de weg. Altijd gezeik. Gewoon karren.

0
11 na 11 28 januari 2022 om 11:40

Edit redactie: Bedankt, wordt aangepast.

0
Tool 28 januari 2022 om 13:24

Er gast sowieso iemand “zijn ding doen”, dat is nu wel duidelijk, maar wie? Zonder WvA en MvdP krijgen we toch een leuker en spannender WK. Ik zet m’n geld toch op gewoon de sterkstebjleine man en dat is Pidcock….

0
kleomantre 28 januari 2022 om 14:03

Eli stelt dat hij zich moeilijk op kan laden voor een 2de, 3de of 4de plek. Daar is hij op een WK nog niet in de buurt geweest. Vraag is dan ook of hij het heeft laten lopen en voor hem de eerste plek alleen telt en daarmee zich iets van winnaarsmentaliteit aanmeet. Of dat hij onbedoeld nu zijn eigen mentale zwakte blootlegt.

Mijn eigen uitleg is de laatste en het lijkt er thans op dat onder sommige omstandigheden Eli snel onder zijn eigen ondergrens zakt. Dat is natuurlijk nog steeds van acceptabel niveau maar niet zo hoog dat je met een goede ereplek nog met opgeheven hoofd de wedstrijd kan verlaten.

Zijn track record op kampioenschappen is in ieder geval niet zo best, 1x een EK-titel (afwezigheid grote 2) en alweer 3 seizoenen terug 2de op EK en BK. Opvallend zijn sindsdien 2x DNF op BK, 10de en 7de op WK en 12de op EK als titelhouder. Hij heeft de leeftijd mee en heeft nog voldoende jaren om een mooi palmares bijeen te fietsen Echter is het wel een tikkeltje mager voor iemand die bij de klassementscrossen bijna altijd vooraan rijdt als-ie al niet vaak wint. Bij de kampioenschappen lijkt het meer alsof hij presteert als een Laurens Sweeck.

Bij de grote meneren ziet het er uit dat er in het begin meer fysieke inspanningen (hoger niveau) van 'm worden gevraagd en hij daar moeite mee heeft. Dat het eerste deel van de cross net boven zijn theewater is. Geen schande maar dan komt het aan op onverzettelijkheid dat iemand als Toon Aerts bv wel heeft. Win je tegen de grote meneren ook de belangrijkste wedstrijden niet direct mee, maar sta je wel mee op podium.

Zorgwekkend is alleen wel dat wanneer hij echt de grote meneer is zoals bij het EK dat het dan ook mis gaat. Dat hij daar ook in het eerste deel van de wedstrijd er niet lekker in komt en niet zijn gebruikelijke positie vooraan kan innemen. En dat daar de bottleneck zit voor z'n goede gevoel. Iets wat me ook opviel bij een aantal crossen de voorbije weken. Zit hij er vooraan goed bij zo halfkoers zoals in Hulst dan gaat het prima en is de Eli er weer die je eerder in het seizoen steeds ziet. In Flammanville hetzelfde. Het niveau is er dus wel degelijk per start van dit kalenderjaar. Maar op een BK gaat het dus mis en de X20 erna is ook niet al te best.

Ik hoop van ganser harte dat Eli niet de moed snel opgeeft als de benen branden en de positie in de koers even wat tegenzit. Is dat wel het geval kan hij beter goede begeleiding zoeken om die ene laatste barrière te overkomen. Grootsheid krijg je vaker niet dan wel op een presenteerblaadje.

0
Lalsacien 28 januari 2022 om 14:14

De man met de meeste overwinningen, de afgelopen twee jaar, bij afwezigheid van Wout en Mathieu is Iserbyt.
Hij is de favoriet.

0
Michelangelo 28 januari 2022 om 14:19

In theorie heeft Eli een ijzersterke ploeg om zich heen. Maar het zou mij niet verbazen als 1 van zijn landgenoten een “Evenepoeleke” doet en door de tactiek heen gaat fietsen omdat ie toch gelooft in zijn eigen kans en daar vol voor wil gaan.

Ergens hoop ik dat Sweeck de stoute schoenen aan trekt, het karrtetje van Eli in de poep rijdt, en uiteindelijk Pidcock, VdHaar en Aerts op het podium staan (met het liefst VdHaar in het midden, omdat ik de Europese trui foeilelijk vind).

0
vanSpringel 28 januari 2022 om 17:18

Pitjekok for president.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone