Eli Iserbyt rijdt deze zomer drie Wereldbekers mountainbike: “Stiekem met hoger doel”

dinsdag 15 februari 2022 om 11:28
Eli Iserbyt rijdt deze zomer drie Wereldbekers mountainbike: “Stiekem met hoger doel”

Eli Iserbyt kiest deze zomer voor een alternatieve weg om zichzelf naar een hoger niveau te stuwen. Zijn ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal is een Continental-ploeg, waardoor hij op de weg niet op hetzelfde niveau als Wout van Aert (Jumbo-Visma), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) kan rijden. Om te proberen zichzelf toch naar dat niveau toe te laten groeien, richt de 24-jarige Belg zich deze zomer op mountainbiken.

De nummer één op de UCI Ranking van het veldrijden en winnaar van de Wereldbeker en Superprestige, won dit seizoen tot op heden veertien keer. In de crossen waar de grote drie niet aanwezig waren, was Iserbyt meestal de sterkste. “Als continentale ploeg blijft het moeilijk om koersen op te nemen in het wegprogramma. Elke zomer is hetzelfde met de Baloise Belgium Tour, bijvoorbeeld. Als je altijd dezelfde rondes rijdt, ben je niet meer gemotiveerd. Het is ideaal om iets nieuws te ontdekken”, vertelde de Belg voor de Brussels Universities Cross zondag aan Sporza.

Iserbyt volgt met zijn mountainbike-campagne het voorbeeld van concurrenten Van der Poel en Pidcock. Die laatste is olympische kampioen in die discipline en onlangs werd hij ook wereldkampioen veldrijden. “Op welk niveau ik in de mountainbike zal kunnen rijden, weet ik niet. Het zal zoeken zijn. Ik heb geen ervaring en in de afdaling ben ik een leek. Alles zal ik moeten bijschaven, maar ik wil me daar in ontdekken en zo net iets meer doen. We nemen het er ook in de planning bij om mijn techniek in de cross, die soms niet super is, bij te schaven”, legt hij uit.

Iserbyt aan het werk in Flamanville, dat komend jaar verdwijnt uit de Wereldbeker – foto: Cor Vos

Drie Wereldbekers
Intussen heeft het mountainbike-programma van Iserbyt ook al vorm gekregen, tekent Het Laatste Nieuws op. Met de Belgische selectie zal hij na de Sluitingsprijs in Oostmalle afreizen naar Turkije, waar hij deelneemt aan de Justiniano Hotel MTB Cup (26 februari, een verkorte wedstrijd van C3-niveau) en de Alanya MTB Cup (27 februari, een C1-wedstrijd met de olympische cross country-discipline). Nadien zal Iserbyt twee tot drie weken rust nemen na een lange crosswinter, om daarna via een aantal kleinere MTB-wedstrijden klaar te zijn voor een aantal belangrijke afspraken.

De eerste Wereldbeker-manche in het Braziliaanse Petropolis (8-10 april) slaat Iserbyt nog over, maar begin mei doet hij wel mee aan de eerste twee Europese Wereldbekers. Die zijn traditiegetrouw in het Duitse Albstadt (8-9 mei) en het Tsjechische Nové Město (15-16 mei). In het weekend van 12-13 juni voegt hij er in het Oostenrijkse Leogang nog een Wereldbeker-manche aan toe. “De extra werkload moet mij sterker maken voor komende winter. Stiekem zit ik met een hoger doel in het achterhoofd: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Maar eerst wil ik zien wat ik waard ben.”

Overigens is Iserbyt de mountainbike niet ongewoon. In 2011 werd hij in die discipline Belgisch kampioen bij de aspiranten en afgelopen zomer deed hij nog mee aan een mountainbike-wedstrijd op de VAM-berg in Nederland. In die C1-wedstrijd werd hij overigens twaalfde. Collega-crosser Daan Soete won, Puck Pieterse deed dat bij de vrouwen. Voor die wedstrijd op de VAM-berg liet hij zelfs de slotrit in de Tour de Wallonie op de weg schieten.

Iserbyt doorklieft het water op een zandstrook in de Krawatencross – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

13 Reacties

Koers 15 februari 2022 om 12:18

Mooi! Niet bij de pakken neerzitten en proberen te verbeteren. De crossers komen nog wel eens op de weg, maar wat doen de MTB'ers 's winters? Ik zou die ook graag eens in het veld zien.
Het lijkt me sowieso makkelijker om van de mtb naar het veld te gaan dan andersom. Het wordt natuurlijk wel pijnlijk als ook deze knaap de mtb'ers voorbij gaat.

Barry Batsbak 15 februari 2022 om 12:57

Deze knaap gaat vast wel wat mtb-ers voorbij, maar gaat komend seizoen echt niet meedoen om de zege. Daar is hij technisch (nog) niet aan toe. Wel mooi dat hij het daar gaat proberen, ik twijfel er niet aan dat de ene discipline de andere versterkt. Het siert Iserbyt sowieso wel dat hij ook nu weer op zoek gaat naar verbetering van zijn prestaties, op deze manier zal hij volgend cross-seizoen ook weer wat explosiever en stuurvaardiger aan de start staan. Ik ga hem zeker volgen in de wereldbekers, ben erg benieuwd hoever hij het schopt. Of hij bijvoorbeeld in de buurt van Jens Schuermans kan komen.

Mystery Rider 15 februari 2022 om 13:10

Het kan alle kanten op – Cadel Evans kwam van de MTB en won de TDF en werd wereldkampioen.

Pidcock gaat via de cyclocross naar een overwinning in de Giro U23 en olympisch kampioen MTB.

Tijdens hun cyclocross wedstrijden bij de beloften waren Eli en Tom echt wel aan elkaar gewaagd. Alleen deed Eli daar in de beginjaren nog een studie rechten bij…

Hij heeft niet het t1alent van de grote 2 (3), maar dit seizoen was hij echt wel outstanding en best of the rest

Arie den Blanken 15 februari 2022 om 14:18

Wie is Jens Schuermans??

Murcia 15 februari 2022 om 14:25

@Arie
Een betere mtb’er dan Eli.

Barry Batsbak 15 februari 2022 om 14:52

@Arie, een Belgische mountainbiker die ook op de Olympische Spelen actief was. Belgische top (3-voudig BK), internationale subtop. Als Iserbyt naar Parijs wil zal hij dat niveau in elk geval willen benaderen. Dus dat lijkt me een realistische graadmeter.

Koers 15 februari 2022 om 15:23

@barry, nee dat gaat idd wel even duren. Vdp had ook wel even nodig en mocht pas daarna eerst aan de winst van de korte ritjes op vrijdag ruiken. Maar de OS is pas in 2024 dus hij kan nog even zijn best doen, en ik kan me ergens voorstellen dat hij wellicht minder op de weg wil/hoeft te doen, en daardoor echt voor de mtb kan gaan. Mocht hij echt mee kunnen doen is het wel wat sneu voor een deel van de mtb’ers dat ze door OS-jagers worden verslagen die eigenlijk gewoonlijk andere hoofddoelen hebben.

Barry Batsbak 15 februari 2022 om 15:39

@Koers, de sauzenploeg rijdt volgens mij juist maar zeer beperkt op de weg en in dat kader ben ik dus ook heel benieuwd wat Milan Vader gaat presteren de komende jaren omdat hij nu ook uitdrukkelijk bij TJV op de weg actief wordt. Wat dat betekent voor zijn resultaten in het mountainbiken. Wat versterkt wát nou precies? Wordt je van wegwielrennen een betere mountainbiker? Wordt je van mountainbiken een betere veldrijder? Talent speelt natuurlijk ook een rol en onderling moet je ze niet vergelijken. Maar hun resultaten en de krachtsverhoudingen van voorgaande jaren in hun hoofddiscipline zijn natuurlijk wel bekend.

Dikke Man 15 februari 2022 om 16:24

Eli met een hoger doel? Als 24-jarige lijkt me groeien uitgesloten.

Massimo Bataille 15 februari 2022 om 17:43

Zeg dat eens tegen 90% vh peloton
Roglic begon zelfs maar te wielrennen aan deze leeftijd
Fuglsang, Van avermaet, froome, Nibali hadden allen zelfs nauwelijks een overwinning aan deze leeftijd.
En in de cross zijn er ook wel genoeg voorbeelden van renners/rensters die maar iets later doorbraken
het feit dat je al wint vanaf je +-20 jaar is maar weinigen gegeven, laat staan de norm voor iedereen

Barry Batsbak 15 februari 2022 om 17:51

Postuurgrapje denk ik…

Alfons Haavers 15 februari 2022 om 17:52

Vermoed dat Dikke Man hier weer verwijst naar een klein, fictief wezen dat in stenen vorm wel eens in voortuinen opduikt, vaak vergezeld van een gieter, kruiwagen of uiteraard een paddenstoel.

M.a.w. niet figuurlijk, maar letterlijk nog groeien.

dit is mijn voorwiel 15 februari 2022 om 19:47

Interessant dit! Benieuwd hoe ver die komt!

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone