Opgave Iserbyt in Hulst: “Voelde iets kraken of scheuren”

zondag 3 januari 2021 om 15:58
Opgave Iserbyt in Hulst: “Voelde iets kraken of scheuren”

foto: Cor Vos

Eli Iserbyt heeft de Wereldbeker veldrijden in Hulst niet uitgereden. De Europees kampioen van Pauwels Sauzen-Bingoal kwam vroeg in de cross ten val en stapte uiteindelijk na 25 minuten uit de wedstrijd.

Iserbyt kreeg zaterdag van de kinesist nog goedkeuring om met een gehavende elleboog, opgelopen bij een val in Heusden-Zolder, toch van start te gaan in Nederlands Zeeland. De eerste race die Iserbyt reed na zijn blessure, op 1 januari in Baal, resulteerde nog in een vierde plaats.

‘Denk dat ik wat schade heb aangericht’
“In de start had ik direct een valpartij”, vertelt Iserbyt bij Sporza. “Ik viel op de rechtse kant, maar ik probeerde mijn stuur vast te houden. Toen voelde ik iets kraken of scheuren. Het optrekken bergop ging ook echt niet meer. Dus ik denk dat ik vandaag wat schade heb aangericht.”

“Ik wil de pijn wel verbijten, maar voelde dat ik over de limiet ging. Ik wil echt luisteren naar mijn lichaam, en nu was het er echt over. Ik denk dat we morgen de test moeten afwachten. Hopelijk valt het mee, maar we gaan we zeker een onderzoek laten doen. Het gevoel laat tonen dat er misschien meer aan de hand is en hopelijk vinden we het probleem”, aldus de crosser.

“Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk ritme opdoen richting het BK. Het is maar tot 1 februari dat het seizoen duurt en het BK is zeker belangrijk”, zegt hij.

Wereldbeker
In de stand van de Wereldbeker zakt Iserbyt ver weg. Hij begon aan Hulst op een dertiende plaats. Zijn 30 punten behaalde hij allemaal in Tábor. In Namen (materiaalpech) en Dendermonde (niet gestart) eindigde hij buiten de punten en ook in Hulst blijft de score op nul staan.

Een goede startplek op het WK veldrijden in Oostende kan de 23-jarige crosser daarom wel vergeten. De top-8 van het Wereldbeker start op de voorste rij tijdens het WK.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Murcia 3 januari 2021 om 16:48

Dat is het risico van het vak, de winst op korte termijn van het starten in Baal kan hiermee teniet worden gedaan. Zeker met het oog op het BK en WK komt dit zeer ongelegen.

Michelangelo 3 januari 2021 om 16:56

Tja, ergens was dit te verwachten. Ik vond het knap wat hij in Baal liet zien, maar voor mij was toen ook al de vraag of hij niet te veel risico nam.

Hopelijk voor hem is er niks kapot. Maar als dat wel zo is, dan hoop ik dat hij en zijn ploegleiding hebben geleerd om iets meer rekening te houden met de lange termijn, en blessures gewoon te laten herstellen ipv zo geforceerd terug komen.

Wat het misschien lastig maakt is dat Eli crosser is en geen wegrenner, waardoor je eerder het risico zult pakken omdat het seizoen kort is en er in januari geoogst moet worden.

Jan Blokland 3 januari 2021 om 17:13

Is wat ik afgelopen week al zei. Het is gewoon niet slim om te starten.
Veel te groot risico. Als er nu inderdaad wat is geknapt is het seizoen over voor hem. Weg BK en WK.
Eerst dacht ik vorige week nog dat hij zich aanstelde omdat je niet zomaar 4e wordt.
Ook toen was het dus al niet slim om te starten. Met een val kan je heel wat vernielen.
Hoogmoed komt voor de val blijkt nu maar weer eens. Hij had beter moeten weten.

-Stijn- 3 januari 2021 om 17:33

Zou die eventueel niet kunnen gaan mtb’en met zijn klimcapaciteiten?

Michelangelo 3 januari 2021 om 18:49

@Stijn,
Misschien. Maar ik denk dat ook MTB op topniveau op dit moment meer is dan “even een andere fiets uit de schuur pakken”. Als je ziet hoe lang Mathieu er over heeft moeten doen om wereldtop te zijn in het MTB-en, als je kijkt hoe in het verleden Sven Nys (als technisch zeer begaafd crosser) niet mee kon met de wereldtop op de MTB, dan vraag ik me af of deze overstap voor Eli haalbaar is. Qua postuur waarschijnlijk wel, maar qua inhoud en techniek vraag ik het me af.

Har77 3 januari 2021 om 18:52

@stijn. Nee, daarvoor mist ie de benodigde technische capaciteiten en kracht. Kijk eens naar hoe vdp en ook pidcock de fiets beheersen. Dat heeft eli niet op hetzelfde niveau. Daarnaast mist ie de motor om 1.5u volle bak te gaan.
De XCO is de lastigste van alle disciplines. Het is niet alleen klimmen. Rijden ook de meest veelzijdige atleten in rond.

Arie den Blanken 3 januari 2021 om 20:39

Dat klassement is voor hem financiëel belangrijker dan het BK en WK. Het BK kan hem die kampioenstrui opleveren die in het volgende seizoen als alles weer normaal zou gaan goed geld zou opleveren maar de Europese trui heeft voorrang dus heeft hij voor zijn startgeld die Belgische titel niet echt nodig. En het WK winnen met de deelname van van der Poel, Van Aert en Pidcock is heel klein. Een mooie ereplaats na de winnaar van het WK levert nagenoeg niets op. Ik begrijp het risico door in Baal te rijden heel goed.

-Stijn- 3 januari 2021 om 21:16

Ik bedoelde natuurlijk ook niet op het niveau van vdp mtb’en. Maar het bk en ereplaatsen op wb’s misschien zoals Sven Nys.

Har77 4 januari 2021 om 08:46

@Stijn: BK moet ie kunnen meedoen om podium. Schuermans zal maatje te groot zijn, maar voor de rest is het in België niet heel spannend. Daar zie je dat de cross nog steeds de boventoon voert.

Off topic: ik herinner me nog de briljante beelden van het BK waarin ‘de stille’ de toenmalige Belgische mtb ‘ster’ Van Hoovels klopte en die laatste volledig ‘flipte’.

Marco Willems 3 januari 2021 om 18:13

Voor de cross had hij het al over een breukje of scheurtje, dan kun je een val er niet bij hebben. Hij schoof nog aardig wat plekken op ondanks de pijn maar op een parcours Als dit hou je dat gewoon niet vol. 20x per ronden flink aan het stuur trekken is dan gewoon teveel van het goede.

FritsvanHoefelen 3 januari 2021 om 22:36

Gelukkig heeft hij nu een vriendin thuis die op tijd voor hem kookt. Thnx Roger

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair