EK 2023: Thuisland Nederland presenteert ‘sterke en ambitieuze selecties’
Olav Kooij is een van de speerpunten - foto: Cor Vos
maandag 11 september 2023 om 16:39

EK 2023: Thuisland Nederland presenteert ‘sterke en ambitieuze selecties’

De Nederlandse wielerbond KNWU heeft de selecties gepresenteerd voor het aankomende EK wielrennen (20-24 september) in eigen land. Bij de elitevrouwen is het vooral uitkijken naar Lorena Wiebes en Demi Vollering, bij de elitemannen zijn Olav Kooij en Marijn van den Berg de vooruitgeschoven pionnen.

De coaches starten volgens de KNWU met ‘sterke en ambitieuze selecties die zich willen tonen voor eigen publiek en voor de medailles en titels willen meedoen.’ Met titelverdedigster Lorena Wiebes en Tour de France Femmes-winnares Demi Vollering heeft bondscoach Loes Gunnewijk twee sterke troeven in huis voor de wegwedstrijd bij de elitevrouwen. Gunnewijk denkt dat de VAM-berg op zich al selectief gaat zijn. “Er zijn veel verschillende scenario’s mogelijk voor de wegwedstrijd en dan is het zeker een voordeel dat we een sterke selectie hebben in de breedte.”

“Maar wel nadrukkelijk met Lorena en Demi als afmakers”, onderstreept de bondscoach. “We zetten altijd in op goud, dat zijn we aan onze stand verplicht met zoveel internationaal sterk opererende rensters. Daarbij zullen we proberen die kracht in de breedte uit te spelen in een wedstrijd die heel goed een slijtageslag kan worden, maar waarin we in de sprint van een sterk uitgedund peloton ook kansen hebben.”

Lorena Wiebes won zondag nog de slotrit van de Simac Ladies Tour – foto: Cor Vos

Op de tijdrit zijn de ambities wel iets bescheidener. Gunnewijk kan immers niet over voormalig meervoudig wereldkampioene Ellen van Dijk beschikken, vanwege haar zwangerschapsverlof. “We hebben zeker weer nieuw tijdrittalent, deze rensters kunnen op dit EK stappen zetten richting de internationale top en eventueel de medailles. Tenslotte starten we met een sterk en kansrijk team op de Team Relay.”

En bij de mannen? Bondscoach Koos Moerenhout blikt vooruit. “Ik verwacht dat er een kans is dat er om de titel gesprint gaat worden door een fiks uitgedund peloton, maar ook dat er kleine kopgroepen ontstaan die mogelijk tot het einde wegblijven. Met Olav Kooij en Marijn van den Berg hebben we speerpunten die voor de winst zouden kunnen meedoen, maar we hebben verder ook renners in huis die kunnen anticiperen op wat er in de koers zal gebeuren en navenant kunnen handelen.”

“Dit wegparcours biedt zeker perspectief. We starten met een kansrijke ploeg, met renners die op dit terrein uit de voeten kunnen. Maar we hebben niet zoals op het WK de topfavoriet (doelt op de afwezige Mathieu van der Poel, red.) in de gelederen. Ik kan er niet bij voorbaat een klassering opplakken. Er zijn op de Col du VAM veel scenario’s mogelijk en ook het weer kan nog een rol spelen.”

Nederlandse selecties voor EK wielrennen in Drenthe (20-24 september)

Elite-Mannen

Wegwedstrijd
Olav Kooij, Marijn van den Berg, Nils Eekhoff, Sjoerd Bax, Bauke Mollema, Mike Teunissen. Elmar Reinders en Daan Hoole

Tijdrit
Daan Hoole, Sjoerd Bax

Mixed Team Relay
Riejanne Markus, Loes Adegeest, Shirin van Anrooij, Daan Hoole, Sjoerd Bax en Jos van Emden

Elite-vrouwen

Wegwedstrijd
Lorena Wiebes, Demi Vollering, Riejanne Markus, Shirin van Anrooij, Mischa Bredewold, Loes Adegeest, Floortje Mackaij en Yara Kastelijn

Tijdrit
Riejanne Markus en Demi Vollering

Beloften-Vrouwen

Wegwedstrijd
Maike van der Duin, Fem van Empel, Maud Rijnbeek, Ilse Pluimers, Femke Gerritse en Elise Uijen

Tijdrit
Maud Rijnbeek en Ilse Pluimers

Beloften-Mannen

Wegwedstrijd
Loe van Belle, Pepijn Reinderink, Tibor del Grosso, Jesse Kramer, Menno Huising en Roel van Sintmaartensdijk

Tijdrit
Axel van der Tuuk en Wessel Mouris

Junior-Mannen

Wegwedstrijd
Thom van der Werff, Senna Remijn, Viego Tijssen, Christiaan van Rees, Julian Vergouw en Karst Hayma

Tijdrit
Ryan Gal, Sjors Lugthart en Mees Vlot

Mixed Relay
Ryan Gal, Sjors Lugthart, Mees Vlot, Silje Bader, Masja Keesman en Tessa Kleijn

Junior-Vrouwen

Wegwedstrijd
Lauren Molengraaf, Zoë van Velzen, Fee Knaven, Silje Bader, Puck Langenbarg en Masja Keesman

Tijdrit
Fee Knaven, Tessa Kleijn en Zoë van Velzen

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
11 september 2023 16:45
Als je ziet hoe Danny van Poppel zaterdag de finale reed in de Tour of Britain, is het toch verbazingwekkend dat hij er niet bij is als (gedeeld) kopman. Zelf geen zin? Kan me toch moeilijk voorstellen dat Koos hem passeert op basis van kwaliteit.
  11 september 2023 16:58
  Zelfs bij het WK had hij niet misstaan, en hier al helemaal niet. Vreemd.
  11 september 2023 17:03
  Inderdaad, misschien kan iemand hem daar eens over interviewen
  11 september 2023 17:41
  Hij komt de laatste jaren ook niet naar het NK omdat hij dat niet de moeite vind voor een dag vanuit Monaco. Wellicht speelt dat hier ook. Wel jammer, parcours moet hem in deze vorm zeker liggen. Kooij in de heuveletappes in Groot Brittannië niet gezien. Hopelijk lukt het in Drenthe wel.
  11 september 2023 18:31
  Heeft zelf bedankt
  @Arki is ook bijna geen beginnen aan tegen 78 Jumbo's toch, zelfs Mathieu kon het er dit jaar niet van winnen. Van Poppel had niet misstaan maar ook Ide Schelling had hier een mooi parcours gevonden en kun je altijd opdracht geven voor een vroege aanval.
11 september 2023 18:27
Benieuwd of er binnen SD Worx afspraken gemaakt zijn, met name tussen Lorena en Lotte.
11 september 2023 17:09
Op Kooij na lijken de beloften bij de mannen minstens zo sterk als de elite.

Bij de vrouwen een heel sterke ploeg. Nu de neuzen dezelfde richting (en communiceren !)

Reacties zijn gesloten.