EK wielrennen 2023 laatste keer voor Nederland in het ‘witte’ tenue: “Weer oranje, zoals het hoort”
Vollering middenin beeld - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zondag 24 september 2023 om 15:43

EK wielrennen 2023 laatste keer voor Nederland in het ‘witte’ tenue: “Weer oranje, zoals het hoort”

De nieuwe kledingsponsor AGU onthulde vorig jaar voor het Europees kampioenschap in München een nieuw tenue voor de KNWU. Opvallenderwijs was het tenue overwegend wit, zeker op televisiebeelden. Puristen misten het oranje, maar bondscoach Koos Moerenhout verklapte onlangs al dat het tenue volgend jaar weer in ere hersteld zal zijn. En dat kan op goedkeuring rekenen van verschillende dragers, vertellen ze aan WielerFlits.

Het EK in Drenthe is de laatste keer dat de wegrenners het witte tenue aan hebben. “Maar het lijkt echt oranje, hoor”, zeggen Olav Kooij, Demi Vollering en Mike Teunissen in koor. “Ik vind het huidige tenue ook niet lelijk”, zegt laatste. “Maar ik vind wel dat het oranje bij Nederland hoort, dat is beter.” Vollering gaat daar in mee. “Ook omdat het speciaal is. Als het over de Nederlandse selectie gaat, spreken ook andere landen over Oranje. Bij België spreek je niet over Blauw. Dat hoor ik nu ook veel buitenlandse renners zeggen: ‘Waarom is jullie tenue nu deze kleur?’.”

“Het is ook logisch”, gaat de winnares van de Tour de France Femmes verder. “Als in het voorbeeld van net, België ineens in het wit zou rijden in plaats van het blauw. Dan begint ook iedereen daarover te praten: ‘Wat doen jullie nou?’.” Toch beamen Teunissen en Kooij dat de kleur van het tenue het gevoel voor hen niet verandert. “Wat het design ook is, het is altijd mooi om een oproep voor de nationale selectie te krijgen en voor je land te koersen”, vindt de sprinter. “Ik moet ook zeggen dat ik me met een design niet heel erg bezig houdt. Ik ben niet echt een showpony, haha.”

Kooij en Teunissen voor de start van het EK – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
24 september 2023 16:15
Lelijkste trui sinds het wielrennen is ontstaan.
24 september 2023 16:24
O jee, hebben ze eindelijk een truitje gevonden waarmee een Nederlandse man het WK kan winnen (de Nederlandse vrouwen kunnen dat in om het even welk tenue, die zijn blijkbaar niet zo modegevoelig), en dan gaan ze weer terug naar die ouwe zooi. Gaat vast minstens vijftig jaar duren voor Mathieu een opvolger krijgt.
24 september 2023 17:36
Sowieso heeft Agu een design probleem. Maar dat tekent dit merk al jaren. Oubollig en te laat
24 september 2023 17:42
Waarom niet gewoon in het gele jumbo truitje?
24 september 2023 21:57
Binnenkort het WK Gravel. Dat wordt de laatste koers in dit tenue?
24 september 2023 15:50
Geen populaire mening, maar ik vind dit tenue veel mooier dan dat felle oranje. Gaat toch weg met al dat nationalistische oranje gezeik
  24 september 2023 16:24
  Ik vind het ook niet lelijk, maar wel matig herkenbaar.
  24 september 2023 16:26
  Natuurlijk is dit veel mooier. Laat de Basken maar in het oranje rijden!
  24 september 2023 17:33
  Matig herkenbaar is alleen maar goed. Dat oranje: je ziet al vanuit je ooghoeken als er iets oranjes beweegt. Bij dit witte shirt moet je eerst even nadenken of het een Duitser, Brit, Oostenrijker of een Spanjaard is. En die fractie van een seconde kan het verschil zijn tussen winst en verlies. Van mij mogen ze dit shirt behouden.

Reacties zijn gesloten.