EK wielrennen 2019: Junior Ilse Pluimers bezorgt Nederland goud

vrijdag 9 augustus 2019 om 11:15
EK wielrennen 2019: Junior Ilse Pluimers bezorgt Nederland goud

foto: Cor Vos

Ilse Pluimers is de nieuwe Europees kampioene op de weg bij de junioren. De 17-jarige renster won voor haar landgenote Sofie van Rooijen, waardoor we een heus Nederlands een-tweetje kregen. De Française Kristina Nenadovic veroverde in Alkmaar de bronzen medaille.

De junioren vrouwen moesten 69 kilometer afleggen in gaststad Alkmaar. Het parcours was al behoorlijk technisch, maar werd nog gevaarlijker vanwege de vele regenval. Hierdoor gingen verschillende deelneemsters tegen de grond, maar Pluimers wist haar fiets onder controle te houden. De Nederlandse maakte in de finale deel uit van een omvangrijke kopgroep. De 17-jarige renster was overigens niet de enige thuisfavoriet die mee was.

De Oranje brigade had maar liefst vijf rensters in de voorste groep, waardoor er meerdere Nederlandse titelkandidaten waren. Op ongeveer vijftien kilometer van de streep zagen we Pluimers demarreren. De eenzame leidster had nooit meer dan tien seconden voorsprong, maar gelukkig voor Pluimers deden haar ploeggenoten het storende werk in de achtervolging.

Hierdoor wist Pluimers haar inspanning vol te houden, waardoor ze met een beperkte voorsprong Europees kampioen werd. Van Rooijen maakte het Nederlandse feestje compleet door naar het zilver te sprinten, voor Nenadovic.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

13 Reacties

vanSpringel 9 augustus 2019 om 11:20

Gaat wel lekker zo met al die medailles voor de NL deelnemers.

Beekman 9 augustus 2019 om 11:48

@vanSpringel, gewoon kopieren en plakken, je had toch niet gedacht dat ik dit hele verhaal ga opschrijven hier, maar een kleine moeite.

xistnc 9 augustus 2019 om 11:27

Ontsnapte op 15km van de streep en had nooit meer dan 8s voorsprong. De andere NL-meiden stoorden goed in de achtervolging.

AnderJ 9 augustus 2019 om 11:29

Thanks! Razendspannend einde dus.

vanSpringel 9 augustus 2019 om 11:31

Da’s een straffe prestatie. Max 8 sec voorsprong en dan in het ’t zicht van ’t peloton die voorsprong nagenoeg volledig tot aan de streep behouden ? Dat schept weer vertrouwen voor haar toekomst. Had ze aan de TT meegedaan, dan had ze wellicht ook op ’t podium gestaan. Goede keuze geweest vandaag aan de wegwedstrijd deel te nemen.

Jowinho 9 augustus 2019 om 11:36

Die Russische renner reed tot twee keer toe het gat bijna dicht en stopte dan telkens met rijden en aangezien er een collega Nederlandse in het wiel zat liep de voorsprong telkens weer op.

Peter Lippens 9 augustus 2019 om 11:37

erg vreemde wedstrijd, niet echt een reclame voor het dameswielrennen, terechte zege al leek het in de finale soms meer op een dernycriterium ….

Beekman 9 augustus 2019 om 11:30

Een beetje surfen bij Belgische sites dan vind je het wel.

Nederland heeft er een 7e en 8e medaille bij op het EK wielrennen in Alkmaar. In de eerste wegrit, voor meisjes juniores, pakte Ilse Pluimers goud. Ze bleef net uit de greep van een grote groep, waar haar landgenote Sofie van Rooijen de sterkste was. Julie De Wilde en Jade Lenaers spurtten naar een 5e en 6e plaats voor België.
Het kan niet op voor het gastland: na de tijdritten op woensdag en donderdag stond de teller al op 6. De gemengde aflossing, Shirin van Anrooij (juniores) en Ellen van Dijk (elite) pakten goud, Lars Boven (junior) zilver en Enzo Leijnse (junior) en Lucinda Brand (elite) brons.

En in de eerste koers op de weg, 69 kilometer die begon in de gietende regen, was het weer raak voor Oranje. Al kort na de start werd er op de gladde, natte wegen gevallen, heel de race waren er valpartijen, de rensters moesten omzichtig door de bochten.

De Nederlandse meisjes maakten de koers. In een grote kopgroep zaten ze met zijn vijven. In de finale sprong Pluimers weg en hield haar inspanning solo vol. Ze had een 100-tal meter voorsprong op Sofie van Rooijen en de Française Kristina Nenadovic, die mee het podium op mochten.

vanSpringel 9 augustus 2019 om 11:33

Dank voor je heldere uitleg des wedstrijds. Met de TT-relay had NL al 6 medailles. Daarbij nog alle individuele prestaties met het daarbij horende bijtmetaal, dan zijn het er inmiddels een pak meer.

Jowinho 9 augustus 2019 om 11:34

Levensgevaarlijk parcours. Op sommige plaatsen net 3 meter breed en dan nog met dranghekken met pootjes. Ook heel gladde ondergrond, zeker met die regen van deze morgen.

Wel vreemde koerstactiek van de andere landen. Reden het gat bijna dicht tot op 20 meter en stopten plots met rijden.

En die kasseistrook is ook maar een grap.

vanSpringel 9 augustus 2019 om 11:36

Die kasseistrook is op advies van de heren Terpstra en Ten Dam in het parcours opgenomen.

Jowinho 9 augustus 2019 om 12:07

Dan konden ze er wel voor gezorgd hebben dat ze op de kasseien moesten rijden ipv ernaast zoals nu het geval is.

EddyB1958 9 augustus 2019 om 13:00

Dat was ook hun bedoeling, maar de organisatie besliste er anders over.

Headlines

Materiaalzone

Populair