EK Wielrennen 2019: Ellen van Dijk bestijgt voor vierde keer op rij Europese tijdrittroon

donderdag 8 augustus 2019 om 11:45
EK Wielrennen 2019: Ellen van Dijk bestijgt voor vierde keer op rij Europese tijdrittroon

foto: Cor Vos

Bij de Europese kampioenschappen in Alkmaar heeft Ellen van Dijk voor de vierde achtereenvolgende keer het goud weten te veroveren op de tijdrit voor elite-vrouwen. De Nederlandse was met overmacht de sterkste. Lisa Klein was op een halve minuut de nummer twee, het brons ging naar Lucinda Brand.

Mieke Kröger was de eerste favoriet die van start ging. Hoewel de Duitse pletwals de gemengde ploegenaflossing ongetwijfeld nog voelde in haar turbodijen zette ze wel een mooie richttijd neer. Zij kwam tot 29 minuten en 14 seconden, een tijd waarmee ze Hannah Ludwig, de winnares van de tijdrit voor beloften, zes seconden was voorgebleven. Lang kon Kröger niet genieten van haar koppositie, want Lucinda Brand doorbrak niet veel later als eerste renster de barrière van 29 minuten.

Brand nipt naar brons, Van Dijk superieur
28’59”, het was de tijd waar Vita Heine zich maar net op stuk beet. De Noorse was bij de tijdmeting na 12,4 kilometer onderweg nog vijf seconden sneller dan de Nederlandse, maar aan de finish gaf ze uiteindelijk een tel toe op Brand. Goed nieuws voor de Nederlandse, want hierdoor mocht zij op het podium plaats nemen.

Klein was wel sneller dan Brand, en fors ook. De Duitse noteerde een tijd van 28’36 op de tabellen, waardoor de lat nog wat hoger werd gelegd voor Ellen van Dijk. Maar ook Lisa bleek een maatje te Klein voor de winnares van de drie vorige Europese kampioenschappen tijdrijden: aan het tussenpunt was de Woerdense tempobeul al twaalf seconden sneller en aan de finish was deze voorgift meer dan verdubbeld.

Bijrol voor Belgische dames
Voor Ann-Sophie Duyck zat een topklassering er geen moment in. De Belgische eindigde als zeventiende op tweeënhalve minuut van de triomfatrice. Julie van de Velde werd negentiende. Zij gaf 2’52” prijs.

Dit artikel delen:

16 Reacties

vanSpringel 8 augustus 2019 om 11:53

Brand op TT-fiets met schijfremmen ?
Kost haar wel het zilver.

Flyingdutchman8 8 augustus 2019 om 12:10

@ VanSpringel…ik ben wel benieuwd naar jouw gedachtengang hierover. Schijf vs gewone remmen scheelt een seconde per kilometer?

HennieK 8 augustus 2019 om 14:23

@vanSpringel das vrij normaal tegenwoordig hoor. Alaphilippe won er de tijdrit in de tour mee bijvoorbeeld.

Robbert 8 augustus 2019 om 12:08

Knap hóór!!

Gemiddeld 47,8 km per uur

john 8 augustus 2019 om 12:19

Ja was dit het Europees kampioenschap schaatsen geweest dan was het wel te zien bij de schaats zender NPO1

UrbanSteel 8 augustus 2019 om 13:24

Je hebt helemaal gelijk , het EK schaatsen is pas sinds 1893 bezig onder de vlag van ISU en dit geweldige evenement van het EK wielrennen is geloof ik al aan zijn 4e uitgave bezig, foute jongens daar bij de NPO(1).
Wel vreemd dat zowat alle wieler klassiekers daar worden uitgezonden en van de WB schaatsen steeds minder live maar meer samenvattingen worden uitgezonden. ;)

vanSpringel 8 augustus 2019 om 13:52

Dat schaatsen elke keer over hetzelfde rondje. Daar mogen de organisatoren zich nu ook wel eens over gaan buigen. Wellicht met een heuveltje erin of acht-vormig i.p.v. een ellips. Ingevroren drempeltjes of iets van die gading. Nu is het wel slaapverwekkend die slepende rondes te kunnen blijven volgen.

UrbanSteel 8 augustus 2019 om 14:29

@vanSpringel

Nee, dan die vlakke ritten in de Giro en de Tour, die zijn om aan te zien.

thorsen 8 augustus 2019 om 12:20

“Maar ook Lisa bleek een maatje te Klein”

Lekker hoor!

ivo001 8 augustus 2019 om 12:30

Wel leuk dat het parkoers in eke categorie hetzelfde is.

Bij de mannen junioren waren er dus 14 sneller dan van Dijk.

Jowinho 8 augustus 2019 om 12:52

Zie je ook altijd bij het veldrijden waar de junioren en elite vrouwen ongeveer dezelfde afstand rijden. Daar zijn de junioren ook meestal sneller.

vanSpringel 8 augustus 2019 om 12:47

@Flyingdutchman8
Op een tijdritparcours, zoals in Alkmaar, wordt er niet veel geremd.

Waar de remmen van een traditionele racefiets meestal zichtbaar voor- en achterop de fiets zitten, zijn deze bij een tijdritfiets vaak verstopt in de fiets. De meest voorkomende plekken waar remmen verstop worden zijn achter de voorvork en onderaan het bracket. Dit alles om de fiets nog aerodynamischer te maken. Haal je die onderdelen er weer uit, en zet je ze er weer op, dan heeft dat vanzelfsprekend zijn nadelen. In de windtunneltesten komt de wind leuk altijd van voren, echter in ‘het veld’ van alle kanten. Commercieel is het begrijpelijk dat die schijfremmen gepromoot worden.

HennieK 8 augustus 2019 om 14:25

Je kunt ook “antwoorden” in je eigen topic, wel zo leesbaar.

Tinus 8 augustus 2019 om 15:43

@Polleke, dit nummer ook maar direct afschaffen? Wint toch altijd een Nederlandse. Sterker nog, hier wint ook nog altijd dezelfde.

On: Europese wereldprestatie dit. Viermaal op rij zegevieren vergt een enorme discipline. Ongeacht de tegenstand of het parcours

Brabander 8 augustus 2019 om 17:07

Zo is dat!

veteraan 8 augustus 2019 om 15:45

Als het nu het schaatskampioenschap van Tjietjerksteradeel was dan zou dit integraal van 11:00 uur tot 17:30 uur worden uitgezonden, becommentarieert door Dijkstra uiteraard.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair