EK Wielrennen 2019: Elia Viviani verovert Europese titel

zondag 11 augustus 2019 om 15:16
EK Wielrennen 2019: Elia Viviani verovert Europese titel

Elia Viviani heeft in Alkmaar de Europese titel veroverd. De Italiaan klopte na een wedstrijd van 172,6 kilometer Yves Lampaert in een sprint-a-deux.

Waaiers
Voordat de Europese titelstrijd van start ging, hield het peloton een minuut stilte ter nagedachtenis aan de betreurde Bjorg Lambrecht. Nadat het startschot werd gegeven, volgde al snel een aantrekkelijke koers.

foto: Cor Vos

Tijdens de eerste lus door het vlakke Noord-Hollandse land ging het al snel op de kant en werden er waaiers getrokken. Het peloton versplinterde. Diverse renners hadden de slag gemist, maar er volgde een hergroepering.

Het bleef echter onrustig. Onder aanvoering van de Italianen volgde er in de binnenstad van Alkmaar een nieuwe aanval. De squadra azzurra had daardoor met titelverdediger Matteo Trentin, Simone Consonni, Davide Cimolai en Viviani vier man mee in de kopgroep van dertien man. De Duitsers Pascal Ackermann en Rudiger Selig, de Nederlander Sebastian Langeveld, de Belg Lampaert, de Fransman Florian Sénéchal, de Sloveen Luka Mezgec, de Slowaak Erik Baska, de Deen Kasper Asgreen en de Brit Chris Lawless maakten de kopgroep compleet.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Voor de Belgen verliep de race ondanks de aanwezigheid van Lampaert in de kopgroep niet volgens plan. Jasper Philipsen raakte verzeild in de tweede groep terwijl Tim Merlier vroegtijdig moest opgeven.

Drie man openen de finale
De aanwezigheid van sprinters Viviani en Ackermann zorgde ervoor dat de kopgroep kort gehouden werd. De voorsprong bleef lang rond de halve minuut. Met 25 kilometer te gaan gingen ook Viviani, Ackermann en Lampaert er vandoor. De drie zagen hun voorsprong oplopen en gingen de slotronde in met 48 seconden voorsprong.

Met 3,5 kilometer te gaan ging Lampaert er vandoor. Nadat Ackermann er niet in slaagde om het gat met de Belg dicht te rijden, reed Viviani er naartoe. De twee ploeggenoten bij Deceuninck-Quick Step zouden in het shirt van hun land onderling uitmaken wie de Europese titel zou pakken.

Lampaert hield het tempo hoog en trok de sprint aan. Viviani kwam vervolgens vakkundig uit zijn wiel en passeerde als eerste de finish. Twaalf maanden na de zege van Matteo Trentin in Glasgow komt de Europees kampioen opnieuw uit Italië. Alexander Kristoff won de sprint van het peloton en finishte als vierde. Dylan Groenewegen was de beste Nederlander op een twaalfde plek.

finishfoto EK Alkmaar 2019

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

115 Reacties

danseuse 11 augustus 2019 om 15:41

Groene was met al z’n arrogantie weer in geen Wegen te zoen. Bah

0
Emergo 11 augustus 2019 om 15:52

Waar was die arrogantie, in zijn bidon ??/ Ik heb het niet gezien.

0
danseuse 11 augustus 2019 om 15:42

Te zien, zonder zoem, natuurlijk

0
Guushovd 11 augustus 2019 om 15:48

Ja, wat een loser, heeft nog nooit iets gepresteerd. sarcasme uit.

Edit:

Ik kan het niet laten je hele post te redigeren

Groene (bedoel je Jackie Groenen? Dat is een Nederlandse Voetbalster, deed niet mee lijkt me) was met al z’n arrogantie weer in geen (velden of) W(w)egen te zoen (zien, en ook niet zoem). Bah (wat is er vies?)

Het klopt dat hij niet gewonnen heeft, verder is je post nogal onzinning. Arrogantie? Ik heb hem alleen zien fietsen, wat is daar arrogant aan? Niet te zien? Hij heeft de hele koers mee gedaan, alleen de Italianen (en de Duitsters) reden gewoon heel goed, met hulp van Yves Lampaert. Die dingen gebeuren.

0
koos1 11 augustus 2019 om 15:50

De hele Italiaanse ploeg met vooral Viviana de sterkte vandaag. Nooit gedacht dat Viviani dit zou kunnen doen. Nederland te snel op achtervolgen aangewezen en door de sterke ploegen vooraan bijna geen steun. Ook al zou dit een sprint zijn geworden denk ik niet dat Groenewegen dit had gewonnen, in pure massaprints kan hij het afmaken maar niet na zo een harde koers.
De titel ezel van de dag gaat naar Lampaert. Hij had maar een kans en dat was demarreren, dat ging goed tot Viviani bij hem aansloot. Dan moet je wel echt een ezel zijn om op kop te blijven rijden. Vrees dat Lampaert even was vergeten dat hij vandaag een ander truitje droeg dan Viviani. Nu was het gewoon dom weg doorrijden en Viviani de (verdiende) zege cadeau doen.

Edit: Toch leuk eens zo'n stadsrondje voor een kampioenschap, maar vraag me af waarom die belachelijk vroege finish vandaag. (Vroege finish i.v.m. de Binckbank tour die morgen start?)

0
ChefSpijker 11 augustus 2019 om 16:03

Denk het wel ja. Teampresentatie begint daar rond 17.00 uur. En toch aardig wat renners die dubbelen.

0
Jacco van Stierop 11 augustus 2019 om 15:53

Zeer onderhoudende koers wel, levendiger dan ik had verwacht. Mooie en verdiende zege van Viviani, vakkundig afgemaakt van wat zijn ploeg heeft voorbereid.
Nederland de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen en onmachtig de kopgroep in te rekenen. Van der Poel werd danig gemist.

0
Jean Dumas 11 augustus 2019 om 16:02

Fantastische move van Viviani.

0
Joachim Agostinho 11 augustus 2019 om 16:06

Prachtige koers gezien, veel zure onvolwassen reacties, terwijl de Italianen en Duitsers hebben laten zien hoe het moet.
Sprinters die meer in hun mars hebben dan de hele wedstrijd op hangen en wurgen er aan proberen te blijven om in de finale hun kunstje te doen, Nederland gewoon in het hemd gezet!
Alle sympathie voor Lampaert ook, hij heeft het geprobeerd en wordt uiteindelijk keurig tweede en Ackermann lacht altijd.

0
Daan Knijnenburg 11 augustus 2019 om 16:11

Er was gewoon duidelijk iemand de sterkste en dat was viviani, ackerman deed een logische move door met lampaert en viviani door te rijden toen ze het gat hadden, maar dan zie je toch de ervaring van viviani om het zo te spelen. Lampaert kon niet anders en deed wat hij ook zal doen als viviani niet bij deqeuninck reed, voor het zilver gegaan en gelijk had hij. Alsof de belgen in de groep erachter wel even zouden winnen van bennet en kristoff. De Nederlanders waren niet slim en Langeveld had natuurlijk mee moeten zijn met de drie, maar als dat niet gebeurt dan was dit de enige tactiek, op kop rijden. Blijft natuurlijk een onvoldoende voor de hele ploeg op in mijn ogen een supersterke van baarle na. Die heeft zoveel werk verzet, de rest moest er na een paar kopbeurten af en hij ging maar door. Daar mogen we nog wel wat van verwachten in de binckbanktour.

0
lander luypaert 11 augustus 2019 om 16:15

iemand die weet wat die Jonas Koch gedaan heeft? ( DSQ)

0
Joachim Agostinho 11 augustus 2019 om 16:28

DNF, net als 108 andere renners…

0
lander luypaert 11 augustus 2019 om 18:19

er staat DSQ

0
Dr. Corné 't Glansarm 11 augustus 2019 om 18:25

Koch heeft aan de ploegleiderswagen gehangen

0
Joachim Agostinho 11 augustus 2019 om 19:02

Inderdaad!

0
Wildebert 11 augustus 2019 om 16:40

Hmm, niets gezien, net thuis, dacht lees even de posts door, ben je weer op de hoogte. Helaas steekt hier steeds vaker een zeurderig windje op. Net zoals don Matthieu (al doet hij helemaal niet mee) dit wel even gewonnen zou hebben. Tsja. Ik ga lekker in de tuin zitten met de vrouw en hoop dat de ‘ doe is lief campagne’ een beetje wortelt ( hoewel het hier in de Achterhoek nog kurkdroog is). Kurk….dat doet me denken aan een lekker flesje wijn. Die neem ik maar mee naar buiten.

0
Panache 11 augustus 2019 om 17:13

+1
In wielrennen verlies je veel vaker dan dat je wint, bij andere sporten een-tegen-een is de winstkans rond de 50%. Het lijkt wel alsof er altijd een zondebok moet zijn wanneer je niet wint (om de eigen frustratie op af te reageren). Zo lang slechte benen niet structureel zijn en ‘onze favorieten’ op jaarbasis goede resultaten halen, mag de woordkeuze best wel wat vrolijker zijn inderdaad. Nederland als wielerland heeft een gouden periode. Groenewegen heeft een topjaar, samen met Jumbo Visma. Vandaag was het slecht, reden ze achter de feiten aan. Niets meer en niets minder.

0
oborobo 11 augustus 2019 om 17:02

Toch weer steeds hetzelfde liedje net zoals op het WK.
Een beetje meefietsen en in de Finale niemand tezien.

0
Schollekop 11 augustus 2019 om 17:08

Ben benieuwd of Viviani ook zo veel prijzen bij elkaar rijdt volgend seizoen bij Cofidis. Gokje: niet

0
Franco Ballerini 11 augustus 2019 om 17:19

Inderdaad niet. Maar vandaag de sterkste, niet dankzij QS ploegbelang, maar door de mooie manier van koersen door de Italianen.

0
drikkes 11 augustus 2019 om 17:14

Lampaert hoeft voor mij nooit meer mee als Belg. Eerst Philipsen nekken dan viviani wat rondrijden

0
Ijzeren Briek 11 augustus 2019 om 19:20

DCQ betaalt hem 365 dagen per jaar, uil! Wat verwacht je dat hij dan gaat wachten om Ackerman terug te laten komen?

0
assen 11 augustus 2019 om 17:39

– Wat was Van Baarle goed zeg! Niet vergeten dat ie voordat de cameras aanstonden al veel kop heeft moeten rijden, net als Sebastian.

– Viviani terecht gewonnen. Heeft er ook voor gereden. Chapeau.

– Lampaert is niet de slimste, dat geloof ik ook. Maar denk niet dat ze vandaag gemakkelijk meer dan een zilveren plak hadden kunnen behalen, die Belgen. Dus toch ook voor hem een dikke proficiat.

– Wat betreft NL als ploeg; hele dag achter de feiten aan, gewoon niet sterk genoeg. Punt.

– Groenewegen. Een heel goed sprinter, maar voorlopig niet meer dan dat. Als fan wil je meer, maar laten we realistisch blijven. Hij heeft nog niet laten zien dat ie consistent op een hoog niveau kan presteren, of dat ie meer is dan een goede sprinter. Is niet erg, want niet is kan nog komen.

0
Guushovd 11 augustus 2019 om 18:43

De waaier rit in parijs nice gezien?

0
Gebruikersnaam 11 augustus 2019 om 20:02

Zelfs een kapotte klok staat 2 maal per dag juist. Groenewegen doet hard zijn best om te bewijzen dat dat ene ritje de uitzondering is, niet de regel.

0
EddyB1958 12 augustus 2019 om 10:00

@Guushovd Parijs Nice is verleden tijd, ga je dat tot het einde van Groenenwegen’s koersperiode blijven herhalen?

0
Kpenty 11 augustus 2019 om 18:02

Yves zal nooit een wereldtopper/kampioen worden. Koerst te dom. Mag de laatste kilometers nooit meer op kop komen tegenover een sneller iemand. Lijkt me de basis maar goed. Gilbert en Van Avermaet hadden dit beiden beter uitgespeeld, ook al was het tegen een ploegmaat.

0
Tripodboom 11 augustus 2019 om 18:14

Bij de volgende koers rijden alle Nederlanders die meereden verplicht met ezelsoren rond!

0
Matt23 11 augustus 2019 om 18:27

Een erg leuke wegwedstrijd gezien dit EK! Italië en Viviani de terechte winnaar en leuk om te zien dat Lampaert tweede kon worden door zijn (vele) kopwerk tussen de twee topsprinters.

0
superbove 11 augustus 2019 om 18:34

hoe dom de belgen hebben gereden?

hun kopman is door pech uitgeschakeld en ze worden nog tweede…

dan zijn de nederlanders oeredom, duitsers volslagen klungels, en de resterende landen echte sukkelaars…

en ja een medaille telt op een een europees kampioenshap vraag het maar aan mathieu en wout vorig jaar.

lampaert heeft 1 fout gemaakt door te blijven rijden van km 3-1…. maar viviani was gewoon sterker, slimmer,sneller en dat moet je gewoon toegeven.

0
Ijzeren Briek 11 augustus 2019 om 19:23

Het is tot nader orde zijn ploegmaat, dus zelfs tussen 3-1 km is enkel een fout voor naïevelingen die denken dat landenselecties echt bestaan.

0
Pedalo 11 augustus 2019 om 19:46

Ik heb niet helemaal gekeken. Maar zag in de kopgroep ook de eenlingen Asgreen en Senechal meerijden. Net als Lampaert ook DQS. Belachelijk, nationale bonden zouden ze niet meer moeten selecteren. Lampaert kan het nog goed praten met zilver maar zo opzichtig als vandaag is niet leuk meer.

0
Samlambeej 11 augustus 2019 om 21:09

Zo opzichtig even 30 meter wegspringen voor winst?

Stelletje zoutzakken, ga zelf eens koersen met die wind en probeer het wiel te houden.

(Voor Lampaert: in de kopgroep te blijven) Had hij achteraan (slechste plek) met Philipsen zitten lummelen en Selig laat dan al het gat vallen is hij een domme coureur.

Lampaert heeft meer vernuft in zijn kleinen teen dan heel dit forum bijeen gerekend. Getuige hoe hij de split in de mot had en alhoewel hij net van kop kwam toch mee was met Ackermann en Viviani.

0
Marik 11 augustus 2019 om 21:57

@Samlambeej wat ben je toch altijd kritiekloos chauvinistisch. De Belgen zijn altijd fantastisch…..zo voorspelbaar, bah

0
Samlambeej 11 augustus 2019 om 22:01

@Marik
Ontkrachten wat ik zeg, kan jij niet.

0
Chaba 11 augustus 2019 om 21:49

Mooie koers in Alkmaar gezien en leuk parcours door al dat draaien en keren. Toch geen massasprint wat vooraf werd verwacht. Mooie winnaar Viviani en toen hij het gat dichtknalde naar Lampaert was het duidelijk dat hij zou winnen. Dan maar mooi 1-2tje van maken. Chapeau!

0
girardengo 11 augustus 2019 om 23:49

Degene die een ezel wordt genoemd is wel mooi tweede;-) Bovendien zijn ezels leuk (bron: Karsten Kroon).

0
Marik 12 augustus 2019 om 07:35

Hahaha deze vind ik leuk :)

0
EddyB1958 12 augustus 2019 om 10:06

Al dat gedoe over die waaiers is onzin, de dertien, waaruit later de top drie wegreed, zijn weggereden op het plaatselijke rondje, Lange Straat.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone