EK Wielrennen 2019: Dainese maakt status waar bij beloften

zaterdag 10 augustus 2019 om 12:20
EK Wielrennen 2019: Dainese maakt status waar bij beloften

foto: Cor Vos

Alberto Dainese heeft de Europese titel veroverd bij de beloften mannen. In Alkmaar was hij met afstand de sterkste in de eindsprint van het fors uitgedunde peloton. Niklas Larsen eindigde op de tweede plaats, Rait Ärm werd derde. Nederlander Nils Eekhoff (vijfde) en Belg Gerben Thijssen (zesde) grepen daarmee naast de podiumplaatsen.

Voor de beloften was een parcours uitgetekend van twaalf ronden van 11,5 kilometer door de straten van het centrum van Alkmaar, goed voor een koers van 138 kilometer. De start van de Europese wegwedstrijd werd korte uitgesteld, omdat de organisatie de plaatselijke ronde aan een extra inspectie wilde onderwerpen. Regenbuien en harde wind waren daarvoor de aanleiding en reclameborden werden weggehaald om problemen tijdens de koers te voorkomen.

Aan de wedstrijd ging een minuut stilte vooraf voor de betreurde Bjorg Lambrecht, die op basis van zijn leeftijd nog een belofte was. Daarna kon dan echt aan de wedstrijd worden begonnen. Nog in de eerste kilometer werd gevallen op het gladde asfalt, waarbij Slowaak Andrej Líška en Bulgaar Ventsislav Venkov al meteen de strijd moesten staken. Er ontstond al snel een kopgroep van ruim twintig renners, waarna in de vijfde ronde nog eens een groep aansloot.

Daardoor was al vrij snel tweederde van het peloton kansloos was voor de Europese titel. Dan raakten twee mannen voorop. De Italiaan Alexander Konychev, zoon van de Russische oud-prof Dimitri Konychev, en de Noor Jonas Hvideberg animeerden voor langere tijd de koers, terwijl vooral België werkte in de achtervolging. Tussen de kopgroep en het flink uitgedunde peloton zwierven nog de Tsjech Petr Kelemen en de Deen Matthias Norsgaard.

Tegenaanvallers ingerekend op Munnikenweg
Op vijf ronden voor het einde hadden Konychev en Hvideberg een half minuutje op Kelemen en Jørgensen, het peloton daarachter volgde dan ook weer op een halve minuut. Daarna begon de voorsprong steeds verder terug te lopen. Op de negende van twaalf passages van de inmiddels opgedroogde keitjes van de Munnikenweg werden de tegenaanvallers al ingerekend, terwijl de Italiaans-Noorse kopgroep nog dertig seconden voorgift had.

In de achtervolging staken ook Nederland en Denemarken een handje toe, net als de Zwitsers. Vooraan zaten de koplopers echter niet stil, waardoor het tijdsverschil weer opliep naar veertig seconden. Halverwege de voorlaatste ronde moest de neutrale auto weg tussen de kopgroep en het peloton, wat al langzaamaan het lot van de twee vluchters leek te bezegelen. Op de voorlaatste passage van de Munnikenweg moest Hvideberg Konychev laten gaan vooraan.

foto: Cor Vos

Daardoor werd het voor de 21-jarige Italiaan een eenzame strijd tegen het peloton, dat nog een half minuutje achterlag, én de opnieuw opstekende wind. Brent Van Moer reed bij het ingaan van de laatste ronde een klein stukje voor het peloton uit en raapte als eerste de geloste Hvideberg op. Weliswaar werd Konychev luidkeels aangemoedigd door de elitemannen, die zich langs de route hadden verzameld, maar tegen het peloton leek het een oneerlijke strijd.

Konychev houdt lang stand tegen het peloton
Met nog tien kilometer te rijden had hij nog een kwart minuutje voorsprong. In het peloton leidden de Nederlandse renners het peloton naar de slotkilometers, terwijl de Italianen in hun wiel zoveel mogelijk probeerden af te stoppen. Hoewel Konychev slechts in zijn eentje nog overbleef, draaide hij met vijftien tellen voorsprong de laatste drie kilometer op. In het pak namen de Poolse renners het commando over en op de Munnikenweg werd hij gegrepen.

Voor Konychev restte niets anders dan zich gedwee te laten opslokken. De slotkilometer verliep chaotisch, terwijl de Denen orde probeerden te scheppen in de chaos. Het was echter de Italiaan Alberto Dainese die oppermachtig was in de eindsprint. Daarmee trad hij in de voetsporen van landgenoten als Mirko Celestino, Salvatore Comesso, Michele Gobbi en Giovanni Visconti die rond de eeuwwisseling de Europese titel al eens wonnen.

Dainese, momenteel uitkomend voor SEG Racing Academy, is volgend seizoen in de WorldTour te bewonderen in de kleuren van Team Sunweb. De ploeg heeft dan met de Italiaan, Marc Hirschi en Casper Pedersen de laatste drie Europese kampioenen bij de beloften in de ploeg heeft.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Dolfy 10 augustus 2019 om 12:27

Sterke sprint van Dainese. Eekhoff zat te ver anders zat een medaille er wel in, nu vijfde. Thijsen kon alleen maar in zijn zog mee, maar ik denk niet dat Eekhoff hier Dainese had kunnen kloppen.

Franco Ballerini 10 augustus 2019 om 12:28

Die Konychev lijkt me wel wat voor Sunweb.

Verweggistan 10 augustus 2019 om 12:35

Is al stagiair bij DimensionData, dus daar gaan we niks meer van horen ;)

Joachim Agostinho 10 augustus 2019 om 12:35

Konychev zat wel erg dicht op de motor, maar toch een sterk staaltje.
Eekhof vijfde, zijn nieuwe ploegmaat bij Sunweb Europees Kampioen! Een sprintertje zoals Ewan.

Nelson 10 augustus 2019 om 12:32

Flutparcours

debarreman 10 augustus 2019 om 12:59

Flutopmerking.

xistnc 10 augustus 2019 om 12:38

Eigenlijk is het parkoers best geinig. Omdat het smal is, wordt het peloton vaak op een lint getrokken. Dat haalt het gevaar eruit. Veel hekken en seingevers, de bochten zijn goed ruim opgesteld. Her en der mogen wat hooibalen of kussens worden geplaatst.

De invloed van de wind lijkt zich qua veiligheid te beperken tot het weghalen van reclameborden en spandoeken.

ChefSpijker 10 augustus 2019 om 12:52

En aanvallers hebben best kans op zo’n parcours omdat bij het peloton ook continu het tempo eruit gehaald wordt met weer de volgende bocht. Heel anders dan dat lokale rondje in Dubai of Kopenhagen.

sooike 10 augustus 2019 om 13:39

Die Munnikenweg voegt op deze manier niks toe. Als er dranghekken waren geplaatst op de klinkers hadden de kasseien iets extra’s toegevoegd aan het verder wat matige parkoers voor een kampioenschap. Een saai criterium met een vette prijs !

Emergo 10 augustus 2019 om 12:42

Die Munnikenweg is alleen interessant en splijtend wanneer die zijpaadjes zijn afgesloten.

xistnc 10 augustus 2019 om 12:48

Voorin wellicht. Achterin kan het wel helpen om het peloton al in een vroeg stadium te verkleinen, wat een aantrekkelijk koersverloop ten goede kan komen.

KimJungPoels 10 augustus 2019 om 13:09

Ik vind het best raar om als wielerwebsite deze titel te plaatsen terwijl je zelf een voorbeschouwing hebt geschreven waarin de betreffende renner niet bij de eerste zes favorieten stond.

Joachim Agostinho 10 augustus 2019 om 13:30

Bij zijn foto plaatste WF de volgende opmerking: "Als Dainese er nog aan hangt, staat de winnaar welhaast vast"… Niet zo slecht dus.

KimJungPoels 10 augustus 2019 om 14:15

Haha das een goede voorspelling inderdaad dan! Dan hebben ze alleen de koers niet goed ingeschat verder dus. ;)

Youri IJnsen 11 augustus 2019 om 08:51

@KJP

Ja wel, hoor. Daarom stond Dainese ook bij de tien favorieten. We hadden alleen nog een iets selectievere groep verwacht.

Headlines

Materiaalzone

Populair