EK 2023: Ilse Pluimers bezorgt Nederland het goud bij de beloften vrouwen
foto: Cor Vos
vrijdag 22 september 2023 om 17:32

EK 2023: Ilse Pluimers bezorgt Nederland het goud bij de beloften vrouwen

Ilse Pluimers is Europees kampioen bij de beloften vrouwen gewonnen. De Nederlandse renster had de beste benen op de laatste beklimming van de VAM-berg. Anna Shackley en Linda Zanetti mochten als tweede en derde mee op het podium.

De beloften vrouwen moesten 108 kilometer afleggen. Na 35 kilometer kwamen zij op het lokale circuit terecht, dat ze in totaal vijf keer moesten afleggen. In tegenstelling tot de wedstrijd bij de beloften mannen, gebeurde er in de openingsfase bij de jonge vrouwen quasi niks. Het peloton bleef bij elkaar en er waren geen echte demarrages te noteren.

Lang wachten op eerste aanval
Bij de vierde beklimming van de VAM-berg kregen we voor de eerste keer verschillen te zien. Zoe Bäckstedt had het hazenpad gekozen en kwam met 22 seconden voorsprong boven. Maike van der Duin probeerde in eerste instantie nog naar de Britse toe te springen, maar werd weer ingehaald door het peloton, waar de Nederlandse vrouwen wel alert waren.

Van der Duin kon nét niet mee met Bäckstedt – foto: Cor Vos

Bäckstedt kon echter niet standhouden. De kersverse Europees kampioen tijdrijden bij de beloften werd weer ingerekend en zo kwamen de U23-vrouwen weer samen naar boven gereden op de VAM-berg. Het peloton werd wel stevig uitgedund, een dertigtal dames maakte bij het ingaan van de laatste ronde nog kans op een medaille.

Pluimers knalt naar goud
De laatste beklimming van de VAM-berg zou uiteindelijk allesbeslissend zijn. Het was Ilse Pluimers die nog over de sterkste benen beschikte en naar het goud knalde. De Nederlandse, die zich al eerder tot Europees kampioene kroonde bij de junioren, bleef de Britse Anna Shackley en de Zwitserse Linda Zanetti voor. Verder eindigde er met Fem van Empel (achtste) nog een Nederlandse in de top-10.

Ongeloof bij Pluimers na de streep – foto: Cor Vos

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
22 september 2023 17:36
Hehe eindelijk een medaille en dan ook nog een verrassende. Pluimers viel wel op tijdens het NK toen ze tussen de grotere namen finishte in een zware wedstrijd.
22 september 2023 17:51
Fantastische wedstrijd gezien!...
    22 september 2023 18:00
    Waar dan? Op locatie? Ik wilde het graag zien maar voor zover ik weet werd het nergens uitgezonden.
22 september 2023 18:24
Toppertje, blijven gaan loont dus :-)

Reacties zijn gesloten.