EK 2023: Frankrijk grijpt het goud in onthoofde Mixed Relay, België derde
foto: Cor Vos
vrijdag 3 november 2023 om 15:59

EK 2023: Frankrijk grijpt het goud in onthoofde Mixed Relay, België derde

Frankrijk heeft het goud gewonnen in de Mixed Relay op het EK veldrijden in Pontchâteau. De Franse renners reden lange tijd in tweede positie, maar in de twee laatste rondes gingen ze resoluut naar de eerste plek. Groot-Brittanië en België wonnen het zilver en brons.

Een kans op een medaille in de Mixed Relay was best groot, er stonden namelijk meer vijf ploegen aan de start. België, Frankrijk, Groot-Brittanië, Italië en Tsjechië waren de enige landen die een gooi deden naar het goud. Eerder stond Zweden nog op de deelnemerslijst, maar op het laatste moment haakten ook zij af.

Italië houdt lang stand
De beste start was voor de Italië. Tsjechië, Frankrijk en België waren echter niet ver weg, alleen Groot-Brittanië (die als enige land met een vrouw startten) volgde al op meer dan 30 seconden. De Italianen konden hun sterke start lange tijd vasthouden, maar kregen na de derde ronde wel het gezelschap van de Fransen.

De Italianen pakten toch weer wat voorsprong, maar in de twee laatste rondes moesten hun junioren nog in actie komen. Bij de Fransen stonden echter hun twee elite renners klaar, dus was die kleine voorsprong niet genoeg. Hélène Clauzel en Joshua Dubau gingen op en over de Italianen en reden naar het goud.

Spannende strijd voor het brons
Ondertussen was ook Groot-Brittanië opgeschoven. Zij gingen als tweede de laatste ronde in en konden door Cameron Mason het zilver veiligstellen. De strijd om het brons was zeer spannend, maar uiteindelijk was het België – met Witse Meeussen als slotrenner – die als derde over de streep kwam.

Uitslag Mixed Relay op EK veldrijden in flag-fr Pontchâteau
1. flag-nr1 flag-fr Frankrijk
2. flag-nr2 flag-gb Groot-Brittanië op 33s
3. flag-nr3 flag-be België op 1m7s
4. flag-cz Tsjechië op 1m13s
5. flag-it Italië op 1m15s

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
3 november 2023 17:00
Ik had goud voor Groot-Brittannië verwacht, met Kay en Mason aan de start.
Mason reed ook wel de snelste rondetijd, maar toen was het kalf al verdronken. De Fransen halen het ondermeer dankzij snelle rondes van belofte Lelandais en vooral juniore Célia Géry. Die zet met 7.26 een werkelijk geweldige tijd neer. Bij de dames rijden enkel Clauzel (7.24) en Casasola (7.25) iets sneller.
3 november 2023 16:50
Wat een verrassing! Ik had een strijd tussen België en Groot-Brittannië verwacht.
4 november 2023 01:33
Waarom niets over NL? Ja zal misschien in de voorbeschouwing hebben gestaan maar niet iedereen heeft tijd om alles te lezen. Die categorie beschouw ik als zo ongeveer totaal nutteloos.
4 november 2023 08:45
Benieuwd of de Hollanders nog geprobeerd hebben zich hiervoor aan te melden nu er op zaterdag niet gecrosst wordt. Lag voor het rapen zo. Maar het is duidelijk dat dit geeen onderdeel is voor het EK. Het EK staat al een flink stuk onder het WK en van de relay (die natuurlijk al niet het grootste nummer is) blijft weinig over. Leuk prijsje voor de ploegen die het morgen zonder podiumplekken moeten doen, en dat zal de reden van dit feestje ook wel zijn.
3 november 2023 21:19
Belgen moeten zich kapot schamen. Zelfs met dit C-team hadden ze makkelijk moeten winnen.

Reacties zijn gesloten.