EK 2023: Filippo Ganna past voor de tijdrit, hardrijder wel te zien in wegwedstrijd
foto: Cor Vos
maandag 18 september 2023 om 15:49

EK 2023: Filippo Ganna past voor de tijdrit, hardrijder wel te zien in wegwedstrijd

De Italiaanse selectie voor het EK wielrennen 2023 in Drenthe is bekend. Wat meteen opvalt: Filippo Ganna zal woensdag niet in actie komen op het EK tijdrijden. De hardrijder, die de voorbije weken indruk wist te maken in de Vuelta a España, maakt zondag wel zijn opwachting in de wegrit.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Ganna stond op de voorlopige deelnemerslijst voor het EK tijdrijden, maar de 27-jarige coureur zal woensdag toch geen gooi doen naar zijn eerste Europese titel tegen de klok. De Italiaanse bondscoach, oud-renner Daniele Bennati, rekent woensdag wel op Mattia Cattaneo en Matteo Sobrero. Beide renners hebben de Vuelta a España in hun benen, en kunnen wellicht profiteren van zogeheten ‘supercompensatie’.

Ganna, die de voorbije jaren al goed was voor een zilveren en bronzen tijdritmedaille op het EK, zal komende zondag wel in actie komen in de wegrit. De tempobeul is een meer dan gevaarlijke outsider voor de Europese titel, zeker na zijn optreden in de voorbije Ronde van Spanje. Ganna was de voorbije weken een van de smaakmakers op Spaanse wegen. Zo won hij niet alleen de langere tijdrit, maar werd hij ook drie keer tweede in een massasprint.

Is Matteo Trentin een kandidaat-winnaar? – foto: Cor Vos

Ganna is niet de enige grote naam in de Italiaanse ploeg: Matteo Trentin en Elia Viviani maken eveneens deel uit van de EK-selectie van Bennati. Trentin is de laatste weken goed op dreef en vindt in Drenthe – op en rond de VAM-berg – een parcours op zijn maat. Mocht de Europese titelstrijd uitdraaien op een sprint met een vrij grote groep, dan heeft La Squadra Azzura met Viviani, Luca Mozzato en Andrea Pasqualon meerdere ijzers in het vuur.

Selectie Italië voor EK wielrennen in Drenthe (20-24 september)
Elite mannen (wegrit)
flag-it Edoardo Affini
flag-it Mattia Cattaneo
flag-it Filippo Ganna
flag-it Luca Mozzato
flag-it Andrea Pasqualon
flag-it Matteo Sobrero
flag-it Matteo Trentin
flag-it Elia Viviani

Elite mannen (tijdrit)
flag-it Mattia Cattaneo
flag-it Matteo Sobrero

 
7 Reacties
Sorteer op:
18 september 2023
Erg jammer: Ganna op een tijdritfiets is immers een genot om naar te kijken...
18 september 2023
Logisch, iemand die uit een ronde komt redt het doorgaans niet tegen mannen die zich zonder competitie voorbereiden op de tijdrit, dat is al meermaals gebleken. In de wegrit maakt iemand uit de vuelta dan weer meer kans misschien al weet ik niet of dat echt van tel is op die korte afstand.
18 september 2023
Waarom deze afzegging?
    18 september 2023
    Ik denk na de Vuelta toch even wat meer hersteltijd nodig. Rit van gisteren zal er ook wel ingehakt hebben.
18 september 2023
Jammer, maar ook in de wegwedstrijd een van de topfavorieten
18 september 2023
“Supercompensatie” voor Caruso & Sobrero? Ze hebben amper 2 dagen rust (incl. reis ESP naar NLD), dan gebruikt m’n die term tocc nog
19 september 2023
Toch ook misschien dat de waarde van het (recente ingevoerde) EK niet hoog ingeschat wordt.

Geef een reactie