Eisel eist zege op in Gent-Wevelgem (+beeld)

zondag 28 maart 2010 om 19:17

De 72e editie van Gent-Wevelgem is beslist in een groepssprint, die gewonnen werd door Bernhard Eisel. De Oostenrijker van HTC-Columbia versloeg de verrassend sterke Sep Vanmarcke en Phillipe Gilbert.

193 renners startten vandaag in Deinze, maar pas 10 kilometer later lag de officiële start in Tielt. Dit vanwege de UCI-regeling dat de koers maar 210 kilometer lang mocht zijn. Arnoud van Groen (Vacansoleil) had de eer de eerste aanvaller van de dag te zijn. Hij viel weer terug, maar later lukte het vier man toch een voorsprong bij elkaar te fietsen: Geert Steurs, Angel Madrazo, Tom Van den Haute en Matthé Pronk.

Terwijl de koplopers hun voorsprong boven de twee minuten uit kregen, brak het peloton in tweeën. Boonen en Cancellara zaten in het tweede stuk, maar dat vond snel weer aansluiting. Later gebeurde echter hetzelfde, waarna de Belg en Zwitser het wel goed vonden en zich niet meer inspanden om terug te komen.

Voorin doet Lars Bak dat wel, hij bereikt zelfs de kopgroep. Dat proberen Johnny Hoogerland en Roy Curvers dan ook, maar het peloton gaat tussendoor in waaiers rijden. Liquigas bezorgt onder andere Phillipe Gilbert en Oscar Freire extra werk in de tweede waaier. Tussendoor gaat de groep Cancellara-Boonen uit koers en even later volgt ook Edvald Boasson Hagen.

Gilbert, Gasparotto en Freire springen dan naar de voorste groep toe, die inmiddels de koplopers heeft bijgehaald. Maar even later is het gedaan met de ontsnapping. Voor de Kemmelberg gaan Iglinsky en Oss ervandoor, maar Matti Breschel rijdt tijdens de beklimming gemakkelijk naar ze toe. Daarachter volgen Freire, Gilbert, Roelandts, Kuschynski, Vanmarcke en Eisel.

Deze groep blijkt dan te gaan strijden om de overwinning, want achterin komt niet genoeg organisatie op gang, ondanks een gedreven Luca Paolini. Dan krijgt Breschel materiaalpech op zo’n 15 kilometer van de meet: zijn overwinningskansen zijn geslonken tot nul. Freire trekt direct aan kop, maar als hij afgeeft laat Kuschynski een gat vallen en dan blijken beide renners meer om hun eer te geven dan de kans op de zege: ze laten de groep gaan.

Maxim Iglinsky gaat er even later op gelijke wijze aan, waarna de 21-jarige Vanmarcke op enkele kilometers van de meet wegrijdt. Roelandts offert zich direct op. Hij haalt zijn landgenoot bij en blijft vervolgens het tempo hoog houden voor Gilbert. Die weet echter niet aan te pikken als Eisel de sprint aangaat. Vanmarcke doet dat nog beter en verdient daarmee een tweede plaats.

Finale

Gent-Wevelgem 2010 (PT, 219 km)
1. Bernard Eisel (Oos/HTC-Columbia) in 5u16m21s
2. Sep Vanmarcke (Bel/Topsport Vlaanderen) z.t.
3. Philippe Gilbert (Bel/Omega Pharma-Lotto) z.t.
4. George Hincapie (VSt/BMC Racing Team) z.t.
5. Daniel Oss (Ita/Liquigas) +2s
6. Jürgen Roelandts (Bel/Omega Pharma-Lotto) +7s
7. Maxim Iglinsky (Kaz/Astana) +51s
8. Matti Breschel (Den/Saxo Bank) +1m1s
9. Tyler Farrar (VSt/Garmin Transitions) z.t.
10. Luca Paolini (Ita/Acqua & Sapone) z.t.

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair