Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2021

maandag 6 december 2021 om 20:00
Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2021

foto: Cor Vos

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2021? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag peilen de populariteit van commentaarduo’s.

Wil je de tussenstand of uitslag van de Eindejaarslijstjes-poll bekijken? Check dan elke dag de Instagram Stories van @WielerFlits!


NOS

Bij de NOS houden ze naast duo’s ook van trio’s. Tijdens de Tour de France namen analisten Maarten Ducort en Stef Clement om beurten het stoeltje bezet naast hoofdcommentator Joris van den Berg, die voor het tweede jaar op rij de uitzendingen van de drieweekse door Frankrijk mocht begeleiden.

Herbert Dijkstra & Maarten Ducrot

Vanwege chronische rugproblemen zit dat er voor Herbert Dijkstra niet meer in. Zijn fameuze Franse kastelenboek bleef dus dicht, wel kon hij afgelopen april het Limburgse heuvelland boek uit de kast pakken, want bij de Amstel Gold Race vormde hij weer het vertrouwde duo met Ducrot.

Voor de vrouwenkoersen mikt de NOS op Danny Nelissen en Roxane Knetemann, die dankzij het groeiend aantal televisiekoersen steeds vaker te horen zijn.

Sporza

Sinds 2016 peilen we ieder jaar de populariteit van de wielercommentatoren. Eén man stond sindsdien altijd op de hoogste plek en dat is Michel Wuyts. Samen met José De Cauwer vormt hij al jarenlang een succesvol commentaarduo bij de uitzendingen van het wegwielrennen. In het veldrijden is Paul Herygers zijn vaste kompaan. Maar aan beide gevierde samenwerkingen lijkt een einde te komen. Wuyts moet vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd de VRT verlaten. Of hij op een andere sportzender terugkeert is nog niet bekend.

José De Cauwer vormt al jarenlang een populair duo met Michel Wuyts

Zijn opvolger voor de grote rondes is Renaat Schotte, die de afgelopen jaren al geregeld bij andere wedstrijden het commentaar verzorgde met De Cauwer.

Dankzij de explosieve groei van tv-uitzending van vrouwenwedstrijden zijn Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix een bekend en gewaardeerd duo geworden. Echter eindigt ook deze samenwerking. Decroix combineerde haar tv-klus met het ploegleiderschap bij de vrouwenploeg van Jumbo-Visma. Vanaf volgend jaar gaat ze voltijds aan de slag bij de Nederlandse Womens WorldTour-ploeg.

Op Sporza-radio is tijdens de Tour de France nog altijd Christoph Vandegoor dé man. Dit jaar had hij iedere week een andere co-commentator naast zich zitten. Nieuw dit jaar waren de onderonsjes met de tv-uitzending. Op de rustige momenten in de koers hadden ze vanaf locatie een kruisverbinding met de televisiecollega’s die in Brussel zaten. Met name het duo-schap met Sven Nys viel op social media in de smaak.

Eurosport

Wie de Giro d’Italia wil kijken kan niet meer om Eurosport heen. De sportzender, die zichzelf de Home of Cycling noemt, heeft de exclusieve uitzendrechten van alle koersen georganiseerd door RCS Sports. Tijdens die Italiaanse koersen zijn Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon het kolderieke duo dat uitgebreid de tijd neemt om veel randzaken (zoals al het gedierte langs de route) te bespreken, maar ook de koerssituatie.

Karsten Kroon is een van de vaste stemmen bij Eurosport

Andere bekende combinaties zijn Jan Hermsens en Bobbie Traksel, en voor de vrouwenkoersen Nick Stöpler en Iris Slappendel.

VTM

Zonneveld is tegenwoordig ook commentator bij VTM

Bij de Vlaamse commerciële zender VTM heeft Jan Suykens het commentaarstokje overgenomen van Merijn Casteleyn, die de wielermedia verlaten heeft. Dit jaar vormde hij tijdens Milaan-San Remo een gloednieuw commentaarduo met Thijs Zonneveld. In het veldrijden heeft hij met Niels Albert een erkende ex-prof naast zich.

Dit artikel delen:

93 Reacties

Lalsacien 6 december 2021 om 12:37

Laurent Jalabert, Marion Rousse en Alexandre Pasteur met Thomas Voeckler op de motor. Genieten met een grote G.
Daarna De Cauwer met Wuyts.
Karsten Kroon met zijn no-nonsense is ook atypisch en interessant (Van Belleghem voelt een beetje geforceerd).
NOS kijk ik zelden.

0
girardengo 6 december 2021 om 12:43

Als je ook iets wil horen over dieren langs de route zijn Kroon (relaxt) en Van Bellegem het beste om te volgen, voor de achtergronden kun je het meest vernemen van Wuijts (al stopt hij) en De Cauwer (grootmeester in het wielrennen), en voor de gewenste dynamiek in de reportage zijn Nelissen en Knetemann heel goed te pruimen (aanwinst).

0
Wheely 6 december 2021 om 13:17

Helemaal eens, de heren volg ik het liefst bij Karsten & Jeroen, bij de dames zijn dat Roxane & Danny.

0
koga miyata 6 december 2021 om 12:48

In Duitsland is er geen keus: ES. Het is goed dat er de player is, ik kan afstemmen op “Dutch”. En geloof me: iedereen die daar spreekt is heel veel beter dan wat er in het Duits wordt aangeboden (uitzondering: Jean-Claude Leclercq)

0
De Blindenloterij 6 december 2021 om 12:53

Van Aert die in Malaucene over de meet kwam terwijl een muzikaal zwakbegaade pierrot op een trompetje repetatief de Marseillaise stond te toeteren en Wuyts die in verafgodende overdrive ging was een zeer kolderiek commentaarmoment.

0
platteprijs 6 december 2021 om 12:57

De Cauwer is al dik in de zeventig, wie moet hem opvolgen? Van alle andere analisten die Sporza afgelopen jaren heeft uitgeprobeerd heeft niemand mij kunnen overtuigen het naadloos van De Cauwer over te kunnen nemen. Daar dreigt dus een groot gat. Misschien moet de VRT een transfer van Kroon overwegen. Kroon is volgens mij de enige die in de buurt zou kunnen komen.

0
Murcia 6 december 2021 om 13:58

Hij zal het wel niet willen maar in elke uitzending waar Boonen te gast is valt mij zijn sterke inzicht in de koers op. De keer dat hij Trek fileerde was groots en de man heeft humor zat. Renaat en hij zouden een prima koppel zijn. Maar het gaat natuurlijk Nys worden.

0
Klein Verzet 6 december 2021 om 14:03

Bert de Backer, òf onze eigen Theo Bos, maar die is (helaas) bondscoach geworden bij de chinezen. De keren dat ik deze sporters als co-commentator heb mogen beluisteren waren minstens zo goed als met de ploegleidersblik van De Cauwer, maar misschien schittert bijna iedereen wel naast de fantastische aangever Renaat Schotte, die zijn kompaan altijd heel veel ruimte geeft om zijn zegje (kennis) te doen.

0
jappe666 6 december 2021 om 14:14

Bert De Backer, Tom Boonen, Sven Nys en eens hij gestopt is Jan Baekelants lijken me veel kans te maken om er nog jarenlang te mogen zitten.

0
platteprijs 6 december 2021 om 15:54

Boonen mee eens, maar hij zal dat inderdaad niet willen. De Backer vind ik ook een goede analist, maar zijn wielerervaring is volgens mij beperkt. Ik vind ook dat analisten een zo onafhankelijk mogelijke positie moeten hebben. Dan valt Nijs af als manager van Trek-Baloise. Wat al die namen missen ten opzichte van De Cauwer is ervaring: De Cauwer was wielrenner, meesterknecht, ploegleider en bondscoach. Dat is een bijzonder cv voor een analist, want hij kent de hele wegwielerwereld door en door.

0
Michelangelo 6 december 2021 om 20:17

@platteprijs,
maar je moet niet vergeten dat De Cauwer inmiddels al heel lang in de commentaarcabine zit. De rest van de ervaringen op zijn CV is inmiddels behoorlijk gedateerd. En dat merk je nog wel eens in zijn commentaar; tactiek van de oude stempel.

Van mij mogen ze verjonging doorvoeren. Het zijn grote voetafdrukken die Wuyts en De Cauwer achterlaten, maar je moet een keer vernieuwen.

En dan vond ik persoonlijk Nys als cocommentator wel ok, Bert de Backer mag van mij ook. Tom Boonen is tactisch heel goed maar een beetje blauw. En verder lopen er denk ik genoeg andere oud renners rond die dat zouden kunnen met een goede commentator naast zich.

0
VespavanBern 6 december 2021 om 13:30

Wou eigenlijk voor Ducrot stemmen, maar Dijkstra en Van den Berg halen dusdanig het bloed onder mijn nagels vandaan dat dat voor mij onmogelijk is geworden. Dan was het voor mij kiezen tussen 2 duo’s met een super goede analist, en een vreselijk chauvinistische belg. Toch maar voor Sporza gegaan, voor de nostalgie.

0
Gebruikersnaam 6 december 2021 om 19:56

Denk dat je nog niet erg vaak kritisch naar Kroon hebt geluisterd als je je stoort aan chauvinisme.

0
Ronellenfitsch 6 december 2021 om 14:02

De Cauwer met Schotte voor eeuwig, al is het duo Kroon en Belgje ook aangenaam. Qua slechtste commentator natuurlijk de verhaspelende Traksel, maar qua menstype de ik-pas-mijn-mening-op-mijn-gewenste-imago-aan zakkenvuller Vannieuwkerke, die hierboven terecht ook al wat vegen uit de pan krijgt.

0
JdS 6 december 2021 om 14:46

Ducrot…als je luistert wat hij zegt dan haak je toch direct af. Niet te volgen wat hij als commentaar brengt. Begint een zin, wauwelt wat voort en tegen het eind van de zin spreekt hij zichzelf volledig tegen van waar hij de zin mee begon. Ik zap per direct weg als hij commentaar geeft. Dijkstra …ook min of meer van dezelfde orde.

Geef mij maar ezeltjes liefhebber Karsten Kroon.

0
McPriem 6 december 2021 om 15:00

Kroon, heerlijk om naar te luisteren….bovenaan for sure!

0
Koers 6 december 2021 om 15:05

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel Vlamingen op de NPO afstemmen.

0
Franco Ballerini 6 december 2021 om 18:36

Interessante vraag. Vlamingen staan bekend als masochisten (ok, de Duitsers overtreffen ze op dat gebied), dus het aantal kijkers zal hoger zijn dan gedacht.

0
Maillot à Pois 6 december 2021 om 23:37

Ik ken er persoonlijk geen enkele, tenzij er geen alternatief is.

0
VengaVengaVenga 6 december 2021 om 15:06

Het beste commentaar wordt gegeven door Sean Kelly. Vooral ook omdat het heerlijk onverstaanbaar Iers/Engels is. Echt het abonnement op Eurosport waard.

Beste commentaar ooit: de eerste overwinning bergop van Tom Dumoulin in de Vuelta van 2015 met Engels commentaar

0
VerstandOpNul 6 december 2021 om 16:32

Echt? Ik word altijd zwaar depressief als ik die man hoor praten..

0
Franco Ballerini 6 december 2021 om 18:16

Beste Ier(se) op Eurosport is natuurlijk Orla Chennaoui.

0
Michael Bianchi 6 december 2021 om 15:10

Karsten en Jeroen natuurlijk.

0
Roeleboelie 6 december 2021 om 16:02

Renaat en Jose steken er wat mij betreft wel bovenuit, alleen haalt niemand het bij het Engelse commentaar op Eurosport.
De NOS kan ik veel beter hebben nu Dijkstra er niet meer is, dat was echt een reden om desnoods zonder geluid te kijken.
En ergens hoop ik dat Boogerd terugkomt, die kon zich nog wel eens heerlijk opwinden als ie een renner niet mocht. Nijs en Boonen leken het ook wel in hun bloed te hebben trouwens, ideaal voor naast een de Cauwer.

Roxanne raakt mij mij dan weer de verkeerde snaar…..

0
Romāns Vainšteins 6 december 2021 om 17:02

Zonder geluid?

Dat was er maar 1.

Engels trek ik echt bar slecht bij fietsen, see their legs pumping, they’re giving it all ful gas epic climb blabla bla bl

0
Roeleboelie 8 december 2021 om 14:54

hahaha
ze maken er wel een feestje van in het Engels..die opbouw naar de finish in stemvolume en ratio van het aantal woorden per seconde kan ik erg waarderen. en hoe gaaf klinkt Venderpull in het Engels;-)

0
xistnc 8 december 2021 om 15:08

Engels commentaar komt doorgaans niet veel verder dan “such a talented bikerider”, ongeacht over wie het gaat.

0
Kelder is de Man 6 december 2021 om 17:04

Kroon en van Belleghem. Schotte en De Cauwer hoor ik ook graag, maar net als RV niet te ontvangen.

0
Franco Ballerini 6 december 2021 om 18:39

Knap dat je ze dan toch kan horen!

0
Kelder is de Man 6 december 2021 om 18:51

Franco..
Scherp, maar ook weer niet. Kijk ook regelmatig bij m’n ouders.

0
girardengo 6 december 2021 om 17:37

Een ding is zeker: een verslaggever of analist heeft het zwaar als hij niet de sympathie van een groot deel van de kijkers heeft. Er is ook een verschil – denk ik – tussen wielerfanaten en het wat oppervlakkiger kijkend publiek.

0
Romāns Vainšteins 6 december 2021 om 17:39

Absoluut.

Hier stresst men van Joris’ kleunen maar mevr v Zetten zit al vierkant in de tas hoor.

0
platteprijs 6 december 2021 om 18:32

oh ja, het wielerplebs

0
Franco Ballerini 6 december 2021 om 18:42

Hooghartig. Wees blij met het plebs. Zonder hun was het professionele wielrennen allang opgedoekt.

0
Kelder is de Man 6 december 2021 om 19:19

Denk dat het plebs het grote deel van de kijkers vertegenwoordigt. M’n ma kijkt vooral voor de beelden. De plekken waar ze ooit met de camper zijn geweest. En ze kent de renners niet, maar geniet van de vroege vluchters die het redden tot de meet. Ik vind dat mooi. Zonder voorkeur kijken.

0
Gerrit Glomser 6 december 2021 om 22:36

Luister graag naar Kroon, Clement of De Cauwer. De rest vind ik niet zo goed. Wuyts wordt minder, maar blijft beter dan Van Belleghem… Roxane Knetemann heb ik ook niet hoog. Beetje irritante stem en ze boeit niet. Dan al liever Slappendel, maar heb gestemd op Van Gught en Delcroix. Vooral Delcroix vind ik kundig en mooi analyseren en Ruben van Gught is een rustige presentator, die wat mij betreft de rol van Wuyts allang heeft verdiend.

0
Limal 6 december 2021 om 22:54

Beste hoofdcommentator: Rob Hatch (met afstand!)
Beste co-commentator: José De Cauwer (onvervangbaar)

0
FDJ 6 december 2021 om 23:23

Beste: Renaat en José

Slechtste: Jeroen en Karsten

0
Papa Bart 7 december 2021 om 06:28

Mijn stem gaat naar Carlton Kirby en Dan Loyd, als de uitzending een keuze laat, kies ik altijd voor Engels commentaar, ook al vind ik Sean Kelly dan weer vreselijk.

In het Nederlands mag ik graag naar Clement luisteren. Hij doet het goed als relatieve nieuwkomer met een eigen ietwat sarcastische stijl, en heeft zich al die bruggetjes al eigen gemaakt: ‘ ik belde even met’ en ‘ ik sprak gisteren nog met’ etc.

0
chasse patatje mayo 7 december 2021 om 21:13

Stef Clement is natuurlijk een verschrikking om naar te luisteren. Kan enkel door de bril van zijn eigen mislukte carriere kijken en andere renners afvallen. Zijn quasi agressieve toon en intonatie is altijd hetzelfde en zo voorspelbaar. Ook te sneu hoe hij altijd een beetje moet schnabbelen met een kledingmerk. Snel van de buis af en bloemen verkopen op de markt….2 bossies 5 euro!

0
Jean Dumas 10 december 2021 om 14:17

‘De NOS houdt ook van trio’s’. Jaja.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone