Eindejaarslijstjes: De beste eendagscoureur van 2022
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
donderdag 15 december 2022 om 18:00

Eindejaarslijstjes: De beste eendagscoureur van 2022

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2022? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de beste eendagscoureur van 2022.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!


flag-nl Dylan van Baarle

foto: Cor Vos

Dylan van Baarle piekte dit jaar in ‘slechts’ twee wedstrijden. Het waren precies de wedstrijden waarin hij moest pieken: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. In Vlaanderens Mooiste eindigde hij tweede, Parijs-Roubaix won hij zelfs.

De renner van INEOS Grenadiers behaalde beide prestaties op een voor hem karakteristieke wijze: door te anticiperen. Zowel in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was de Nederlander al vroeg bij de les en viel hij nog voor de andere favorieten aan, waardoor hij niet de piekvermogens hoeft te trappen die anderen wel moeten leveren. En daardoor langer mee kan gaan dan de rest.

Van Baarle legt het op piekvermogens misschien af tegen Wout van Aert of Mathieu van der Poel, maar als de wedstrijden echt lang en taai worden, is de klassiekerrenner een van de beste (en slimste) coureurs ter wereld. Dat Van Baarle in de finale van Parijs-Roubaix iedereen volledig naar de vaantjes reed, is dan ook geen toeval. En een bevestiging van zijn tweede plaats op het WK een jaar eerder.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-fr Parijs-Roubaix – flag-nr1
flag-be Ronde van Vlaanderen – flag-nr2
flag-be E3 Saxo Bank Classic – 8e


flag-be Remco Evenepoel

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel snoerde in 2022 alle critici de mond. En misschien in het bijzonder nog wel die van Eddy Planckaert, die begin dit jaar voorspelde dat er altijd iemand beter zal zijn dan de jonge Belg. “Dat is de miserie van Evenepoel”, zei Planckaert destijds. “Evenepoel zal altijd tweede, derde, vierde of vijfde worden.”

Een paar weken later moest Planckaert alweer op zijn woorden terugkomen, nadat Evenepoel op magistrale wijze Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De renner soleerde na een vlammende demarrage op La Redoute naar de overwinning. Het bleek een voorbode voor een jaar waarin Evenepoel bijna alle wedstrijden won waarin hij startte.

De Belg kroonde zich tot Belgisch kampioene tijdrijden en won een paar maanden later Clásica San Sebastián met bijna twee (!) minuten voorsprong op Pavel Sivakov. De klap op de vuurpijl moest toen nog komen: wereldkampioen worden.

Evenepoel reed in Wollongong werkelijk waar iedereen naar de vaantjes en kwam na bijna 270 kilometer koers met een voorsprong van 2 minuten en 21 seconden op het peloton over de finish. Zelden was een voorsprong in het moderne wielrennen zo groot.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-wc Wereldkampioenschap wielrennen op de weg – flag-nr1
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – flag-nr1
flag-es Clásica San Sebastián – flag-nr1
flag-be Belgisch kampioenschap tijdrijden – flag-nr1
flag-wc Wereldkampioenschap tijdrijden – flag-nr3


flag-si Tadej Pogačar

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar slaagde er niet in om zijn derde Tour de France te winnen en daardoor lijkt het jaar van de Sloveen minder geslaagd dan 2020 en 2021. Toch was Pogi bij vlagen weer onverslaanbaar en zette hij weer een monument achter zijn naam – dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn.

In de Ronde van Vlaanderen was Pogačar namelijk indrukwekkend. Na een monsterlijke versnelling op de Oude Kwaremont kon alleen Mathieu van der Poel, piepend en krakend, de Sloveen volgen. Met z’n tweeën reden ze naar de finish, maar daar verpeste Pogačar zijn sprint – en bleef hij met lege handen achter.

De prestatie van de 24-jarige coureur in een wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen mag inmiddels geen verrassing meer heten. Pogačar is enorm allround en een van de beste eendagscoureurs ter wereld. Zijn raid in de Strade Bianche, sprintzege in de GP de Montréal en overwinning in de Ronde van Lombardije bevestigen dat beeld alleen maar. Pogačar is bijna niet te kloppen.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-it Ronde van Lombardije – flag-nr1
flag-it Strade Bianche – flag-nr1
flag-ca GP de Montréal – flag-nr1
flag-it Tre Valli Varesine – flag-nr1
flag-it Giro dell’Emillia – flag-nr2

flag-be Ronde van Vlaanderen – 4e
flag-it Milaan-San Remo – 5e


flag-nl Mathieu van der Poel

foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel kende een ‘minder jaar’ in zijn carrière. Toch zou 99 procent van het peloton blind tekenen voor het jaar dat MVDP heeft gehad. Hij won andermaal een monument, ook nog eens op een manier die nog lang herinnerd zal blijven worden.

In de Ronde van Vlaanderen bleek Van der Poel als enige bij machte om een versnelling van Pogačar op de Oude Kwaremont te volgen. Met hem reed de Nederlander naar de streep in Oudenaarde en een sprint-a-deux, zoals we die anderhalf jaar geleden ook al zagen met Wout van Aert, leek in de maak. Zij het niet dat Dylan van Baarle en Valentin Madouas ook nog kwamen opstomen. Van der Poel maakte listig gebruik van hen en won zo Vlaanderens Mooiste opnieuw.

Een aantal dagen eerder had de Nederlander ook al Dwars door Vlaanderen gewonnen. En twee weken eerder eindigde Van der Poel derde in Milaan-San Remo. Door een gebrekkige voorbereiding zat er dit jaar niet meer in voor de 27-jarige Nederlander. Die gebrekkige voorbereiding bleek ook de reden waarom hij in de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix niet meer aan zijn gebruikelijke niveau kwam.

Op het WK in Wollongong hoopte Van der Poel het jaar nog met een hoogtepunt af te sluiten, maar door een inmiddels bekend geachte reden stapte de Nederlander al voortijdig uit de wedstrijd.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-be Ronde van Vlaanderen – flag-nr1
flag-be Dwars door Vlaanderen – flag-nr1
flag-be GP de Wallonie – flag-nr1
flag-it Milaan-San Remoflag-nr3

flag-nl Amstel Gold Race – 4e
flag-fr Parijs-Roubaix – 9e


flag-be Wout van Aert

foto: Cor Vos

Wout van Aert is in dit lijstje de vreemde eend in de bijt. Hij is namelijk de enige coureur die geen monument op zijn palmares mocht bijschrijven. Toch verdient de coureur van Jumbo-Visma het zeker om in dit lijstje te staan: hij won niet minder dan drie WorldTour-klassiekers en eindigde op het podium in twee monumenten.

Van Aert begon zijn jaar met een masterclass in Omloop Het Nieuwsblad, waar hij wegreed op de Bosberg en met een ruime voorsprong op zijn concurrenten over de meet in Ninove kwam. Het leek een eerste voorteken te zijn in een door Van Aert gedomineerd voorjaar. Zeker nadat hij ook nog eens de E3 Saxo Bank Classic won.

Corona gooide roet in het eten. Daardoor miste de Belg de Ronde van Vlaanderen en kon hij zich niet optimaal voorbereiden op de laatste voorjaarskoersen. Desalniettemin werd hij nog knap tweede in Parijs-Roubaix, en, misschien nog wel knapper, derde in Luik-Bastenaken-Luik.

In het najaar bevestigde Van Aert nog maar eens door de Bretagne Classic te winnen en tweede te eindigen in de BEMER Cyclassics en de GP de Montréal. Wereldkampioen worden in Australië moest uiteindelijk het niet winnen van een monument in 2022 ruimschoots compenseren, maar daar eindigde hij als vierde.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-be Omloop Het Nieuwsblad – flag-nr1
flag-be E3 Saxo Bank Classicflag-nr1
flag-fr Bretagne Classic – flag-nr1
flag-fr Parijs-Roubaix – flag-nr2
flag-de BEMER Cyclassics – flag-nr2
flag-ca GP de Montréal – flag-nr2
flag-be Luik-Bastenaken-Luik – flag-nr3

flag-wc Wereldkampioenschap wielrennen op de weg – 4e
flag-it Milaan-San Remo – 8e


flag-si Matej Mohorič

foto: Cor Vos

Matej Mohorič zorgde voor een van de wielermomenten van het jaar. De Sloveen won Milaan-San Remo na een krankzinnige afdaling van de Poggio, waarin hij handig gebruikte van de dropper post om weg te rijden bij de concurrentie.

De zege van Mohorič kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Al jaren voel je dat een grote klassieke zege mogelijk is voor de Sloveen van Bahrain Victorious. Het is niet voor niets dat Mohorič in 2018 de BinckBank Tour won: de Sloveen kan op alle terreinen uit de voeten.

2022 bleek uiteindelijk het jaar waarin Mohorič zich definitief tussen de grote jongens reed. Na zijn zege in La Primavera kon de 28-jarige renner zijn vorm nog lang vasthouden. In de E3 Saxo Bank Classic (4e), Gent-Wevelgem (9e) en Parijs-Roubaix (5e) gaf hij de wedstrijden kleur. Met recht mag hij dan ook een van de beste eendagscoureurs van 2022 genoemd worden.

Belangrijkste resultaten in 2022

flag-it Milaan-San Remoflag-nr1
flag-it Gran Piemonte – flag-nr2

flag-be E3 Saxo Bank Classic – 4e
flag-fr Parijs-Roubaix – 5e


Eervolle vermeldingen

Nog meer coureurs vielen dit wielerjaar op in eendaagse wedstrijden. Alhoewel zij er – in tegenstelling tot bovengenoemde namen – niet in slaagden om een monument te winnen (of Wout van Aert te heten), deelden zij wel in een aantal van ’s werelds grootste wielerkoersen de lakens uit. En deelden zij stoten uit die we ons tot in lengte der dagen nog zullen heugen…

Wat te denken van Biniam Girmay? De (toen) 21-jarige Eritreër won in maart Gent-Wevelgem en werd de eerste Afrikaanse wielrenner ooit die een grote Vlaamse klassieker won. Zijn succes kondigde zich al eerder aan: twee dagen eerder werd hij vijfde in de E3 Saxo Bank Classic. Later zou Girmay nog een keer bevestigen door derde te worden in de Grand Prix Cycliste de Québec.

Ook het jaar van Dylan Teuns zullen we nog lang herinneren. Naast zijn zege in de Waalse Pijl werd hij zesde in de Ronde van Vlaanderen en zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Stefan Küng zat er eveneens het hele voorjaar bij, met als hoogtepunten een derde plaats in de E3 Saxo Bank Classic en Parijs-Roubaix. Daarnaast eindigde hij twee keer als tweede op het EK en WK tijdrijden.

Sprinters die zich succesvol toonden in eendaagse wedstrijden: Fabio Jakobsen, die Kuurne-Brussel-Kuurne won en Europees kampioen werd, Alexander Kristoff, die een heroïsche editie van de Scheldeprijs winnend afsloot, Christophe Laporte, die tweede werd op het WK en de ultieme adjudant van Wout van Aert was en natuurlijk Arnaud De Lie met zijn acht eendaagse zeges – weliswaar allemaal op 1.1.-niveau.


Stem hier op jouw favoriet!

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
15 december 2022 09:20
1. Remco Evenepoel
De combinatie van Luik en het wereldkampioenschap zetten hem een stapje boven de rest. In de breedte had er een semi klassieker bijgekund. Hopelijk gaan we Remco op een dag ook in de RvV en PR zien.

2. Tadej Pogacar
Tadej heeft meer breedte in zijn lijstje dan Remco. Echter heeft hij 'maar' 1 monument gewonnen dit jaar. Hopelijk gaan we hem in de toekomst vaker terugzien in de voorjaarsklassiekers. Op papier zou het voor Tadej ook mogelijk moeten zijn om alle monumenten een keer te winnen.

3. Wout van Aert
In de breedte de beste renner uit dit lijstje. Het gehele seizoen sterk gepresteerd. Balen voor Wout dat hij dit zeizoen geen grote vis heeft kunnen vangen.

4. Mathieu van der Poel
Mat was sterk begonnen aan het seizoen, maar na de eerste helft zat er weinig meer in. Voor de toekomst zou Matje echt eens moeten proberen om constanter te presteren over een wielerseizoen.

5. Dylan van Baarle
Zeer sterk in de RvV en uiterraard PR. Maar daarbuiten hebben we weinig van hem gezien afgelopen jaar.

6. Matej mohoric
Mooie stunt in MSR! Had graag nog wat meer stunts van hem willen zien dit seizoen.
    15 december 2022 17:59
    Valt Classica San Sebastian niet onder de klassiekers (what's in a name)?
15 december 2022 11:46
Als je het WK ziet als de ultieme wedstrijd waar de beste eendagscoureurs om de hoofdprijs strijden dan is 't zonder twijfel Remco. Zie je het als een grote wedstrijd die onderdeel is van een seizoen waar nog meer interessants gebeurt dan is het Tadej. Ik neig persoonlijk naar het laatste. Enorm genoten van Pogi in 't eendagswerk.
15 december 2022 09:14
Pogi….en close tweede REV. Dan MVP. Wout Mist de grote overwinning
    15 december 2022 09:18
    Precies. Dit is het enige juiste argument.
    REV is leuk, maar reed bv. geen Lombardije. Pogi stond er in diverse verschillende type klassiekers.
    15 december 2022 13:48
    Mee eens. Gevoelsmatig durf ik Rev samen met Pogi ook nog wel op een gedeelde eerste plaats te zetten vanwege het WK. VdP inderdaad op 3 als je maximaal scoren op een minimaal aantal eendagskoersen op waarde schat.
    15 december 2022 14:06
    Quote:
    ...als je maximaal scoren op een minimaal aantal eendagskoersen op waarde schat.


    Weinig koersen hoeft op zich niet geprezen te worden. Wel de grote zeges die je pakt.

    MVDP boven WVA kan, maar dan enkel en alleen omdat hij met de Ronde van Vlaanderen wel een grote koers heeft gewonnen. Dat Mathieu een foute inschatting heeft gemaakt door Giro en Tour te combineren, en daardoor geen grote zomer-/najaarskoersen (buiten een uurtje WK) heeft gereden, spreekt bezwaarlijk in zijn voordeel.

    Op zich vind ik dan ook niet dat moet doorwegen dat Evenepoel bijna al zijn eendagskoersen heeft gewonnen, wel dat hij 3 grote eendagskoersen pakt.
    15 december 2022 14:22
    Ik prijs weinig koersen helemaal nergens, hooguit het benutten van je kansen. Maar áls je door wat voor omstandigheden dan ook zo weinig eendagskoersen rijdt en je er met een gemankeerde voorbereiding (maar dat zal ook wel weer bezwaarlijk een verzachtende omstandigheid zijn) toch een podium in een monument, winst in een klassieker en winst in een monument uit weet te slepen dan ben je gewoon een heel goede eendagscoureur.
    15 december 2022 14:30
    Van der Poel een heel goede eendagscoureur?! Dat is wel een gewaagde uitspraak.
    15 december 2022 14:34
    Ik ontken dan ook nergens dat MVDP een heel goede eendagscoureur is, ik reageerde op je zin "VdP inderdaad op 3 als je maximaal scoren op een minimaal aantal eendagskoersen op waarde schat."

    Dat Mathieu zijn voorbereiding niet ideaal was, reken ik verder ook niet mee in mijn beoordeling. Ik kan bij Van Aert en Alaphilippe en zelfs Pogacar ook wel wat verzachtende omstandigheden bedenken over hun voorjaar.

    Ik vind dat het bij dergelijke lijstjes uiteindelijk draait om de reeks prestaties en overwinningen die je kan voorschotelen, niet om het percentage van je koersen dat je hebt gewonnen of verzachtende omstandigheden.
15 december 2022 12:30
Evenepoel, Pogacar en Van Aert alle drie hele logische keuzes.
Uiteindelijk mist Van Aert dan toch een overwinning in een monument. Evenepoel heeft de meeste kwaliteit in het lijstje met een monument en WK, en Pogacar een monument, plus een hele rits aan overige overwinningen en ereplaatsen.

Uiteindelijk ga ik dan toch voor Pogacar aangezien daar klim, heuvel, gravel en kassei klassiekers tussen staan. Die veelzijdigheid (naast de rondjes) is echt prachtig om te zien.
15 december 2022 14:23
Ik mis Julian hier toch wel in dit rijtje.. Echt veel pech gehad en zwak gepresteerd dit jaar.
Dat hij ooit bij de 'grote 3' of 'grote 5' gerekend werd is momenteel ondenkbaar. Ben benieuwd of hij zijn niveau weer wat kan opkrikken zodat we toch weer enkele flitsen kunnen zien.
    15 december 2022 14:41
    Bwa "ondenkbaar". Hij is gevallen in Strade, daarna ziek geworden en in LBL weer uitgevallen. Dan na een lange revalidatie Tour gemist, dan weer ziek geworden in Tour de Wallonie en in de Vuelta weer uitgevallen.

    Zijn seizoen was slecht, maar ondenkbaar dat hij weer aan de top komt zeker niet voor mij. Wel is het vaak zo dat renners eens voorbij de 30 in het sukkelstraatje belanden. Valpartijen, ziekte, enz. Boonen is zo meerdere seizoenen op de sukkel geweest, bij Sagan zie je het ook. Al zullen de tanende fysieke capaciteiten bij hen misschien ook wel hun rol hebben gespeeld.
    15 december 2022 15:32
    Flip kan nog wel even door. Die heeft geen snel uitgeputte fysiek zoals ik dat bij sommige krachtpatsers wel wat vrees. Ik denk dathij tot zijn 37e om hoofdprijzen mee zal blijven doen.
    16 december 2022 15:54
    Hij zal zijn momenten wel nog hebben, maar steeds meedoen voor de prijzen in bijna alle wedstrijden zoals Pogi, WvA , REv of Mvdp wel doen zie ik niet (meer) gebeuren.. Buiten zijn supervorm dat hij eenmaal gehaald heeft in de Tour van '19, is hij volgens mijn herinneringen zelf nooit bepalend geweest voor een langere periode. Hij kan natuurlijk wel heel goed pieken.
15 december 2022 08:22
Niemand die er bovenuit springt. Tijdritten zijn wel erg vreemde eenden, die heel snel uit deze bijt moeten.
15 december 2022 10:00
Idd niet eenvoudig. Puur resultaten zou ik zeggen REV. San sebastian, LBL en WK is gewoon fantastisch rijtje. Maar uiteindelijk beperkt programma in 1-daagsen en natuurlijk op zijn gebied (heuvelachtig).

Gevoelsmatig zeg ik Van Aert: Heel het jaar top, met mooie (dominante) overwinningen in Omloop en E3. En dan natuurlijk hele rij ereplaatsen wat eigenlijk niet meer normaal is. Ook op alle types omlopen van Roubaix tot LBL en WK. Eigenlijk op zicht de beste eendagsrenner, maar mist die grote overwinning

Dus heb ik maar gestemd op Pogacar. Met strade en Lombardije ook 2 mooie overwinningen. Maar nog meer gewoon actief op alle vlakken. Maakte koers in Sanremo, was de beste in de Ronde v.Vl en miste LBL door familiale redenen (wat hem ook siert).
Men zegt vaak: Wout kan alles, maar Tadej kan ook alles
    15 december 2022 10:33
    Tadej kan zelfs meer, want die heeft ook al de Tour 2 keer gewonnen. Wout dan wel weer massasprints, iets betere hardrijder en echte kasseispecialist (in Parijs-Roubaix geef ik hem meer kans dan Pogi). En natuurlijk drievoudig wereldkampioen in de cross. :)

    Maar toch, Pogi zijn erelijst is nu al op jonge leeftijd veel indrukwekkender. Zonder afbreuk te doen aan de geweldige coureur die Van Aert ook is. Met 3 monumenten en nog andere mooie koersen als Strade en Montreal vind ik zelfs zijn palmares in eendagskoersen beter.
15 december 2022 14:40
Pogacar, hij presteerde op alle terreinen en had dan ook nog eens de pech dat ze het hele voorjaar allemaal op zijn wiel reden.
15 december 2022 08:20
Tadej was duidelijk de beste, daarna Van Aert voor mij en daarna REV.
    15 december 2022 09:18
    Zo duidelijk vind ik dat niet. Ik probeer objectief te kijken, en vind dan Evenepoel de beste. Luik en het WK staan voor mij hoger dan de Strade en Lombardije.
15 december 2022 08:55
Tijdritten vind ik ook vreemd om erbij te sleuren, vul bij Evenepoel dan het lijstje aan met Brabantse Pijl.

Net zoals bij renner van het jaar: Evenepoel het mooiste rijtje, Pogi het langste, Van Aert de meest veelzijdige maar zonder de topoverwinning. Ook de andere 3 met recht in het lijstje.
15 december 2022 09:02
Goh, we zijn wel verwend geweest met de koersen als jongens zoals Van Aert, Rev, MvdP en Pogacar in dit rijtje staan.

Puur gevoelsmatig heb ik gestemd op Wout omdat ie gewoon in alle WT eendagswedstrijden waar hij aan deelneemt meestrijdt voor de overwinning - en persoonlijk vind ik het geen leuke renner, heb er helemaal niks mee en totaal geen fan.

Dus voor mij Wout op 1.

Zet ik op twee ... Arnaud de Lie - de koning (nou ja, de prins) van eendagswedstrijden in 2022, van januari tot oktober overal proberen te scoren en dan nog winnen ook - nu Gilbert zijn fiets aan de wilgen heeft gehangen supporter ik met plezier voor deze Waal !
15 december 2022 09:23
REVKET, Pogi & WvA doen niet heel veel voor elkaar onder hier. Gezien het geringer aantal koersen waaraan hij deelnam kies ik voor de goudenfietswinnaar. Hoog rendement.

Denk trouwens dat die in de toekomst heel uitgebreide voorjaren inclusief monsters als GW en RvV rijden kan alvorens de tour te gaan betwisten. En winnen kan.
15 december 2022 09:49
De waaier aan koersen waar Pogacar ofwel won of op zijn minst uitblonk tegenover de efficiëntie van Evenepoel die 3x raak schoot in zijn 3 eendagsdoelen (en wat voor wedstrijden!). Voor mij is het een gelijkspel.
15 december 2022 12:40
Het tijdrijden buiten beschouwing gelaten houd ik een selectie van drie over. Van Aert, Pogacar, Evenepoel. Van Aert zie ik als intrinsiek de beste eendaagse coureur, maar hij mist een monument en moet het in deze dus doen met een eervolle vermelding.
De overwinning van Pogacar in Strade en de overwinning van Evenepoel in San Sebastiaan waren wat mij betreft de twee meest dominante zeges in eendagswedstrijden dit seizoen. Zet je er voor Pogacar Lombardije bij, komt die Belg met Luik. Dan gaat het dus om Montreal + Tre Valli aan de ene kant en het wk aan de andere kant. Iedereen mag zijn eigen subjectieve analyse er op loslaten maar in mijn analyse kan ik op geen enkele wijze om dat wk heen dat het verschil maakt. Kortom: Remco Evenepoel is de beste, hup Remco.
    15 december 2022 12:55
    Dat is inderdaad zo als je puur enkel en alleen naar overwinningen kijkt. Neem je de prestaties en koerswijze van Pogacar mee in Vlaanderen en San Remo dan scoort hij daar weer puntjes mee bij mij.
15 december 2022 15:14
Wat mij betreft van Baarle. Staat er als enige echt in de belangrijkste 2 weken van het jaar en pakt het mooiste monument en wordt ook nog eens 2de in het één-na-mooiste monument.
    15 december 2022 15:45
    Van Baarle staat best wel veel stemmen voor op Mohoric momenteel. Voor mij is het Mohoric op 5 en Dylan op 6.

    Vond Mohoric toch meer indruk maken. MSR met de kamikaze-afdaling oké, maar zijn Parijs-Roubaix was ook erg indrukwekkend en reed verder nog top-5 in E3 en top-10 in Gent-Wevelgem. In het najaar ook nog 2de in Gran Piemonte. Reed ook al een ijzersterke Omloop, gewoon net wat zichtbaarder doorheen het jaar.

    Van Baarle kon in Vlaanderen op kousenvoeten wegrijden en eens ingehaald werd hij eraf gereden. Uiteindelijk na een surplace vooraan nog 2de. In Roubaix lieten ze hem ook wegrijden, terwijl Van Aert en Van der Poel naar elkaar zaten te piepen. Toegegeven, hij reed op het einde wel ver weg van de rest. Ik zie bij Van Baarle ook nog een 8ste plek in E3, verder liet hij eigenlijk niks zien in de eendagswedstrijden.

    Benieuwd wat Dylan volgend seizoen bij TJV kan en of ze er ook nog iets meer uit weten te halen. Mohoric vind ik net wat polyvalenter ook, zo'n renner die op papier alle monumenten kan winnen.
15 december 2022 09:22
Weerom een moeilijke keuze dit.

Van Aert leek dit Vlaamse voorjaar 'top dog' te gaan worden, tot de covid-infectie roet in het eten gooide. Hoe hij aansluitend in PR en LBL nog twee keer het podium haalde was buitengewoon knap. In tegenstelling tot Mohoric, Van Baarle en MvdP voegde hij daar in het najaar ook nog een reeksje ereplaatsen en 1 overwinning aan toe.

Pogacar rolde het hele (gedecimeerde) peloton op in de Strade en was ook dominant in MSR en RVV, maar viel daar wel telkens naast het podium. Vanaf Montréal was hij weer de beste van het peloton, hoewel het WK een grote ontgoocheling was.

Evenepoel reed dit jaar amper ééndagswedstrijden (tijdritten tellen wmb niet mee). En toch won hij op sublieme wijze LBL, San Sebastian en het WK. Op basis van 'hit rate' in de grote doelen (waar hij als kopman startte) doet niemand beter dit jaar.

Gevoelsmatig valt wereldkampioen Evenepoel voor mij af omdat hij te weinig ééndaagsen reed om de titel 'beste eendagscoureur' te rechtvaardigen. Van de overige twee won enkel Pogacar een monument, dus die dan maar?
15 december 2022 10:53
Hup volger vanaf de bank, die zijn de grote winnaars! Wat een spreiding en wat een mooie wedSTRIJDEN hebben we gezien!.
15 december 2022 17:42
Wout is de beste
Hup Wout
15 december 2022 08:56
Remco, met een kwartier voorsprong op de rest.
15 december 2022 09:07
Wout van Aert met grote voorsprong.
Pogacar op twee met kort daarachter Arnaud de Lie.
    15 december 2022 09:16
    Wout van 0 monumenten. Miste de Ronde. Hoe kun je Wout dan op 1 plaatsen?
    15 december 2022 09:35
    Van Aert was weer heel sterk dit jaar, maar hij mist die kroon op het werk. Een monument of regenboogtrui zou een groot verschil maken.
    15 december 2022 09:49
    De beste ééndagscoureur houdt niet op bij 5 of zes wedstrijden en enkel bij de eerste plaats. Als je alle wedstrijden bij elkaar raapt dan haalt Wout de meeste punten is mijn simpele redenering.
    Laat ze allemaal meedoen aan die wedstrijden dan blijven Van Aert en Pogacar over.
15 december 2022 08:12
Remco is de beste
Hup Remco

Reacties zijn gesloten.